icon

Darček na 30. narodeniny

28. jún 2025

Sesternica oslavuje okruhle narodeniny, 30 rokov. V tom case bude na Slovensku. Ako darcek by chcela diamantove nausnice a nahrdelnik. Stoji okolo 2 000 euro. Skladali by sme sa po cca 120 eur, neviem este uplne presne.
A teraz moj pohlad. Sesternica studovala modny dizajn v Londyne, teraz zije v Thajsku. Prisla teraz o pracu. Myslim si, ze si zvykla, ze ma vsetko na co si ukaze. V Londyne ked studovala, tak nechcela byvat s viacerymi ludmi, chcela byvanie len s kamaratkou, pretoze ona tak je zvyknuta, na vyssiu uroven. Jej otec podnika, vzdy mala vsetko na co si ukazala. Jej mama, moja teta, jej platila byvanie a dalsie poplatky spojene s tym, aby tam vobec mohla studovat a zit. Mala myslim nejaku brigadu pocas studia, v rychlom obcerstveni. Teraz nema pracu a aby mohla v Thajsku zostat, posiela jej mama peniaze, plati jej najom. Odkial to vsetko viem? Od tety samej.
Pride mi dost od veci jej kupovat drahe sperky. Mne to ale pride divne, kupovat 30 rocnej drahy darcek, ked sa sama nevie o seba postarat. Ja ju nepodporujem financne, takze mne to moze byt jedno, ale aj tak mam z toho taky divny pocit. Ako by ste to urobili vy? Alebo sa na to pozeram zle? Mam kupit nejaky darcek sama za seba?

zmrzlinka2021
28. jún 2025

Prispela by som 30 eur.

autor
28. jún 2025
@zeldia

Otázka je či chces ísť na oslavu alebo je to pre teba utrpenie.
Pre mňa je toto top darcek oznámia mi koľko a komu odovzdať a pre mňa je to vybavene nemusim strácať svoj najdrahocenejsi cas vymýšľaním a následným zháňaním haraburd po obchodoch takže za mňa top pomoc.
Za 2tisic diamanty nenakúpiš tak by som nezavidela lebo veľmi nie je čo.

@zeldia Utrpenie to pre mna nebude, ved my nie sme nepriatelky, normalne sa spolu rozpravame. Co mate s tou sumou? Ved nahrdelnik chcela tento https://www.mikusdiamonds.sk/produkt/2446-nahrd...
a k tomu nejaky prsten. Neviem presne aky, ved to logicky nebude posiate cele diamantami, Pane boze :D

zeldia
28. jún 2025

Tak potom čo je preblem? Je to pre teba veľa tých 120e že nechces dať toľko? Tak povedz tej osobe čo zbiera peniaze že posielaš 30 a nic nevysvetľuj len že si prispela na účet alebo ako to skladate. Viac by som nepriniesla nic ani kvety cokoladu proste nic len dala eura podľa toho koľko chces.

maryetta
28. jún 2025

A chystas sa na oslavu?
Ak ano kolko cca si ochotna sama investovat resp vymysliet nieco originalne?
Ak mas nieco ok. Sama. Ak nie prispej kolko uznas za vhodne.

eeffka
28. jún 2025

Odhliadnuc od zelania, kolko penazi si jrj chcela dat? Ak 100 tak tych 120ozeliem, ak 50ku tak oznamim ze sa neskladam a dam 50do obalky, hlavne si to vydiskutuj s rodicmi nech za "teba" nic nedokladaju

muchotrafka298
28. jún 2025

Tak pises ze nahrdelnik a nausnice, potom prsten tak co vlastne? Ako ta suma je OK, lacne male brilianty vyjdu.
No tak je celkom rozdiel mat oslavu doma alebo v restike co sa tyka nakladov. A doma to vyjde lacnejsie, to vieme vsetci.
Ty si OK a tou sumou alebo jej planujes dat ovela menej? Lebo potom oni budu musiet tu sumu preratat na menej ludi a vyjde to viac. Takze ak planujes toto daj im co najskor vediet.

