Ako zvládať stres a nervozitu zo sviatkov?
Neviem, možno som jediná, ale ja mám neskutočneé stresy zo sviatkov,vrátane osláv!
Priam ich nenávidím, ohľadom všetkého dookola.
Samotné sviatky ako také mi vôbec nevedia. Rada sa stretávam s rodinou (najviac na svete).
Dokonca rada pripravujem rôzne jedlá,vymýšľam, ale ako náhle mám kopec iného na starosti, nejde ni to podľa predstáv.
Mám rada aj po duchovnej stránke vianoce aj veľkú noc.
Len tá príprava ma posledné roky stresuje a ubíja! Neviem to tak presne definovať. Od upratovania,jarné veľké upratovanie, nákupy, varenie, pečenie. Stále mám pocit, že nestíham, že nič nie je ako má byť.
Stále som cez voľný čas v kuchyni!
Na všetko sama .Každý len na hotové. Sto krát riady ,varenie, nákupy a podstatné čo potrebujem po nociach.
Vždy si poviem,že nebudem to prežívať, veď ak tak nik taký nechodí, ale rodičia ma tak naučili.
Predtým som to tak nemala kým boli deti menšie až tak,ale posledné cca 2 roky mám až hrôzu, aby bolo všetko ako má.
Mám pocit, že si nikdy neoddýchnem cez sviatky a oslavy len makám. Máme v rodine takých čo si všímajú všetko aj detaily a okomentujú občas.
Proste bezdertný a nóbl.
Nie doma mi pomáhať nechcú, vraj to je ženská práca! Vlastne oni nič nevidia.
Niekedy si vravím ako je dobre po niektorým..idú k rodičom ,alebo na chaty, lyžovačky, výlety a od vsetkého sú odbremeneny.
Ja veľmi rada peciem ,varim, ale nech je sviatok nejaký, alebo oslava jednoducho mi to nejde podľa plánu a zo stresu.
Ako to vnímate vy?
Teda aspoň taký čo sa už s tým v živote stretli.
Ženská preber sa, nie si slúžka. Máš doma troch pubertiakov a muža, každý z nich je schopný spraviť nákup, upratať a spraviť si jedlo. Byt je vizitka celej rodiny, nielen ženy. Najvyšší čas, aby si začala robiť zmeny, lebo sa upratujes k smrti. No a co že nemáš umyté okná, no a čo, že nie je navarene 5 chodové menu. Vyloz si nohy a oddychuj.
Otras takto žiť.Sama si za to môžeš,sama si to robíš.A nie nemáme to tak.Tieto sviatky sú pre nás dni,keď lenosime,starame sa o dom,o seba,hráme sa,vyletujeme a oddychujeme.Ty sa kľudne naháňaj choro dalej
Mna sa raz moj otec pytal, ze ako dobre, ze mam auto ze nemusim v rukach vlacit tasky s nakupom, tak som ho vyviedla z omylu, ze ja nenakupujem ale manzel chodi. Bol v soku. Tiez upratujem, ked mam chut a cas, cez sviatky chodime po vyletoch a mame naozaj doma celkom slusny neporiadok. Upracem ked budeme mat klud po sviatkoch, kedze navstevy k nam tento rok nepridu nakolko svokor je po operacii a svagor na pobyte. Ja z toho nemam stres, aj keby domacnost bola vizitkou zeny tak co? MOjou vizitkou su zarobene financie aby sme mohli chodit po dovolenkach, pohoda doma, mne je luto buzerovat clenov domacnosti ked su doma, nakolko doma sa maju citit prijemne a mat bezpecie a kricat po nich kvoli banalitam....svagrina je pedant a tam sa deti boja aj sadnut na gauc aby im z vrecka smietka nevypadla....pre mna nepochopitelne...Dolezite je zdravie, pohoda a nie poriadok....Tieto sezonne upratovania z cias sociku uz davno som zrusila detto aj sobotne
Prepac, ale tak ti treba, ved si za to mozes sama. Ale dokedy chces takto vydrzat? Jedneho dna ta vykoti a ti tvoji povalaci zhniju od hladu a spiny?
Apropo, za toto sa ti raz ani nevesty, ci zenichovia? tvojich deti nepodakuju, ze co si vychovala.
Čo to vychovavas doma za nesamostatnych ľudí? To sa budeš o nich do smrti starať?
Staraj sa o rodinu a domácnosť do takej miery, aby si nepadala dole pusou. Vtedy to ide už na úkor teba a to nie je ok. Nespokojná mama znamená nespokojná rodina.
