Covid dilema - oslava
Ahoj. Mam dilemu. Kamaratka nas zavolala na synovu oslavu narodenín (3roky). Rodinu tu nemaju a je im luto ze nikto nemoze prist. Chceli aby sme sli rano na testy a ak budeme vsetci negativny tak na oslavu. Mam dve male deti tiez a hrajeme sa s ich synom ked sme von na dvore (sme susedia). Isli by ste? Neviem sa rozhodnúť.
Mne sestra hovorila ze keď chcem aby som priniesla dcéru na víkend ona sa testuje v práci každý deň jej muž 2-3x za týždeň že obaja majú negat. testy mala som z toho dosť zvláštny pocit tak som povedala ze tento raz to necháme tak. O 3dni obaja pozitívne testy... Mam druhé dieťa pár mesiacov po veľkej kardiológ.operacii stále na liekoch tomu by som teda dala.... Žeby intuícia??
@simca06022011, kamionistov sekiruju, ale kadejakých "predavačov teplej vody" veru nie. Cez hranice sa nosia zmluvy, chodia služby, personál, malé dodávky - tie (resp. tých) nekontroluje nikto.
Školy boli zavreté postupne snáď všade, ale nikde neboli zavreté kontinuálne tak dlho. Deťom to škodí. Psychicky, fyzicky, sociálne i vedomosťami. Rastie nám psychicky narušená generácia polodebilov. Koľko firiem už neotvorí nikdy a aké to bude mať následky na hospodárstvo ani nehovorím. Čiže co ma drží trvať na nezmyselných a neucinych opatreniach? Len fakt, že by to nevyzeralo dobre, keby som ich zrazu odvolala? To je kapku slabý argument.... Netreba odvolať všetko, ale treba otvoriť školy, obchody, služby, pre mňa za mňa aj s testami. A zaviesť očkovací systém. Najlepšie včera. Inak budeme o rok závidieť tým, čo zomreli na coronu, lebo my budeme kapat od hladu a na duševné choroby.
@vroni ale kontroluju na hraniciach, mozno nie kazdeho ale to je potom na osobnej zodpovednosti "vyletnikov" ak si nieco vymyslia a cez hranice sa dostanu. Zase ludsky faktor. Keby nebolo obmedzenie, tak by to bolo este horsie.
A ziadni psychicki naruseni polodebili nam nerastu ;) a ked tak rucite nie kvoli tomuto vypadku "skoly"... velmi prehanas, taketo generacie ludi tu rastu vychovou a davno aj pred koronou, v skole sa uz davno deti "nevychovavaju". O tom, kto je na tom hrosie ci tie deti, alebo rodicia.. to je jedno. A kontinualne.. moje dieta veru nejak extra dlho tento skolsky rok doma nebolo... a jedine, co velmi chyba je šport.
