icon

Chodí u vás Ježiško?

veve2410
14. dec 2014

Zaujímalo by ma či u vás chodí Ježiško alebo Santa.. pretože podľa mňa už je strašne veľa vecí amerických.. lízanky, krb z krabíc, medovníky- soby, a tak by ma zaujímalo či u vás chodí Ježiško alebo Santa. Mám brata 7 ročného ten ešte verí na Ježiška, ale už má veľa otázok. Včera sa ma pýtal prečo v televízii (americké rozprávky) majú nad krbom ponožky a prečo dostávajú darčeky do ponožiek keď mi tak dostávame na mikuláša. Už aj ja keď som bola malá som nechápala predstave ako može malý práve narodení Ježiško nosiť darčeky a predstava, že nejaký dospelý Ježiš nosí darčeky tiež nie je najlepšia. Preto možno aj ak u vás nosí darčeky Santa je to lepšie, ale u nás nosí Ježiško a nechcem bratom zničiť to kúzlo vianoc, a tak som mu to vysvetlila takto : Povedala som mu, že v Amerike nemajú Mikuláša, a preto dostanú do ponožky sladkosti ale pod stromček aj darčeky a nosí im ich Santa cez komín preto to majú nad krbom a pomáhajú mu soby a malý škriatkovia, ktorý balia darčeky. No a u nás to má Mikuláš a Ježiško rozdelené. Mikuláš nám dáva sladkosti a chodí v noci keď spia cez okno a Ježiško je hore, Ježiško vidí všetko či celý rok poslúcha, či pomáha a na vianoce mu pomáhajú anjelikovia a tý vyčarujú vianočné darčeky pod stromčekom, takže nemusí nikto chodiť cez komín. Zaujímalo by ma ako to je v druhých rodinách 🙂

natalym
15. dec 2014

@terezka1947 U nás sa bavím o tom len s deťmi. Môj muž je ticho. Jeden rok som dokonca urobila to, že nič som nekupovala, nič nechystala, až 23. decembra sa ma spýtal, že čo budeme mať pod stromčekom. A to ho pravdepodobne mrzelo, že čo on bude mať a jeho rodina, myslím rodičia a súrodenci, aby sa pred nimi nehanbil. Pozrela som sa naňho štýlom, neviem o čom hovorí, lebo on sa tak na mňa pozerá štandartne. Len potom som sa nechala a išla som nakupovať, samozrejme on neplatil nič. Hej, teraz si poviete, že máte spoločné peniaze, my nemáme. On kľudne všetko nechá platiť mňa a keď náhodou pýtam na niečo od neho, tak nikdy nemá. To je téma o inom. Takže mne Ježiško veľmi veľmi pomáha.

womankc
15. dec 2014

U nás chodí ježiško a dokonca nám nosí stromček , akože neozdobený a potom si ho zdobíme a potom donesie darčeky

oktoberka
15. dec 2014

@natalym hmmmmm....

0silvia0
15. dec 2014

@natalym no to je riadny problém vo vzťahu - peniaze. Do tohoto problému by som Ježiška vôbec neťahala, ale s manželom by som si ho na tvojom mieste určite vyriešila.

natalym
15. dec 2014

@oktoberka Veru hmmmm. Neviem si s tým poradiť a asi ani neporadím. No nič, viem čo mi donesie Ježiško pod stromček. 🙂

natalym
15. dec 2014

@0silvia0 Neviem to vyriešiť. Riešila som veľa krát. Neviem. Ďakujem. Prepáč mi to zakladateľka témy. V týchto dňoch je to pre mňa zase horúca téma.