Tiež mám rada vsetko tip top, ale tieto sviatky mi to až tak nevyšlo. Nevadí, budúci týždeň alebo neskôr, keď bude čas, dorobím. Aj tak je obdobie saharskeho piesku, žalúzie a okná vezmem na milosť až keď toto skončí. Pre mňa je jednoduchšia príprava na Vianoce, pretože je záhrada zazimovaná, na jar je toho fakt že dosť. Prídeme z práce a nie vždy máme chuť pokračovať doma vnútri alebo okolo domu. A je to úplne ok. Zem sa točiť neprestane. Minule som sa tak zamýšľala ako to vsetko stíhali ženy kedysi pri 10 deťoch, gazdovstve, na poliach zrobene... Je to nad môj pochop. 😁
Hlavne, aby bolo v hrncoch pre rodinu, ale to si chystáme spoločne, každý niečo. Jeden pripraví vsetko na salat, ďalší zeleninu na vývar, syn vcera zamiesil ma slané podľa receptu. Časy, kedy som si myslela, že vsetko zvládnem najlepšie už u mňa skončili. A práve aj kvôli tomu, aby mi neunikala podstata. 😊 Neboj sa, nastavíš sa, len ti radim v dobrom, aby to prišlo vedome, nie až keď bude neskoro a zničíš sa.
Pre boha, preco robis sluzku trom corgonom? Okamzite by si mala zmenit rezim vo vasej domacnosti, moja trojrocna dcera mi pomaha vykladat umyvacku. Ako sa na chode vasej domacnosti podiela muz? Preco nie su deti schopne povysavat? My ked doranajkujeme, 5 rocny syn ide po vysavac a vysava kuchynu. Este tinodporucam zadovazit (ak nemas) roboticky vysavac, susicku a umyvacku. A pekne krasne zapojit kazdeho do cinnosti. Tie nakupy sama a peso ma nacisto dostali. Tvoj muz je ozaj bez hanby? Z casovych dovodov vsetko komplet uz iba objednavam, aj potraviny, pekne donaska domov.
Mne je zle uz len z opisu toho, co robis. Na jednej strane chapem, ze si si z rodiny odniesla taketo vzorce spravania, na druhej nechapem, preco sa ich postupne nezbavujes a robis zo seba handru. Aj moja mama takto stresovala, aby bolo vsetko tip-top, aby bol kazdy spokojny. Takito ludia vsak v konecnom dosledku ziju nestastny zivot. Skoncilo to porazkou, tak zvaz, ci to chces aj ty.
@fineta vieš ako to stíhali? Ich domy mali 2 miestnosti. Každý mal oblečenie na von a sviatočné , čo rodina asi mala v jednejc- dvoch truhliciach. Podlaha bola utačena hlina a kravince. Čiže nevysavali ceky dom, neumyvali okna. Pomáhali všetci schopny a mali sa hrali von. Nepiekli 10 druhov koláčov. Mali myslím kradne a požehnané sviatky. Ženy s dcérami nachystali jedlo. Skromne . Dali nejaký sviatočný obrus a bolo. Chcela hy som zit 100 rokov dozadu
No teda autorka. Hrôza čo len to čítať. Ja by som taký vietor doma narobila že až. Neexistuje aby som obskakovala 3 pubertiakov a ešte aj muža. Jedine tak vo sne.
Domácnosť neni vizitkou ženy. Domácnosť je vizitkou celej rodiny. Tiež mám rada poriadok, ale celý rok. Nebudem umývať okná kôli tomu že idú sviatky. A mať takú veľkú rodinu ako ty, tak úlohy si pekne krásne rozdelíme. Na sviatky keď mám chuť tak upečiem, ak nie tak kúpim. To že sme ženy matky ešte neznamená že sme aj rodinné slúžky.
Preber sa a nastol nové pravidlá vo svojej rodine lebo škodíš len sama sebe
Uvedom si , že ty nič nemusis . Žiadne upratovanie , ziadne návštevy , zidne tradície , nič . Mozes robiť , len to , čo vyhovuje tvojej blízkej rodine- kľudne sa v piatok zbaľ a príď až v pondelok z nejakeho pekného pobytu s rodinou plná zážitkov a bez stresov .
Sama si tie stresy robis,lebo mas pocit, ze ked to nebude tip top , tak nastane koniec sveta. Zapriahni do starostlivosti o domacnost aj deti a manzela. Ja pochadzam z rodiny, kde moja neboha mama bola pred kazdymi sviatkami ustvana, uhonena, nervozna, na pokraji zrutenia.Lebo musi byt upratane /dostala som zapal priedusiek, ked som v decembri v zime umyvala okna, lebo to MUSELO byt/, navarane, napecenych idealne 15 druhov kolacov (ktore sme potom jedli do velkej noci), na velku noc praskajuca chladnicka pod naporom jedla, aby nas neohovorili. Pre mna toto je nocna mora. Bez ohladu na sviatky upratujem, vysavam utieram podlahu, uplne bezne aj pocas roka. Ziadne vytahovanie veci a gruntovanie u mna nehrozi pred ziadnymi sviatkami. Okna umyjem ked uznam za vhodne, navarim aby sme od hladu nepomreli. Ale ja sa nemienim nervovo rutit zo sviatkov, ze aby ma neohovarali, aby som nevyzerala darebna. Mne je jedno, co si o mne kto mysli, neustvem sa. Navstevy ku mne nechodia ani ja nikam nechodim.
