Ako riešiť nedodržiavanie dohôd okolo vianočných darčekov?
Ahojte, ako citlivo riešiť, keď sa nedodržia dohody okolo darčekov na Vianoce? Mali sme zoznam veci, každý z rodiny si mohol vybrať, čo kúpi našim deťom. Jasne že svokrovci kúpili jednu vec zo zoznamu a ďalších x nepotrebných veci a to ešte okolo najväčších darčekov robia tajnosti. Nechcú nám povedať, čo sa rozhodli sami od seba kúpiť. Každý rok nesieme domov kvantum zbytočností, opakujúcich sa darčekov/hračiek, plastových blbosti. Nebudem kaziť čaro Vianoc, je to pre deti, sú to ich darčeky, ale ozaj chcem rodinu naučiť eliminovať blbosti a komunikovať okolo darčekov, nakoľko sme veľká rodina a obdarúvame sa všetci.
@anonym_autor Uz som davno rezignovala 😁...je mi to jednoducho fuk.
Vieš, boli časi keď som si veľmi veľmi priala aby svokra kúpila aspoň po jednej plastovej blbost hoc aj za 1€deťom, aby nemuseli pozerať tak blbo keď sa ich po sviatkoch pani učiteľka opýtala
Čo si dostala od babky?
Nevedeli čo majú povadať aby to nevyzeralo blbo.
Ale nikdy som sa toho nedočkala
to čo chces ty je jedna vec inak to vnima opacna strana. vynuteny darcek nemusi byt po chudi darcovi a preto kupi aj nieco podla seba. su ludia ktory proste maju taku potrebu to ze ty to povazujes za blbost aa nepotrebnost nie je dolezite dolezity je akt darovania od srdca
Och. Akoby moj prispevok. Tiez som z toho zufala. Jednak nechcem zbytocnosti a blbosti doma. A jednak uz sa neraz stalo ze si deti niektore veci ani nevsimli. Ale boli.... lebo ved vianoce. U mna su ale vianoce o niecom inom. A hlavne ak dieta chce resp u nas je take ze 3 darceky si praju-tak idu hlavne po tych ktore si oni priali.
Ako hej. Uz si zvykam za tie roky ze to su darceky deti. Niektore necham u jednej ci druhej babky. Nieco necham. Nieco rovno vyhodim.
Vieš, boli časi keď som si veľmi veľmi priala aby svokra kúpila aspoň po jednej plastovej blbost hoc aj za 1€deťom, aby nemuseli pozerať tak blbo keď sa ich po sviatkoch pani učiteľka opýtala
Čo si dostala od babky?
@anonym_69f3a5 čo si dostala od babky? Sa pýta učiteľka? Určite? Nie od Ježiška? Ale od babky? Neverím...
Tak nech si deti vezmú jednu vec domov a ostatné ostanú u toho od koho ich dostali, s tým že keď budete u nich sa s nimi budú hrat
@anonym_69f3a5 čo si dostala od babky? Sa pýta učiteľka? Určite? Nie od Ježiška? Ale od babky? Neverím...
@anonym_0597ea u babky...
Čo si dostala od babky?
@anonym_69f3a5 prepáč, ale to je tvoj pohľad.. my máme obmedzený priestor doma, neznášam lapače prachu a absolútne somariny.. vlani sme domov niesli 14 darčekov (hračiek).. teraz si predstav, že tie deti majú aj narodeniny, meniny, je deň deti, občas aj nejaké bežne návštevy (širšej rodiny) a s tým súvisiace darčeky… veď to je kvantum veci a niekedy zbytočne sa opakujúcich.. ja to chcem riešiť uplne normálne, slušne a pragmaticky…
Prepáč, ale troška je to na zasmiatie. Nemáš rada lapače prachu a kopec veci, ale máš zoznam veci pre deti. Takže koľko veci máš na tom zozname pre jedno dieťa? Keď si ma rodina vybrať.
Keby si bola taký minimalista, ako píšeš, tak každé dieťa dostane 1 darček.To,že by starí rodičia natajnasa nakúpili viac darčekov je druhá vec.
@anonym_autor napisala si zoznam toho co chces a oni to kupili plus nieco k tomu, to co sa ti nehodi podaruj, urcite to niekomu urobi radost.
