Ako riešiť rodinné oslavy s pracovnými povinnosťami?
Ahoj, ako riešite rodinné oslavy - nie okrúhle jubileá, ale bežné narodeniny, meniny, keď niekto z blízkych príbuzných pracuje aj cez víkendy. Ja mám iba jedného brata a jeho žena má 2 sestry. zo všetkých príbuzných iba ja pracujem na smeny, teda niekedy aj cez víkend. Oni nám cca v stredu večer zavolajú, že v nedeľu oslavujú a pozývajú nás. Často to však výjde tak, že ja robím. Teda na oslavu nejdem, resp. išiel iba muž s deťmi, alebo prosím kolegov o výmenu služby. Ja mám z toho taký pocit, že im je vlastne jedno či tam prídeme alebo nie, vzťahy nemáme zlé, ale na takej oslave sme vlastne ako 5 koleso. Švagrina sa baví so sestrami, švagrovia popíjajú. Teraz sa stalo to isté a ja odmietam prosiť znova kolegov o výmenu služby. Môj muž tak však nevníma, tvrdí, že si to iba namýšľam, že oni sa na nás tešia. Opakuje sa to už niekoľko rokov, stačilo by zavolať skôr, resp. opýtať sa ma, ktorý víkend mám voľný. Oni majú víkendy voľné, nikam nechodia, väčšinou sú všetci doma.
ako? kto? tvojho brata ženy sestry?? To je blízka rodina?? Ja ani netuším,kolko súrodencov má muž mojej sestry ,nie ešte aby som s nimi oslavovala takú blbosť,ako sú meniny
@rozculena nevieš? v rodinách sa to bežne vie 🤷♀️
nie,neviem,je to jej druhý muž,ich je veľa súrodencov,v živote som ich nevidela a pochybujem,že jej muž vedel,kolko súrodencov mal môj muž,v takomto velkom rozsahu sa nestretávame
Jakože sorry,čo ma je po súrodencoch sestriného muža,bývame od seba ďaleko a nestretávame sa často
všetci bývame v jednom malom meste, všetci sa poznáme. ak majú moje deti narodeniny tak im prídu zablahoželať súrodenci môjho muža a aj môj brat s rodinou.
všetci bývame v jednom malom meste, všetci sa poznáme. ak majú moje deti narodeniny tak im prídu zablahoželať súrodenci môjho muža a aj môj brat s rodinou.
@anonym_autor tak keď na teba neberú ohľad,tak vidíš,ako im na tebe záleží.
oslavy sa nerobia každému členovi rodiny zvlášť, vždy je to spojené. u brata sa takto stretávame len 3x ročne a u nás 2x za rok.
@anonym_autor tak keď na teba neberú ohľad,tak vidíš,ako im na tebe záleží.
@rozculena ja toto hovorím môjmu mužovi, ale on tvrdí, že som paranoidná.
Autorka, toto mi robila svokra so švagrinou 10 rokov, že oslavy zásadne organizovali ten víkend, keď som bola v práci. Zopár krát som si zmenu vymenila, ale potom som už na to 💩.
Total bezohľadnosť od nich.
My organizujeme oslavy s ohladom na vsetkych. Vzdy zistujeme,kto ako robi a ktory den by vyhovoval. Moja svagrina napr.stanovi termin a je jej jedno,kto moze a kto nie. Ma to tak zauzivane. Mozno si to u vas neuvedomuju,nerobia to naschval. Skus to povedat svagrinej,ze nabuduce by mohla dat termin tak,aby si aj ty mohla prist. Vysvetli jej,ze nie vzdy si mozes vymenit sluzbu. Vzdy je to o komunikacii. Ked nekomunikujete,potom zbytocne vznikaju nedorozumenia.
@rozculena ja toto hovorím môjmu mužovi, ale on tvrdí, že som paranoidná.
@anonym_autor u nás pracuje na smeny jedine manžel, ale brat ako bývalý športovec, robí rozhodcu v mládežníckych a dostaňtenrckých kategóriach, zápasy sú väčšinou cez víkend v rôznych kútoch Slovenska , ja a mama máme prácu kde v uzavierkovom období je každý minúta vzácna a niekedy robím aj víkendy. Tak všetky oslavy riešime mesiac či 2 vopred
Rodinne oslavy tohto typu vacsinou nemavame (a som rada), ked sa stretneme oslavime naraz vsetko co bolo. Oslavujeme iba jubilea a pod. Neda sa sklbit program kazdeho a nedava zmysel oslavovat mesiac po, ked vsetci mozu.
