Ako riešiť prípravu stužkovej slávnosti?
Ahojte. V oktobri by mala mať dcéra stužkovú. Sála sa objednala už dávnejšie, len s ostatnými vecami sa nič nedeje. Pýtala som sa aj dcéry ako to vlastne je, či už to riešia s triednou, alebo čo sa vlastne deje.
Triedna sa vyjadrila že je to ich stužková tak nech si to riešia. Nemysím že je to vhodný prístup. Okrem sály nie je nič zabezpečené.
Ako to máte vy, čo budete mať v jeseni stužkovú? tiež máte len sálu, alebo už riešite aj ostatné objednávky? Fotograf, hudba, zákusky.
@anonym_autor tiez sme si to riesili sami a mali sme to rozdelene kto co bude mat na starosti, triednu sme iba informovali.
Samozrejme, ze triedna s tym nic nema...co by ste jej este chceli prišiť?
Fajn ženy a teraz keby napísali už len tie čo majú stužkovú v jeseni 2026. Najlepšie k otázke.
Mali sme stužkovú v oktobri minulý rok, sála objednaná dlho vopred, ostatné sa začalo riešiť v septembri, väčšinu riešili študenti sami, málinko pomohli niektorí rodičia. Triedna bola hosť, v podstate neriešila nič, len občas poradila zo svojich skúseností.
v sept. stačilo objednať hudbu, fotogr. a pod? Som myslela že sú čakačky na tieto služby.
v sept. stačilo objednať hudbu, fotogr. a pod? Som myslela že sú čakačky na tieto služby.
@anonym_autor sťačilo, bolo aj na výber, voľný termín mali viacerí
@anonym_autor gro vecí sme zjnednali už vo februári. Ale mali sme k tomu rodičmi a ešte budeme mať. Máme aj rodičovskú skupinu. A nás bude spoločná stužkova dvoch tried
V septembri bude už neskoro. My mame výbor rodičov - takí aktívnejši a už dávno mame dohodnutého dj, kameraman, fotograf
Dalo sa odhlasovať menu. Dohodnute sú už aj stužky.
Trosku ste zaspali dobu
Študenti robia program, príhovor, riešia tombolu.
Všetko komunikujeme na whatsapp rodičovská skupina
V septembri bude už neskoro. My mame výbor rodičov - takí aktívnejši a už dávno mame dohodnutého dj, kameraman, fotograf
Dalo sa odhlasovať menu. Dohodnute sú už aj stužky.
Trosku ste zaspali dobu
Študenti robia program, príhovor, riešia tombolu.
Všetko komunikujeme na whatsapp rodičovská skupina
@anonym_81e101 Výbor rodičov? Maturanti sú dospelí ľudia, prečo si stužkovú neriešia sami, podľa svojich predstáv?
Vôbec nie je v septembri neskoro, je to tak akurát.
@anonym_81e101 Výbor rodičov? Maturanti sú dospelí ľudia, prečo si stužkovú neriešia sami, podľa svojich predstáv?
@patka06 dospeli sú, to je pravda, ale cvakaju to rodičia
Samozrjeme že ty si si stuzkovu platila sama, aj všetky zmluvy si podpisovala, aj účet v banke si podpisovala, jasne jasne
@patka06 tak akurát je to tak niekde v malom meste, ale veľké mesta majú aj 10 stredných škol a tam to uz môže byt neskoro
@patka06 tak akurát je to tak niekde v malom meste, ale veľké mesta majú aj 10 stredných škol a tam to uz môže byt neskoro
@anonym_81e101 Máš pravdu sme malé mesto, je tu len 7 stredných škôl. Malé mesto má aj menšiu ponuku služieb.
Stužkovú som si neplatila, v tom čase som mala 17,5 tak som ani nič nepodpisovala.
Dnes sú maturanti 18+. že im rodičia prispejú, neznamená, že si nemôžu zariadiť po svojom. Trochu im treba dôverovať
@anonym_81e101 Máš pravdu sme malé mesto, je tu len 7 stredných škôl. Malé mesto má aj menšiu ponuku služieb.
Stužkovú som si neplatila, v tom čase som mala 17,5 tak som ani nič nepodpisovala.
Dnes sú maturanti 18+. že im rodičia prispejú, neznamená, že si nemôžu zariadiť po svojom. Trochu im treba dôverovať
@patka06 ty o com píšeš? O akej dôvere? Kde ja píšem o nedôvere?
