icon

Je vhodné byť krstnou mamou, ak nie som veriaca?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 13:21

Túto otázku sme položili za používateľa, ktorý chce poznať váš názor anonymne a bez priamej účasti v diskusii. Zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol. Ďalšie podrobnosti k dispozícii nemáme, preto prosím vychádzajte z informácií uvedených v príspevku. 💙

Prajem pekný deň.
Kamarátka ma požiadala, aby som bola krstnou mamou jej dieťaťa. Veľmi si vážim, že si vybrala práve mňa, ale mám z toho zmiešané pocity.
Mám síce všetky sviatosti, ale do kostola nechodím a úprimne sa nepovažujem za veriaceho človeka. Práve preto si nie som istá, či je odo mňa fér túto úlohu prijať. Na jednej strane nechcem kamarátku sklamať, na druhej mám pocit, že by krstný rodič mal svoju úlohu brať vážnejšie, než by som ju vedela naplniť ja.
Odmietli ste niekedy byť krstnou mamou alebo krstným otcom? Ako to druhá strana prijala?

Je vhodné byť krstnou mamou, ak nie som veriaca?
anonym_37c63f
Dnes o 13:24

Uprime vo vacsine pripadov je to formalita, chcu krsnu lebo je zvyk v danej rodine krstit tak potrebuju niekoho vybrat a viera je az druhorada. Netvrdim, ze je to spravne len takto to vnimam minimalne v mojej socialnej bubline. Ale ak ty vnutorne s tym nie si stotoznena oznam to zavcasu nech si najdu rodicia inych krsnych rodicov.

anonym_9b4171
Dnes o 13:26

Vysvetlila by som jej preco sa necitim na to byt krstnou mamou

thereisabear
Dnes o 13:29

Ona je veriaca? A jej rodina, ak by vybrala niekoho iného z okolia? Možno to pre ňu vôbec nie je dôvod na odmietnutie, porozprávaj sa s ňou.

anonym_f550ee
Dnes o 13:33

U nas je to tak, ze dieta sa krsti, "lebo sa to patri". Spravi sa krst, potom je oslava a tym to hasne. Nikto od nikoho nechce ziadnu pomoc vo viere atd., co sa spomina v kostole. Je to fakt len formalita. Takze ak mas kamosku rada a az tak ti to cele nevadi, chod do toho.

anonym_49e0ab
Dnes o 13:43

Aký význam má niečo sľubovať pred bohom čo nemienim dodržiavať? Koho tým oklamem? Formálnych kresťanov aj tak Ježiš neprijíma.

anonym_beb72c
Dnes o 13:46

Keďže krstný rodič sľubuje, že dieťa bude vychovávať vo viere, ja práveže kvitujem to, že autorka nie je farizej a sama si veľmi dobre uvedomuje, že by len klamala a vôbec nič by nedodržala. Autorka má stokrát lepšie svedomie, ako mnohí "krstní" rodičia, ktorí zahrajú formalitku len preto "aby dobre bolo."

anonym_845078
Dnes o 13:48
@anonym_37c63f

Uprime vo vacsine pripadov je to formalita, chcu krsnu lebo je zvyk v danej rodine krstit tak potrebuju niekoho vybrat a viera je az druhorada. Netvrdim, ze je to spravne len takto to vnimam minimalne v mojej socialnej bubline. Ale ak ty vnutorne s tym nie si stotoznena oznam to zavcasu nech si najdu rodicia inych krsnych rodicov.

@anonym_37c63f vo vacsine pripadov nie

erika7102
Dnes o 13:48
@anonym_beb72c

Keďže krstný rodič sľubuje, že dieťa bude vychovávať vo viere, ja práveže kvitujem to, že autorka nie je farizej a sama si veľmi dobre uvedomuje, že by len klamala a vôbec nič by nedodržala. Autorka má stokrát lepšie svedomie, ako mnohí "krstní" rodičia, ktorí zahrajú formalitku len preto "aby dobre bolo."