Tiež robím na smeny, keď tak napíšem prídeme inokedy nakoľko pracujem a vybavené, keď sa j dňa o bežné oslavy, alebo pošlem len chlapa pokiaľ sa jedná o jeho rodinu. Nejako extra to neriešim ani neprezivam
Kwd tam chcem byť tak si sluzbu vymenim,kwby som tam byť nechcela tak sa vyhovorim,ze nepridem,lebo služba.Urcite nečakam,ze pozyvajuci bude zistovat kto kedy robi ci nerobi,nas viac ako polovica robi vikendy aj nočne.
Môj muž tiež pracoval na zmeny a tiež si z jeho strany potrebovali za každú cenu utužovať rodinku.
Ja som mala pocit, že tí, ktorí nepracujú na zmeny, nemajú ani potuchy, čo to obnáša.
Aj rozpis dostali a stále otázky.
Ja som sa to naučila chápať za pochodu, jeho rodina za vyše 25 rokov, čo robil na 1 mieste, to nepochopila.
Mali sme často ledva 1-2 dni pre seba a aj z toho nám ukradli.
Môže byť, že nechápu, aj naschvály verím, že sa robia.
Tak ale nič netrvá večne 😉
@anonym_autor ze by sa rodina stretavala na takyto sposob som zazila iba pri okruhlych narodeninach, teda ze by tam prisli clenovia xy, nejdem rozpisovat, inak o tom pocujem prvy krat, ale nie je podstatne, kazda rodina ma svoje zvyky, uz je jedno kto sa tam stretne a podstatne je, ze ano je to naschval a najlepsie urobis, ked ti to zacne byt jedno a nie len to, ale ukaz ze nemas zaujem. Ked uz konecne vynde oslava ked budes mat volno, alebo si vybav volno, ale urob si vlastny program povec, ze v praci mas sice volno ale uz si dohodnuta, ze ides gratulovat kamoske, jej si to slubila uz davno, alebo nieco ine. Bud sa to otoci a budu ta volat, ak nie aspon sa nemusis zozierat, ze nie si tam kde si chcela byt, ved vlastne ta to ani nebavi. Skor je otazka ci inak s muzom fungujte ok, ak nie treba riesit to a nie nejake oslavy kde sa clovek nudi.
Jedna strana mojej rodiny plánuje a pozýva vždy dopredu aspoň mesiac, na veľké oslavy (napríklad celovíkendovú chatu) kľudne aj pol roka dopredu. Ale zase z druhej strany mám uja s tetou čo mi vždy volávali hodinu pred oslavou že “ahoj, čo robíš?” 😁 Podľa mňa na mňa ale zabúdali, lebo som najstaršia z “detí”, s rodičmi už nežijem, rodičov pozvali a tí to mne nikdy nepovedali ale všetci ostatní bratranci a sesternice žili s rodičmi a nepotrebovali individuálne pozvanie. Časom s tým prestali ale bolo to tak roky. Mne na tom nezáležalo. Keby to pre mňa bolo dôležité, skúsim to vykomunikovať. Možno že aj tí vaši proste vôbec nemyslia na to, že ty robíš na služby. Myslím si, že 90% takýchto nedorozumení sa proste vykomunikovať dá. A ak nie, no tak ak nezáleží im na tebe, nemusí záležať ani tebe na nich a vôbec by som to neriešila, keď termín nesadne tak neprídete, keby vás tam chceli komunikujú to vopred normálne. 😊
Ahoj autorka , vôbec sa tým netráp . A to ti hovorím ako človek pracujúci presne na smeny - mne sa normálne už nožík otvára , keď počujem , stačí že v rádiu: “tak , mame tu piatocek , ako budete víkendovat , budete oddychovať alebo pôjdete do prírody “ a bla bla a toto počúvam pri tom , ako si balím tašku na celý víkend do prace . A vtedy si hovorím , to ako nikto už cez víkend nepracuje ? Len “horných 10 000” ? Samozrejme , aj ja , z pozície mamy zachvíľku trojročného dieťaťa by som uvítala a bola vďačná za prácu od pondelka do piatku , ale musím byt rada aj za to čo mám . Kde sú potom hasiči , policajti , záchranári , my všetci čo robíme v službách … týmto
Rozohnenim som ale
Chcela napísať to , že neber si to k srdcu , naozaj mám pocit , že tu tá cast národa , čo pracuje od pondelka do piatku , si ani neuvedomuje , že sú tu ľudia , čo musia pracovať cez víkendy , sviatky či dokonca nočné
Vies co, ja by som bola aj rada, ze sa nemusim zucastnovat vsetkych tych “beznych narodenin a menin”. Zvlast, ked sa tam citis ako piate koleso. Aspon sa nemusis vyhovarat a muz, kedze “to tak nevnima”, nech ide a stravi cas s detmi na navsteve, aspon im urobi program. Za mna je to aj vlk syty, aj ovca cela 😄
Ja sa na tie oslavy netlačím, skôr naopak. Chápem, že švagriná má bližšie k sestrám. Len môj muž - máme spokojne manželstvo - ma presviedča, že sa urazia, keď znova neprídeme a že takto sa bežne pozýva na oslavy. Ja sa mu snažím vysvetliť, že ak by im na tom naozaj záležalo, tak by to urobili inak.
