Čo treba kúpiť na krst?
Ahojte poradte mi čo všetko treba na krst dietatka a aku potom spraviť oslavu koho pozvať?dakujem
@luciola Záleží od toho, aké máte u vás zvyky. U nás je to tak, že výbavu pre dieťa - košieľku a sviečku donesú krstní rodičia. My sme mali oslavu len doma, boli tam len naši rodičia, krstní rodičia (brat s manželkou a ich deťmi) a mladší brat s priateľkou. Samozrejme si musíš vybaviť faru, taktiež treba rátať aj s náukou.
každý má iné zvyky. košieľky a sviečku sme si zabezpečili my. Čo sa týka dokladov všetko ti povedia na fare. Potom bola oslava najbližšej rodiny, no kedže nás je veľa bolo nás okolo 80 😀
@ena1903 ani sa nepýtaj, keď sme oznámili, že sa zoberieme tak môj iniciatívny svokor stihol za dva dni obvolať celú rodinu, hlavne tú jeho on má strašne veľa súrodencov najstarší ma 97 rokov a vyšlo z toho že budeme mať cez 400 hostí 😀 😀 😀 a že to je ešte málo lebo mužov bratranec mal pozvaných 720 ale prišlo iba 500 😀 Po mojom "kolapse" z tejto správy sme sa dohodli, že svadba bude na Slovensku lebo to je moja rodná zem a bude nás do 50 🙂 Tak sme mu to "museli" vynahradiť aspon na krste ale bolo to úžasné, radostné a vlastne také sú tu všetky oslavy 🙂
@luciola tak my sme pozyvali na krst iba najblizsiu rodinu a to starych rodicov vlastne maleho, potom krstnych a surodencov. Mali sme do 30 ludi, viac urcite nie. Krst je sice oslava ale zase mi prislo prehnane pozyvat uplne vsetkych
Zavisi od toho ake vztahy mate v rodine a aka velka je rodina.urcite by mali byt pozvani stari rodicia,krstny rodicia(ak niesu par tak aj s partnermi)a mozno aj tvoji a partnerovi surodenci.to ja meviem lebo som jedinacik a muzov brat je zaroven aj krstny.vybavit treba kostol,to je hlavne a pohostenie,kolace.sviecku,kosielku a nausnice u nas kupuju krstni rodicia.treba sa dohodnut.jedlo sme davali doma.polievka,hlavne jedlo,zakusok ku kave a potom neskor este oblozene misy.kolace sme davali piect (pri babatku som nestihala)a este aj nieco slane.zavisi vsetko od toho kde to bude.ci doma ci v restike.to je asi vsetko.pre farara sa este u nas dava na kostol,kolace a ministrantom nejake drobne.ale to je uz vsade ine.
Ohladom krstu sa informuj na fare.
Ohladom oslavy: sprav si, ako uznas za vhodne. Niekto ma mensiu svabdu, niekto rodinny obed doma 😉
Pri synovi sme pozvali aj kopec kamaratov, pri dcere uz menej, ale boli tam nasi blizki kamarati a rodina.
Boli sme v restauracii, ale torty sme spravili my. Sviecky sme spravili tiez sami, ostatne nebolo treba, tu sa kosielky nevyzaduju a deti boli obelcene v bielom.
Takze, na krsto som kupovala biele oblecenie a sviecku plus ozdoby na nu 😉
Tradične sa na krstiny nepozyva. Len sa oznámi termín a kto ma záujem príde. Lenže dnes je to už problematické. My sme robili prvé krstiny take väčšie v reštaurácii a 25 ľudí. Druhé uz len doma a mali sme 10 ľudí.
@hettinka podla mna tiez krstiny stacia take male robit. Zbytocne potom ked su velke oslavy to stoji len vela penazi

Ahoj, no koho chces, my sme mali rodicov,babky,prababku, surodencov nasich krstnych a krstnych deti( co boli vlastne surodenci a bratranec) cca 25 ludi, a obed v restike- cca 250-300 eur, torta 50 eur. Ale bola som na krste, kde bolo 8 ludi a obed u nich doma, niekto z toho halo nerobi. Tak ci tak, vzdy som bola rada,ze uz je potom 🙂 jaj a treba ti dat vysit/namalovat kosielku(meno,datum nar. a datum krstu),sviecku, obehat fararov, dohodnut termin + farari davaju aj nauku ( jedna u nas doma a pri druhom na fare), zajednat krstnych🙂