A k tomu ostatnemu ani neviem co napisat: ockvoanie -cim??? otvorit prevadzky s testami, teraz ked nam kolabuju nemocnice a testy su velmi spolahlive :D ako to je dobry vtip... Ja som si napriklad ista, ze firmy a zivnostnici otvoria, ked toto pominie.. vela ich zavrelo, lebo neda sa fungovat s tovarom a pod. ked tyzden je otvorene a mesiace zatvorene, plus kvoli roznym pomociam. Potom nebudu ti "podnikatelia" doma lezat, ale vratia sa k svojej praci... Ake je to pracovat a nevediet ci o tyzden budes v praci, alebo sa objavi pozitivny kontakt a ostavas doma? a este trapas, lebo musis vsetkych s kym si sa stretla oboznamit, ze aj oni ostavaju v karantene, to sa fakt oplati :D Vsetko je to na ludoch, pomoc financnu maju dostat ti co to potrebuju, su firmy co dokazu pracovat aj za zatvorenymi dverami. A prave prisnejsie opatrenia by bola cesta, ale nasa vlada je na to makka. Toto opatrenie so skolami od pondelka je dostatocny dokaz. CHcu obmedzit mobilitu a stal sa presny opak. vytlacene a podpisane papieriky hocikym, nik to nepreveri a mozes behat kam chces. 10 potvrdeni o vyslani zamestnavatelom, 20 objednavok si vytlacim hocikedy... ktore opatrenie je neucinne? Vsetky su ucinne, ked sa dodrziavaju,c o sa u nas nedeje. A to je rozdiel napr. s rakuskom kde lockdown zabral a mohli otvarat, v HU ked bol lockdown chodila v uliciach armada, kontrolovala ludi, posielala ich doslova domov. Tu sa nedeje nic. NIC. Vsetko je "mierne", tutuli mutuli, aby sa nahodou ludia neburili. .. pritom vidis, ze vela ich je nespokojnych aj tak. Pritom napr. 3. vlnu uz v HU avizovali vopred, pride vsade a bude este vacsi napor na nemocnice a uz sa na nu chystaju. Ockuje sa tam intenzivne, 10% obyvatelstva uz ma minimlane 1. davku a este stale maju kopec vakcin skladom, kazdu chvilu maju dostat aj johnson and johnson vakcinu, cize ockuju ako na beziacom pase. A napriek tomu zavreli skoly a skolky teraz na mesiac, vsetky obchody a sluzby na dva tyzdne. U nas..sa otvorili skoly :D
@simca06022011 lebo my “slovac” sme taký narod,,, že 1 občan a 1 policajt k nemu.. fakt ako stádo oviec čo treba neustaaale strážiť.. lebo mnohí len kľučky hľadajú... vid tato diskusia. S výnimkou česť uvedomelým zodpovedným ľuďom.
@danim no ved tu keď tvrdo nezakrocia z vrchu bude zle, len nemá kto.. Niekto protestuje lebo musí niečo obetovať, na druhej strane ľudia čo prišli o blízkych sa sťažujú práve na prílišnú voľnosť a bezohladnost ľudí okolo. Ťažko vyhovieť každému...
@vroni no veď sama si to písala, nariadenia su zle nastavené, zle komunikovane, zle kontrolované - štát sa už na nás normálne vysral, nechal nech si každý robí podľa seba a ľudia si naozaj robia podľa seba - každý inak, lebo veď prečo nie, že?..
Tvária sa že nie, ale je to tak..
ľudí tu máme 5milionov, každý z nich si pravidla vylozil po svojom, 60% ludi sa tvári že sa ich to netýka, 40% sa snaží ich dodrzovat, ale práve tí su stále považovaní za blbcov čo preháňajú.. a tak sa to tu plní a plní, sme vo väčších a väčších srackach.. niekde je chyba a je síce veľká vo vláde, ale zase sa tváriť že u nás všetci ľudia všetko rozumné dodržujú úplne 100% sa jednoducho nedá, lebo to naozaj nerobia! A nedodržujú karantény a naozaj to nikto neskontroluje.. možno 10% skontrolujú a tým ostatným to vyjde, to je proste fakt..
a tak kvitujem každému čo sa snaží obmedziť riziko na ktoré aspoň dokáže a môže mat dosah.. lebo na sprostu vládu dosah nemám, na blbo nastavené a nelogické pravidlá tiež nie (napr.na test do prírody) ale môžem urobiť aspoň to, že budem dodržovať RUSKO, ODSTUP, RUKY.. a prepáč ale to zrejme na oslave 3tich narodenín dodržovať nechceli keď ich pozývali dovnútra..
A naozaj nerozumiem ako sa na taku blbosť niekto môže uraziť..
@maciatkolulu no a keby to tak bolo u nás možno by aj tu bolo lepšie.. ALE tu to tak jednoducho nie je, človek to nedokáže zmeniť a môže len používať vlastný rozum.. lenže za ten správny každý považuje ten svoj a všetci s vysokou školou života ho aj veľmi vo veľkom prezentujú a dokazujú.. nemôžeme sa spoľahnúť na pravidla, vládu, ani na spoločnosť, lebo je to všetko rozvratene.. už len na seba sa môžeme spoľahnúť...
