Ako správne zorganizovať začiatok svadobnej hostiny?
Ahojte, v septembri sa vydávam a mali sme takú debatu s priateľom, že teda ako to urobíme organizačne. Ja sa priznám na svadbe som bola naposledy keď som bola dieťa, čiže nič si nepamätám. Ale teda moja predstava bola že hostia vojdú do sály, usadia sa a my vojdeme posledný stlmia sa svetla zapnú nám pesničku a dáme novomanželsky tanec, čím vlastne začne ta svadba, potom prípitok, večera atd. Priateľ že vždy je prvý prípitok, večera a potom sa tancuje, mne to podľa môjho postupu príde akési lepšie, aj na plesoch som zvyčajne zažila príhovor napríklad primátora a potom jeho tanec s manželkou a až potom večera. Predsa len pred tou večerou sú ľudia ešte ako tak sústredení, je to také čerstvé po obrade a po jedle už každý ide cikat, cigareta neviem čo. Viem že je to na nás, ale chcem názor aj iných ako by ste to urobili, keďže nemám reálnu skúsenosť. Ďakujem a pekný víkend 😊.
Na ples sme vždy išli z domu a ten príhovor a prvé kolo sme zvládli. Ale na svadbu sme išli najskôr k jednému z mladomanželov (podľa toho, na koho strane sme boli), presun na obrad, samotný obrad, presun do sály. Všetci sa neskutočne tešili na jedlo. Dokonca aj my, keď sme mali svadbu, tešili sme sa už po všetkých ceremóniách na to, že si sadneme, napijeme sa, najeme. Potom sme si zatancovali prvý tanec, tanec s rodičmi a neskôr sa na prvé kolo pridali aj ostatní… Za mňa lepšia voľba je tá priateľova.
Najprv jedlo, ľudia cestujú aj z veľkej diaľky, potom obrad, ceremónie, cesta do sály no neviem kto by nebol hladný. Mňa na poslednej svadbe už hlava bolela od hladu keďže sme od rána nejedli a stále niečo iné riešili.
Ale ja to nemyslim že by tancovali ľudia čisto iba my dvaja, ved je to tak 5min max, sadnúť si môžu voda bude na stole koláče tiež, akože je mi jasne že koláč sa nevyrovná normálnemu jedlu, ale keď som bola pozrieť spolužiačky len do kostola tak u nas je zvyk ponúknuť koláče ešte aj po tom obrade. Čo sa týka cestovania všetci hostia sú z okolia max 15km
Nebol by to dobrý nápad. Všetci hostia sa najviac tešia na to, že sa konečne najedia. A mysli na to, že vašim tancom vlastne otvoríte prvé tanečné kolo, bude to strašné dlhé, natiahne sa to. Zvyčajne sa to robí tak, že sa presuniete na miesto oslavy, tam vás čakajú s nejakym príhovorom a pripitkom vo dverách napr. z reštiky, také privítanie od personálu. Hostia čakajú za vašim chrbtom. Pripijete si, niekde sa vtedy zvykne hodiť tanier o zem pre šťastie a vy pozametáte črepy s mužom (ak sa u vás robí takáto tradícia, neviem). Potom vchadzate do sály, a sadáte si všetci na miesta, kapela zvykne zahrať niečo na privítanie, kým sa usadzate. Super je, ak máte starejsiehio či niekoho, kto to koordinuje a trošku komentuje aj smerom k hosťom (hovorím to preto,.lebo my sme nemali a za.mna to bola chyba, chýbala tam takáto osoba, ktorá to celé riadi). Následne sa robí prípitok, pár slov, a dáte si predjedlo. Ak si dobre spomínam,.potom sme mali prvý tanec, rodičovský a prvé kolo, až potom bola večera (polievka a druhá jedlo).
Po manželskom tanci sa tancuje s rodičmi a postupne sa pridajú ostatní.
Mne pride logicka ta moznost, ktoru navrhoval priatel, ze najskor sa najest a potom moze byt zabava. Pochodila som viac svadieb a na kazdej jednej bol ako prvy pripitok a jedlo a az potom novomanzelsky tanec a tanec ostatnych. Samozrejme ale je to na Tebe, ak to chces inak, mozes to tak mat, je to Vasa svadba.
