icon

Čo sú a prečo sa oslavujú Vianoce?

roamers
20. dec 2015

Vsade citam, aky darcek pre toho ci toho, ale ja mam 3 rocneho synceka, ktory sa pyta, co su Vianoce, preco ich oslavujeme, preco mame stromcek, co je cert a anjel, preco dostavame darceky. Aby to bolo este viac zamotane, manzel je American, takze darceky nosi Santa. Ako dietatu vysvetlit co oslavujeme s prihladnutim nato, ze niesme krestanska rodina, i ked synovi vysvetlujem i tento pribeh, no nechcem ho strasit nebom a peklom.

Strana
z11
terezka1947
22. dec 2015

@terezka1947 "my"..

lalitagopi
22. dec 2015

ja len dodam, mas super syna a pyta sa dobre otazky 🙂 zjavne nechce byt ovecka, ktora robi veci len preto, lebo ju robia vsetci naokolo! palec hore

albao
22. dec 2015

@terezka1947 suhlasim, ze treba sirit toleranciu, a ze sa to tu zial nedeje ... ale zase mi neda, preco potom zelas "pozehnane vianoce"? To je tiez prejav netolerancie voci ateistom. Neprijimas ich existenciu, ci im pekne vianoce nezelas? Ako to ma byt pochopene?

Kazdy ma pravo na svoje duchovno, aj ateisti (drviva vacsina z nich ma svoj duhovny svet, len nie je zaskatulkovany do nejakej uznanej cikrvy), aj katolici, aj cirkev bratska, aj pravoslavni ... a ako je pre niekoho urazajuce, ak niekto hovori "jezisi", ci "boze", ... tak pre niekoho je prejavom netolerancie, ak mu niekto zela "pozehnane vianoce" (kto ma ateistu pozehnat?) alebo sa podakuje "panboh zaplat" (kto akoze ateistovi zaplati?).

Nechcem to tu virit, uz je to tu dost divoke, ale nejak mi to nedalo, ked niekto "vodu kaze a vino pije"

sardinka335
22. dec 2015

@albao tolerancia znamená, že som ,,znášanlivý,, k inym nazorom ale nie ze sa im prisposobujem a to je jo sakra rozdiel. Takže ja osobne tolerujem ze niekto povie ,,pekne sviatky,, ale ja mozem odpovedať tak ako ja chcem a nezaväzuje ma to prisposobovať sa inemu nazoru, kulture, viere...tým ze budem odpovedať tak ako dotyčny chce to nie je tolerancia.
Tu sa tolerancia zamiena s nejakym prisposobením sa tomu čo ten druhý chce a potlačením toho čo zijem ja. A to je cely problém multikulturalizmu, kde hosťovi vo svojom dome ustupujeme natolko, az nás z vlastného domu vyhodí.
Takze nech je niekto ateista a budhista, zenista aj islamista - odo mna ,,pozehnane sviatky,, a on mi moze popriat ako chce, alebo nemusí vobec ak mu to nie je blizke a vobec ma to neurazí ...to je tolerancia. 😉

mima4
22. dec 2015

@albao
v tomto plne suhlasim s @sardinka335 . Ak ja nesmiem zit svoju vieru, tak sa citim, ze somv tom potlacovana... to ze ty mi zaprajes iba "pekne sviatky" berem uplne OK, nie si veriaca, vôbec sa necitim tym nejako dotknuta. Ale ja prajem pozehnane sviatky, lebo pozehnanie je u mna viac ako nieco "pekne" a je to pre mna podstatne silnejsie.

albao
22. dec 2015

@sardinka335 pozdravenie s ohladom na druheho vieru je ustupok "nad mieru" ? Utlacanie mna? Fiiiha! Uz chapem tu slovensku malost.

albao
22. dec 2015

@mima4 aby bolo jasne, zvykla som si zit na netolerantnom slovensku, pustam to jednym uchom dnu a druhym von. Zili mi to netrha, ale slovenska netolerancia je v europe povestna ...
Zazila som zivot multi-kulti, kde to nadherne fungovalo a ludia sa skutocne prijimali aj s ich viervyznaniami. Nepovazujem za moje utlacanie, ak zazelam pravoslavnej kolegyni "krasne sviatky" 7. januara.

