Bude problém, keď nepôjdem pred svadbou na spoveď?
Dobrý deň 🙂. Plánujeme so snúbencom svadbu, on je katolik, ja som formálne katolička, ale navštevujem protestantskú cirkev. Vo výchove sme sa zhodli, že budeme viesť deti kresťansky. Avšak najjednoduchšia svadba “pred Bohom” by bola v katolíckej cirkvi, nakoľko formálne som stále katolíčka. Budeme všetko konzultovať s kňazom. Avšak by ma predbežne zaujímalo, bude problém podľa vás, pokiaľ kňazovi poviem, že sa pred svadbou nechcem spovedať, a že sa nechcem zaviazať k výchove deti v katolíckej cirkvi? 🙂. S deťmi plánujeme chodiť do protestantského kostola. Proste, že by nam kňaz spravil len taký sobáš, aby spojil naše životy pred Bohom, bez tých veci okolo katolíckej cirkvi.
Tak z lásky k mužovi hádam jednu spoveď pred svadbou dáš... Zas až také strašne to nie je.. alebo majte sobáš u protestantov
Lenze ja sa nebijem za svadbu v kostole a naoko. Mam vsetky sviatosti po bitmovku a sobas u alternativcov kedze matrika v nas termin nemohla
Nemusela sme ale kvoli tomu klamat ze som na spovedi nebola alebo ako vychovam deti ked chcem nieco ine
Tak keď on je katolík a má všetky náležitosti - krst, birmovka a prijímanie, tak bude prisahať len on a ty sa zaviazes, ze nebudeš mu brániť viesť deti v katolíckej viere. Na spoveď a prijímanie pôjde len on, ty nemusíš. Bez toho jednoducho nie je možný sobáš v katolíckej cirkvi. Nemôžete proste mat katolícky sobáš s tým, ze chcete vychovávať deti bez viery alebo v inej viere. Patrí to k svadobnej formule, neviem, co na tom je také nepochopiteľné.

S tou výchovou v inej viere (formálne) nepochodíš, je to v prísahe, že sa zaväzuješ deti vychovávať v katolíckej viere.
Čo sa týka spovede, ja nemám rada naše spovede (prečo by som cudziemu chlapovi mala rozprávať svoje chyby, hriechy, život) a "obišla" som to po konzultácii s kňazom. Urobila som si sama spytovanie svedomia (v knižke máš ku každému prikázaniu rozpísané otázky, na ktoré si odpovedáš, zamýšľaš sa nad nimi). Na spovedi som mu len povedala, že som sa prehrešila proti 1,2,3...x prikázaniu, svoje chyby si uvedomujem, chcem ich zmeniť a nebol to žiaden ťažký hriech (ak by som mala ťažký, nedal by mi takto rozhrešenie).
Takže nakoniec som bola spokojná aj ja a aj kňaz/Cirkev.