Chodí u vás Ježiško?
Zaujímalo by ma či u vás chodí Ježiško alebo Santa.. pretože podľa mňa už je strašne veľa vecí amerických.. lízanky, krb z krabíc, medovníky- soby, a tak by ma zaujímalo či u vás chodí Ježiško alebo Santa. Mám brata 7 ročného ten ešte verí na Ježiška, ale už má veľa otázok. Včera sa ma pýtal prečo v televízii (americké rozprávky) majú nad krbom ponožky a prečo dostávajú darčeky do ponožiek keď mi tak dostávame na mikuláša. Už aj ja keď som bola malá som nechápala predstave ako može malý práve narodení Ježiško nosiť darčeky a predstava, že nejaký dospelý Ježiš nosí darčeky tiež nie je najlepšia. Preto možno aj ak u vás nosí darčeky Santa je to lepšie, ale u nás nosí Ježiško a nechcem bratom zničiť to kúzlo vianoc, a tak som mu to vysvetlila takto : Povedala som mu, že v Amerike nemajú Mikuláša, a preto dostanú do ponožky sladkosti ale pod stromček aj darčeky a nosí im ich Santa cez komín preto to majú nad krbom a pomáhajú mu soby a malý škriatkovia, ktorý balia darčeky. No a u nás to má Mikuláš a Ježiško rozdelené. Mikuláš nám dáva sladkosti a chodí v noci keď spia cez okno a Ježiško je hore, Ježiško vidí všetko či celý rok poslúcha, či pomáha a na vianoce mu pomáhajú anjelikovia a tý vyčarujú vianočné darčeky pod stromčekom, takže nemusí nikto chodiť cez komín. Zaujímalo by ma ako to je v druhých rodinách 🙂
tiež nebudem svoje dieťa klamať.poviem mu,že dostáva darčeky od rodičov,lebo ho milujeme....a kde je v tom Boh?no predsa On nám požehnal prácu a peniažky na tie darčeky....
So Santom, teda sv. Mikulášom a Ježiškom a ich darčekmi je to tak, že všetko je ovplyvnené náboženstvom. Platí to aj v prípade Deda Mráza - pre tých, ktorí náboženstvá odmietajú. V katolickych oblastiach z úcty k sv. Mikulášovi sa vytvorila tradícia obdarovávania. V krajinách, kde sa rozšírili evanjelici- luteráni, ktorí neuctievajú svätých začal nosiť darčeky Ježiško. Keď v Rusku odmietli akékolvek náboženstvo, vymysleli náhradného Deda Mráza. Hlavne, že darčeky sú z lásky a Boh je Láska.
samozrejme, ze chodi Mikulas a Jezisko. Santa je tlsty dedo, co roznasa CocaColu.
😉
@loliki Rusko odmietlo akekolvek nabozenstvo? Len nakratko v obdobi Sovietkseho zvazu bolo oficialne nenabozenske, pravda je ze pravoslavna cirkev ktora je aj teraz oficialnym statnym nabozenstvom a ku ktoremu sa hlasi neviem presne cislo ale urcite nadpolovicna vacsina (popri vyznamnom napr. islamskom vplyve a inych) a ktore ma mocny vplyv aj na svetsku moc, ani vtedy nedokazali velmi potlacit, skor tak naoko, no mozno Stalin to trochu hrotil, ale bolo to pomerne kratke obdobie historie, hned po rozpade Sovietskeho zvazu ale zase prudko stupla a stala sa snad najdolezitejsou spolocenskou silou.
Realne - skutocne tam maju velku moc, su to doslova mafie pravoslavnych ktore zasahuju do vsetkych oblasti zivota.
Rusi logicky slavia Vianoce ako pravoslavni, teda na Novy rok, sviatky vrcholia potom 6teho jan, nie 24.dec. Tak to bolo spociatku pred rozdelenim cirkvi aj v tej povodnej.
Postavy ktore nosia v Rusku, opat ako u nas, sa obyvateltvo triesti. Dost vela ludom tam nosi Isusko - Jezisko, sv. Mikulasa uznavali uz velmi davno, car Peter I po navsteve Holandska toto zmenil na Deda Mraza. Stale pretrvavaju zvyky zapalovat ohne za predkov na Stedry den.
u nas ho volame jezisko, santu som synovi vysvetlila tak, ze v inych krajinach tak volaju jeziska a tak aj vyzera.. neviem ci to ale tak obsirne vie uz pochopit.. v kazdom pripade mne sa predstava santu paci viac - je to premyslenejsie ako nas jezisko a navyse my nie sme veriaci.. ked som bola mala, vobec ma nenapadlo, ze by jezisko mohol byt babatko, vzdy som si predstavovala stareho deda s bradou a cervenym plastom /ako mrazika/..
inak santa vobec nie je americky, pochadza zo svedska, alebo norska.. americania to len prebrali, tak ako v podstate vsetko, kedze vsetci tam pochadzaju zo starej europy..
