Budete mať Vianoce ako po iné roky, alebo sa budete obmedzovať a šetriť?
Budete mať Vianoce ako po iné roky alebo sa budete obmedzovať, šetriť?
Ja som bola po iné roky zvyknutá mať hojno, veľa darčekov, ale bohužiaľ zdražovanie sa dotklo aj nás a veru tieto Vianoce budú chudobné, žiadne extra darčeky.
@tilly netreba si zakladat zivot na materializme.ja nepotrebujem tiez 300 darcekov a deti tiez kazdy 500. Mavame kludne skromne vianoce a sme spokojnejsi. Ja som sa len pozastavila nad tym vyplakavanim ze nato nema. Naozaj by ma zaujimalo co take kupuje alebo kupovala ze si to nemoze uz dovolit. Ja nekupujem tony ovocia. Ovocie kupim par a ked sa zje a bude kupim znovu. V obchode to bude dostat kedykolvek . Nerobim ziadne obrovske nakupy. Ale toto mi pride ze je z toho uplne nestastna. Tak by ma zaujimalo co take si nemoze dovolit kupit.auto?sperky?hory jedla?
@malinovka333 áno, áno, tomu rozumiem. Možno bola fakt taká, že dostávala šperky a mali tony jedla a teraz budú mať normál vianoce a to bude bolieť, tak sa musí niekde dopredu vyplalat 😅 . Ja som takto "plakala" pred dvomi rokmi (ale nie tu na koniku, len v súkromí), keď to vyzeralo, že nebudeme mať vianoce po našom a budeme musieť byť kvôli opatreniam doma. Našťastie to dobre dopadlo. Takže sa celkom viem vžiť do autorky, prijať zmenu je občas náročné 😅
Baby jeden - dva darčeky sa dávajú na narodeniny ...
Zdražovanie sa dotklo každého.
@elenka.k v pohode 🙂 Nikdy som nemala rada oslavy. A podla mna ani nie som dobry hostitel. Vtedy velmi stresujem, aby bolo vsetko dokonale, ked uz je ta oslava nakoniec. I teraz to tak bude. Oslava bude tyzden pred Vianocami a potom pride jeho rodina na sviatky a to je dalsi stres pre mna.
@bessie12 u nás sa tiež nikdy neoslavovalu narodeniny ani ja oslavy nerobím nevolal nikoho deťom upečiem koláč aký si želajú keď majú narodky jeden darček a dosť žiadne párty
@slavomira236 u nas tiez tak. Upeciem kolac a tym to haslo. Ale tento rok nas kamarati pozvali k sebe na obed, tak na oplatku som ich pozvala k nam a kedze priatel ma v decembri narodeniny, tak sa uz urobi mensia oslava.
@elenka.k vdaka. Snad to dobre dopadne 😅 Viac ako tej oslavy sa desim sviatkov. Vtedy tam bude sami Holandan. Prvy krat budu jest tradicne slovenske vianocne jedla a kolace 😀
@martuska321 a je to chlapec či dievča?
Na Vianoce je dôležité aby bola rodina pokope , nie darčeky
Nemám rada milión sprostostí,po jednom balené ponožky,sprej atď.len nech je toho gýčovo "veľa" toto u nás neplatí.Radšej 3 darčeky,ale normálne.Takže na deťoch nešetrím,nie sú ale nároční,takže máme každý rok tak isto.Aj čo sa jedla týka.Rodičom kupujeme iba maličkosť,im som povedala,nech si s nami starosti nerobia,deťom len maličkosť,so súrodencami a švagrovcami si už nekupujeme roky a krstným už tiež nie,lebo ja som dala peniaze pre nich a ona nam naspäť,tak to význam nemalo.Zostal jedine malinký synovček ročný.Tam sa to ešte dá.Každý normálny človek to pochopí,ale poznám aj ľudí čo sa urazia,keď sa vynechajú.
Tak ani my nerobime doma nikdy drahoty okolo vianoc, teraz je v obchodoch plno veci cely rok takze tak,,, darceky do toho tiez nejako velmi neinvestujeme (u nas sa maka 365 dni v roku, takze peniaze mame ale nemam rada zbytocnosti/kraviny a plytvanie aj deti k tomu vedieme,, radsej im dame vlastne byvanie v dospelosti, teraz sa tesim hlavne na aspon daky spolocne straveny cas 😃),
no my mame dvoch skolkarov, obaja veria na Jeziska. Boli sme to vybavit tento vikend a v Draciku sme nechali 500 eur a v panta rhei asi 200 eur, detom vela citame. Dostanu v podstate vsetko co chcu. minuly rok sme to dali za 500 eur vsetko tusim. to su iba deti. ostatne tu radsej nejdem rozpisovat. a ano, islo vsetko hore, ale neobmedzujeme sa.
@mamula20 vies, to ze 20 maminiek zakrici ze nikdy viac, neznamena, ze to dracik privedie do krachu. To iste o tych Vianociach.. to zdrazovanie sa tyka tych chudobnejsich a tym by mala ist pomoc, ti to potrebuju najviac. Ostatni budu mat standardne Vianoce. Bola som piatok v parndorfe a vyslovene som sa predierala medzi Slovakmi, rady az von z obchodov. A to bol pracovny den.... to ze tu 20 mamiciek nieco napise, nie je repre vzorka....
My to neprehaname s darčekmi každý už roky dostane jeden darček, minulý rok sa nam narodil syn v októbri to bol pre nás darček.
A ja sa aj tak vždy naviac teším na pohodu rozprávky prechádzky v Tatrách ❤️

@malinovka333 to je síce pravda, ale myslím, že nebude jediná, čo sa bude musieť uskromniť a ísť z honosného života do skromného. Taký prechod určite bolí