Podľa mňa to nemáš dômyselne. Hostiasa usadia, budú na vás pozerat ako si zatancujete a potom si sadnete? No, jednak tam budete ako komedianti, jednak hosti nijako neprivitate a jednak im nedáte možnosť sa pridať k tancu. Ver tomu, že po obrade hostí podstatne viac zaujíma jedlo ako vás tanec 😉 A potom ich po jedle ťažšie dostanete tancovať, pravdepodobnost, že sa vám hostia budú "bavit" pri stole s fľaškou je náramne vysoká....
@vroni prepáčte ale ja tomu trochu nerozumiem 😄píšete že po jedle ich ťažšie dostaneme tancovať ale vlastne každý píše že sa tancuje po jedle tak ako😄. Ale ďakujem nenapadlo mi že my mame vítať hostí v sále, tak nejak som myslela že to netreba keď ich privítame v kostole a potom prípitkom.
Robí sa to ako ti vravel priateľ. Fakt neoddaľujte jedlo, ľudia budú netrpezliví.
No u nás to na svadbe býva že pred vstupom do sály vás čakajú napr z reštaurácie/hotela/niekto. Tam vás privítajú soľ+chlieb, prípitok a rozbijú tanier kde zametate. Ženích nesie nevestu na rukách na miesto a až tak sa napr idú usadiť hostia. Potom prípitok,.jedlo a až po jedle je prvý tanec + rodičovsky a prvé kolo..
Toto všetko viete poriešiť s dj-om, ten vám presne povie ako to funguje a dá vám možnosti. My sme tiež nemali ani šajnu, DJ nám to celé kvázy vymyslel keďže absolvoval už XY svadieb tak presne vedel
A nie sú ľudia po jedle takí že potrebujú posedieť? Keď som na nejakej hostine alebo na tom plese tak po jedle chcú väčšinou všetci kávičku koláč, ísť na záchod atd alebo po jedle sa čaká 30min potom tanec? Lebo ako to by som asi nezvládla taká najedena tancovať 😄pardon za hlúpe otázky 😁
odporucam si najst “starejsieho”, cize moderatora svadby. urobi zabavu, vyplni hluche miesta a presne takymto chaosom sa vyhnete lebo vie co a ako. posledne roky sme boli snad na 10 svadbach a vsade bol. ale teda najskor bolo pred dverami do saly privitanie a rozbitie taniera, spolu manzelia pozametaju. potom pozvu ludi k stolu a najedia sa. pred polievkou je zvycajne pripitok. niekde mali prvy tanec medzi hl.jedlom a dezertom/kavou, inde az po vsetkom jedle. cakalo sa cca 15-20 minut kym vsetci dojedia, cigaretky, wc…po prvom tanci vyzvali aj hosti, aby sa pridali na parket. po hodine bola nejaka zabava ako kviz alebo nejake ulohy pre mladomanzelov, cca 30 minut, a zvysok uz len tancovacka
Najete sa, zatancujete prvý tanec, potom s rodičmi a hostia sa pridajú… Ešte som nebola na svadbe, kde by po dvoch tancoch nemal nikto chuť tancovať. Ale ak navodíte tanečnú atmosféru a potom si sadnete, že sa ide jesť, ľudi bude potom komplikovanejšie dostať na parket. Tak to podľa mňa myslela aj
@vroni
@januska12323 ozaj si neviem predstaviť ze najprv sa pojde na hostinu a potom bude svadobný obrad takéto poradie som snáď ešte nikdy nepočula....
U nás to bude vyzerať asi takto:
V zahraničí bude najprv obrad, potom prídu na rad gratulácie, hostia sa usadia. Medzitým bude fotenie a večer bude pohostenie. O 22 hod. príde DJ a vtedy začne aj zábava. Vtedy bude náš novomanželský "tanec" a neskôr sa zvyšok sa k nám pridá.
