Chodí u vás Ježiško?
Zaujímalo by ma či u vás chodí Ježiško alebo Santa.. pretože podľa mňa už je strašne veľa vecí amerických.. lízanky, krb z krabíc, medovníky- soby, a tak by ma zaujímalo či u vás chodí Ježiško alebo Santa. Mám brata 7 ročného ten ešte verí na Ježiška, ale už má veľa otázok. Včera sa ma pýtal prečo v televízii (americké rozprávky) majú nad krbom ponožky a prečo dostávajú darčeky do ponožiek keď mi tak dostávame na mikuláša. Už aj ja keď som bola malá som nechápala predstave ako može malý práve narodení Ježiško nosiť darčeky a predstava, že nejaký dospelý Ježiš nosí darčeky tiež nie je najlepšia. Preto možno aj ak u vás nosí darčeky Santa je to lepšie, ale u nás nosí Ježiško a nechcem bratom zničiť to kúzlo vianoc, a tak som mu to vysvetlila takto : Povedala som mu, že v Amerike nemajú Mikuláša, a preto dostanú do ponožky sladkosti ale pod stromček aj darčeky a nosí im ich Santa cez komín preto to majú nad krbom a pomáhajú mu soby a malý škriatkovia, ktorý balia darčeky. No a u nás to má Mikuláš a Ježiško rozdelené. Mikuláš nám dáva sladkosti a chodí v noci keď spia cez okno a Ježiško je hore, Ježiško vidí všetko či celý rok poslúcha, či pomáha a na vianoce mu pomáhajú anjelikovia a tý vyčarujú vianočné darčeky pod stromčekom, takže nemusí nikto chodiť cez komín. Zaujímalo by ma ako to je v druhých rodinách 🙂
U nás doma máme veľkú fantáziu. Napr. taký had. Mnoho ľudí ho považuje za škaredé, zlé zviera, hnusné. Veľa ľudí sa ho bojí. Raz som čítala, že čo si môže taký had myslieť, že tie detičky sa hrajú so psíkom a so mnou sa nehrajú, len ma každý odháňa, lebo som škaredý, ale ja by som sa s nimi pekne hral. No jasné, sú deti, čo majú rady plazy. Teraz odhliadnem od toho. Povedala som to mojim deckám a tak sme sa zabávali čo všetko vie taký had robiť a ako by sa dalo s ním hrať a teraz chcú hada pod stromček. A toľko sme sa na tom nafantazírovali, že teraz keď vidia hada tak jaká radosť.No ...........
tato debata mi pripomina jeden oblubeny socicky vyrok, ze veda dokazala, ze boh neexistuje 😉 . haha, nedajte sa vysmiat, zatial ludstvo dokazalo v tomto smere velke H.
a este je velmi zaujimave, ze nadanie deti sa dokaze spomenut v kazdej debate 😀
My radi vymýšľame.
@moni73 zase rypkame do nadanych deti? nuz ale to je tiez fakt. skus si. uvidis. potom ti nezostane nic ine, len sa zacat znova ucit a vela vela citat. a potom prides na veci, o ktorych si doteraz netusila. ale ja viem, pohodlnejsie je prskat na vsetky strany 😉
rozumies vlastne tomu, co si napisala? mam na mysli ten vyrok. a nasledne tvoje tvrdenie o ludstve a ake H ludtsvo v tomto smere dokazalo. uuuha...
Tak povedzme si pravdu o Ježiškovi do očí. U nás doma, keby nie mňa, tak moje deti už do kostola ani nepáchnu. 🙂
@mawka s tymi detmi si zacala ty. ty mas inteligentne deti, ktore sa rozhodli neverit... ty sa nechvalis, ale konstatujes ake je to tazke... bohuzial sa s rodicmi nadanych deti denno-denne stretavam. vsetky nadane deti do roka rozpravali, vsetky sa kamosia so starsimi, vsetkym staci malo spanku a samozrejme vsetkym je uz pomaly od narodenia jasne, ze jezisko neexistuje. 😀 😀 😀
mne je len cudne, ze spajas jeziska (co v pripade vianoc dokonca nemusi mat nic spolocne s vierou, klasika, tradicia) s inteligenciou 😒
my sme doma rovnakého názoru. Nepáči sa mi to pomenovanie Ježiško. Nič v zlom, ale Ježiš je Ježiš. V Amerike je Santa Claus a v Rusku Dedo Mráz. Takže u nás stále chodil doma Dedo Mráz 🙂
@natalym tak lebo muzi vseobecne a je to podlozene 😀 maju ine myslenie nez my zeny. oni myslia, ehm, velmi priamo. zena v tomto pripade viac vyuziva sedu mozgovu koru. a prave preto vieme robit aj desat veci naraz a osem dalsich este mat rozrobenych a v hlave mat vytvoreny plan na najblizsieho pol roka. 😀
ale dobre no. bez chlapov by bola nuda.