Az mi je zle, ked to citam. @deedol ti dobre napisala. Robis si to sama. V detstve som nechapal to sialenstvo pred sviatkami - vsetko upratat, okna umyvat pri -15, vyvarat, vypekat... uz vtedy som si povedala, ze ja teda toto vo vlastnej domacnosti nie. Oni tie sviatky pridu, aj ked nebudu okna umyte, ked bude napecene len 2-3 druhy. Takto sme spokojni vsetci a doma vladne pohoda. A navsteva, co by prisla mi robit inspekciu, by si rychlo vypocula, o coms viatky su.
Zrušiť všetko a nebude stres..vieš, že stres ti oslabuje imunitu? tak myslí hlavne na svoje psychické a fyzické zdravie...nič nie je dôležitejšie.
Autorka,
A čo je zle na tom, ak by ťa niekto vnímal ako farebnú?
Mne to vôbec neprekáža. Pre mňa je podstatné, že ja som šťastná 🙂
autorka, žiješ svoj život, nie život tvojej rodiny, známych a čo ja viem, koho ešte. To, čo robia/nerobia oni a čo o tebe povedia, je ich problém, nie tvoj. Vykašli sa na okolie, rob to, čo ťa urobí šťastnou a spokojnou, bez stresu a nezmyselného naháňania a uvidíš, aký je život krásny. A pripri trošku do roboty manžela a deti, to im len prospeje
@mandzula no aj ta praca a to všetko okolo toho. Už len keď potrebuješ niečo vybaviť na úradoch a pod. Sme zahlteni povinnosťami aj somarinami. S deťmi sa možno skro učili. Ja si pamätám ale babku . Ta ma v 5.rokoch naučila desatoro, patoro a 7 hlavných právd. Ti starí rodicia sa dosť venovali.
Ha ha ha...
Takze sa stresujes sama... sle ved dobre. A ty ked ides na navstevu, tak tiez kontrolujes s bielou rukavickou parapet? Umytie okien? Wc kefu ci sa tam nezachytil kus hovna?
A rodinu si pozyvas abi ti ohundrali domacnost? A este ti to nie je jedno?
Muz a deti sedia a ty si kmitas? No tlieskam ti 👏👏👏 za toto hovadske nastavenie.
Odnesu ti do umyvacky, ske slachetne... preco oni nepovysavaju? Bude to zle? No tak nech.
Najdu si deti partnerov a bud to budu kmitat ako ty alebo sediet ako tvoj muz... lebo zenska praca pche
ako si si zariadila,tak máš........
ziadne stresy, ani neviem ze nejake sviatky su, este aj v nedelu a pondelok robim
Zalezi ti na tom, co si reknou ostatni vice nez na tom, jak se citis ty. A dokud se nenaucis byt aspon trochu sobec- a myslet na sebe- tak se budes stresovat porad dokolecka dokola. A az jednou zestarnes, tak si budeš klepat na celo- ze k čemu ti to stresovani vlastne bylo, protože v zivote jde o společne stravene chvile, o zdravi a psychickou pohodu. Ne o soutez, kdo ma co lepe uklizeno a vice napeceno.
My žiadne sviatky neslavime. Moja matka kým som žila s nimi nonstop cirkusy bývali a furt sa za dačo vytacala, že jej nikto nepomáha a podobne. Ja som sa išla pre trhnut, aby som jej vyhovela a na koniec keď som jej povedala, že to a ono som pre ňu urobila, tak mi povedala, že a kto sa ta prosil. 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ absolútne neslavime nijaké sviatky, nic nezdobime, sú to všetko pre nás smeti a hltace prachu, umyjem si riady max a prevysavam kúty prachu za 1 minútu a úplne mi je totálne jedno ze si ľudia dobrovoľne robia nervy. Ja mam volno a nerobím žiadne veľkonočné šaláty ani iné nezmysly. Išli sme na pizzu a max mäso na koreni ala kebab doma.akoze o com je tento život? O vareni upratovaní a nervovani?
Pre mňa sú to dní čistého nicnerobenia a moje deti ani nevedia čo je to korbac. Starší povie ze akurát je to poriadne trápne. Nás ani tieto trápne zvyky kde sa akokoľvek ponizuje žena nezaujíma. Ako ženy sme to v rodine nenávideli. A je mi jedno, že ti stále žijú niektorí v praveku podľa dakych somarin.
