Ako vybrať krstných rodičov pre naše dieťa?
Ahojte, s manželom sa nevieme rozhodnúť koho vybrať za krstných rodičov našemu prvému dieťaťu.
Skúste poradiť ako ste to mali možno vy a ku čomu by ste sa viac priklonili. Poprípade aké máte skúsenosti.
V manželovej rodine je tradícia, že krstný rodičia sú vždy manželský pár.
Zasa u mňa je tak, že jeden zo ženinej rodiny a druhý z mužovej rodiny.
Uvažovali sme aj nad kamarátmi sme spokojný s výberov lenže nevieme sa rozhodnúť koho dať za krstných.
Všetci sú skvelý, tešia sa nemáme s nikym žiadne nezhody, dobré vzťahy.. každy to necháva na nás, že ako sa rozhodneme tak bude. Preto nevieme ku komu sa skôr prikloniť.
Dala by som mojho surodenca s manzelom/manzelkou. Kedze som 9 mesiacov prevracala, tak som povedala, ze mam pravo vyberu 😀
ja by som si vybrala z rodiny - jedného z maminej strany a jedného z otcovej…
Dala by som tých, ktorí ozaj budú viesť dieťa k viere. Ak aj toto spĺňajú všetci, vybrala by som manželský pár.
Len doplním - máme na výber
1. Z mužovej strany - jeho sesternicu s manželom (ale nie sú tu často)
2. Moju sestru a jeho bratranca
3. Spoloční kamaráti - sú manželia a zároveň s mojim mužom kolega
4. Moja kamaratka a jeho kamarát
Vybrali sme aj kamaratov lebo v rodine nemáme viacej na výber (buď zlé vzťahy alebo sú to deti, či už veľmi starí) čo sa týka vieri tak to má každy vyrovnane iba rozdiel v tom či sú greko alebo rimo..
hlasujem za dvojku
v takomto "zlozeni" moznosti, by som zvolila cislo 2.
My máme obe varianty- strašia dcéra má krstnú moju sestru a krsného mužovho brata. Druhá dcéra má krsných moju sestru s manželom. Jednoznačne je lepšia varianta, keď sú krsní manželský pár.
My sme davali moju sestru a manzelovho brata, kedze ich ma dvoch, tak na striedacku. Pri stvrtom dietati sestra nemohla prist, tak sme dali za krstnu svagrinu, manzelku manzelovho brata, ktory bol krstny.
Rodina
Odmietla som nejakych kamaratov aj ja osobne
z možností by som volila 2. A ešte skúsenosti z okolia s kamarátmi 👉 Každé kamarátstvo skončilo, vzťahy vychladli a záujem o krstniatko tiež🤷♀️
Určite nie kamoši (aj najlepšie priateľstva často nezvládnu príchod dieťaťa a zmenu priorít a života, životného štýlu).
Ideálne je manželský pár. To nevadí, že tu nie sú často. Porovnanie krstných, keď jeden je z jednej strany a druhý z druhej bude proste. Jeden bude mať viac času, druhý menej, viac pozornosti, záujmu,...
A keď majú partnerov alebo si nájdu neskôr, tiež je to také divné.
@biba_18 píšem v čom horšia- minimálne v tých detských porovnávačkách, ktorý krstný je lepší. Keby som to mohla vrátiť späť, už by som švagra nedala pretože za mňa musí krstný spĺňať aj určité atribúty ale manžel ho chcel za krsného.
@vevapeto no ale to je o konkrétnej osobe, nie o tom že manželia 🤷♀️
Len doplním - máme na výber
1. Z mužovej strany - jeho sesternicu s manželom (ale nie sú tu často)
2. Moju sestru a jeho bratranca
3. Spoloční kamaráti - sú manželia a zároveň s mojim mužom kolega
4. Moja kamaratka a jeho kamarát
Vybrali sme aj kamaratov lebo v rodine nemáme viacej na výber (buď zlé vzťahy alebo sú to deti, či už veľmi starí) čo sa týka vieri tak to má každy vyrovnane iba rozdiel v tom či sú greko alebo rimo..
My sme davali moju sestru a manzelovho brata, kedze ich ma dvoch, tak na striedacku. Pri stvrtom dietati sestra nemohla prist, tak sme dali za krstnu svagrinu, manzelku manzelovho brata, ktory bol krstny.
