Ako riešiť nežiaduce gratulácie od svokrovcov?
Baby, ako by ste riesili tuto situaciu? Nemam rada ked mi niekto blahozela na sviatky a robi z toho teatro. Doma sme si vzdy iba zagratulovali, dali darceky a bolo. Manzel to vnima rovnako lebo ani on nema rad robit nejake halo, lenze svokrovci su pravy opak. Uz davnejsie som im hovorila ze nemam rada gratulacie a bolo mi povedane ze mam smolu lebo v ich rodine to miluju, proste totalny ignor. Za posledne roky mi aj tak podarovali same hluposti, ako pouzite veci z domu, veci na ktore som alergicka, listky na operetu so svokrou pritom vie ze nemam rada tieto kulturne veci ale kupila mi to aby "ma zlomila" atd...samozrejme vacsinu z nich som ani nevyuzila za co sa tiez nahnevali...momentalne su uz starsi a viac imobilnejsi tak nas zavolali k sebe na kavu lebo mi chcu gratulovat k sviatku pritom mi presne urcili den kedy mam prijst...mne uz je toto strasne proti srsti dievcata, ja nedokazem pochopit preco ludia nedokazu pochopit ze kazdy nema rad taketo caviky...rovnako ked som sa ich aj po minule roky snazila nejak pohostit, kupit tortu, kolace, vzdy vraj take nejedli alebo im bolo z toho zle...manzel sa im uz snazil dohovorit ale aj k nemu sa vlastne apravaju rovnako a totalne ho nerespektuju, debilne dary dostava aj on...
@anonym_autor
a kedze nechces zit zivot podla toho, ako ti niekto iny povie - zalozis hlupu aonymnu diskusiu na Modrom koniku a pytas sa cudzich ludi, ako blbu situaciu riesit,.
a este vsetkych presviedcas, ze si psychicky zdrava
waaaaau...
toto chce uz vysoku skolu strapnovania sa, opravovanie nadpisov radsej nekomentujem...za toto vam aj nieco platia ? ci je to len hobby ?
@nyusika ak ta tato diskusia obrazuje tak do nej neprispievaj...ak si vypytam nazor niekoho ineho neznamena to ze nemam ten svoj...a ziadne nadpisy neopravujem, neviem o com hovoris
@anonym_autor fakt to neprezijes u nich v obyvacke jednu gratulaciu? Chces byt respektovana ale ani ty nerespektujes. Moja svokra sa chce objimat pri vitani a luceni. Nemam rada taketo prejavy. Ale robim to. A ona vie ze to robim iba kvoli nej. Skus to aj ty. Mozno sa ti bude lahsie zit ked nebudes bazirovat na takych somarinach
@really8 To, ze robis nieco co nechces len preto, ze niekti iny to chce a nerespektuje vas, je nespravne. Za tym su nespracovane vnutorne zranenia a tiene, o ktorych zjavne ani netusis, inak by si toto nerobila. Autorka sa k tomu stavia/chce staviat uplne zdravo, ona je slobodny clovek a iba ONA rozhoduje/ma rozhodovat a kazdom jednom svojom aj tom najmensom kroku. Vy co "drzite hubu a krok" kvoli druhym ste ti, co mate toho strane vela nespracovaneho a slovo sebahodnota vam nic nehovori. Inak by ste sa nenechali manipulovat.
@nyusika ak ta tato diskusia obrazuje tak do nej neprispievaj...ak si vypytam nazor niekoho ineho neznamena to ze nemam ten svoj...a ziadne nadpisy neopravujem, neviem o com hovoris
@anonym_autor nadpisy opravuje sluzbukonajuci admin...predpokladam, ze aj vacsinu anonymnych tem pridava.
@really8 nie su to somariny...vypoveda to nieco o tvojej hodnote...a o tom ze robis ako ti druhy ludia povedia...len kde su hranice potom...
@anonym_autor takze som bezhodnotovy clovek lebo dovolim svokre ma objat ked jej na tom zalezi? Trosku nechapes a tvoje nazory su cesta do pekla. Ja si svokru vazim a ona si vazi mna. Respektujem ze sa chce objat, ona respektuje ze detom nedavame sladkosti. Chapes?
