icon

Ako ušetriť na svadbe: Skúsenosti a rady

4. jan 2025

Moja nebohá babka šporila na svadbu všetkých vnúčat, keď bolo zrejmé že sa toho dňa nedožije zverila sumu mojim rodičom, takže na štart som mala v prepočte cca 3200€ na 40 hostí,( kapela,kamera, reštaurácia, šaty)a na konci keď mama ako správna účtovníčka všetko zrátala boli sme v pluse. Brat sa ženil o šesť rokov neskôr s cca rovnakým príspevkom, cca 50 hostí ako mama zrárala odpočítajúc nový oblek, obrúčky(špeci) boli zhruba na nule. Bratranec sa ženil pred 5,5r(kulturák, catering, ohňostroj, programy, súťaze, čepčenie, súbor, kamera, hudba,fotokútik, detský kútik) cca 100pozvaných hostí.
Tiež to krstná účtovníčka zrátala neboli vo výraznom mínuse.
Svadbu sme mali dávnejšie, už mám dospelé dieťa možno nás (ju)to čoskoro čaká tiež. Zaujímala by ma vaša svadobná bilancia, vôbec nemusíte napísať konkrétne čísla skôr % + -. Čo tvorilo najvyšší výdavok, čo by ste vôbec nevynechali, čo bolo úplne zbytočné a pod.

kavasmliekom
4. jan 2025

@lindous presne, tiež som nepochopila co sa pýta 🤭
My sme dary nechceli žiadne, priniesli len kvety. Tie neodmietnem nikdy. Takže návrat 0e

rozculena
4. jan 2025

ja nechápem,o čo ti ide.
Nás svadba nestála nič.

autor
4. jan 2025

@lindous ďakujem, poväčšinou v mojom okolí to mali mladí tak isto, len potom nechápem tú drámu u niektorých že si nemôžu dovoliť pozvať ani len 40 hostí hoci roky odkladajú peniaze na svadbu .

lindous
4. jan 2025

Ja to celkom chápem, to je to že investujeme iba toľko, aby to pre nás bolo v pohode, aj keby sa nám nevrátilo nič, inak by to pre mňa boli nerozumne vyhodené peniaze a to aj keby som si bola istá, že sa vrátia... ale zase ja som nikdy nemala vysnívané nič veľké a luxusné, takže to neboli roky šetrenia... a teda potom je tu tá vec, že dary prídu až po svadbe, ale všetko treba zaplatiť už pred ňou a to naozaj môže byť pálka, kto to nemá pred tým na účte, tak si to má požičať?? ...

miskakyska
4. jan 2025

Na bilanciu sa radšej nepýtaj,lebo sa Ti aj svadby odnechce.. dcéra mala svadbu minulý rok v máji ľudí +- 80 .. konečnú sumu netuším,nechce mi povedať 😇😄ale keby sa mala vydávať ešte raz tak len o dvoch svedkoch,ako som jej hovorila😁ale nedala si povedať a ja som sa starať nechcela..prispeli sme 4 tisíckami a čo to, čo bolo potrebné pokúpili...obanovala veľmi rýchlo, že má neposlúcha 🤷 všetci také pálky pýtajú, že dovidenia..DJ,kameraman,priestory,catering, kaderníčka, vizážistka a mnoho ďalšieho... Ono sa to veľmi rýchlo nazbiera aj pri prkotinách..priestory,aby si hľadala aspoň rok dopredu...kvietky nechceli, čo dali aj vedieť ,lebo na druhý deň cestovali na druhý koniec republiky..

autor
4. jan 2025

@lindous v tom čase sme reštiku, šoféra, foto/kameru platili po, samozrejme každý chcel nejakú zálohu.
Dcéra napr nechce čepčenie, hovorí, že mať na hlave umelé buriny z Aliexpressu nie je.žiadna ľudová tradícia. Samozrejme akú svadbu si spraví takú bude mať

miskakyska
4. jan 2025

Ozaj aj to cepčenie mala a bolo to z celej svadby najkrajšie,od súboru mali zapožičané všetko, čo potrebovali, takže neboli odkázaní na žiadne umelé buriny 😊

nafka0483
4. jan 2025

Rok 2017, bolo nas spolu 100 (vratane kapely, fotografa a kameramanov...), luxusny hotel kde bola hostina, foto, video, ziva kapela, komplet menu, zakusky, torta, alkohol, napoje, kvety, vyzdoba, ubytovanie hosti, saty, oblek, topanky, uces, licenie... proste uplne vsetko spolu 10 000€. Od rodicov sme dostali financne dary, od hosti tiez a vysledok bol 0.