Na Slovensku sa všetci stretneme o urcitej hodine, následne gratulácie a keď sa príde na sálu, tak najprv sa najeme a potom (možno) bude aj ten prvý tanec. Aspoň takto si to predstavujeme.
Svadbu máme tento rok v júni.
Asi to fakt nemôžem porovnávať s plesom 😄máte pravdu, teraz mi došlo že ako ich vyzvem k tomu tancu po jedle, iba ak ako v slnko seno dj zahlási ze začína damska volenka 😂
Raz sme boli na svadbe kde medzi jedlom a prvým tancom bola detská diskotéka pre deti 😃 ľudia si po jedle ešte posedeli a deti si tam tancovali. Na konci tých detských dali potom deťom bublifuky pozvali mladomanželov do kruhu a začal sa prvý tanec a deti im tam fukali. Uz každý ako si vymyslí 😁
Tancuje sa po jedle, ale práve pri tanci novomanželov sa hostia "odlepia" od stoličiek a idú na tanečný parket. Inak zostanú ľahko sedieť a zábava sa prípadne vôbec nerozprudi.
@michelle567 toto sa mi páči 😀 asi to navrhnem aj snúbencovi 😀
Nikdy sa to tak nerobí ako chceš ty. Najprv večera, potom tanec.
@bessie12 mali dosť detí na svadbe, bolo to dobré
My sme mali tak, že sa všetci usadili, tak sme do sály vošli my, dali sme si kolečko okolo stolov, aby sme všetkým zakývali, sadli si, bol prípitok/príhovor a predjedlo+koláče, pomedzi to sa ľudia rozprávali. Potom DJ, keď sme mu ukázali, že sme ready dal náš svadobný, tak rodičovský a po ňom sa hneď všetci dali do tancovania (čo sme úprimne nečakali, ale takmer všetci svadobčania boli hneď na parkete). To bolo prvé kolo, počas neho obsluha rýchlo upratala predjedlá a pripravila polievku a hlavné. Tiež sme mysleli, že najprv večera, ale keď chceli všetci tancovať, tak sme tancovali 😂
@michelle567 u nás neviem koľko detí bude, ale aj keď len pár, tak by to bol dobrý nápad si myslím ☺️
Autorka, keby to bolo ako si to chcela že na začiatok len váš tanec. Tak po jedle by ostatných pozval DJ mladomanželov a rodičov na rodičovský tanec...a ostatných do kruhu a začalo by prvé kolo ... Akože všetko sa dá nejak vymyslieť ak by si to chcela tak začať vašim tancom
Nevesta a zenich su vitani ako prvi na mieste kde je hostina.. podla toho ako sa dohodnete s obsluhou, tak bud vam daju rozbit tanier alebo pripitok, proste vas privitaju u nich . Takze vlastne vy ste prvi co idete do saly, zenich ta prenesie cez prah
Takze potom nasleduje logicky pripitok a jedlo.. kym všetci zjedia a pozbieraju sa taniere, tak ľuďom aj pomaly uz travi, hraje prijemna hudba, rozpravaju sa medzi sebou, niektori uz aj kolacik daju a do toho vas na parkete privita dj/kapela a zacnete tancovat, pridaju sa rodicia, ostatni a uz to ideeee.. je fajnmat bud komunikativneho dj ci z kapely alebo nejaky starejsieho, ktory sem tam usmerni, povie co ide
Tiež mame svadbu v septembri a budeme to mat tak ako navrhuje tvoj priateľ. Nespekuluj s tym
@michelle567 presne tak, je to takto zaužívané a vyhovuje to každému.

Tak svadba sa hlavne začína obradom, kde sa zosobasite, nie tancom.. Ale ak myslíš svadobná hostina, ano, ta sa väčšinou začína pripitkom a večerou.. A potom je prvý tanec a tým sa začína zábava.. Co chceš aby hladní svadobný hostia ešte pozerali na vás ako tancujete? 😀 a potom si pôjdete naspäť sadnút a jest? Pri prvom tanci sa neskôr pridajú tancovať aj rodičia a potom ostatní hostia.. To by ste sa tak skoro k večeri nedostali