@anonym_autor takze som bezhodnotovy clovek lebo dovolim svokre ma objat ked jej na tom zalezi? Trosku nechapes a tvoje nazory su cesta do pekla. Ja si svokru vazim a ona si vazi mna. Respektujem ze sa chce objat, ona respektuje ze detom nedavame sladkosti. Chapes?
@really8 presne tak.
lebo silny clovek robi IBA to, co on chce...cize ked sa mu nechce ist na oslavu manzelovych rodicov, nepojde.
aby si nejatril nejake nespracovane traumy z detstva
@really8 To, ze robis nieco co nechces len preto, ze niekti iny to chce a nerespektuje vas, je nespravne. Za tym su nespracovane vnutorne zranenia a tiene, o ktorych zjavne ani netusis, inak by si toto nerobila. Autorka sa k tomu stavia/chce staviat uplne zdravo, ona je slobodny clovek a iba ONA rozhoduje/ma rozhodovat a kazdom jednom svojom aj tom najmensom kroku. Vy co "drzite hubu a krok" kvoli druhym ste ti, co mate toho strane vela nespracovaneho a slovo sebahodnota vam nic nehovori. Inak by ste sa nenechali manipulovat.
@anonym_1a52ab neprehanaj. Nevhce sa mi s tebou ani ist do diskusie ked si myslis ze mozes niekoho analyzovat na zaklade jednej vety tak si daj pohov. Svoje mudrosti si nechaj pre niekoho kto sa pyta. A nie to co autorka robi nie je zdrave. Ale fakt sa mi to nechce ti vysvetlovat lebo nepochopis
@anonym_autor tak im to povedz naplno a pekne od srdca. Vážení, leziete mi nervy, ze stále otravujete nejakými sprostymi gratulaciami a darmi, ktoré sú odveci, presne ako Vy.
Garantujem ti, ze do smrti (ich alebo tvojej) ich neuvidíš. Potom tu ale nevypisuj, ala je k tebe svokra p.....p. lebo iné si ani nezasluzis.
@anonym_autor ja mám našťastie svokrovcov ktorí netlačia na pilu, neoslovujem, len s rodičmi a súrodencami káva a koláčik. Skús im to ešte raz vysvetlit že nepridete, ak chcú nech ti podajú ruku ked spolu budete
@anonym_autor ja mám našťastie svokrovcov ktorí netlačia na pilu, neoslovujem, len s rodičmi a súrodencami káva a koláčik. Skús im to ešte raz vysvetlit že nepridete, ak chcú nech ti podajú ruku ked spolu budete
@anonym_5ae828 cize so svojimi rodicmi a surodencami oslavujes, s rodicmi svojho muza nie ?
a muz teda oslavuje so svojmi rodicmi a s tvojimi nie ?
@belllinka ano snazim sa...zivot je velmi kratky na to aby si ho zila tak ako ti povie niekto iny...
@anonym_autor udivuje ma, že vôbec riešiš ženy na MK. Každá druhá si absolútne nevie vyjadriť a obhájiť svoj názor a postaviť sa za seba. Ak to ty dokážeš, obdivujem. Prečo by sme mali robiť to čo sa nám nepáči? To sa fakt ženy stále boja povedať “nie” ? Učíme deti obhájiť si svoje hračky na ihrisku, brániť sa keď im robia niečo čo sa im nepáči… a my samé to nevieme. Na zamyslenie… 🤔
Keď ti vadia gratulácie dá sa to asertívne vykomunikovať… možno by si aj ty mohla urobiť nejaký kompromis, akceptovať dar (však daruj ďalej / vyhoď) a svokra zas nech nerobí teátro a nenúti ti svoje termíny, ak vyvoláva nevhod, nedvíhaj, ak sa jej nepáči torta, oznám, že nabudúce ju teda už neprinesieš…
@really8 len nerespektuje ze ty nemas rada sa objat lebo ona to ma rada💁♀️mne to velmi spravne nepride
@anonym_autor a ty respektujes co ?
nepriklad jej potrebu byt k tebe mila a tak, ako je vseobecne zuzivane, zagratulovat k narodeninam ?