U nás Ježiško ... tipujem že posledné Vianoce ... chodí do prvej triedy ... 😉
@emma2310 googli 🙂 to sa neda jednou vetou. ale iste si zachytila CERN, experimenty, vysledky, na ktore caka cely svet. hovoria tomu aj bozska castica, paradoxne. pretoze ak sa vsetko potvrdi ako ma, vyskyt tohto bozonu poprie, ze svet stvoril Boh. proste toto je len uplne laicky vysvetlene. ale je to dost narocna tema inak. a na konovi sa do nej nechcem pustat. 😀
@mawka hmmm....tolko storoci ide veda dopredu...kadeco sa objavuje....aaale preco sa tak vehementne mnohi snazia popriet existeniu Boha???co sa tym vyriesi???
a uz tu boli hlavicky a to nie hocake a zatial sa to ziadnej na 100%nepodarilo,preto si nemyslim,ze akurat tato cesta ja ta prava na "zrusenie"Boha
ved aj Boh je hladanie...a stale hladanie...aj v normlanom zivote stale hladame,aj v duchovnom zivote hladame...no kto moze povedat,ze uz vsetko preluskal?obycajny clovek tazko,no a mnohi slavni vedci-a teda mudre hlavicky aj ak len dosli k poznaniu,ze minimalne nejde popriet,ze Boh existuje...toboz,ze je tazke najst dokaz,ze neexistuje.
su veci,kt.ci chceme,ci nie prevysuju nase chapanie....ale este to neznamena,ze nemame badat,riesit,zamyslat sa....a som rada,ze v CERN-e su aj sikovni Slovaci 😉
skoda len,ze sa nasa vlada trosku nezamysli nad buducnostou a neponukne viacero grandov a neposkytne viac penazi na rozne vyskumy,aby nasi mladi nemuseli az v zahranici zistovat,ze su dobri-resp.ze dusevne bohatstvo nam uteka prec zo Slovenska,lebo tu sa nema ako a ani kde presadit 😒
mnohi stari profesori maju svoje postupy a pravdy a neexistuje ich preskocit,presvedcit,kde este ukazat,ze je mlady clovek v niecom lepsi...smutne...a kolko liekov by sa tu mohlo "vynajst"....kolko ludi liecit,kolko veci zjednodusit a povzniest meno Slovenska
toto si myslim,ze je podstatne dolezitejsie ako cely zivot cakat a studovat,ci Boh existuje,ci nie
co sa zmeni tym,ze vedci pridu na to,ze Boh nie je????ja si myslim,ze nic....
@terezka1947 och joj ... idem radsej spat. presne pre toto som sa nechcela pustat do tej temy. len v kratkosti, viem, ze si veriaca a silno. ale nesuhlasim s tym, co si napisala. zamiesala si spolu vedu, boha, politiku. riadny gulas. dobru noc.
@mawka som veriaca...ale asi nie som tak bigotne veriaca ako ty si bigotne neveriaca 😀 😀 😀 😀 😀 prepac,to nebola urazka....len nerozumiem tvojmu zasadnemu odmietaniu vsetkeho,co suvisi s akoukolvek vierou 😀
ved je predsa sloboda-aj v mysleni...aj v tolerancii nazoru ineho...mne sa napr.tvoje nazory pacia...a paci sa mi,ze hladas...riesis,skumas.....ale to robim aj ja...a len preto,ze ty "neveris"mi este nie si menej sympaticka alebo ta este neskatulkujem
....ved diskutujeme...a z kazdej diskusie sa da zobrat nieco pre zivot,pre zamyslenie,no nie? 😉
ahmm...ale nemyslim,ze Boh a viera si odporuju...
co z takeho cloveka,co nehlada a nikde sa neposuva ani pri Bohu a ani v zivote"bez Boha"? a hladka si to svoje spokojne ego,lebo ved on uz vsetko pozna...a co mu je nezname,tak radsej hned nejako zahovori alebo sa z toho vysmeje...takyto postoj nie je velmi "dospely"
a co sa politiky tyka-to nebola ingrediencia ku gulasu Boh a veda,len trosku ine zamyslenie sa nad nasimi detmi-lebo o detoch-aj ked z ineho sudka je tato tema-teda jej zaciatok
hej,nepaci sa mi,ze mladi ludia musia ist do zahranicia,aby sa presadili a nieco dokazali-nehovorim,ze vsetci...ale bohuzila,mnoho mojich kamosov bolo velmi dobrych,naozaj velmi dobrych a rovno povedali,ze aj ked skusali presadit svoje myslienky tu-malokedy sa dostali cez staru garnituru a ked aj nejaka otvorena hlava bola,skoncilo to pri peniazoch-teda politike 😒
a tak su v Skandinavii,v Holandsku,Anglicku,USA...a kde kade...a tam dostavaju sancu
@terezka1947 co sa politiky tyka, ano, na situaciu som velmi citliva. lebo sama viem ake to je zivorit DOMA. a ake to je, ked pocit domova ti da iny stat.