@anonym_autor mam vnutorny pocit ze u nas to bude podobne😁 milion plastovych blbosti si nechaju u babky
Pokiaľ to nechceš tahať domov tak to nechaj u nich , ja to tak robim u mamy, minulé vianoce syn dostal 3 velke dary a par malých všetko sme to tam nechali syn si zobral jednu vec
vždy ked ideme na návštevu má v izbe 2-3 nové veci zoberem domov , darujem , vymenim , predám
rozhovor nefunguje aby nekupovala tak to riešim takto a vybavené
Nechapem, ze niekto kvoli tomuto zaklada temu.
Obycajny sedliacky rozum mi hovori, ze ak mam doma prilis vela hraciek a zavadzaju mi (to je jedno ci som ich kupila ci dostala), tak to proste zabalim do vreca a donesiem do najblizsieho detskeho domova, charite, nemocnici, detskemu centru, kde chcu...
Je tam toho, aby som sa kvoli tomuto rozculovala 🙄
@anonym_69f3a5 prepáč, ale to je tvoj pohľad.. my máme obmedzený priestor doma, neznášam lapače prachu a absolútne somariny.. vlani sme domov niesli 14 darčekov (hračiek).. teraz si predstav, že tie deti majú aj narodeniny, meniny, je deň deti, občas aj nejaké bežne návštevy (širšej rodiny) a s tým súvisiace darčeky… veď to je kvantum veci a niekedy zbytočne sa opakujúcich.. ja to chcem riešiť uplne normálne, slušne a pragmaticky…
@anonym_autor ja som nechcela milión kusov(ani ja memám nejak veľa.priestoru) , jeden jediný kus to je jedno či hračku z kinderka či ponožky ale nikdy sme sa ničoho nedočkali
Prepáč, ale troška je to na zasmiatie. Nemáš rada lapače prachu a kopec veci, ale máš zoznam veci pre deti. Takže koľko veci máš na tom zozname pre jedno dieťa? Keď si ma rodina vybrať.
Keby si bola taký minimalista, ako píšeš, tak každé dieťa dostane 1 darček.To,že by starí rodičia natajnasa nakúpili viac darčekov je druhá vec.
@doriiis deti máme dve a každý si mal vybrať jednu vec.. na zozname je kopec náučných hračiek, pohybových, knižiek a podobne.. rozhodne tam nie sú hlúposti
Darčeky sú nemôžeš vyžadovať. Dostanete, čo nechcete a nepotrebujete? Posunuté ďalej. Urobte si z toho s deťmi peknú tradíciu. Nech si deti výberu jeden či dva darčeky, darovaných a zvyšok spolu zaneate do azyliveho domu napríklad.
Nerobila by som okolo toho žiadny cirkus. Úprimne nemám rada, ked mi niekto vyslovene na diktuje, čo mám dovolené kúpiť a ešte nebodaj, že nič navyše neexistuje. Keď ste sa skúsili slušne dohodnúť a nepomohlo to, vôbec by som ďalej neriešila.
Pekne po ďakujem, darček, ktory sa mi páči, si nechám a zvyšok posuniem ďalej
To si také zbytočné dohadovačky a prieky
Pokiaľ to nechceš tahať domov tak to nechaj u nich , ja to tak robim u mamy, minulé vianoce syn dostal 3 velke dary a par malých všetko sme to tam nechali syn si zobral jednu vec
vždy ked ideme na návštevu má v izbe 2-3 nové veci zoberem domov , darujem , vymenim , predám
rozhovor nefunguje aby nekupovala tak to riešim takto a vybavené
@minesasubu podobne. Naši bývajú na opačnom konci SR a po kazdej návšteve tam niečo nové nechávame. Oni vyberajú to, čo sa im páči, veľmi nepozerajú či to vôbec je vhodne pre take malé dieta. Nedaju si povedať, (už) neriešim. Dcera ma rok a pol, cize ju väčšina tých hračiek vôbec nezaujíma. Počká ju to tam, bude raz vedieť, že to je jej a keď dôjde do veku, že si niečo z toho bude chciet preniesť domov, brániť jej samozrejme nebudeme. Ale je to teda úplne zbytočne plytvanie, skoda no…
Ja to robim tak, ze darceky, ktore sa mi nepacia, nechame u nich doma. So slovami, aby sa aj u nich mala s cim dcerka hrat 😅 pripadne zamerne “zabudnem” nejaky darcek zobrat, ked ideme od nich. + Vzdy pred vianocami, darujem krabicu hraciek dalej, nech sa uvolni miesto 🙂
Aj ja som rezignovala. Svokra robila v tescu, nase deti mali vsetky hracky, ktore sa v tescu predavali.. nevysvetlila som, ze plastove nie, ze milion darcekov nie.. 🙈🤷♀️🤣
Nechala by som im tie hracky doma, potom by si casom rozmysleli..🙂, inak tiez nechapem ludi, ktori nakupuju tolke haraburdy… ved im musi byt jasne, ze to decko sa s tym nevyhra…
Dakujem za názory. Darčeky občas necháme u rodičov, ale tiež žijú v bytoch, kde hlavne tie veľké veci nevieme nechať a sami nám ich doslova natrepú do auta. Alebo presvedčia deti, aby si to vzali, lebo je to super hračka. Ale súhlasím, nechám to tak a deťom vysvetlím, že dostali viac, tak s niečím sa podelíme s inými deťmi, ktoré to potrebujú viac.