mawka
15. dec 2014

@0silvia0 tym si chcela povedat co? ze ked moje deti neveria na jeziska, ze nemame doma lasku? lebo presne tak to vyznelo. my jej mame dostatok aj bez nejakych mystifikacii. moje deti si vybrali, ze proste neveria. mojim detom sa viac paci povod vianoc. germani, kelti, druidi, babyloncania. mojim detom sa nepaci viera v jezisa krista. ano, su dost male, ale omackam neveria. a ja im nebudem mutit hlavu presviedcanim o niecom, o com si vedia urobit obraz sami. by sme sa cudovali, ale detska logika je taka cista....
a tajomno, hmmm. ved tajomno je vsade pritomne. ta vianocna atmosfera, ked sa tesia na darceky a nie na jeziska. lebo uprimne, deti nezaujima nejaky jezisko, ich zaujima, CO si najdu pod stromcekom. a ze to nosi jezisko, no hej, ked im to tak rodiacia podali a naucili si ich. ale primarne sa vzdy tesia CO to bude nez OD KOHO TO JE.
Moje deti neveria na imaginarne postavy roznasajuce darceky, ale nie su ukratene o nic. o ziadne detstvo. maju ho mozno krajsie ako ine deti, ktore su masirovane rozpravkami. vies, lebo tie rozpravky treba zazivat, nie ich len pocuvat. mozu byt deti ucene na jeziska a podobne veci, ale mozno nikdy nezaziju stavanie bunkra s dedom v kazdom rocnom obdobi. nikdy nezaziju co je to ist do lesa na prieskum v noci s dedom - recyklovanym teenagerom. nikdy nezaziju duchovske pribehy od deda po tme. vtedy tiez pracuje fantazia. vtedy sa vytvara puto. a o tom mozu ine deti len snivat. keby som mala vymenovat dobrodruzne aktivity mojich deti, ine deti by boli velmi sklamane, ze oni o tom mozno len citaju. ale moje deti to detstvo ziju 😉 u nas je lasky a lasky aj bez jeziska, jezisa, santu, dedo mraza a podobne. lasku, ktoru maju cely rok a citia ju z kazdej strany, v kazdej situacii. a za to mozem dakovat sebe, mojim rodicom a priatelom.. ktori im ten krasny detsky rozpravkovy svet vytvaraju. TO JE LASKA. TO JE DETSTVO.

natalym
15. dec 2014

@mawka Každému podľa chuti. Prečo nie. 🙂

mawka
15. dec 2014

@natalym no mna hlavne znepokojuje, ze ste sa doma nepohli nikam. co keby si prestala verit na jeziska a zacala verit v seba samu a svoju vnutornu silu? to by mozno bol s odstupom casu pre teba najkrajsi darcek 🙂
mrzi ma, ze to mas stale ako to mas. velmi by som ti zelala pozitivnu zmenu.

natalym
15. dec 2014

@mawka Ja som nad tým veľa rozmýšľala a chyba sa stala už na začiatku. Moja smola, že moja mama ma na to neupozornila. Pravdepodobné je, že by som si aj tak nedala povedať. A tak sa to vlečie stále. Prečo by mal teraz niečo pochopiť, keď doteraz to bolo dobre?
Tak ja len trpím a platím. Mám za to sex a naoko dokonalého muža, ktorého by žiadna, ale žiadna nechcela.

mawka
15. dec 2014

@natalym ufff, tak tato tvoja odpoved ma pritlacila do kresla. ze mas sex a naoko dokonaleho muza. no, aj mne hovorili nez som sa vydavala aky je ex. ani ja som si nedala povedat, ale potom som s tym sekla po nejakych rokoch. rozviedla som sa. hotovo. tu nie je co riesit. aj ked ako otec super. neviem. vies aka som, nedokazem dlhodobo skakat ako iny piska resp. nedokazem zit v napati a nepohode. skoda, ze nemas tolko sil to ukoncit. aj ked.... mozno su vzdy nejake riesenia paralelne. ale nechcem tu byt zase za navadzacku na nehanebne veci 😉

natalym
15. dec 2014

Tento rok mám chuť to čo som urobila predtým, ale nenechať sa zlanáriť ani toho 23. decembra. Rozmýšľla som, že darčeky by som kúpila len deťom, aj tak ho to nezaujíma. Len celé Vianoce by bolo v napätom duchu a moje deti za to nemôžu, hoc sú rozumné a už samy vidia.