masinka
4. jan 2025

My sme mali svadbu pred 20 rokmi, hosti vyse 100, na daroch sa nam v podstate vratilo co sme do toho dali. Kazdopadne, podla mojich skusenosti, ak chces klasicku svadbu "se vsim vsudy" - t.j. DJ alebo kapela, kameraman, fotograf, starejsi, auto pripadne bus pre hosti, saty, oblek, obrucky, torta, makeup, uces, cepcenie......) cim vacsia svadba, tym lacnejsie to vychadza na osobu, lebo tie hlavne a drahe polozky platis rovnako bez ohladu na to ci mas hosti 40 alebo 140. Ano, viac zaplatis za jedlo, mozno trochu viac za vyzdobu lebo treba viac stolov, ale zase viac hosti, viac darov .

sense
4. jan 2025

Nebilancovali sme ,nakoľko sme má pozvánky napísali že najväčším darom bude keď sa svadby zúčastnia a iné dary si neprosime.... Ale je mi jasné že niekto má svadbu ako zárobkovú činnosť, vidno to aj na obdobných témach...a nie nemá to nič spoločné s profesionálnou deformáciu účtovníka.

autor
4. jan 2025

@sense tak 3/4svk vrátane farára, miništrantov a kostolníka, má svadbu ako zárobkovú činnosť

biba_18
4. jan 2025

otázke rozumiem, ale nikdy som nebilancovala. podľa mňa to ti píšu aj tie o ktorých píšeš že nerozumejú…

deti95060810
4. jan 2025

však nemusíš do kostola , choď na úrad keď si myslíš že ťa to vyjde lacnejšie...

deti95060810
4. jan 2025

ja chápem keď si človek sadne a spočíta čo ho tá sranda stála...
normálna vec, ja si bežne spočítam aj väčšie oslavy - okrúhliny, konf., promócie, ..dokonca aj darčeky na vianoce viem čo stáli..
a to nie som vôbec ekonomka..

biba_18
4. jan 2025

@deti95060810 ale ona nechce spočítať iba výdavky - ale aj koľko sa jej vráti s5…

4stanka4
4. jan 2025

Mali sme svadbu v roku 2017, cca 120 hostí a vyšla nás na 8000€.Na daroch sme dostali 20 000€ takže sme boli 12 000€ v pluse.

vroni
4. jan 2025

Svadba v roku 2012, 110 ľudí, na zámku vrátane ohňostroja, náklady cakum prask 10000 €. Platili sme si všetko sami, "návratnosť" sme si nikdy nepočítali a bola nám úprimne a z celého srdca ukradnutá. Vlastne je dodnes. V živote som nechápala svadobné žobranie (vyberanie do vienka) a rátanie návratnosti svadby cez dary. A považujem to za absolútne úbohé. Pozývali sme ľudí, na ktorých nám záleží a od ktorých sme očakávali, že im záleží na nás. Niektoré dary boli veľmi osobné a na mieru, ani netuším, ako by som ich vyčíslila, keby som tu potrebu bilancovať mala.

kacena2022
5. jan 2025

Ja som mala svadbu v roku 2019 mali sme 10 ľudí a 800 eur nás vyšlo všetko🙂

patus_2
5. jan 2025

Prečo nechcú ženy pozvať viac ako 40 hostí? Pretože nie každý chce vyhodiť 15000€ za zábavu krsných, tetičiek, sesterníc a ľudí, ktorých poriadne ani nepozná. Radšej si za tie peniaze kúpi auto alebo ich použije na bývanie. Nie každému sporia na svadbu babky, mamky a aj kedy sporili, tak by som to nevyužila za jednu noc "zábavy".
Každopádne k otázke, šaty+oblek cca 1000€, foto 300€, večera pre 15 ľudí 1500€. Takze dokopy cca 2800€.

sense
5. jan 2025

Tak môžeš mať sobáš na úrade a nemusíš platiť farára, miništrantov a kostolíkov a požívať aj pratetku z tretieho kolená v nádeji že darom si zaplatí "utratiť" a ešte aj prihodí mladým na dar aby "neboli stratovi"
Ale keď chcel kalkuláciu svadba nás vyšla cca 4-5tis eur pred 11r cca 30hosti kedze sme polovici platili aj ubytovanie a podľa tvojho zmýšľania sme boli v mínuse po svadbe cca 4tis eur lebo sme dary nechceli

vkatush
5. jan 2025

Nám teraz oznámili, že svadba, ktorá mala byť v lete, nebude. Dôvod? Rátali všetko a vyšla by ich takáto "párty" na 15 tisíc. Chcú to radšej dať do domu, ktorý stavajú.

