Chodí u vás Ježiško?
Zaujímalo by ma či u vás chodí Ježiško alebo Santa.. pretože podľa mňa už je strašne veľa vecí amerických.. lízanky, krb z krabíc, medovníky- soby, a tak by ma zaujímalo či u vás chodí Ježiško alebo Santa. Mám brata 7 ročného ten ešte verí na Ježiška, ale už má veľa otázok. Včera sa ma pýtal prečo v televízii (americké rozprávky) majú nad krbom ponožky a prečo dostávajú darčeky do ponožiek keď mi tak dostávame na mikuláša. Už aj ja keď som bola malá som nechápala predstave ako može malý práve narodení Ježiško nosiť darčeky a predstava, že nejaký dospelý Ježiš nosí darčeky tiež nie je najlepšia. Preto možno aj ak u vás nosí darčeky Santa je to lepšie, ale u nás nosí Ježiško a nechcem bratom zničiť to kúzlo vianoc, a tak som mu to vysvetlila takto : Povedala som mu, že v Amerike nemajú Mikuláša, a preto dostanú do ponožky sladkosti ale pod stromček aj darčeky a nosí im ich Santa cez komín preto to majú nad krbom a pomáhajú mu soby a malý škriatkovia, ktorý balia darčeky. No a u nás to má Mikuláš a Ježiško rozdelené. Mikuláš nám dáva sladkosti a chodí v noci keď spia cez okno a Ježiško je hore, Ježiško vidí všetko či celý rok poslúcha, či pomáha a na vianoce mu pomáhajú anjelikovia a tý vyčarujú vianočné darčeky pod stromčekom, takže nemusí nikto chodiť cez komín. Zaujímalo by ma ako to je v druhých rodinách 🙂
@mawka
@sense
@olivia6 no dievcata a aj tie ostatne, ktore som nedocitala.. ani ja nejeziskujem. nejde o to, ze by som bola neveriaca, ale proste mi to tie pride ako klamstvo a navyse si neviem predstavit prakticku stranku veci.. Nas maly ma sice len 20 mes ale uz vnima vsetko. Kopu darcekov vyrabam, takze to vidi, co robim, s vecami mi pomaha. Vsetky darceky, okrem tych, ktore som objednala z netu aj s nami kupoval.. a nabuduci rok budeme vyrabat nieco co uz bude vediet aj sam zhotovit. takze asi tolko..
navyse si pamatam jednu dost neimlu prihodu z detstva.. moje setsternice mali v jeziskovi pochbynosti a nikto im nechcel povedat nahlas pravdu, tak sa obratili obe na mna a ja jak som nevedela klamat, takm som im to povedala.. apotom to bolo cele na mna, som mala vycitky, ze kvoli mne vedia pravdu.. a zase moja svagrina mi hovorila, ze ona tak strasne verila na jeziska, ze ked sa v skolke dozvedela, ze darceky nosia ordicia, tak dvoje vianoce bola uplne nestastna.. este teraz na to spomina a to uz ma 18, ze aka bola hrozne sklamana a podvedena.. ja hovorim, ze je to kazdeho vec, ale ja to chcem robit takto 🙂 tak stastne a spokojne 😉
@moni73
@junova
stale to nechcete pochopit, nuz co uz. a pliest hrusky s jablkami a prirovnavat vieru, fakty k farbam ze akoze zleta je zlta a nie zelena alebo je zlta zelena, to je fakt od veci.
mam iny nazor, inak vychovavam deti a co? neviete predychat? to vas uraza? tak ako vy si tu budete tvrdit stale jednu a tu istu vec a verit rozpravkam ok, vasa volba. moja bola ina. ale zato tu nemusite vyskakovat ako keby neviem co. a ja sa nechvalim, ak vam to neuniklo. ja sa stazujem, ze je to ovela narocnejsie s detmi, ktore potrebuju fakty ako s detmi, ktorym zatial stacia rozpravky alebo nieco podobne. zelala by som vam to zazit aspon na chvilu a verte, ze by ste boli radi, ze to nemate take komplikovane.
nemienim sa hadat, povedane bolo hadam vsetko.
howk
Si proste realista. No a? Nevidím v tom žiadny problém. 🙂
Hádam sa nebudeme hádať v takejto peknej téme. Ja si budem aj tak Ježiškovať.
@natalym "No len taká malá poznámka: bez narodenia Krista by žiadne Vianoce neboli."
Neber to ako vysmech, ale len ze si ma naozaj pobavila 😀
narodenie Jezisa Krista nema nic spolocne ani s terminom Vianoc, ani s ich dnesnou podobou.
Kazdy rok o tom byvaju clanky aj relacie, informacie su volne dostupne, netreba mat encyklopedicke vedomosti o historii.
Ako som pisala predtym, kto respektuje Jezisa Krista a veri, ze je tym, cim je, nemoze ho s cistym svedomim dehonestovat na akehosi "Jeziska, co nakupuje v Tescu darceky" (snad ich teda nekradne).
Uz to slovo Jezisko je otrasne... takto to vnimam ja.
