icon

Covid dilema - oslava

8. mar 2021

Ahoj. Mam dilemu. Kamaratka nas zavolala na synovu oslavu narodenín (3roky). Rodinu tu nemaju a je im luto ze nikto nemoze prist. Chceli aby sme sli rano na testy a ak budeme vsetci negativny tak na oslavu. Mam dve male deti tiez a hrajeme sa s ich synom ked sme von na dvore (sme susedia). Isli by ste? Neviem sa rozhodnúť.

Strana
z5
simca06022011
9. mar 2021

@vroni lockdown na co nezabral? vzdy pomohol na znizit cisla? VED ale o to ide.. aby sa znizili cisla, jednach pozitivnych, ale hlavne hospitalizovanych. O to ide v kazdom jednom lockdowne a nei o to, aby "korona" zmizla. Ta tu este pobudne s nami.. mozno aj navzdy. A som uctovnik, ziadna prevadzka "nezareve" po otvoreni pri prvej platbe danovemu uradu.. ;) AK si naozaj myslis, ze ak zavrelo 100 obchodov v meste, tak po tejto krize z toho vacsina neotvori, tak mi je ta luto. Lebo otvori. Ti ludia budu potrebovat pracu a pohnu sa dopredu a nebudu doma sediet nezamestnani. A mna sa nepytaj ake je riesenie, ty povedz :D ja som si nazor na to povedala. Ty len vyvratis existujuce opatrenia,ale ake by si zaviedla nikde nevidim.. asi vsetko otvorit a covid neriesit. ANo, tak urcite postupuju vsetky rozumne krajiny sveta :D

bambinomio99
9. mar 2021

@simca06022011 ale viem ze ine skoly kedze mam znamych na smeralke s tym problem tie nemaju cize nielen kraj ale aj skola od skoly 🙂

vroni
9. mar 2021

@danim, mne z toho vyplývajú iné výsledky ako tebe. A nemaj boja, ja som si následkov vedomá. Snáď aj ty. Až čas ukáže, kto mal viac šťastia.

simca06022011
9. mar 2021

@bambinomio99 nie netreba, ja nevyvraciam, ze ty si to zle pochopila z informacii zo skoly, ale ze tak to veru stanovene nie je ako je v tejto "presovskej verzii".
Ja som malu do skoly dala (ved tak jasne, ze ked su tam vsetci, nebuem ju drzat doma),a le keby som nechcela a toto mi napise skola, ked pokyny su z ministerstva jasne, a sice si to mozu upravit v tom ci otvoria a pre koho (a lisi sa to skola od skoly) a dalsie rozhodnutie je na rodicoch, tak to proste riesim vyssie. Po spravnosti ten kto je HO by to dieta mal mat doma.

jana_eyre_2
9. mar 2021

@vroni tak porad, čo sa dá robiť a ako donútiť tých čo rozhoduju aby začali konečne rozhodovať rozumne a systematicky..

vroni
9. mar 2021

@simca06022011, ja som moje riešenie napísala pred nejakými troma stranami. A som analytik, takže počítať viem sakramentsky dobre. Nie je otázka, či sa hospodárstvo krajiny spamätá, to sa spamätá vždy. Len je nepatrný rozdiel, či sa spamätá o rok ci o desať. Skus porozprávať hotelom, reštauráciam, agentúram.... , ako otvoria a všetko bude po starom. Určite ich nesmierne pobavís. Takí živnostníci bez príjmu budú tiež radosťou bez seba, keď sa dozvedia, že žiadne straty neutrpeli a všetko bude super.

vroni
9. mar 2021

@jana_eyre_2, jaj, no tak toto keby som vedela, tak tam už trieskam do stola a neplkam tu na koni. Ale neviem.

mariska1989
9. mar 2021

Sranda z oslávi sa prešlo no total covid 😂

maciatkolulu
9. mar 2021

@jana_eyre_2 vieš o o to je taka kravina, že testujú rodičov, že až. Majú testovať deti...

maciatkolulu
9. mar 2021

@danim ale je to minimálne zvláštne pri pandémiu, pri tom, že muž robí na letisku, pri tom, že žijeme relatívne normálne, že syn nevypadil zo školy ani na deň,iba teraz na par dni... Celkom zaujímavé, rusko vonku nenosím, som rizikový pacient a ani nikto v okolí nič. Ani škola nič, tie deti co boli pozitívne sú doma a tešia sa dobrému zdraviu, teda už sú v škole. Hmmm. Žiadna hystéria. Panika, dezinfikovanie nákupov, škaredé zazeranie, že niekto nemá VONKU rusko. Ja neviem, nechápem pár km rozdiel a funguje to
.. A samozrejme boli detské oslavy, úplne v pohode všetci zúčastneným, dokonca bol v októbri family park, zoo, múzeá... Normálny život.