@anonym_beb72c súhlasím. Keby som nebola veriaca, tak to určite odmietnem.

muchotrafka298
Dnes o 13:53

Ja by som odmietla. Dnes uz tam sice pri velkej vacsine nie je ten aspekt viery a vedenie k viere, ale keby som to nechcela, tak ma nedonuti nikto a slusne by som vysvetlila kamaratke, ze jej dakujem za ponuku, vazim si ju, ale necitim sa na takyto zavazok.
Sama mam krstnu mamu, ktora je pre mna uplne cudzi clovek, nikdy v zivote mi nic nedala, nezaujimala sa o mna a vydavala som ju sporadicky pri navstevach. Ziadne vedenie k viere ani nic. Bola to formalita, lebo nemal kto iny a bola to mamina svagrina.

vroni
Dnes o 13:58

Som krstná mama štyrom "kusom" (nechcem povedať deťom, lebo už sú všetci dospelí). Som hlboko a úprimne presvedčený ateista, vždy som bola a rodičia deti o tom vedeli. Napriek tomu má za krstnu mamu chceli. Pre mňa to bol prísľub starostlivosti, pre nich zrejme tiež a stačilo nám to. Máme dobré vzťahy a stretávame sa stále, nikdy sme nemuseli riešiť konflikty a "zmenu" krstnych rodičov, ale poznali sme navzájom svoje postoje. V kostole som, pokial sa pamätám, nič nehovorila ani neslubovala. Riesila by som to znovu s rodičmi dieťaťa.

sisska96
Dnes o 14:00

Je to iba taký zvyk. Nič extra už

zuzanaete
Dnes o 14:08

Ocenujem autorkinu uprimnost a uvedomovanie si, o co vlastne ide. Ja by som formalitu nepodporovala. Lebo pri krste sa krstny rodic zavazuje, ze bude rodicom pomahat pri vychove vo viere. Aj ked to mnohi beru ako folklor/zvyk, tak v podstate krstu ide o velku vec.

januska12323
Dnes o 14:12

Povedz, že sa a to necítiš. Pravá kamarátka sa neurazí ale ocení úprimnosť.

anonym_bf375f
Dnes o 14:39

@pytame_sa_za_teba nie, nie je to vhodne

patrike
Dnes o 14:41

Z hladiska cirkvi nie.
Z hladiska praxe si poloz otazku, ci je kamoska rovnako nepraktizujuca ako ty a ci bude dieta rovnako vyrastat v prostredi, kde je viera nejaky folklor zdedeny po predkoch a prejavuje sa obcasnou ucastou na kuzlach a trikoch pana v satovej sukni, ktory vraj dokaze menit vino a oplatky na krv a maso. Doma si potom robi kazdy po svojom (sex pred svadbou , antikoncepcia, klamstvo, kradeze ...) a nejaky katechizmus neriesia. Ak to mate obe len ako formalitu, tak smelo do toho.

chocolate_cake
Dnes o 14:46

Ja by som nesľubovala niečo, čo už teraz viem, že nesplním. Kľudne by som jej vysvetlila dôvody.

anonym_37c63f
Dnes o 16:02
@anonym_845078

@anonym_37c63f vo vacsine pripadov nie

@anonym_845078 vies docitat do konca, ze tak je to aspon v mojej socialnej bubline? Alebo ju poznas lepsie ako ja? 😂 Rada sa necham poucit o tom akych ludi mam okolo seba lebo zjavne to "neviem". Este, ze existuje modry konik lebo tu sa vzdy najde niekto kto pozna zivot druheho cloveka, skryvajuceho sa pod anonymom lepsie ako on sam. 👌🏻

euka210
Dnes o 16:20

@pytame_sa_za_teba vnimas to velmi dobre 👍krstny rodic ma byt veriaci a pomahat rodicom v duchovnom raste dietata...to je teoria. Prax je bohuzial taka, ze 90% rodicov, ktori ziadaju o krst dietata, ani sami nechodia pravidelne do kostola...tak 3x rok a na sviatosti...toto vidim u nas v dedine.
Takze sa treba s kamoskou porozoravat aku ma predstavu. Mozno jej staci len veriaci clovek podla papierov a nie praktizujuci.

