icon

Aký svadobný dar vybrať na obrad?

kikapog
10. aug 2024

Ahojte, mame dilemu aký svadobný dar dať (určite peniaze, ale koľko?) kamarátom, ktorým sme pozvaní na obrad. Hostinu majú len malú pre úzky kruh rodiny. My sme od nich na našej svadbe dostali 100€, ale boli aj na hostine… nemam s týmto skúsenosť čo sa patrí. Čo by ste robili vy? Ďakujem 🤗

Strana
z3
cacianka
10. aug 2024

@kikapog to bolo na margo niektorých poznámok, taký všeobecný príspevok.
Teba som pochopila, ak sa vám na obrad chce a dá ísť, choďte, stačí 1 kvet/ malá kytica, karta , a darcek niečo od 💝, 20 30 do 50€ ako sa ti dá. Ako cítiš.
Ani zákon o rodine neurčuje sumu 😍

kikapog
autor
10. aug 2024

@janage ja napr na toto výdavky nedávam (a to svadby milujem) a šaty si nikdy neobleciem len na jednu udalosť (snažím sa žiť “udržateľne”). To len ako príklad, že áno, ženy majú vysoké výdavky keď idú ako hosť na svadbu, ale nemusia mať, toto je už skôr osobná voľba. Ak som na nejakú svadbu sla a výnimočne sa dala napr nalíčiť, brala som to ako svoju voľbu, nie investíciu do ich svadby.

A súhlasím, že to nie je finančná operácia… len my sme sa sa trošku chceli inšpirovať ako zvažovali ini keď šli na takýto obrad. Ale tych názorov je fakt veľa a rôznych 😁 takže dáme podľa pocitu a finančných možnosti.

janage
10. aug 2024

@kikapog tak ty si nemala. Ale žena čo nedrží 10 rokov saty slávnostné v skrini, nosí nohavice a botasky, bezne sa nelici, no ona si to všetko musí zabezpečiť. Jedine ta kaderníčka je naviac. Ostatné nutnosť zaplatiť.

guiseppinka
10. aug 2024

"Pozvanie na svadbu a dar sa vracia" je take 40 rokov stare🙄 na nasej svadbe mi tiez bolo vykricane, ze sa nevrati dar, ktory sa dal na svadbe tym a tym, lebo ja som ich odmietla pozvat (zevraj su stale urazeni, svadba 11 rokov dozadu, kontakt s nimi nemam ziadny). Autorka, vy ste robili svadbu velku, pozvali ste ich, oni robia malu svadbu, vy to chapete, ale niektori odtialto zrejme nie... uplne s tebou zdielam nazor, ze je to kazdeho osobna vec aj kolko vravi ako host... my sme mali tiez par ludi, ktori nam nemohli prist na svadbu, niektori nedali nic, ini nam dali 50e v obalke. Aj tak aj tak je v poriadku... ja by som tiez doniesla 50e a vino/tvrde, podla toho co piju...

sima234
10. aug 2024

Ja by som dala 100 eur, tak ako dali oni vám. Ja nechápem také, že ideme iba na obrad a pod. Vy ste si robili svadbu podľa seba, ich ste na svadbu pozvali, lebo ste ich tam očividne chceli, nikto vás nenútil, aby ste s nimi mali výdavky. To, že oni nerobia veľkú svadbu a pozvú na hostinu koho chcú, je ich rozhodnutie, tak ako vaše rozhodnutie bolo ich zavolať.

janage
10. aug 2024

@kikapog ja napr. inú udalost kde by som tie šaty využila nemám.

svetlonos
10. aug 2024

Tak, ja som bola s mojim ex na4 svadbách, 2x kamoši a 2x sestry. Kupovala som si šaty, pred 18 rokmi - 250e. Všetkým som niečo dala. Mne sa to "nevrati" a vôbec mi to nevadí. Boli na svadbe bratrancovi - išli sme 300 km, platili si ubytovanie 160e, dali sme 200 plus do klobúka asi 50. My sme mali svadbu o 2 svedkoch, takže sa mi to nevráti tiez. Ale keby som na tvojom mieste, neriešim fakt to ma dat dal. Kludne, keby mi to situácia dovolí, dám im tu stovku. Ved to je také zistené, My sme vás pozvali na hostinu aj ubytko platili a vy nie, tak nedam to co vy. Zalezi ale ozaj na vašich terajších vztahoch. Aj my sme povodne plánovali vacsiu svadbu, zial nevydalo. Rozhodni sa podľa sebe. Lepšie zo srdca 30 e ako 100 a potom ofrflat.

janka1011
15. aug 2024

@kikapog pozvaní na obrad? To je čo. Na obrad sa nepozýva, na obrad príde kto chce. To vám už rovno mohli povedať nepozývame vás na svadbu, ale dar nám môžte priniesť.

mamina7070
15. aug 2024

len kvet a pohladnicu k tomu benzin a aj tak to dost vyjde

janka1011
15. aug 2024

@kikapog a ešte, to že oni vám dali dar nemôžeš porovnávať, lebo vy ste ich na svadbu pozvali. To je úplne iná situácia. A ešte máte kvôli tomu cestovať....vyhovorila by som sa na dieťa a nikam by som nešla.

sisska96
20. aug 2024

Prečo by mal každí robiť veľkú svadbu kde sú aj kamoši a úplne všetci? Načo? zbytočné. Dala by som kyticu a víno, peniaze nie. Tie nech dajú rodina

Strana
z3