@nyusika xy rokov som to znasala napriek tomu ze som od zaciatku slusne komunikovala ze to nemam rada ale uz mi to vazne ide hore krkom...a nie, vazne mi nepride slusne zo svokrinej strany davat mi napr dary na ktore mam tazku alergiu, ci uz kozmetika alebo jedlo, rok co rok, pritom sme jej to opat slusne povedali ze toto nie lebo som alergicka a ona mi vzdy povie ze nie som, ze to mam len v hlave...myslim ze som ovela slusnejsia ako ona a rozhodne slusnejsia ako ktokolvek tu v tejto diskusii kto sa do mna pusta ze som si po xy rokoch dovolila otvorit hubu
Ja tiež neznášam gratulovanie, chápem - ale zase na druhej strane proste to "pretrpim" a idem ďalej.. na svete je toľko vážnych problémov a starosti, že si z takychto veci nerobím hlavu... Na to je život prikrátky aby ma stvali takéto veci.. každu nepodstatnost ktorá mi vadí proste preckam a ona nakoniec skončí..
Ahoj, tiež nemám rada oslavy, ale svokru (nepapierovú) mám skvelú, tak aj keď z tých príprav mám nervy, vždy to dopadne dobre. Pokecáme, niečo vypijeme, zjeme a máme za sebou pekný večer. Ale mám aj takú časť rodiny, ktorú nemusím vidieť aj 10 rokov, tak keď sa ozve, že príde, buď som v práci, alebo balím na dovolenku, alebo mám asi covid 🤪..... Nepotrebujem počúvať somariny o mojej aure, o ľuďoch, čo nepoznám, o tom, že som nepokrstila deti.....
Jednoducho im povedz, že žiadnu oslavu nechystáš, že sa necítiš dobre (veď je to pravda kvôli návšteve) a vyriešené.
@really8 len nerespektuje ze ty nemas rada sa objat lebo ona to ma rada💁♀️mne to velmi spravne nepride
@anonym_autor úprimne priznám, že neznášam objatia od cudzích ľudí a falošný záujem. S autorkou súcitím, pretože toto isté robila aj moja svokra, lebo sa to tak musí. Dezerty po záruke, čokolády čo nikto nechcel, kávu, čo dostala zadarmo k nákupu...nie toto mi nepríde úctivé. Prečo sa autorka musí prispôsobiť v niečom, čo jej je nepríjemné? Prečo nemôže aj druhá strana pochopiť, že toto nie je cesta? Prečo sa naváža len do "nevesty" aká je nevďačná?
no toto je fakt velmi neprijemna situacia. obzvlast ked ide o rodinu, ktoru asi nechces uplne odstrihnut. ak to nepochopili doteraz, myslim, ze asi nic extra nezaberie. takze ja by som si nasla pre mna najmenej stresujuce riesenie. chodila by som k nim, nech si to tam cele zorganizuju ako chcu, a nech hlavne kedykolvek mozem odist, ked uz toho budem mat dost. je to lahsie, ako ich vyhadzovat z mojho bytu. a co sa tyka vyberu darcekov, asi by som im radsej povedala, co naozaj chcem, nech mi to kupia. ved to su potom pre nich vyhodene peniaze...
no toto je fakt velmi neprijemna situacia. obzvlast ked ide o rodinu, ktoru asi nechces uplne odstrihnut. ak to nepochopili doteraz, myslim, ze asi nic extra nezaberie. takze ja by som si nasla pre mna najmenej stresujuce riesenie. chodila by som k nim, nech si to tam cele zorganizuju ako chcu, a nech hlavne kedykolvek mozem odist, ked uz toho budem mat dost. je to lahsie, ako ich vyhadzovat z mojho bytu. a co sa tyka vyberu darcekov, asi by som im radsej povedala, co naozaj chcem, nech mi to kupia. ved to su potom pre nich vyhodene peniaze...