My sme mali pred 3 rokmi, vyšla nás tuším 13. A síce bola skvelá, ľudia doteraz spomínajú, niečo sa aj vrátilo, ale s odstupom času, mohla som kúpiť auto alebo to dať do bývania. Fakt za jeden večer dať toľko peňazí je masaker.

melanta
5. jan 2025

Dcéra mala svadbu pred 2 rokmi, svadbu jej platil jej otec, môj ex manžel, stala fakt veľa. Koľko vyzbierala nevieme, tú informáciu s jej otcom nepotrebujeme. Máme jedinú dcéru, ex vždy chcel, aby mala raz svadbu ako princezná ak bude chcieť. Ja som mala druhú svadbu chvíľu pred ňou, 30 ľudí, niečo cez 10k, mali sme ubytovanie a wellness pre všetkých na 2 noci. Nevrátilo sa nám nič. Fyzické dary sme nechceli, peniaze sme chceli vo forme príspevkov na charitu a všetci to rešpektovali. Takže nie, nie všetky sme účtovníčky. Ja som si robila druhú svadbu s vedomím, že to bude iba výdavok, žiadny príjem.

melanta
5. jan 2025

@belllinka chudera babka? Veď babka dobrovoľne spojila na svadby svojich vnúčat. Na svadbu, konkrétne na svadbu. Tak tvoj komentár je chudák, nie babka.

rorino
5. jan 2025

Podľa mňa pochopila väčšina,len svadba by sa nemala robiť preto,aby sa na nej zarobilo.Teda oprava,moja svadba nebola o zárobku.Par rokov dozadu sme mali známych srbov a vraveli,že tam sa často ľudia dohodnú,že chcú zarobiť,tak sa zoberú,pózujú zo dva roky a rozvedie sa.Lenze tam na svadbe zarobili cca trojnásobok výdavkov🤣.Môžeš dať dcére typ🤣.Ale či je to tam tak stále už netuším.

katkaseiner
5. jan 2025

rok 2010, cca 54 hostí, alsolutne všetko v cene len vyslužky platili moji rodicia. Čistú cenu svadby neviem a uz vobec od toho neodpocitavam cenu darov, ale svadba plus svadobna cesta = 10tis. e
Boli sme ale v Thajsku na 2tyzdne

bielasovicka
5. jan 2025

Ja som stále nepochopila o co tu ide 🤷🏼🤔

melanta
5. jan 2025

@bielasovicka koľko stála svadba a koľko novomanželia dostali na daroch a či v porovnaní náklady/výnosy boli v mínuse alebo v pluse. Autorka tvrdí, že je normálne, že my ženy sme účtovníčky a pri svadbe počítame so zárobkom. 🤦🏻‍♀️

akireaa
5. jan 2025

Rok 2024 cca 60 hostí kulturak, catering, výzdobu som si robila sama - 8.000 cca nerátali sme presne všetko do centu 😂

michellemary
5. jan 2025

Moja najlepšia kamoška sa vydávala v novembri 2023, malé mesto, stredné Slovensko, bolo nás tam 20, a svadba ju vyšla cca na 1200 e.

misanthropicdann
5. jan 2025

To je také otázne.
Boli sme na svadbe kamarátom ktorých svadba vyšla 1000€. Áno presne tak 1000€. Takže zo svadby výšli asi 5000€ v pluse.
Mali to u seba na záhrade takže prakticky nemali žiadne náklady. Navarili sami, zaplatili poplatky so svadbou, požičali šaty, vybavene.
Ďalší mali svadbu 100 ľudí a vyšla ich na 15.000€, ako skončila bilancia neviem.

Ale čo počúvam ľudí v mojom veku (27) všetci kalkuluju/kalkulovali ze im svadba zarobí alebo minimálne sa im splatí. Mne toto myslenie hlava neberie.