preco neverim v Boha, hm... to je u mna na velku debatu. Mam na to dovody. Nesuhlasim s tym ako je viera v Boha prezentovana a ako su ludia masirovani cirkvou - cirkvami. Tych Bohov je niekolko, kazdy tvrdi o tom svojom, ze je najlepsi. Podla mna je to tak jedno, nie? Niekomu sa nieco podari samemu a mysli si, ze ho k tomu doviedol boh a ja zase verim sama sebe vies. takze je to rozdiel v chapani akurat. A nepacia sa mi praktiky cirkvi. proste nie. videla som, zazila som, bola som veriaca. respektive aktivny krestan katolik. neuveritelne ze? mam krst, mam prijimanie, som birmovana, mam sobas v kostole. kto by to do mna povedal, ze? ale aby ma nejaka institucia posudzovala ako vyvrhela a davala mi podmienky, tak to nie. a pridalo sa k tomu dalsich niekolko veci, pochopenie, taky ten "blik" ze aha, tu nieco nie je ok, toto je proste v rozpore so samotnou podstatou a tak som sa rozhodla no. Mozno sa niekedy nieco zmeni, mozno nie. Mozno mi veda da odpovede, mozno sa stane nieco paranormalne, ja neviem. Len viem, ze v tomto momente a uz niekolko rokov neverim v boha, neuznavam cirkev a verim sama sebe. Lebo poslednych par rokov som prezila vdaka sebe. ale ako som pisala, toto je tema na dlhu diskusiu a najlepsie osobne 🙂 takto na studeno o tom diskutovat vo fore je narocne 🙂
Keby sme sa striktne držali otázky v nadpise, tak odpovede by mali byť len áno alebo nie.
Ano ku nam Ježiško chodi..A som ateista...
@natalym kto??? je to len tradícia, nespajam to ani s kostolom, ani s cirkvou-na takéto inštitucie mam svoj nazor,ale to je už na inu temu...Páči sa mi to tajomno-aj keď som bola ja dieťa. Keď som malého videla, ako teraz na mikuláša večer recitoval do okna aby ho počul, bolo to krásne. Teraz keď idú v telke vianočné rozprávky a syn ich vidí, škoda slov mu vysvetlovať že to tak nie je. Určite keď pojde do skoly coskoro sa to dozvie 😅
U nas chodi Jezisko, zijem na Slovensku a nie v tom zhluku vsetkych ras teda amerika.
u nás už 16 rokov chodí Ježiško 😀 😀 😀 ..... aj napriek tomu, že dcéry vedia, že to tak nie je už dosť dlho. ale keď boli malé bolo úžasné ich vidieť pri stromčeku ako im žiarili očká, keď videli, čo všetko dostali od Ježiška, pretože počúvali. mama môže kúpiť čokoľvek kedykoľvek...... a listy Ježiškovi píše celá rodina dodnes, aspoň vieme, po čom komu srdce prahne.
podla mna si mu to pekne vysvetlila
@meluela tak ja neviem, a ked je dieta same od seba take? Vsetci z mojej rodiny su ateisti, ale ako dieta mi fakt chceli spravit magicke Vianoce. Pamatam si, mala som 3 (takmer 4) roky, ked som mamu, rozpravajuci o svetielku na oblohe, jeziskovi prinasajucom darceky a tak, krasne uzemnila, ze mi nemusi klamat, vznasajuceho sa jeziska by som predsa videla cez velke francuzske okna v obyvacke a ze aj tak vidim ludi na uliciach s darcekovymi taskami... proste aj si pamatam ten skepticizmus, ze mi to cele nedavalo zmysel... ako nechcem sa chvalit, ale bola som dost vyspele dieta, tak mozno preto...
My sme povedali doma, ze Jezisko je po Slovensky a Santa po anglicky 😀 ze je to jazykova mutacia. Sme ateisti, ale to kuzlo vianoc - to je proste parada 🙂 U nas su vianoce symbolom rodiny, stastia a pripomienka ze mame byt za co vdacni 🙂
Joj baby stará diskusia 😂 ale nemôžem neprispieť.
Môj syn má ešte len 10 mesiacov, ale rada by som ho naučila že darčeky si dávame navzájom. Presne tak ako Ježiško dostal darčeky od 3 kráľov tak aj my sa z lásky odbarúvame na Ježižovo narodenie. Niekde som to čítala a bolo to krásne, úprimné a bez klamstiev. Určite pôjdem touto cestou ak rodina nepojde hlavou proti.
Oj, keby len také klamstva boli. Ako potom vysvetliť deťom, že vlk zjedol červenú čiapočku aj babičku, potom ho rozrezali a oni vyskočili a vlkovi vypchali brucho kameňmi a zašili, a čo, že vlčko zjedol kozliatka a tiež ho rozpárali a hlas mu kul kováč, toto všetko čítate deťom a prežili to

@mawka preco myslis, ze predychavaju?! ja diskutujem...