@sadkoni manzel im presne povedal co pouzivam a svokra mu povedala ze jej nema rozkazovat ze ona mi da to co chce...cize nie, neda sa s nou pohnut
@anonym_autor a prečo myslíš, že ťa chce svokra zlomiť? áno, sú také podrypávacké typy, ale bude ti to robiť dovtedy, dokedy ťa to bude srať. Čiže skús sa na nich pozrieť blahosklonne s nadhľadovou optikou a trénuj asertivitu.
Ja tiež neznášam gratulácie a darčekovanie, fakt to nemusím. Ale viem to prežiť, veď to trvá 2 minúty tie básničky: želáme ti všetko najlepšie bla bla bla.... jedným uchom dovnútra, druhým von. Darček zober, doma vyhoď, keď je to haraburda a život ide ďalej.
Choď tam ako jedna normálne, dospelá osoba. Dáš si kávu, zákusok, poďakuješ sa za darček a hotovo. Sú to rodičia tvojho muža, nič sa ti nestane keď sa raz ročne na hodinu prekonáš. Nechceš darček? Tak ho daruj ďalej, svokra je rada že ti dala, ty sa darčeka zbavíš a ešte aj spravíš radosť inému človeku.
Zablokuj svokrovcov a máš po probléme. Keby prišli fyzicky za Tebou, odbi ich tým, že dokým nezmenia svoje správanie voči Tebe, dovtedy si neželáš, aby Ťa akokoľvek kontaktovali. Vo výsledku aj tak na nich nezáleží, Tvoj muž je pre Tvoj život dôležitý.
@anonym_autor vzajomne dobre fungovanie s ostatnymi clenmi rodiny je aj o ustupkoch. Su situacie kedy proste naraz nemozu byt respektovane obe strany. Ako som ti pisala vyssie priklad (ktory si bud odignorovala alebo si ho uplne nepobrala), su veci v ktorych jednoducho jedna strana ustupila a ona zase ustupila v inom. Nie je to o ziadnej traume ani o neschopnosti postavit sa za seba. Jednoducho sme rodina, nejake spolocenstvo v ktorom chceme vsetci vychadzat a nazivame si aj vdaka tomuto v mieri. Ale ty ides len Ja Ja Ja tak potom proste zi sama lebo nikdy v zivote nebudes zit spokojne kym budes nonstop presadzovat iba seba a to co chces bez ohladu na druhe velmi blizske osoby.
@anonym_autor a prečo myslíš, že ťa chce svokra zlomiť? áno, sú také podrypávacké typy, ale bude ti to robiť dovtedy, dokedy ťa to bude srať. Čiže skús sa na nich pozrieť blahosklonne s nadhľadovou optikou a trénuj asertivitu.
Ja tiež neznášam gratulácie a darčekovanie, fakt to nemusím. Ale viem to prežiť, veď to trvá 2 minúty tie básničky: želáme ti všetko najlepšie bla bla bla.... jedným uchom dovnútra, druhým von. Darček zober, doma vyhoď, keď je to haraburda a život ide ďalej.
@0silvia0 pretoze ma vysoko manipulativne spravanie...cast rodiny sa s nou vobec nebavi lebo vzdy muselo byt vsetko podla nej...takze ja toto urcite nebudem robit...ocividne ma nejaky problem ak nevie pochooit ze niekto nema rad toto, iny zase nemoze jest toto...lebo aj s tpu operetou mi povedala ze tym listkom ma xhcela zlomit lebo ona tam chodi tak musim aj ja...nema ani ziadne kamaratky prave kvoli tpmuto spravaniu
@anonym_autor vzajomne dobre fungovanie s ostatnymi clenmi rodiny je aj o ustupkoch. Su situacie kedy proste naraz nemozu byt respektovane obe strany. Ako som ti pisala vyssie priklad (ktory si bud odignorovala alebo si ho uplne nepobrala), su veci v ktorych jednoducho jedna strana ustupila a ona zase ustupila v inom. Nie je to o ziadnej traume ani o neschopnosti postavit sa za seba. Jednoducho sme rodina, nejake spolocenstvo v ktorom chceme vsetci vychadzat a nazivame si aj vdaka tomuto v mieri. Ale ty ides len Ja Ja Ja tak potom proste zi sama lebo nikdy v zivote nebudes zit spokojne kym budes nonstop presadzovat iba seba a to co chces bez ohladu na druhe velmi blizske osoby.