@maciatkolulu mňa sa pýtaš či sa môžu? Mne je to jedno čo tam robia ....ja píšem že každý kto má zdravý rozum vie aj sám bez príkazov vlády....mne teraz dovolí vláda tak pôjdem s mamou do kaviarne a o mesiac budem plakat nad jej hrobom a na vine bude vláda lebo mi to predsa dovolili....proste sme doma nenavstevujeme sa aby sme z tohto vyviazli ok. Bez ohľadu na opatrenia a Rakúsko 🤦
@simca06022011, lockdown samotný nezabral nikde. Áno, čísla klesli na určitú hladinu a dosť. V tom ostatnom jednoducho nesúhlasím. Prevádzky, ktoré sa ocitli na pol roka bez príjmov len tak neotvoria. A keď otvoria, zarevu na prvej platbe daňovému úradu. Školy nevychovavaju, ale učiť by mali. Momentálne sa na to učenie skôr hrajú, učiť majú rodičia (to nie je výčitka učiteľom, proste online vyučovanie nie je normálne vyučovanie). Nie každý rodič je intelektuál a ešte menej z nich sú pedagógovia. Ze sa v priebehu roka počet detí s psychickými problémami takmer zdesatnasobil je smutný fakt. Ze dištančné vzdelávanie úroveň vzdelávania rozhodne nedvíha, o tom snáď diskutovať nemusíme. Ze mame zhumplovane a poddimenzovane zdravotníctvo, o tom vieme už pekne dlho. Snažiť sa priviesť na rovnakú úroveň celé hospodárstvo je hodne zlý nápad. Zatvoriť celú krajinu do karantény a zabaliť do skafandrov nefunguje. Takže riešenie je co? Tváriť sa, že je všetko fajn a posledný nech zhasne svetlo?
A nech sa aj urazia 🙈 v tejto dobe robiť oslavy- to ty si sa mala právo urazit, že ta vôbec volajú ... a potom sa čudujeme, že SK ma takú situáciu - ani jesenné rodinne párty nepomohli, aby ľudia pochopili. Celé zle.
@jana_eyre_2, pretože to rusko, odstup a ruky je taka istá blbosť ako ten test do prírody, napríklad? Ochranná funkcia ruska je približne 15 minút až hodinu. Čistého, sterilného ruska, nie handry z vrecka. Potom je jeho funkcia nulová, ak nepočíta za plus, že sa v ňom zle dycha. Odstup - ja neviem, ani bez korony som sa nerozprávala s ľuďmi telo na telo, ale dobre, beriem, že si dávam pozor na väčší odstup. Ruky si na navsteve snáď umývam všetci, ďalšia dezinfekcia je zbytočná. Asi by som najväčšie obavy mala ísť na tej návšteve na WC (nie, nezartujem. Tam je skutočne najvyššie riziko prenosu). A áno, mám oveľa vacsie obavy zo sociálnych deprivacii (aj mojich) deti ako z paniky nad chorobou, ktorej úmrtnosť je nižšia ako 1% (aktuálny výpočet je momentalne pri 0,76%). To je rovnako logické ako sa triasť strachom pred každým autom na ulici. Co neznamená, že tam žiadne riziko nie je a treba sa všade vrhat po hlave. Ale oslava o dvoch rodinách, kde sa i tak stretávam, mi pripadá úplne mimo rizika. A áno, urazila by som sa, lebo ak by si moje dieťa želalo práve toho jedného kamaráta, ostalo by jeho odmietnutí úplne samé na vlastnej oslave. Moje dieťa by to bralo príšerne osobne. A ja s nim.