anonym_c78725
Dnes o 16:32

Krsnty rodic sa zavazuje ze bude dieta viest vo viere. Mal by viest aj zivot s tym spojeny.
Mozes byt ale svedok krstu. Ma kamaratka vybrateho aj niekoho druheho?
Mozno jej "staci" to aky si clovek. To je tiez okej. Ale z toho krestanskeho-o com je podstata krstu, asi si ani sama nie stotoznena. A aj to je ok.

anonym_514860
Dnes o 17:23

Budes stat vpredu pred oltarom (Bohom) a slubovat ze budes pomahat rodicom vychovavat a viest dieta vo viere. Takze ak nemas problem sa tvarit ze to budes robit (nazvime to pravym menom, ak nemas problem tam zaklamat) tak to ber ako formalitu. Ale myslim si, ze je spravne, ze Ti svedomie nasepkava, ze asi to nema takymto stylom vyznam a asi to tak byt nema.

anonym_f5f0f8
Dnes o 19:13

mam vsetky sviatosti. do kostola som prestala chodit po birmovke, potom sa to obmedzilo len na polnocne omse a jednu put v roku, no uz roky vieru nepraktizujem. moja rodina je veriaca, a stara mama ma k nej za jej zivota nenutene viedla, rodicia neboli velmi praktizujuci, ale su veriaci a sviatky si ctia. mama sa mozno nezmierila, ze my napr. krstit nebudeme, partner je ateista, ale starym rodicom branit vo vedeni vo vieru nebudeme. napriek tomu som ja krstnou mamou aj katolikovi, aj evanjelikovi. ani kamaratka, ktora ma o to poziadala nie je prave praktizujuca katolicka, aj ked jej rodina je tiez krestansky zalozena. no velmi sa mi pacil postoj farara v tej farnosti, kde sa krstilo. on dokonca hovoril, ze krstnymi rodicmi mozu byt aj ti bez sviatosti, ci inej viery, ze dolezite je, aby bol clovek dobry a viedol k tomu aj to dieta. pre mna je toto dolezite. lebo aj praktizujici kretan moze byt, povedzme si uprimne, naozaj zly clovek. v podstate tu ma ist o ten vztah teba a toho dietata. co mu das do zivota? ja som mala uzasnu krstnu mamu, ta ma tiez nejako k viere netahala a z mojho krstneho sa casom stal fanatik. ale milovala som ju a po jej smrti som sa s krstnym prestala uplne stykat. takze ak sa na to necitis, tak si to s kamaratkou normalne vyjasni

anonym_f550ee
Dnes o 19:53
@anonym_514860

Budes stat vpredu pred oltarom (Bohom) a slubovat ze budes pomahat rodicom vychovavat a viest dieta vo viere. Takze ak nemas problem sa tvarit ze to budes robit (nazvime to pravym menom, ak nemas problem tam zaklamat) tak to ber ako formalitu. Ale myslim si, ze je spravne, ze Ti svedomie nasepkava, ze asi to nema takymto stylom vyznam a asi to tak byt nema.

@anonym_514860 Ludia slubuju pred Bohom aj to, ze v zdravi a chorobe a "kym nas smrt nerozdeli", a ako vieme, realita je trochu ina.

anonym_514860
Dnes o 20:01
@anonym_f550ee

@anonym_514860 Ludia slubuju pred Bohom aj to, ze v zdravi a chorobe a "kym nas smrt nerozdeli", a ako vieme, realita je trochu ina.

@anonym_f550ee pointa je v tom, ze ked slubuju "v dobrom aj zlom", aspon v to v ten moment veria alebo chcu aby to tak bolo a slubuju to s tym umyslom. Tu autorka bude slubovat nieco, co uz dopredu vie, ze tak nebude, a teda = vedome uz vtedy klame. 😉