@patka06 väčšie mesto znamená síce aj väčšiu ponuku ale neznamená nízke ceny. Na toto si asi zabudla
@anonym_81e101 Nepíšeš o nedôvere, ale rodičia riešia za maturantov, to o nej svedčí.
@patka06 áno, svedčí to o zdravom rozume, ja nie som ochotná dať 5000 za stuzkovu. Sociálno ekonomike pomery v teide sú veľmi široké. Niektorí by boli schopní dať aj 10tis
Ty očividne reálne nemas žiadnu skúsenosť.
Mam 3 deti, všetky ešte študujú. Ja nemôžem súhlasiť s tým aby sme len za kytice dali 300 eur. Decka z niektorých todin by s tým nemali problém. Nie som ochotná platiť ani francúzske šampanské, stačí Hubert
Od toho sú rodiča by okresávali niektoré nápady
Ty dôvera
@anonym_81e101 Nepíšeš o nedôvere, ale rodičia riešia za maturantov, to o nej svedčí.
@patka06 a o cenách za sálu a jedlo ani nebudem písať
Ale určite máš kopec vlastných skúsenosti
@patka06 áno, svedčí to o zdravom rozume, ja nie som ochotná dať 5000 za stuzkovu. Sociálno ekonomike pomery v teide sú veľmi široké. Niektorí by boli schopní dať aj 10tis
Ty očividne reálne nemas žiadnu skúsenosť.
Mam 3 deti, všetky ešte študujú. Ja nemôžem súhlasiť s tým aby sme len za kytice dali 300 eur. Decka z niektorých todin by s tým nemali problém. Nie som ochotná platiť ani francúzske šampanské, stačí Hubert
Od toho sú rodiča by okresávali niektoré nápady
Ty dôvera
@anonym_81e101 Upokoj sa, nielen ja, aj ostatní v príspevkoch píšu, že stužková je vec maturantov a riešili ju sami.
Porozprávať sa o nej, poradiť, okresať nápady ako píšeš je niečo úplne iné, ako vybavovať za nich.
Zdravý rozum vraví, vychovať zo svojho dieťaťa schopného jedinca.
Ale každý nech si urobí ako uzná za vhodné.
Okey, k téme, lebo nejak to ide mimo nej.
Áno, začať riešiť služby už teraz. Kameraman, fotograf, zákusky, torta (catering tipujem, že má sála zabezpečený).
Lebo je to sezóna stužkových a plus aj svadieb, dokonca niekde aj jesenné plesy (niektorí majú vybookované na 2 roky dopredu. Mam kamošov fotografov, ďalšie dve kamošky majú cukrárne, jedne z naj v meste, takéto veľké objednávky sa robia veľmi vopred).
Stužky, poháre, darček pre triednu pred letom mať zajednané (cez leto to riešiť nebudú a september/október budú využívať na detaily, program, príhovory, pozvania pre vybraných učiteľov, kradnutie triednej knihy, zasadací alebo menovky,... Proste bude toho na somarinach veľa a nebudú stíhať).
Väčšinou funguje, že sa urobí samostatný účet alebo jeden (spoľahlivý) rodič má na starosť financie (tipujem, že už dávno sa niekde zbierate, netreba riešiť).
Zvyšok hlasovanie.
Menu sa zväčša hlasuje. Vyberú sa 3-4 variácie, ktoré ponúka podnik a demokraticky, najviac hlasov vyhráva (nezabudnúť potom pri objednávaní na alergikov).
To isté zákusky, snažiť sa zistiť, či niekto z rodičov nemá známosti a keď, vyberať z 3-4 cukrárni hlasovaním.
Napr také korkovné za vody je celkom položka, niekedy sa podarí dohodnúť s podnikom, nech to dá dole, napr ak sľúbite dlhší čas, nie do 2 rána, ale do 4 rána (samozrejme zaplatené za ten čas). A napr kúpiť vody vopred niekde v akcii.
A áno, 95% vecí riešia študenti, 5% rodičia. Triedna je hosť, je rada informovaná, ale nemusí, stačí jej vedieť, že si to riešia. Sú dospelí alebo takmer dospelí.
(Sesterka má tiež budúci rok a akurát sme sa bavili, že koľko už toho musia začať riešiť a nechce sa im. Ale treba.)