@moni73 no spajam to preto, ako som to opisala. ze my jeziska nemame ani deda mraza ani nic podobne lebo moje deti neveria. uz som to tu pisala niekolkokrat a ty jednoducho stale nechapes o com som pisala. keby moje deti tomu verili, tak nejaka postavicka mozno bude na vianoce figurovat. MOZNO. a jezis je odjakziva spajany s vierou. to je dalsia vec. proste neveria. moje deti neveria jednak v boha, za druhe ani tomu, ze jezis vstal z mrtvych a ani tomu, ze santa stihne obletiet svet. ja nemozem za to, ze moje deti nie su standardne deti a ze maju odjakziva otazky a neuspokoja sa s malom. proste ak neveria, nebudem ich presviedcat. o tom to je cele. ako ja neviem, co stale pleties hrusky s jablkami. ja nemam nadpriemerny kvocient a tiez som nikdy takym veciam neverila ani ako decko. a dakujem nasim, ze nam dali moznost volby. ze nas nevodili za nos. mohli sme si vybrat, comu budeme verit a ci vobec budeme verit. nech je to uz cokolvek.
@mawka ako som pisala ani ja nemam standardne dieta, napriek tomu veri, ze darceky nosi jezisko. veri tomu preto, ze ja som chcela, aby verila. ved je ok, ked ma dieta moznost volby, len v pripade jeziska to nejde. myslim, ze ani podpriemerne inteligentne dieta, by pri znamych faktoch neverilo v to, ze darceky nosi jezisko. toto je mozne len pri podpore "jeziskovskej" teorie najblizsimi 😉 .
@moni73 no presne o toto mi ide. ze ja nieco mozem chciet, ale druha vec je, co chce to dieta. takze ak sa moje deti rozhodli, ze neveria, preco by som ich ja mala nadalej zavadzat, ked sama viem, ze to pravda nie je? rozumies, co tym chcem povedat. bolo by ine, ak by sa jednalo o situaciu, kde mozem diskutovat, kde je moznost, ze pravdu bude mat aj moje dieta. ale kedze viem, ze proste jezisko darceky nenosi, moje dieta to pochopilo, tak naco naco naco mu stale budem vyvracat jeho tvrdenie? proste by som ho len zavadzala.
ako vzdy, aj teraz sa to rozdelilo ma dva tabory, tie, co si myslia, ze tie druhe si myslia, ze deto co veria na jeziska su blbe a kto nechce decka klamat, je automaticky neverieci a tie, co sa snazia vysvetlit ze kazdy to ma inac a tak je to dobre 😀
klud, nohy v teple a krasne Vianoce.
Ále veď to nevadí.......................Každý vie, že darčeky kupujú milujúce mamy a ockovia.
@mawka ok, ale ty stale pises "moje deti sa rozhodli, ze neveria". vies mi aj napisat ako sa rozhodli? ako k tomu
dospeli? ved, ked u vas davaju darceky rodicia, to je ok, je to tvoja/vasa vec. mne sa viac pacil jeziskovsky sposob. inak ja som bola v kostole, nech 10x, moje dieta 1x pri krste. ja teda nie som ziadny klasicky veriaci, len pre zachovanie tajomna vianoc som to nechcela byt ja, kto kupuje darceky. bolo mi vcelku jedno aka nadprirodzena bytost nam ich donesie, ale celkom logicky padla volba, kedze som na slovensku, na jeziska 🙂 . asi sa zhodneme vsetky, ze pre nas znamenaju vianice hlavne to, ze sa stretneme, ze sme klop-klop zdravi, ze lenosime, po tme pozerame na svietiaci stromcek, citime vonu ihlicia a medovnikov. a pre mna odobne su vianoce este casom kooopy knih a casu na ich citanie 😉 .

@natalym pricina, jadro veci, dovod. nie je nic lepsie ako to poznat. potom sa da na tom stavat 🙂 nemoznost sa opriet o logicky fakt by bolo pre mna utrpenim 😉 😀 a ja tak nerada trpim. vlastne kto uz rad dobrovolne trpi? masochista.