@vroni a mimochodom ešte čítam tvoje príspevky, tak sa k tomu vrátim - školy máme otvorené.. máme vraj prísny núdzový stav, nemocnice tak plne že ľudí reálne odmietajú, učiteľov máme ockovanych napoli, ľudia dostali nariadenia, ze majú si nechať doma ak môžu a keď musia ísť do práce tak môžu dať deti.. a vieš ako to všetci pochopili? Že všetky deti ísť môžu a blbci sú zase ti, čo nedali (práve dnes mi to zaobalene povedala sama učiteľka).. jediné opatrenie čo vlastne je je čestné prehlásenie o bezinfekcnosti a testovaní jedného z rodičov antigenom (!!!) a rusko.. toto je nejaká bezpečnosť pre deti a ich rodiny? kde je tá bezpečnosť keď viem, že x ľudí čo dalo teraz deti do školy časť z nich boli normálne u babky kde sa stretávali s x ľuďmi?
Nie deťom online vôbec nerobí dobre, vidím to aj doma - žijem tým, každý deň sa preto trápim, lebo ja naozaj chcem aby šli do školy a žili trocha normálny život..
ALE to fakt mám poslať deti do školy, hoci sa to nemá a nie sú tam defacto nijaké rozumné opatrenia? Či ty by si deti vpohode dala do kolektívu kde vieš že napr. 5ti z triedy majú rodičov čo im je nejaká korona ukradnuta, len vyplnia cestné prehlasenie, testovať sa dá Max jeden rodic a deti tam idú neotestovane?
@vroni “ 3 r dieta by to bralo priserne osobne “ 😂😂😂😂 Omg. Ok prišla by si do cudzej domacnosti - predpokladam, že max vydezinfik ruky a potom by si vydenzifik všetky ich kľučky napr? Stol? A všade kde by sa deti dotýkali ? Lebo ak nie, máš to 50:50 a potom spokojne prídeš domov a si so svojimi Atd... a čakáš na prekvapko o 3 tyz.. a to možno bude možno nie.. záruku ti nedá nikto a dôsledky ponesies ty a tvoja rodina... Resp s tou kde ste boli. Je na tebe, ak ti to je jedno oslavuj.
@jana_eyre_2 tu ta zastavim a odpoviem ti ku skolam ...nie rodicia nepochopili ze mozu ist vsetci VUC sa postavili nad opatrenia a vyhlasili ze deti vsetky nastupia tak ako to bolo 3.3 lebo to skoly zvladaju ak si chcel aj napriek tomu nechat dieta doma lebo mas HO odpoved bola ze na to nemas pravo lebo VUC rozhodla tot moja skusenost z Presova ....dieta bolo 3 dni v skole a hups uz mame sople a cakame na dalsie priznaky ...nie deti nemusia byt len bezpriznakove a na mne zavisi rodina mojej mamy kedze je nevidiaca
@danim ja nechápem, my chodíme, nedezinfikujeme, ale umývame si nirmelne ruky. A žiadne prekvapenie... Nikto nič.
@maciatkolulu cize by bolo lepsie aby si si tym presla ? to nemyslis vazne nie ? bud v podstate rada mozno mate dobru imunitu a malo infekcnosti okolo Vas aj my mame svoju bublinu ale nijako to nehrotime
@maciatkolulu používam rozum velmi dobre ...strach nemám resp som nemala,odkedy sme pochovali otca,tak strach mám... o chorú mamku,o manžela v dôch. veku....keby sme mali naše zdravotníctvo aspon na polovičnej úrovni ako rakúsko,tak by som sa bála podstatne menej...tu sa už rozmýšľa či a ako " kvalitne" liečiť ludí s covidom mladších ako som ja,takže áno,pozerám na to reálne a dvíhajú mi tlak ludia,ktorí oslavujú a dovolenkujú...a veríš,že také rakúsko ma zaujíma pramálo? žijem tu a tu to teda je totálne v keli ....