Oslavy nerobím, sviatky neslávim. Načo sa zbytočne stresovať ? Neprežívam to tak.
Mne sa to ťažko číta.Ty sa strašne nemáš rada a potrebuješ každému vyhovieť a oni ta majú na háku:(prečo si to robíš?To, že ostatní sú pedanti a vyvárajú a vypekaju je ich vec ty si ty a tvoja rodina.Ty im chystáš aj raňajky odnášas taniere atď...po práci do noci chystáš?Koľko rokov majú synovia?Aj ja rada uvarím aj sa postarám, aj poupratujem, ale v nejakých medziach.Ty vlastne nie si nikdy spokojná so svojím "výkonom" je mi ťa úprimne ľúto musíš byť citlivá, empatická, ale len ta zneužívajú.Budes už len staršia všetci budú oddychovať a ty kmitat.Moja svokra mala takú susedu celú rodinu rozmaznala jej muž bol ako jej dieťa zomrela cestou do obchodu mala infarkt a 51 r.Jej muž si o rok našiel novú ženu s tou chodil k moru s ňou tak nebol roky, lebo drahé, načo atď... na výlety deti už boli skoro dospelé a zrazu všetci všetko vedeli.Ty by si mala ísť k psychologicke, aby si sa neriadila tým, čo ti mama, teta, alebo iné ženy dali vzor ako sa má správať žena.Tvoja hodnota nie je v sluzeni ostatným!!vieš si predstaviť, ak by si náhodou ochorela zlomená noha, chrbtica veď oni by nevedeli nič a ešte by ako parazity čakali čo spravíš.zmen to kvôli sebe aj ním, lebo budú do 30 tky doma čakať, že mama naloží.Co by robil tvoj muž, keby mal inú ženu?Prepáč sama si za to môžeš.Vies povedať čo ťa baví kedy máš čas na seba, kamarátku chvíľu vybehnúť von?
Nie je dobré čo robíš davas na seba obrovský tlak a to sa niekde prejaví.Drzim ti palce nech si niečo z toho zoberieš dlhodobý stres nie je dobrý
Keď tvrdíš, že ťa tie sviatky napĺňajú hlavne duchovne, tak načo všetko gruntujes? Decka máš už tiež veľké, takže si zvládnu spraviť raňajky samé, obed navaris a na večeru sprav nejaký oblozeny tanier/misu a ked nebudu chciet jest to co je, tak tam je chladnicka, spravte si. Spamätať sa, lebo im čoskoro budeš skákať okolo riti a budú ta zneužívať ešte viac. Moja veľká noc vyzerala vieš ako? Štvrtok som odišla, včera som sa vrátila a dnes sme si dačo uvarili. Partner spravil zakusok a okná sme umyli spolu, lebo už bolo treba. Este spraví šalát na misu a ja upeciem chlieb. Áno tiež sa toho zdá byť veľa, ale všimni si, že sa na prípravách podielame spoločne, nie len ja a on nič;)
Máš doma troch pubertiakov čo ťa neposlúchajú nepomáhajú a ako tak čítam ešte aj papuluju? Nuž nejaké ženy čo si ich vezmú za manželov ti ešte raz za nich pekne poďakujú...nestazuj sa, sama si za to môžeš.
Ja ti to napisem tak, tiez aj rada nachystam aj na oslavu, aj na sviatky, jasne ze sa aj upratuje pred sviatkami, ale uz to nehrotim. Ak to takto pocitujes, ze si v strese bude to kazdym rokom horsie, nerob si stresy navyse. Napr. my mame sice aj uvarene, aj co to upecene, ale malo, ziadne extra prestieranie stola atd. Som rada, ze som si stihla upratat po troske, umyt podlahu, upratala som skrinu....ale vsetko postupne, kazdy den nieco ine, nakolko ma boli uz tyzden hrdlo. Navstevy nemame cez sviatky a som tomu rada, oslavy robime uz len detom, a nejdem sa uz z toho zosypat, aby bolo vsetko na 100% ... vsak to sa ani neda. Radsej sme boli vcera aj v sobotu s detmi na vylete..a salat robil manzel, aj bol vela s detmi.
A ako pises, ked vsetci chodia na hotove, tak nepozyvaj, to sa vsetci stretavaju len u Vas na sviatky?

Vieš čo, mne prides až hlupa. Prepáč, ale nákupy sama každý den a na peso??? Dovod???
Ako tu vyššie pisali, ako si si naučila v rodine a ako sa nechávaš ovplyvnit svojou výchovou, tak máš...
Taketo ženy nekončia dobre...spamataj sa.