nikaeli
28. jún 2025

Slečna by chcela žiť okázalým životom, na ktorý si nevie zarobiť. Mama jej platí bývanie v Thajsku, lebo slečna nemá peniaze, nemá prácu. A neskromne si želá k 30. diamantový set a k Vianociam výlet do USA. Čo k tomu dodať? ja osobne by som sa hanbila vysloviť také požiadavky, keby som si nemala za čo kúpiť jesť. 30-ročná študovaná, žije vo svete z peňazí rodičov. Nie, neprispela by som na taký drahý dar človeku, ktorý je finančne negramotný a ktorého vidím raz za čas. Ani mojim deťom nekúpim všetko, čo si želajú 🤷🏻‍♀️

autor
28. jún 2025
@muchotrafka298

Tak pises ze nahrdelnik a nausnice, potom prsten tak co vlastne? Ako ta suma je OK, lacne male brilianty vyjdu.
No tak je celkom rozdiel mat oslavu doma alebo v restike co sa tyka nakladov. A doma to vyjde lacnejsie, to vieme vsetci.
Ty si OK a tou sumou alebo jej planujes dat ovela menej? Lebo potom oni budu musiet tu sumu preratat na menej ludi a vyjde to viac. Takze ak planujes toto daj im co najskor vediet.

@muchotrafka298 Mne mama poslala tamten nahrdelnik a chce este nausnice, alebo prsten ja neviem. Ja som chcela dat do obalky 50 euro.

autor
28. jún 2025
@nikaeli

Slečna by chcela žiť okázalým životom, na ktorý si nevie zarobiť. Mama jej platí bývanie v Thajsku, lebo slečna nemá peniaze, nemá prácu. A neskromne si želá k 30. diamantový set a k Vianociam výlet do USA. Čo k tomu dodať? ja osobne by som sa hanbila vysloviť také požiadavky, keby som si nemala za čo kúpiť jesť. 30-ročná študovaná, žije vo svete z peňazí rodičov. Nie, neprispela by som na taký drahý dar človeku, ktorý je finančne negramotný a ktorého vidím raz za čas. Ani mojim deťom nekúpim všetko, čo si želajú 🤷🏻‍♀️

@nikaeli Mam uplne rovnaky nazor. Cakala som, ze ma niekto obvini ze zavidim, zatial sa tak nestalo 🙂

nikaeli
28. jún 2025

Podľa mňa je aj 50 veľa 🤷🏻‍♀️ ale to je už na tebe...

Ja som mala nedávno 45 a keďže som 40 neoslavovala kvôli kovidu a zákazom, oslávila som teraz so sesterkami 45 - vídavame sa niekoľkokrát do roka, máme pekné vzťahy od detstva. Priniesli mi drobnosti, žiadne okázalé dary - pretože nám prioritne ide o to 'byť spolu' 🙂

autor
28. jún 2025
@nikaeli

Podľa mňa je aj 50 veľa 🤷🏻‍♀️ ale to je už na tebe...

Ja som mala nedávno 45 a keďže som 40 neoslavovala kvôli kovidu a zákazom, oslávila som teraz so sesterkami 45 - vídavame sa niekoľkokrát do roka, máme pekné vzťahy od detstva. Priniesli mi drobnosti, žiadne okázalé dary - pretože nám prioritne ide o to 'byť spolu' 🙂

@nikaeli Aj podla mna, ale ked uz tam idem, tak nepridem s prazdnymi rukami, budem tam jest/pit. Kvoli tomu som zalozila diskusiu, ci to len mne pride divne, ze ju zivia rodicia v jej veku a este na taketo dary sa jej skladat.

muchotrafka298
28. jún 2025

Podla mna si uplne nornalna, ked ti toto nepride OK. Tak im oznam, ze das na dar 50 EUR a okrem toho nenos nic, nech sa zariadia. Alebo druha moznost, dones na oslavu obalku s 50 EUR a nejaku bonbonieru a hotovo. Predavaju sa aj pekne gratulacne pohladnice s vyrezom na peniaze. A jasne je to prehnane cele, ze dospelu zenu rodicia zivia a este od nich pyta drahe dary.

1gramofon
28. jún 2025

Pokiaľ sa nestretávate tak to by som vôbec nedávala 120€. Ani keby ste si občas napísali. Už dávno nie je malá princezná. Mala by vedieť, že drahšie veci si dáva najbližšia rodina. Na oslavu by som asi ani nešla pretože je to len o tom darceku.

zmrzlinka2021
28. jún 2025
@nikaeli

@nikaeli bývanie v Thajsku je tak 150 eur mesačne.

zmrzlinka2021
28. jún 2025

Autorka,

Neposudzuj jej život, jej rodinu.

autor
28. jún 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 150 eur mesacne to zdaleka nie je.

zmrzlinka2021
28. jún 2025

Autorka,
Thajsko je najlacnejšia krajina, kde som bola.

autor
28. jún 2025
@zmrzlinka2021

Autorka,
Thajsko je najlacnejšia krajina, kde som bola.