@nevenka Sice davam info po, ale mozno niekomu inemu pomoze. Krstny rodic nemusi byt pritomny na krste. Nie je to podmienka a nie je to nutne. Len sa zapise do krstneho listu. Mame tak krstene dieta a aj ja som krstna, ked som nebola na krste.
Dala by som len sestru. Nepotrebuje dvoch krstných rodičov.
Ja by som vybrala tých s ktorými bude mať možnosť dieťa tráviť viac času
@nikushka8 áno, aj👉 záleží od vzťahov. To však musí autorka vedieť sama. Úprimne? Poznám viac "kamarátov" krstných a po pár rokoch ani nevedia, že majú krstniatko. A sú aj krstné z rodiny a tiež len pro forma 🤷♀️
Ja mam dvoch rozlicnych krstnych. Rovnako manzel.
A tiez nase deti. Moj brat je krstny a muzova sesternica je krstna.
Aj ja som krstna 6x a iba raz sme krstni spolu... inac som ja a krstny otec je "z druhej strany".
Ak ti na tom záleží, daj rodinu ,tam je najväčšia šanca dlhodobého kontaktu a záujmu.
Ja som pri prvom dieťati premýšľala nad mojou najlepšou kamarátkou a jej manželom (to bol aj mužov dobrý kamarát). Napokon sme dali z rodiny a som za to rada.
Kamarátka sa so mnou pohádala kvôli hlúposti a od toho dňa ani neodpisovala na blahoželanie k sviatku 😅
Určite nie kamarátov. Ja som sa veľmi sklamala. K synovi som dala brata. Ku dcére som mala možnosť opäť brata alebo švagra. Ale ja nie, chcela som, aby mala ženu, lebo predsa dievča má bližšie ku krstnej mame. Ale brat nemal nikoho a švagor síce mal partnerku, ale vedela som, že ju nechcem a predpokladala som, že i tak spolu nebudú (už ani nie sú). A tak som dala kamarátku. Dobrú, blízku. Mala som na ňu jedinú prosbu -nechceme žiadne dary, nič, len občasnú pozornosť. Aby da nestalo, že sa mesiace neozve, nestretne (ja to tak mám a nechcela som, aby to tak mala aj dcéra). No a bum, ak sa neozveme my, neozve sa. Čo ma mrzí ale najviac je, že bola na našej svadbe a teraz má svadbu ona. Nepozvala nás, čo úplne chápem, dnešné ceny, veľká rodina. Nedala ani len oznámenie a čo ma najviac mrzí, ani nám len nepovedala, že sa ide vydávať. Úplne sa odmlčala a to sme nemali nijaké nezhody, nič. Proste odkedy má partnera, nepozná nás.. takže určite kamarátku neodporúčam. Viem, mnohé mozno napíšu dobrú skúsenosť, ale u mňa je toto už druhá - moja krstná ako kamoška mamy a teraz malej krstná..
Máme 5 deti a troch "kmotrovcov"
Naše dve hlavné kritériá boli manželský pár a naozaj hlboko veriaci. Máme aj priateľov, aj rodinu. Momentálne teraz by som uprednostnila rodinu, lebo kamarátstva, ktoré sú teraz silné a možno sa často navštevujete, môžu časom ochladnúť (čo sa stalo aj nám) a tá rodina aj keď je možno ďalej, predsa len skôr drží spolu.
Baby, ja mám pre deti len rodinu a tiež obrovské sklamanie. Nie je to vôbec záruka, že to bude fajn. Niekedy kamarátka môže byť kľudne lepšia ako rodina. Môže to vyjsť a nemusí.
Ja som tiež chcela kamarátku a som rada že sme dali našich súrodencov. Kamarátka už počas môjho tehotenstva prestávala so mnou komunikovať a ako sa dcéra narodila úplne sa odstrihla. V rodine máme tiež skúsenosti, že kamaráti po čase stratili záujem a s krstnými rodičmi z rodiny sa stretávame, na sviatky si napíšeme. Za mňa pri rodine je väčšia šanca dlhodobého kontaktu.
Najblizsich, teda takych, ktori aj stretavate casto, a to dieta ma sancu s nimi byt castejsie, vytvorit si vztah. U nás to bol surodenec a jeho polovicka
Máme kamarátov, moja sestra nemá partnera, mužova sestra partnera má ale bývajú ďaleko. A aby si to ani jedna zo sestier nevzala na seba tak sme zvolili najlepších kamarátov, sú pár, poznáme sa dlho. Veľa nám pomohli, sú nám proste ako rodina.

Ja by som si vybrala rodinu_manzelsky pár.