@danim, nedezinfikujem vôbec nič. A áno, je mi to úplne jedno. Nemienim sa roky klepat od strachu, lebo mi to nariaďuje nejaký pamatenec.
@jana_eyre_2, no, bývame od seba nejakých - ja neviem - 80 km. Moje deti chodia do školy, úplne normálne (teda tuná všetky, nie len tie moje). Netuším, či má niektoré nakazených rodičov. Fakt nie. Testujú sa priamo deti (antigenom), tým na domáce použitie (tým naozajstným na domáce použitie. Nie vo verzii vankom ovanuteho). Môj syn mojej mame (bývalej učiteľke) s nadšením referoval, že sa chodí do školy sparat v nose (tie testy nejdu ani toľko do hĺbky ako prst). A vieš čo? Nič. Vôbec nič. Žiadne nakazene deti, premorene obyvateľstvo, hystericka panika... Nič, vôbec nič sa nedeje. A, hrôza hroz, normálne v tej skole nemajú ruska, sedia v jednej triede, obeduju, naháňajú sa - všetko bez rusok - a nič (v spoločných priestoroch ruska majú, len v triedach a počas vyučovania nie). Co v tej krátkej vzdialenosti ten nešťastný vírus tak desi, že sa správa tak inak?
@vroni ale chápeš, že u nás to takto nefunguje ako u vas, že tu deti vôbec nie sú testované a o tom píšem, že? Keby tam tie testy neboli, tiež by si úplne vpohode deti púšťala do školy? Na to som sa pýtala, ja viem ako to v Rakúsku funguje.. TU to tak nie je..
@jana_eyre_2, áno, púšťala. Mam dojem, že testy na školách du rakúska špecialita. Naša intelektuálna elita už objednala milióny a milióny testov. Prečo nie pre deti?
@bambinomio99 alebo tak - áno zriaďovateľ postavil podmienky ako chcel, lebo mohol.. tak to, že na to nemáš právo, to počujem prvý krát, to vážne 😳 (u nás to bolo prezentované tak ako boli pôvodne nariadenia, len teda rodičia mohli dať aj deti, ktoré nemajú ako sa učiť distancne, čiže aj tí čo majú HO) tak potom je fakt úplne jedno aké pravidlá kto vydáva, všetci si ich môžu vysvetliť podľa seba..
@maciatkolulu máš zatiaľ šťastie, že si s vírusom v kontakte nebola, nech ti to vydrží čo najdlhšie.
@vroni no prečo, kto odpovie?
@bambinomio99 ako pise @jana_eyre_2 do skoly dieta dat nemusis. Mas na to pravo. Kazdy rodic co je HO, si moze nechat dieta doma. To u Vas as nieco nepochopilo, alebo neviem.. pocujem toto rpvykrat v tejto presovskej verzii🙂 Este aj vyhlasenia mam dva druhy, bud som rodic co musi chodit do prace prezencne, alebo som rodic co nema moznosti pre homeschooling. Ziadne ine, ze chcem/nechcem dat dieta... ine deti co toto nemaju podpisane ostavaju doma. PResne mam taku skusenot, ak necham dieta doma 99% deti v skole je, cize ani online vyucba nebude, plus este som za hysterku. Pritom teraz je este aj marec, to bude soplov a kaslov (aj bez kovidu) a paniky a stresu.. lebo jasne, ze sa bude volat rodicov, bude sa testovat, cakat...
@jana_eyre_2, myslím, že odpoveď poznáme. Podstatne bolestivejsia je odpoveď na otázku, prečo to tolerujeme.
@simca06022011 zial ta sklamem napisala mi to rovno triedna mojej dcery ze ju mozem ospravedlnit tak max na 5 dni a inac musi navstevovat skolu a rodic uz nerozhoduje ci dieta pojde alebo nie a teda to uz nie je dobrovolne jedine co mi pomoze je lekar a vypisanie ...mozem ti odfotit nasu komunikaciu z nedele 🙂

@danim prepáč máš pravdu asi omylom