@anonym_autor Dcera mala stuzkovu pred pol rokom. Zijeme v Ba. Na prenajom priestorov podpisovali zmluvu cca pol roka vopred. Na vyber bolo aj dost inych priestorov, kedze vacsina stuzkovych je v nov/dec a oni ju mali uz v oktobri. Foto/video dohodli 4 mes vopred. Mali spravenu tabulku s polozkami, ktore treba zabezpecit, kazdy si vybral to, s cim vedel pomoct. Program zacali riesit v septembri. Kolace a ovocie boli domace, doniesli sme my rodicia.
Rodicia na zaciatku odsuhlasili rozpocet, dalej s nim pracovali uz len deti. Ked potrebovali, konzultovali s triednymi ucitelkami. Z rozpoctu im nakoniec ostali peniaze, pouzili ich na dozvuky.
Kazdopadne, deti zvladli naplanovat aj realizovat celu stuzkovu uplne bravurne.
Presne, deti sú úžasné. Tiež som mala pocit, že sa nič nedeje, všetko ako keby na poslednú chvíľu...a zrazu vo výsledku v novembri bola z toho jedna krásna, úžasná, dôstojná stužková.
@anonym_autor Dcera mala stuzkovu pred pol rokom. Zijeme v Ba. Na prenajom priestorov podpisovali zmluvu cca pol roka vopred. Na vyber bolo aj dost inych priestorov, kedze vacsina stuzkovych je v nov/dec a oni ju mali uz v oktobri. Foto/video dohodli 4 mes vopred. Mali spravenu tabulku s polozkami, ktore treba zabezpecit, kazdy si vybral to, s cim vedel pomoct. Program zacali riesit v septembri. Kolace a ovocie boli domace, doniesli sme my rodicia.
Rodicia na zaciatku odsuhlasili rozpocet, dalej s nim pracovali uz len deti. Ked potrebovali, konzultovali s triednymi ucitelkami. Z rozpoctu im nakoniec ostali peniaze, pouzili ich na dozvuky.
Kazdopadne, deti zvladli naplanovat aj realizovat celu stuzkovu uplne bravurne.
@guudy ak mozes, kolko vas stala, teda kolko ste sa skladali na osobu?
Dnes sa uz od mnohych zbytocnosti aj upusta...napr take pohare su uplne nanic, alebo aj kameramana nemali....kazdy dnes nataca na mobil
Dnes sa uz od mnohych zbytocnosti aj upusta...napr take pohare su uplne nanic, alebo aj kameramana nemali....kazdy dnes nataca na mobil
@anonym_3e1b3d pohare suhlasim, kameramana nie. Je obrovsky rozdiel profi kameraman a amatersky telefon 🙂
A tym nemyslim v kvalite techniky, ale filmovania 🙂
Moja dcera ma v oktobri- a uprimne ma nic okrem datumu, miesta a casu nezaujima- co sa tyka stuzkovej. Riesia si to oni. Ty asi budej mic premotivovana mamicka co sa stara do veci do ktorych sa starat nema. Teraz sa ti bude chciet napisat- ale je to platim!. Nie, platis iba mizivy podiel- takze rozhoduje vacsina kolektivu. Zhanaj radsej saty, kozmeticku kadernicku. Decka maju uz 18 a myslim ze zvladnu zavolat do cukrarne a objednat si minitorticky a par krabic kolacov
Fajn ženy a teraz keby napísali už len tie čo majú stužkovú v jeseni 2026. Najlepšie k otázke.
@anonym_autor Dcéra má stužkovu v októbri 2026. Viem, že majú zajednanú sálu, zbieraju sa peniaze mesačne/50€. Ostatné neriešim. Max zoženiem balíček do tomboly. Ak by s niečim prišla, že potrebujú poradiť, zariadiť. Pomôzem, ale nie som sama iniciatívna. My sme si tiež riešili stužkovu sami, ani ma nenapadlo angažovať rodičov. Akurát my sme si zákusky zabezpečovali tak, že každy nieco upiekol ( mama) a priniesol, kto nepiekol, kúpil. A teda, nepamätám si ani na to, že by ma otec viezol 80km na intrak so zákuskami. Pekne som zákusky odniesla v krabici vlakom ako aj moje spolužiačky.

@anonym_autor my sme si ako studenti vsetko riesili. Triedna s tym v podstate nic nemala len bola informovana co, kde, ako....mali sme zvoleneho zodpovedneho v triede co to riesil, zbieral peniaze atd...