maciatkolulu
9. mar 2021

@danim fakt ma prekvapuje, že som sa pri našom štýle života, ale s tým vírusom nestretla... Alebo žeby hej🙃... Ma to aj pozitívne stránky, nikdy a to mam uu aj 2 veľké deti som nevidela, že počas roka sa u malých detí v kolektíve nesopli, nachrchle a tak a skoro 100% deciek bolo v škole...

danim
9. mar 2021

@maciatkolulu neviem posúdiť, nakoľko v AT nežijem, nepoznám pravidla. V Nemecku napr medzi ľudí pešie zóny, obchody povinne FFP2 žije tam moja kamoska- tak mam presnú info. A to kolega šplechne hlasku “v Nemecku ruska nenosia” a ja som si s ňou práve v tom čase pisala o bežných veciach keďže sme boli do vysokej školy spolužiačky od škôlky - vravím počkaj opýtam sa. Takze tak. Nežijem tými správami a ani neporovnávam nerozculujem sa lebo načo- aj tak to nezmením. My mame respekt, chceme byt fit, nežijeme v panike či strachu, ale racionálne, chranime sa a fungujeme. My nie sme typy- návštevy obchody kaviarne.. čiže neriešim- aj keby korona nebola tak tam cas netravim. Nás voľný čas je priroda... takze vlastne aj teraz mam “bežný” život a ta priroda je uzasna po všetkých stránkach.

jana_eyre_2
9. mar 2021

@maciatkolulu no veď to tvrdím od začiatku.. a som za blbu akurát tak ja.. navrhla som aj že či by sa nedalo nejako vyriešiť to testovanie čo je u vás v Rakúsku, máme OZ v škole, tak že aspoň na skúšku - že jednu sezónu by sa nekúpili kvetinky do kochlikov, ale testy pre deti.. ale z toho LEN návrhu (nie žiadosť len som sa pýtala, že čo si o tom myslia) som vyšla ako iniciatívny blbec a vedenie bolo rozhorčene, lebo veď oni aspoň nad rámec žiadali testy oboch rodičov.. a už aj to museli zrušiť, lebo rodičia sa sťažovali prečo žiadajú aby boli obaja testovaní rodičia, keď vláda nariadila len jedného a stačí antigen RAZ za 7 dni.. čiže už od tohoto týždňa môže byť testovaný len jeden rodič a stačí to uviesť na čestné vyhlásenie, papier znesie... A potom sa z každej strany dozviem kto bol kde a ako... Testy čo mala zabezpečiť vláda sú úplne iné ako sľubovali...

A je to teraz naozaj hrozne, kamaratkina mama v nemocnici, inej svokra.. zomrel jednej známej manžel, vo veku môjho muža, pre jednu mladú pani nemali aku sanitku poslať - to sú reálne príbehy z môjho okolia, žiadne zo sprav... Je to naozaj blízko nás, ja nemám pocit normálneho života.. vždy som mala rešpekt pred akýmikoľvek chorobami, vždy som sa vyhýbala davom a uzavretým priestorom lebo som to nemala nikdy v láske.. ale teraz je to iné... Už len keď si predstavím, že by sa stal nejaky úraz deťom, že by sa mohlo stať že nedostaneme riadnu starostlivosť, alebo s nimi nebudem môcť byť.. (tiež reálna skúsenosť z okolia keď s vážne chorým
ročným dieťaťomm nemohla byť mama v nemocke, lebo korona opatrenia) sú to reálne veci a nie je mi to jedno.. tak preto sa snažím všetkému vyhýbať.. bergamo je tu u nas... nech to už len skončí, nič viac..

maciatkolulu
9. mar 2021

@danim vieš ono nikto ti klamať nemusel, lebo aj v AT je v nejakých obciach povinné rusko aj vonku a inde nie... Na isto vieš, iba keď tam žiješ, nie keď ti kamoška povie. A podla mňa nosenie ruská vonku, kde nie je tlačenica nie je absolútne rozumne a s týmto názorom súhlasia aj lekári. Nie je rozumné dezinfikovat aj pomaly psa z vencenia. A to je síce super, ze mate radi prírodu a ste v nej, ale zjavne si veľmi málo ľudí aj uvedomuje, že ta ekonomika potrebuje žiť. Gastro, obchody.... Aši by si inak rozprávala kebyže ste majiteľmi reštaurácii, hotela, kebyže je muž čašník a ty na rodičak atď... Ale ved ok

maciatkolulu
9. mar 2021

@jana_eyre_2 co na to na to napísať...
Nechápem, tie testy sú absolútne bez problémov, deti majú z toho zábavu, našťastie. Je to jednoduché riešenie, lebo negatívny rodič neznamená negatívne dieťa. Ú nás boli negatívne v triede iba deti, rodičia nie a to boli vyzvaní na PCR... A pardon učiteľka. A mimochodom učitelia sa dobrovoľne týždenne testovali a ešte si robili aj školské testy a bum. Tak potom o com to vlastne je... Každopádne sa treba modliť, nech to skončí, nech ľudia majú zdravie, prácu...