U nás rozhodne ano... Veď vianoce by mali byt o tajomnosti, toho pocitu ducha vianoc
@olivia6 Ježiš je môj priateľ, milujem ho a on miluje mňa. Verím v neho a oslavujem jeho narodenie. Inak slovo Ježiško sa ani mne nepáči. Prispôsobila som sa nadpisu. Takto to vnímam ja.
Vianoce sú spojené s narodením Krista - Christmas atď, atď. je to tak milí neveriaci........... 🙂
@junova "Prečo by som mala 3 - ročnému dieťaťu odpovedať na všetko logicky." a ako odpovedas? Klames im?
Aby sme si rozumeli, nemusim pri prvej otazke ist do hlbky, nejakych hroznych detailov o teme, ale primerane veku, ale snad nebudem vlastne dieta pliest nejakymi nelogickymi bludmi??? Alebo sa robit mudra? Nemusim hned vsetko vediet, kludne si to spolu pozrieme v nejakej knihe alebo na googli. Tak sa dieta uci hladat informacie. a verim, ze sa mu to zide a nauci sa premyslat, nie byt slepou ovcou co veri comukolvek. S magickym svetom a rozpravkami toto nema nic spolocne. Nikto normalny nebude deti prehovarat ze su to "len " rozpravky, na to pridu casom same.
Ale na realne otazky o realnych veciach odpovedat nelogicky a klamlivo, to je pre mna silna kava.
@natalym vianoce su spojene s narodenim krista odkedy tu mame cirkev. a tu tu nemame dlho. rozhodne kratsie nez su povodne vianoce. ci velmi ta nebavil dejepis alebo historia vseobecne, ze?
cirkev si vianoce privlastnila. tak ako si privlastnila velku noc. a mnoho dalsich sviatkov, ktore boli a su povodom pohanske. ani stromcek nesuvisi s jezisom. ani imelo. ani pecenie. ani hody. jezis prisiel davno davno po tom, co toto uz fungovalo. 😉
@natalym sa poznate osobne, ste v kontakte? mna to zaujima ako taky kontakt prebieha. ci nieco citis, ci ho pocujes a tak. ako teraz si nerobim srandu, len ma to vzdy zaujimalo ake to je komunikovat s nim.
lebo ja tomu nerozumiem. stale rozmyslam nad tym ako by som mohla komunikovat s niecim nehmotnym a byt spriatelena.
@olivia6 lebo toto vsetko je zname, ale veriaci tomu nechcu uverit. a vie to aj cely vatikan, ze to tak je. dokonca vysli o tom publikacie. dokonca cirkev sama sa vyjadrila, ze ano, ide o casove posuny. ale kazdy chce ocividne vidiet to, co mu je servirovane odjakziva.
je kopa dokazov, ze kopec veci bolo inak. ale tazke je to pochopit, ked je hlava zastreta niecim inym. slepo.
@junova a az sa ti deti z toho zrutia, nezabudni zalozit temu, co s dietatom, ktore dostalo zachvat alebo ma depresiu z toho, ze bolo klamane. uz to tu niekto spominal. nikdy nevies ako dieta zareaguje. niektore moze byt v pohode, ale niektore decka mozu byt traumatizovane a pytat sa, v com vsetkom rodicia este klamali...
@veve2410 u nas mame tiez Mikulasa a Jeziska. su to dve rozdielne osoby. Mikulas na Mikulasa a Jezisko na vianoce. ja som detom, teda starsej vysvetlila tak, ze na Vianoce ma Jezisko narodeniny, ze je hore v nebi, ale kedze ma tak strasne rad deticky, preto ich on na svoje narodniny obdaruje darcekmi a vianocnym stromcekom.
a Mikulas je tiez ten pravy sv. Mikulas, kde sa doraz kladie na to, ze ten clovek naozaj zil a mal rad ludi, pomahal im, a rozdelil medzi nich svoj majetok, to ho robilo stastnym atd.
americky rozpravky su sice pekne ale detom dost motaju hlavu, ja osobne si myslim ze by sme mali byt v tychto vesiach opatrni a vcas deti upozornovat na tie prave hodnoty a pravy zmysel jednotlivych sviatkov-. napr. aj vs. svatych sa dnes nekomu spaja hned s Halloweenom, co sa mne zduse bridi.
@mawka Poznáme sa osobne. Ja som človek, ktorý verí v nadpozemské veci, nebolo to tak vždy, ale stali mi deje a veci, ktoré by človek nemohol ovplyvniť.
Láska, neskutočná láska, keď si na dne, keď si nula, keď nevieš ako ďalej on Ti ukáže cestu. Viem, že znie to tak trochu smiešne, ale ja verím, milujem a viem, že je so mnou vždy keď treba.
Možno raz o tom napíšem knihu, potom Ti pošlem. Veľa vecí mi pomohol vyriešiť.
@mawka postav stromcek na sporak 😀 jedlo pozohrievaj, zabal do.perin a sup s kriackom na pec 😀
@cenculinka super napad 😀 😀 este odmontujem kredencovu skrinku a urezem pol stromu, aby sa mi vosiel po strop. decka aspon budu mat Pat a Mat verziu live 😀 😀

@mawka Veď v pohode. 🙂 Ja mám chlapa, ale šporhelt si tiež kúpim sama. Takže pohoda 😎