Bola generácia našich mám a babičiek čudnejšia?
Ahojte dievcata, opat mi napadla taka odlahcena vikendova tema, citajuc za ostatne dni dost tazke temy tu na MK. Vcera som pozerala film Moja tucna grecka svadba 2, kde som sa pozastavila nad vtipnou scenou, kde babicka u kadernika vyplnovala Sex kviz, a celkom uspesne.
Myslite si, ze naozaj generacia zien pred nami bola cudnejsia, alebo len vplyvom (socialnych) medii je nasu generaciu viac"vidiet"? Je opodstatnene hundranie babiciek na svadbe, ze sza ich cias urcite taketo nic nebolo? Ja sa skor priklanam k nazoru, ze vzdy boli deti, co sa napadne podobali na fuzateho snedeho suseda, a napokon aj slovenska ludotvorba v podobe piesni ma avoju vypovednu hodnotu ("Zaspala Anicka pod lelijuu, prisel k nej Janicek polubel ju... "). Dajte aj vtipne historky, ked mate, nech zriedime trosku rmutive temy MK ;)
Podľa toho čo tu píšete je zrejmé, že viac ako rodinná pohoda a morálka bolo dôležité zachovať obraz a zdanie rodinnej pohody a morálky. Tie dokumenty čo sa našli po smrti babičiek puritániek (vodu káže, víno pije 🤰) to len potvrdzujú. Volá sa to aj pokrytectvo. Jasné, že tá spoločnosť sa držala viac na uzde, pretože mnoho ľudí ten všeobecný trend nasledovalo, nie každý bol rebel a na prvý pohľad sa zdalo, že je všetko v poriadku. Dnes sa viac kladie dôraz na blaho jednotlivca a tým pádom sa to preklopilo do druhého extrému, ako tu už niekto spomenul, ľudia často zbytočne (a sebecky) utekajú od nie až tak vážnych problémov. Mnohí by to možno aj ustáli, ale trend je taký že netreba, čiže aj tí, ktorí by v minulom režime nerobili unáhlené rozhodnutia ich dnes urobia. Mohla by nám nejaká antropologička (ak takú na MK máme) povedať aké zriadenie v dejinách alebo súčasnosti bolo/je tak celkovo najoptimálnejšie a všeobecne najšťastnejšie pre všetkých (muži, ženy, deti).
@namornicka neviem....pozri,vzdy boli a budu ludia,co im.zalezi na nazore inych,na dobrom mene,nech sa uz pod tym skryva hocico.
A ludia,co si svoje svedomie zachovali ciste.
Tu sa to prehuplo do divnych pausalizujucich vyrokov o predmanzelskom sexe a nemanzelskych detoch,atd.
Zase by som poukazala na mnohych "hrdinov"davnych dob.
Si zober,ze boli v tej.dobe mnohe charaktery silnejsie ako teraz. Boli hrdinovia-bezni ludia,o kt.sa ani nevie,ci vie z knih. Len taki sturovci....
Ci uplne ina oblast,partizani-skutocni,nie mnohi ti,co po revolucii si vybavili kadejake odmeny a partizanov sami udavali.
Ci ludia,co za cenu vlastneho ohrozenia skryvali partizanov,ci zidov.
Ludia boli v davnwjsich dobach zomknutejsi.
Ale...boli aj zradcovia,tak ako aj teraz.
Osobne si nemyslim,ze by boli ludia ini teraz a v minulosti....vzdy su rovnaki.
Menia sa akurat zriadenia.
A tym,ze starsia generacia,co este.autenticke zazitky aspon.z cias druhej svetovej vojny mala,ci dokonca z komunizmu,vymiera....kazdy.sa osamostatnuje,malo sa debati s rodicmi,starymi rodicmi,tak ostane nam teoria-uz roznej autetickosti.
@canis_lupus Večne spievaju lesy je nádherne dielo,jedno z najkrajších o živote vôbec 😀
Tak keď omrknem svoju rodinu, tak sme čím ďalej tým väčšie konzervy a nie naopak. Z otcovej strany stará mat bola slobodná matka, vydala sa (za iného) až roky neskôr. Jej matka si vzala po treťom dieťati potulneho Žida, aby deti mali otca (jeho určite neboli), ten jej o tri mesiace zdrhol a ona mala "vo všetkej početnosti" zopár ďalších deti. Mamina mama bola nemanželské dieťa, lebo jej matka vdova nebola ochotná vziať si "muža bez grosa" a radšej mala dieťa bez otca. Stará mat síce nemanželské dieťa nemala, ale zato mužovi v kostole vykricala, že je sprostý kurevnik (to je doslova citácia) a keď sa priblíži k jej posteli, urlcie ho lopatou. Asi názor nikdy nezmenila, moja mama zostala jedináčik, ale nikdy sa nerozviedli a dokonca žili "na staré kolená" v jednom byte... Tým sa generácie necudnych žien v našej rodine minuli a odvtedy žijeme všetci nudne a vzorne v manželstvach a manželské deti do rodiny dodávame výhradne sobášom. Aj to mizerne, len môj švagor je nemanželské dieťa...
@vroni Az som sa zabavila na vasich pripadoch 🙂
Musela som rozmýšľať nad tým, že v čom boli naše mamy a babky čudnejšie a až potom som si prečítala odpovede a je to cudnejšie 😂. 👍 za tému a 👍 pre
@aniele za super príspevky.
my máme ešte taký jeden zvláštny prípad v rodine , otcova babka, teda moja druhá prababka sa vydala za muža o viac ako 20 rokov staršieho , vdovca . Mala vtedy 16 rokov. Ten mal dvoch synov, 19 a 18 ročného ešte z prvého manželstva. Traduje sa že prvý syn ktorý vzišiel z tohto manželstva bol biologicky vnukom jej muža, teda bol synom jeho syna. Myslím že to aj pravda bola , pretože po smrti jej manžela , si ju zobral jeho starší syn , s ktorým mala ďalšie 4 deti . K najstaršiemu synovi , teda oficiálne jeho nevlastnému bratovi , neoficálne asi jeho vlastnému prvorodenému synovi sa choval najlepšie. Bol to môj starý otec.
Viem že vtedy mali opletačky aj s cirkvou ,lebo im nechcela povoliť sobáš.
@extempore Wow, tak to mas ake stastie, zesa zachoval "dennik porodnej babice". Keby som mala taku moznost, velmi rada by som si taky dennik tiez precitala, je to uzasne.
@biela_sova vieš čo? Je to úžasné, lebo ja sa zaoberám aj genealogiou našej rodiny a vlastne tak som na moju praprababku aj prišla. Ten jej denník sa ale dosť ťažko číta lebo je to hrubizná kniha (10 cm chrbát), písaná sem-tam ceruzkou, sem-tam atramentom a ten rukopis bol vtedy taký ozdobný, navyše je to písané takou archaickou slovenčinou, veľa výrazov je aj po latinsky. Ale dávam na to obrovský pozor. Prababka písala ešte aj pár dní pred smrťou ako storočná. Až do konca jej života ju volávali k pôrodom a keď už fyzicky nevládala, stále radila. Vzácna žena
Určite nie😂