danim
9. mar 2021

@maciatkolulu vravím my sme tým životom nežili ani pred pandemiou. A nikto nemôže teraz odo mna očakávať, že budem plakať s majiteľmi reštaurácií či kaviarni. Vies, keď sa im nadpriemerne darilo so ziskom sa so mnou nedelili...preto ani nechcem s nimi vyplakávať, aj keď mi je to luto. No každý si musí strážiť svoje zdravie aj to duševne. Preto sa sústredíme na sebe a nežijeme tými správami. Áno v prírode sme často, lebo ideme mimo ľudí a rusko nemáme vtedy samozrejme. Veď ja nehovorim že mi niekto klamal, neriešim. A keďže nežijem v AT neviem s tebou na tu tému diskutovať, lebo nepoznám fakty. Pracujeme venujeme sa rodine deťom a ani nie je čas žiť korona témou čo je dobre, lebo z tých správ človeka asi len hlava rozbolí 🙂 všetko dobre prajem.

danim
9. mar 2021

@maciatkolulu keďže mame s manželom iné profesie, nepozeráme teraz práve tou optikou reštaurácií a pod.. to by som mohla potom povedať inak by som hovorila keby som bola prezidentkou heh.... to teraz zlahcujem chapes. Vážime si s pokorou nás aktuálny stav zamestnávateľov a celkovo sa snažíme pozerat na tuto dobu pozitívne... ide jar ;) pozitívny pohľad je v tejto dobe ešte dôležitejší. Pekny večer.

danim
9. mar 2021

@maciatkolulu ale to už spamujem tému ... lebo take otázky neboli, tak už som ticho 🙂

maciatkolulu
9. mar 2021

@danim aj ja prajem všetko dobré... Ja sa na to pozerám aj optikou iných ludi, co ostali bez práce a bez možnosti život svoju rodinu. Nie som zamerana iba na seba,a úplne slepo vidím iba seba a svoju rodinu, ale pozor nikto nie je ostrov a všetko so všetkým súvisí....

danim
9. mar 2021

@maciatkolulu veď to ... že všetko so vsetkym súvisí, sa hnevam na takých čo všetko ignorujú a nevedia vydržať bez napr. Detskej oslavy 3r dieťaťa ( to poriadne ani nevie čo je to oslava )- ňou ekonomike nikto nepomôže, hrozí len riziko. A podobne pripady... potom budú tie nemocnice plne donekonečna a aj ekonomika zabrzdena donekonečna a odskaceme si to spolocne. Ale to je cela tato téma na dlho. Ja to nevyriesim ( nervacit mi nepomôže ), preto sa sústredím na svojich blízkych a opatrenia dodržiavam. Teraz isto chapes cely môj pohľad. To iste aj lyžovačky- idem lyžovať kde sa tam nakazim? Problém sú ti nelyziari čo prišli pod kopec a jedna vrava v okruhu metra dlho bez Ruska - lebo veď som v prírode. Takze to tiež treba rozlíšiť. A doplatili na to športovci. Tento rok total výnimka nelyzovali sme ani raz. Čo už.. tak preto sa treba radšej sústrediť na pozit veci ktoré nám robia radosť a preckat tuto dobu. Pa

maciatkolulu
10. mar 2021

@maciatkolulu pardon nie negatívne, ale pozitívne deti.... Rodičia boli negativni

maciatkolulu
10. mar 2021

@danim vieš ono je to fakt na hlavu, lebo skus ist zaparkovať na železnú v sobotu doobeda, čo doobeda celý deň, čo cez víkend kľudne aj cez týždeň, skus ist na promenádu k Dunaju, skus kolibu, horský park.... Véd to tam vyzerá ako na proteste. Ale zoo v ba zatvorili.... Tu zoo co zúfalo potrebuje peniaze. Takže na železnej sa môžu masy ľudí premávať,decká sa hrať na ihriskách v skupinách, rodičia sa vytesuju, kecaju v skupinách v ruskách co mali pozuchvane už 3 dni vo vrecku a nie, čerstvo vytiahnuty respirátor, ved tatko je už 5 dní negatívny, tak aký problém, Janko 8 rocny to mat nemôže.... 🙏🙏🙏a to nevadí, ešte tam auta naviguju mestskí policajti, ale v zoo, kde boli uzatvorené všetky vnútorné priestory, kde by vedeli korigovať počet návštevníkov, to je už zakázané. Tak o com toto je???? A to sa netýka určite iba zoo v BA... O tomto hovorím, že tie príkazy, zákazy sú na sk poväčšine úplne odveci, proti logike a zdravému rozumu.