@anonym_0597ea ešte by ma zaujímalo, nal co to potrebuje ucitelka vediet. Keby sa spýtala, co dostali pod stromček, ešte ok.
@anonym_autor detom daj vybrať jednu vec, ktorú si zoberu domov, ostatne nechaj u svokrovcov s dodatkom, aby sa deti mali u nich s čím hrať. Hádam ich to prestane baviť
Čo si dostala od babky?
@anonym_69f3a5 ale no, z extremu do extremu..
@anonym_autor vezmite, ze rozbalite doma a ani to neotvaraj a rovno daruj zabalene. Niekto sa isto potesi
Ty si taky vianocny Adolf . Mozu druhi kupit tvojim detom len to co je na tvojom zozname inak je problem . S tebou musi byt “ sranda .” O tomto vobec nie su Vianoce co riesis Skus sa trosku zamysliet nad sebou .rozkazovat druhim co mozu a co nemozu kupit tvojim detom . Nuz snivaj dalej takto zivot nefunguje . Zbytocne si vyrabas frustraciu. A kazdy rok sa to bude opakovat .trosku menej arogancie a nechaj nech sa dedkovci tesia z darcekov Podla vlastnej fantazie Aj ked pre teba nie su dost dobre . Detom sa paci vsetko aj plastove hracky. Len ty mas zbytocne problem mesiac dopredu .
@anonym_autor my sme sa prestali všetci obdarúvať, aj sme si to medzi sebou povedali. Ak chcú niečo dať deťom babka a dedko, tak vždy sú to €. Nechceme zbytočnosti, ani duplicitne veci😀 od malička.
Ty si taky vianocny Adolf . Mozu druhi kupit tvojim detom len to co je na tvojom zozname inak je problem . S tebou musi byt “ sranda .” O tomto vobec nie su Vianoce co riesis Skus sa trosku zamysliet nad sebou .rozkazovat druhim co mozu a co nemozu kupit tvojim detom . Nuz snivaj dalej takto zivot nefunguje . Zbytocne si vyrabas frustraciu. A kazdy rok sa to bude opakovat .trosku menej arogancie a nechaj nech sa dedkovci tesia z darcekov Podla vlastnej fantazie Aj ked pre teba nie su dost dobre . Detom sa paci vsetko aj plastove hracky. Len ty mas zbytocne problem mesiac dopredu .
@miadi moja sestra robí to isté - sú dlhé roky aj čo sa týka jej aj čo sa týka jej deti. Dá nám zoznam čo môžeme kúpiť a keď kúpime niečo iné je oheň na streche plus si zapisuje rok čo rok, čo dostali a od koho. Má na to špeciálny tvrdý zošit.
@anonym_autor to je vopred prehratý boj. Netráp sa tým a užívaj čaro vianoc.
Ja každé Vianoce opakujem že kto mi nepovie čo chce nič nedostane. Nebudem hádať a vymýšľať na to som už stará. Ja si poviem alebo poviem že mi nič netreba, nemusím mat nič pod stromček. Svokra mi vždy kúpy nejakú blbosť čo nepotrebujem a vždy vidím ten jej výraz keď proste nemá nič lebo sa nevedela vyjadriť.

nenaucis.. pockaj az sa deti dohraju a zanes do do charit .. rozdaj detom kt nemaju a podobne ... my takto pri triedeni ked mala este mala hracky sme vsetko rozdavali ... zanielsi sme to do charit a za to si mohla kupit jednu hracku ... cize kvantum prec a jedna dnu