mima4
22. dec 2015

@albao
v pohode, lebo si ateistka, ja som krestanka, tak zelam, ze zehnam svojou vierou, lebo priat pozehnanie, nie je len zelat, ale pozehnavat.

uprimne, si prva, u ktorej som sa stretla s tym, ze vidi v tom problem... a to som v prostredi aj s ateistami a nejako neriesime taketo veci...tolerujeme sa.

albao
22. dec 2015

Uz ale idem oslavovat svoje pokojne saturnalie a nebudem uz dalej reagovat,, lebo to nema zmysel.
Len som sa chcela pripojit k vyzve k tolerancii - ale k skutocnemu akceptovaniu inakosti.

mima4
22. dec 2015

@albao
myslim si, ze je tu spor, co ta "tolerancia" predstavuje, lebo potlacanie druhého viery nie je tolerancia. Nech kazdy vyjadruje veci, ako ich vnima, ja osobne s tym nemam problem

sardinka335
22. dec 2015

@albao ahááá, takže zrazu sme netolerantní?? Vieš a o tom to je o tých ustupkoch - ja nemám problém povedať pekny den, pozehnany den ...ale ide o princip. Ak ja zijem svoje presvedčenie tak ho aj nejako vyjadrim a to iste robia aj ine nabozenstva. Nemusim sa im prisposobiť tým, ze preberiem ich retoriku ak mne to nie je blizke. Rešpektujem ich ale neprisposobujem sa im. Samozrejme ak pridem niekde na navštevu tak rešpektujem zvyky danej domacnosti...to je pre mna prirodzené. Ty si tu prišla s tým ze ateistu moze uražať prianie pozehnaných sviatkov nie my. Tak ak ho to uraza je to len jeho problém a nie náš. Mna to neuraža ze on je ateista nech je - tolerujem ho a on nech toleruje mna.
Ked uz dojdu argumenty tak prichadza to klišé o netolerantnosti.

alaguema
22. dec 2015

@albao každý ateista vie, že ak mu niekto želá požehnané vianoce, tak mu želá niečo dobré a pozitívne. Ak to nevie, tak je asi veľmi hlúpy a je to vlastne jedno a ak to vie, ale aj tak sa ho to dotkne, tak je to vzťahovačný a malicherný blbec 😀 Na blbcoch sa nedá stavať ani tolerantná spoločnosti ani vlastne vôbec nič 😎

margarita
22. dec 2015

@albao
ja som veriaca, a tolerovala som dokonca, ked jedna moja trochu rozpustila kolegyna bezne pouzivala vo svojom slovniku vulgarizmy ale tie tvrde, nemyslim ze Jezisi a Boze ale tie na p...a k... a pod.
Akurat ze ja som sa tak nevyjadrovala a vies co sa stalo? postupne s tym sama prestala, a ako mi neskor povedala, bolo to preto, ze jej prislo divne v mojej pritomnosti povedat aj iba :hovno" 😀

tak az najblizsie pojdes nahodou nakupovat do nedalekeho Rakuska a predavacka Ta pozdravi Grus Gott, alebo sa tak prihovori pilot v rakuskych aerolinkach, co sa nam neraz stalo tiez, tak nenakupim a vystupim rovno na runway, ze urazil nabozenske necitenie polovice lietadla, hej?
😉

sardinka335
22. dec 2015

@albao tak toleruj ty sama a nepresviedčaj o tom ze tolerancia je akceptácia niečoho lebo nie je. Akceptovať znamena suhlasiť s niečím a tolerovať znamená byť k niečomu znášanlivý ale nemusím s tým suhlasiť - si ujasni pojmy lebo to máš popletené..Oslavuj pre mna za mna aj prichod Majky z Gurunu...je to tvoja vec, ja to tolerujem - nevadí mi to, ale neakceptujem - nesuhlasim s tým. Vo výsledku budeme všetci spokojní.

terezka1947
22. dec 2015

@albao hm..neuvedomila som si,ze by to,co som napisala =zelanie,mohlo byt takto pochopene

zelala som vsetkym pozehnane sviatky=lebo ich takto zelam automaticky kazdemu a vobec tym nevyclenujem niekoho

takze sa opravim? 😀
pridam k tomu zelaniu este....prijemne sviatocne chvile v kruhu rodiny a ludi,kt.lubime...