Môj muž je taký "dobrý", že on vôbec nevníma a nevidí, že niekto robí naschvál zle.
ja by som bola rada, ze mam klud a nemusim chodit na oslavy
Keby ma pozývali na oslavu len pár dní dopredu vôbec by som sa necítila blbo keď nemôžem prísť.
Môj muž je taký "dobrý", že on vôbec nevníma a nevidí, že niekto robí naschvál zle.
@anonym_autor
Prepáč, vôbec to nemusí byť naschvál, ale fakt nedá sa vždy každému prispôsobiť. Gratulovať môžete prísť predsa aj iný deň. Je úplne bežné, že nie vždy každý môže, ale je realita, že najlepšie vždy vychádza víkend.
Nebid vo všetkom zámer, hľadaj v ľuďoch to dobre.
Osobne za mňa, tiež mám rodinu a praktizujeme furt oslavy cez víkend, bohužiaľ akože ja, ked poviem chcem to tento víkend tak to spravim vtedy bez ohľadu či napríklad sestra robí alebo nie, proste nedá sa furt prispôsobovať a tiež nebudem oslavovať o tri týždne po narodkach napríklad, tak sa snaž pochopiť aj druhu stranu, a však nemusíš byť na úplne každej oslave každý pochopí, že pracuješ
Aby sme sa chápali, ja sa nehnevám, ani nie som urazená, ani nič podobné. Len som chcela vedieť ako je to v iných rodinách. Lebo ja som si myslela, že keď niekoho pozývam tak preto, že chcem s nim stráviť čas a chcem aby bol pri tom ako oslavujeme. Ale zrejme nie všetci to tak vnímajú.
Osobne za mňa, tiež mám rodinu a praktizujeme furt oslavy cez víkend, bohužiaľ akože ja, ked poviem chcem to tento víkend tak to spravim vtedy bez ohľadu či napríklad sestra robí alebo nie, proste nedá sa furt prispôsobovať a tiež nebudem oslavovať o tri týždne po narodkach napríklad, tak sa snaž pochopiť aj druhu stranu, a však nemusíš byť na úplne každej oslave každý pochopí, že pracuješ
@zuzubb007 takže ty upecieš tortu, pripravíš pohostenie a môže sa stať že gratulanti neprídu. Či ako?
@zuzubb007 takže ty upecieš tortu, pripravíš pohostenie a môže sa stať že gratulanti neprídu. Či ako?
@anonym_autor no nie tirz boli casy ked som sa snazila prisposobit 4stranam, od isteho casu si robim oslavu kedy mne a mojej rodine vyhovuje, sirsiu pozvem tyzden vopred ( ziadni zmenari) daju vediet ci pridu a ak nie tak nie, oslavime vo 4ici. Tonu samozrejme prisposobim aj priprqvu.Mna volavali 2dni pred, ak som mala cas isli sme ak nie sla som iba ja( aj k muzovej strane) alebo len on. Nikto sa neurazal

my takéto veci riešime oveľa viac dopredu - aj keď cez víkendy nikto z nás nepracuje…