@really8 ano len tymto ustupovanim budem zit zivot niekoho ineho...a opat raz pisem, nemyslim si ze jw to spravne...zivot nie je o ustupkoch ale o vzajomnom respekte a ten tu chyba pretoze oni mna vobec nerespektuju
My s manželom neradi oslavujeme, rodina to vie. Taktiež majú potrebu sa na narodeniny stretnúť a zagratulovať a ja to rešpektujem - ja tiež budem chcieť osobne deťom zapriať, keď sa odsťahujú. Teátro z toho nikto nerobí, skrátka sa stretneme. Moja mama má svoju predstavu o darčekoch a už sme si zvykli - poďakujem a po návšteve vždy darujem ďalej alebo vyhodím. Nikomu tým neublížim a ona je spokojná. Sme radi, že rešpektujú u nás aj detí to, že neriešime oslavami meniny a napríklad na Veľkú noc sa snažíme vždy byť niekde mimo domu. Takže kompromis, ktorý funguje, kvôli 4 narodeninám v roku sa nezbláznime.
@anonym_autor úprimne priznám, že neznášam objatia od cudzích ľudí a falošný záujem. S autorkou súcitím, pretože toto isté robila aj moja svokra, lebo sa to tak musí. Dezerty po záruke, čokolády čo nikto nechcel, kávu, čo dostala zadarmo k nákupu...nie toto mi nepríde úctivé. Prečo sa autorka musí prispôsobiť v niečom, čo jej je nepríjemné? Prečo nemôže aj druhá strana pochopiť, že toto nie je cesta? Prečo sa naváža len do "nevesty" aká je nevďačná?
@anonym_2d6e79 druha strana, vacsinou ta starsia generacia na to nema kapacitu. Uz ich neprerobis ani im nevysvetlis. Treba aj pochopit aki su to ludia aki mali zivot. Kamoska ma svokru. Ked k nim pride donesie im napriklad 4 grahamove rohliky. Alebo tanier na pizzu. Vsetko pre kamosku zbytocnosti. Svokra bola sama na 4 deti. Pre nu su to "velke" dary kedze trpeli nudzou. Odsudit ju alebo odstrihnut alebo nepustit ju dnu je jednoduchsie ze?
Je mine, tak sa svet netoci okolo teba - raz za rok im sprav radost a nechaj si zagratulovat.
dopredu poivedz, co chces a vybavene.
inak, to musi byt nejaka diagnoza, takyto stres z jednej navstevy, co mi pride zablahozelat.
ani u as sa nerobia honosne oslavy, ale satretnut sa s rodiniou je nam vzdy prijemne.
nastaviť si vlastne hranice je v poriadku aj v rámci rodiny. Robiť radosť inym a nie sebe nie je ok.
@really8 ano len tymto ustupovanim budem zit zivot niekoho ineho...a opat raz pisem, nemyslim si ze jw to spravne...zivot nie je o ustupkoch ale o vzajomnom respekte a ten tu chyba pretoze oni mna vobec nerespektuju
@anonym_autor ale ty nemas ustupovat vo svetkom. Ty nemas zit zivot niekoho ineho. Ale toto je pre mna banalita. Ja osobne som stastna aj ked su stastni ludia okolo mna. A asi by sa mi dobre nezilo keby som si vsetko vydupala podla seba, vsetci by skakali ako piskam a pri tom by to znamenalo ze moji blizky nie su stastni. Snad na treti raz pochopis
Raz za rok ti zagratulujú, hádam prežiješ

@belllinka ano snazim sa...zivot je velmi kratky na to aby si ho zila tak ako ti povie niekto iny...
@anonym_autor
a kedze nechces zit zivot podla toho, ako ti niekto iny povie - zalozis hlupu aonymnu diskusiu na Modrom koniku a pytas sa cudzich ludi, ako blbu situaciu riesit,.
a este vsetkych presviedcas, ze si psychicky zdrava
waaaaau...
toto chce uz vysoku skolu strapnovania sa, opravovanie nadpisov radsej nekomentujem...za toto vam aj nieco platia ? ci je to len hobby ?