alaguema
22. dec 2015

@terezka1947 určite sa oprav! 😀 Neviem, či by sme si vôbec mali želať pekné (alebo požehnané) Vianoce. Čo ak to urazí nejakého moslima, alebo žida?

sardinka335
22. dec 2015

@terezka1947 vitaj v multikulturnom svete!!!

terezka1947
22. dec 2015

myslim,ze zelat nieco dobre sa moze akymkolvek sposobom...este som sa naozaj nikdy nestretla s tym,ze mam volit "spravne" slova podla komunity,kt.to prajem ☹

ja neviem,zase az taka stara si nepripadam,ale som lokalpatriot...a Slovensko je ake je,len take aki sme my,ludia,kt.v nom byvame.....ale nadavat vecne na Slovakov,atd,atd....ved skusme sa vsetci zacat spravat tak,aby sme mali byt na co hrdi....

alaguema
22. dec 2015

@albao slovanské národy majú silný vzťah k svojim tradíciám. Oveľa silnejší, než anglosasi. Nemyslím si, že by sme boli menej tolerantní ako iné národy. Žila som vo viacerých EU krajinách, mám s čím porovnávať. Škandinávci sú mentálne niekde úplne inde, ale s nimi sa môže porovnať málokto. Ale inak to nie sú veľké rozdiely. Juh Európy je na tom veľmi podobne a choď na sever Anglicka. Tam uvidíš tú "toleranciu". To nie je multi kulti Londýn, to je skutočná anglická mentalita. Takže byť tebou, bola by som v súdení národa, z ktorého pochádzaš, trošku opatrnejšia.

vejula
22. dec 2015

@hefo uplne sa stotožnujem... Napriek tom, že sa zrejme nemôžem zaradiť do radu kresťanov, považujem Ježiša za osobnosť, ktorej život je fascinujuci, jeho myšlienky žiju po 2 tísicoch rokoch a su stále aktualne.... Takže prečo neoslaviť výročie jeho "narodenia" (plus minus) a nevysvetliť to taK aj deťom... samozrejme aj s ohladom na všetky tradície 🙂

@terezka1947 s tou toleranciou sa stotožnujem, len asi narozdiel od teba sa mi zdá, že tu s netoleranciou začal niekto iny. V prvom rade sa tu vyskytol príspevok, výsmešný, ktorý utočil na ateistov, ktorí oslavuju vianoce. Aké je to smiešne a aka je to hanba atd... Až na základe tohto príspevku sa tu strhla táto diskusia. Myslím, že toleranciou by sa najprv malo začať vo vlastných radoch až potom za to haniť tých druhých.

terezka1947
22. dec 2015

@vejula myslim,ze netolerancia je na "oboch" stranach...a aj vysmievanie je na oboch stranach...takze nejde o jeden prispevok,lebo keby to bolo iba o jednom prispevku,kt. rozohnil "neveriacich",tak by mohli byt prave oni ti tolerantni a neodpovedat rovnakym stylom
nechajme tu uz diskusie typu,kt.je pravdivejsi a ten lepsi....jednoducho sa snazme takymi byt...nepojde to lahko,ved sme ludia 😉 ,ale pokusat sa o to kazdy den odznova da
takze suhlasim,s toelranciou treba zacat vo vlastnych radoch a potom za to hanit inych

vejula
22. dec 2015

@terezka1947 tak vieš ono ako ono sa to tak väčšinou ponuka... KEd niekto začne s aroganciou a nadradenosťou, tak nemôže čakať, že všetci na neho budu reagovať s toleranciou... I ked samozrejme idealne by to bolo, no sme ludia a žijeme v našom ludskom neidealnom svete 😉 Len to som chcela, že ako sa teba dotkla ta netolerancia, rovnako sa dotkla aj tej druhej strany... to len na pochopenie. I ked ja samu seba nejako neradím ani na jednu stranu barikady... skôr som večne hladajuce individum, preto tak jednoducho s nadhladom sledujem takéto diskusie, lebo v tom niesom nejako osobne zainteresovaná 😎

terezka1947
22. dec 2015

@vejula je tu milion tem podobneho obsahu,no a vzdy zacne jedna,ci druha strana urazat....takze je to o ludoch 😉

fiffinkaa
23. dec 2015

@natalka13 ja nie som katolík, my spovede nemáme,..