oktoberka
15. dec 2014

@mawka prepac,ale preco takto na
@0silvia0 reagujes?
ved ta nikde ani neoznacila...hmmm...a nemam pocit,ze by napisala nieco utocne...
takze zase nemusis tak razantne obhajovat 'vase"Vianoce...inak,krasne si ich opisala a suhlasim....Vianoce su aj o tom,resp. o vzajomnych vztahoch a case,kt.venujeme spolocnym zazitkom
ja riesim Jeziska....ale nemam problem precitat si aj tvoj nazor-dokonca s nim aj suhlasit..

natalym
15. dec 2014

@mawka Ver, že veľa zvažujem. Bojím sa sama seba, ukončiť nie je problém, ale by bol ako med, zrazu by všetko išlo a ja by som sa vrátila a po čase zase a zase.
Niekedy si predstavujem, že si kúpim malú garzónku a budem mať konečne pokoj. Lenže ten pokoj by ma po čase začal pokúúúšať a bojím sa ako by to dopadlo.

0silvia0
15. dec 2014

@mawka vôbec som nemyslela na to, že práve tvoje deti nemajú doma lásku, to nie, príliš to konktretizuješ a berieš osobne. Chcela som vo všeobecnosti povedať len to, že podstata je láska jeden k druhému, nielen ku svojim deťom, ale celkovo k človeku. Nemá zmysel sa dohadovať, ktorá rodina má lepšie vnímanie Vianoc a kto to robí lepšie. Viem, že každý normálny rodič sa snaží dať deťom to najlepšie čo mu môže a dokáže dať.
Ak je niekto veriaci, prenáša na deti svoje zvyky, svoje vnímanie. Ak je niekto neveriaci, tak samozrejme prenáša na deti to, čo mu je blízke. Deti samozrejme formuje rodina, okolie a z toho čerpajú, nasávajú.
Ja verím tomu, čo verím, ty veríš tomu, čo veríš a nakoniec ani nie je čo riešiť. Ja nemám potrebu tu niečo riešiť, len som vyjadrila svoj názor, myslím, že v diskusii môžem...

natalym
15. dec 2014

Vianoce budú tak či tak.

katka1981
15. dec 2014

@veve2410, no kedze mikulas nosi sladkosti, tak som zaviedla ze na vianoce chodi santa, kedze jesizko je male babatko, ako by tie darceky nosil? Lenze tento rok uz mala berie santu ako mikulasa a bola prekvapena ze kedy dostane darceky, lebo to cakala na mikulasa, potom zas nechapala ze neni stromcek, ale nebudem to nejak riesit, coskoro pride ajtak na pravdu sama, lebo uz davno spekulovala ako santa (mikulas) k nam chodi a ze nebudeme moct v krbe kurit a prave v tedy je pekna atmosfera ked krb hori 🙂 a tiez chce nachystat ako v peppe pig odmenu pre santu. Ked je mikulasa, vzdy donesie balicek a zabudne si u nas ciapky mikulassku, tento rok mu dcerka zabalila keksiky vianocne a do ciapku mu dala este aj peniazky z prasiatka svojho a podakovanie mu napisala, vystrihla obrusok 🙂 Podla mna je to jedno, deti rychlo odhalia ze v tom su rodicia, ale podla mna to nevadi, ja som to tiez vedela a tesila som sa (od urciteho veku)

oblecenieavecicky
15. dec 2014

U nás chodí Dedo Mráz!