jana_eyre_2
10. mar 2021

@maciatkolulu ale opatrenia reálne su proti logike a zdravému rozumu, nič tu nefunguje normálne, preto sa už musia snažiť jednotlivci.. ale snažiť sa tak aby to bolo bezpečné - ALE to je práve ten problém - to u nás nedeje, ľudia sa už zväčša z toho všetkého smejú, kým sa ich korona nedotkne.. preto teraz žiadne oslavy vnutri..

a ešte aj tie opatrenia ktoré navrhli odborníci a vraj to vláda zobrala sa nedodržalo vlastne absolútne nič a sú v platnosti od 3.3... akurát tak respirator v obchode a z toho sa tiež smejú niektorí a do obchodu idú hrdo bez neho.. toto všetko začala psychodrzost vládnych nariadení a dokončujú to ľudia čo na to kaslu...

maciatkolulu
10. mar 2021

@jana_eyre_2 ja neviem, ja keď isem do ba vidím opak, ľudia ešte aj vonku respirátor, čo vydrží tak max 2 hodiny... Ako šialenci aj vonku, kde nikde nikto, ruská na ústach aj 2 ročne deti,samozrejme kadejaké a úplne zbytočné, des v očiach dospelých.... Ja skôr vidím vydesenych, vystresovaný ch ľudí, ktorým kebyže sa povie, že skákať na jednej nohe na pravej, lebo corona, tak to bez rozmyslu budú robiť

terezka1947
10. mar 2021

@maciatkolulu tak....napisem nieco,co som neverila,ze niekedy napisem. Velmi blizka moja rodina nebola doteraz na nijaky test,potvrdenia vselijakeho druhu si tlacia sami. Tajne obchadzaju,co sa da.Oni nikde nechodia(?)......
Predvcerom len tak...medzi recou. Uz tyzden vysoke teploty zena....muz s paralenom chodi do prace. Tyzden(!!!)😔 prefuklo ich. To nic nie je. Vcera uz k zene isla v noci sanitka. Nedokazala dychat. Ked sme spilu volalu,ledva vladala rozpravat. Prosili sme,nech vila aspon lekarke,nech berie atb,ze to nie je normalne takto byt,v takom stave. Nie,to je prefuknutie. Prihlasit sa na pcr test?ani nahodou.
Muz chodi do prace dalej.
Je zivnostnik,kde co chodia s roznymi partiami opravovat,po domoch,rodinach.
Chce sa mi plakat,ze takyto ludia su.
A mozu byt prikazy,zakazy ake chcu.
Pokial to ludia nezacnu brat vazne,nikdy to dobre nebude.
Dokedy sa chceme vyhovarat na vladu?
Kedy uz si kazdy povie,ze tak dokelu,musim sa spamatat?ked ochorieme?ci nam niekto blizky zomrie?
Je smutny ten egoizmus.....ved ja nic. A ked uz chory som,tak zatajim pred inymi,no a pekne chodim medzi ludi dalej. Ved co,kaslem na inych...
Ten covid by nas mal vyliecit z toho egoizmu. A naucit nas byt spoluzodpovednymi.
Za vsetkych. Nie iba za seba.
P.S.:ked uz k vam pride nejaky majster,pytajte si testy.

maciatkolulu
10. mar 2021

@terezka1947 to je nezidpovednenchivanienaj v prípade iných chorôb, nemá čo kto chodiť chorý medzi ludi, to malo platiť aj dávno pred koronu.

maciatkolulu
10. mar 2021

@terezka1947 nezodpovedné chovanie aj v prípade

danim
10. mar 2021

@terezka1947 brutal... drzia sa v dave názoru, prestaňme sa testovať, korona zmizne 🙈🙈🙈🙈 asi.
Presne to som si aj myslela a už to aj psychológ povedal, že ľudia nevedia spravovať realne info a v strachu sa prikláňajú k rôznym konšpiráciám a uveria akemukolkvek názoru- že vlastne sa nič nedeje. Je to tak, tato téma sa tyka každého na celom svete, každý ma inu kapacitu mozgu, schopnosť citat s porozumením Atd, čiže očakávať, že všetci budú racionálne rozumne uvažovať je naivne. Ľudstvo je take.

Strana
z5