timea7
29. dec 2015

@pupavka123 trojročné dieťa chápe oveľa viac, ako si myslíš. Primerane veku sa im dá vysvetliť čokolvek.

katrinka8
9. jan 2016

Je síce po Vianociach, ale aj tak 🙂
Či sa to niekomu páči alebo nie, Vianoce sú jeden z najväčších kresťanských sviatkov oslavujúci narodenie Ježiša Krista: https://sk.wikipedia.org/wiki/Vianoce Z hľadiska faktov a histórie to je proste tak.
Všetci asi vedia, ako vznikli a prečo je dátum zvolený vtedy, kedy je. To tu už baby spomínali. Aj to, že niektoré tradície, ktoré sú s nimi spojené, nemajú vôbec kresťanský pôvod. Čiže cirkev si Vianoce vôbec neprisvojila, ako to tu bolo niekde vyššie spomenuté, ale cirkev ich vyhlásila (založila, vymyslela....), ako pohnútka bola oslava narodenia Ježiša Krista, určenie dátumu už je také, aké je - to už nech si každý posúdi podľa seba, čo k tomu viedlo.
Ďalším dôležitým faktom je, že Slovensko, a aj celá Európa, má zakorenenú silnú kresťanskú tradíciu (či to bolo viac prínosom alebo na škodu je diskutabilné, ale proste tá tradícia tu je, kultúra je tiež tým ovplvnená, vzdelanosť, atď.) . To sa proste poprieť nedá. Kresťanstvo na našom území je už niekoľko storočí, počiatky sú niekedy v 9. storočí, v Európe ako takej ešte skôr. Takže treba brať do úvahy, ako dlho sa tu oslavujú Vianoce ako kresťanský sviatok. Minimálne teda 10 storočí sa na našom území oslavovali Vianoce ako narodenie Ježiša Krista. Určite sa našli niekde nejaké výnimky, avšak všeobecne to bolo proste tak. Možno až také 20. storočie prinieslo aj niečo iné ako kresťanskú stránku, keď moc cirkvi začala slabnúť.
Jediní, kto si Vianoce prisvojil, boli komunisti - tí sa ani neobťažovali sviatky premenovať alebo rovno zrušiť, keď sa im teda nezdalo oslavovať narodenie Ježiša Krista (z historického hľadiska sú proste Vianoce to, čo sú, iba dátum je uložený tak ako je). Alebo ich mohli teda vrátiť na ten staroslovanský čas oslavy zimného slnovratu. Jednoducho ostali Vianoce, len už to podľa vtedajšieho režimu nebola oslava narodenia Ježiša Krista ale len sviatky pokoja a mieru. Podľa mňa je toto z historického hľadiska dosť nelogické.
Každý si, samozrejme, v dnešnej dobe oslavuje Vianoce tak, ako to cíti a ako sa mu to páči. Aj deťom by to mal človek vysvetliť asi tak, aká je tradícia v jeho domácnosti. Nebudem teda asi deťom tvrdiť, že darčeky im nosí Ježiško, keď naňho neverím (ateisti), ale nebudem ani tvrdiť, že Vianoce sú starý pohanský sviatok, ktorý sa zmenil na kresťanský preto, že sa narodil Ježiš (veriaci).
Myslím si však, že by sa deťom primerane veku mala vysvetliť aj tá kresťanská podstata Vianoc (keďže naozaj to je kresťanský sviatok) - samozrejme, že ateisti to podajú inak ako veriaci. Ale opomenúť pri Vianociach osobu Ježiša sa mi zdá dosť od veci. Aj neveriaci by mal vedieť asi vysvetliť dieťau, prečo Vianoce vznikli, patrí to k všeobecnému vzdelaniu, a dieťa v kolektíve sa proste "Ježiškovi" nevyhne. Podľa mňa je dobré, ak vie, kto to je/bol a o kom to v tej škôlke tie deti "točia", keď niektorým nosí dačeky 😉

Strana
z11