lady511
15. dec 2014

@veve2410 ahoj u nás chodí ježiško,,žiaden santa,,lenže naša mala ma 3 roky takže žiadne zvedavé otazky nemá,,nevie rozlíšit ani ježiška od mikuláša,,ale pametám si že ked ja som bola mala,,rada a dlho som verila na ježiška,,velmis a mi páčila ta predstava že ich nosí ježiško a vari do niakych 12 rokov som verila na ježiška,,žiadne kutranie darčekov po skriniach,,samozrejme spolužiaci mali už svoju ideu že su to rodičia ktorý daju darčeky pod stromček,,ale ja som hrdo hovorila že ježiško a bodka,, 😀 🙂

terezka1947
15. dec 2014

@natalym a je pekne,ze sa ich snazis urobit pre svoje deti co najkrajsie,napriek vsetkym okolnostiam

mawka
15. dec 2014

@oktoberka
@0silvia0
ja som sa normalne opytala, co to tu zase nafukujete do utocnej bubliny? proste to bola otazka a skonstatovanie ako mi to vyznelo. bodka. co tu riesite?
clovek sa spyta ako to druhy myslel a uz to beriete ako utocenie.

0silvia0
15. dec 2014

@mawka ja nič neriešim, vysvetlila som ti, ako som to myslela a lúčim sa. A želám ti pokoj... hlavne v duši.

natalym
15. dec 2014

@terezka1947 Tak u nás nie je alkohol, ani bitky, ani frajerky, ani nedostatok. U nás je to tak, že nemám dve deti, ale tri. Z toho to jedno je najhoršie. 😢
Síce nedostatok ľahko môže byť, jedného dňa mi dôjdu zdroje a najviac to pocítia deti, tie dve. To tretie ma obviní, že je to moja chyba lebo neviem hospodáriť, to, že on nič neprispieva je v pohode.

smejkoh
15. dec 2014

U nas na Vianoce oslavujeme narodenie Pana Jezisa, a to aj tym, ze si vzajomne davame darceky. Aj so 4,5 rocnou dcerkou ideme vyrobit anjelikov na stromcek ako darcek pre babky, nech maju radost. My chceme deti ucit, ze je krasne nielen dary dostavat, ale ich aj davat. To ze darceky nenosi Jezisko, na to kazde dieta raz pride a bude z toho sklamane, a ja nechcem aby z Pana Jezisa boli moje deti sklamane a uz vobec nie aby uverili, ze neexistuje, pretoze Pan Jezis vzdy bol a bude pre nas najvacsim darom a povzbudenim.

terezka1947
15. dec 2014

@mawka ale mne sa tiez zda,ze tu trosku najutocnejsie vystupujes(najviac branis svoju "spravnu"predstavu Vianoc) prave ty-prepac
a ked tak citam,co si napisala....tiez sa snazis pre deti pripravit tie najkrajsie Vianoce...tak ako ja ine mamicky-akurat mozno s tym rozdielom,ze ty tam Jeziska nezakomponujes a ine mamicky-aj ja,ano 😉
takze nikto na nikoho neutoci...ved sa predsa vsetky spolu tesime na to iste-vianocnu pohodu,klud a najma cas na svojich blizkych...no nie? 😉

terezka1947
15. dec 2014

@natalym tymi okolnostami som myslela prave to tretie dieta...

natalym
15. dec 2014

Ďakujem.

emma2310
15. dec 2014

@smejkoh to vazne a inak si normalna

terezka1947
15. dec 2014

@emma2310 a z coho usudzujes,ze by
@smejkoh normalna byt nemala?

ukulela
15. dec 2014

@natalym fuuu, az sa mi zle cita,co pises ... a tvoj muz nereaguje ani na to, ze by si mu dala zoznam a toto kup? a nedalapeniaze, nech to zaplati "zo svojich"? tie prachy treba vazne riesit ... to ty tahas celu domacnost, darceky, atd? a on kde dava peniaze? splachuje do zachodu?
a jednoducho mu povedz, ze ides kupit darceky sebe a detom - a on nech ide kupit svojej rodine a basta. to musis riesit, vet si takto tie vianoce nikdy neuzijes :(