@zmrzlinka2021 Zila si tam?

vkatush
28. jún 2025

Dala by som do obálky a nech už s peniazmi naloží, ako chce.

Manželovi som tak kupovala vysnívaný výlet. Zaplatila som ho ja a celej rodine som povedala, že plánujem také prekvapenie, lebo sa všetci pýtali, čo mu kúpiť. Ak mu chcú niečo dať, nech nekupujú somariny, alkohol nepijeme, kvety načo,... Ak chcú, nech mu dajú "vreckové" na výlet. Každý dal, koľko uznal za vhodné. Niekto 50, niekto 100, rodičia mu tuším dali 300... To je jedno. Ale nikomu som určite nevravela sumu, akou musia prospieť.
Dostal veľa obálok a na každej napísané "vreckové" 😅

nikaeli
28. jún 2025
@zmrzlinka2021

@zmrzlinka2021 to je jedno koľko. Je dospelá, študovaná, zvyknutá na luxus a nemá ani 150€ na nájom? platí jej ho mama? V inej diskusii súdia ženy 30-ročnú (pracujúcu!), ktorá žije v detskej izbe v dome rodičov. A tejto nezamestnanej ideme kupovať diamanty 🤷🏻‍♀️

lienka.7
28. jún 2025
@vkatush

Dala by som do obálky a nech už s peniazmi naloží, ako chce.

Manželovi som tak kupovala vysnívaný výlet. Zaplatila som ho ja a celej rodine som povedala, že plánujem také prekvapenie, lebo sa všetci pýtali, čo mu kúpiť. Ak mu chcú niečo dať, nech nekupujú somariny, alkohol nepijeme, kvety načo,... Ak chcú, nech mu dajú "vreckové" na výlet. Každý dal, koľko uznal za vhodné. Niekto 50, niekto 100, rodičia mu tuším dali 300... To je jedno. Ale nikomu som určite nevravela sumu, akou musia prospieť.
Dostal veľa obálok a na každej napísané "vreckové" 😅

@vkatush to je predsa ale ok. Každý dal ako chcel, mohol...
Ale ty si im predsa nerozrarala, ze každý ma paušálne prispieť 150€ lebo tvoj muz chce to a to. Toto je podstata príspevku.

lienka.7
28. jún 2025
@nikaeli

@zmrzlinka2021 to je jedno koľko. Je dospelá, študovaná, zvyknutá na luxus a nemá ani 150€ na nájom? platí jej ho mama? V inej diskusii súdia ženy 30-ročnú (pracujúcu!), ktorá žije v detskej izbe v dome rodičov. A tejto nezamestnanej ideme kupovať diamanty 🤷🏻‍♀️

@nikaeli to je dvojitá optika na MK.

vkatush
28. jún 2025
@lienka.7

@vkatush to je predsa ale ok. Každý dal ako chcel, mohol...
Ale ty si im predsa nerozrarala, ze každý ma paušálne prispieť 150€ lebo tvoj muz chce to a to. Toto je podstata príspevku.

@lienka.7 preto vravím, že by som si nedala diktovať koľko prispieť. Dám, koľko ja chcem, ak vôbec chcem.

iwesska
28. jún 2025

Vyprdla by som sa na jej diamanty,prisla by som a ako vravis dala nejaky obnos do obalky. Je to nechutne,takto celej rodine odkazat,co jej maju kupit a za kolko. Nepodporovala by som ju v tom,je rozmaznana.

autor
28. jún 2025
@nikaeli

@nikaeli A to jej mama zaplatila kurz jogy za 2000 euro. Mne to pride cez ciaru, podporovat deti je v poriadku, ale uz je dospela. Beriem, ze clovek sa dostane do tazkej situacie, potrebuje pozicat, tak ano. Ale toto mi nepride v poriadku, Su to ale peniaze jej rodicov, takze to nie je moj problem.

tykat
28. jún 2025

Kto chce od teba 120€? Kto ten darcek kupuje?

Ja by som dala sumu kolko by mi prislo primerane. Ak 30 tak 30. Ten kto to chce kupit by to aj takto mal oznamit a nie ze dajte po 120 lebo ona chce za 2000 sperky a nic ine. Ved mohla povedat ze ma nieco vyhliadnute a tak chce poprosit len o prispevok na to. A kazdy by dal kolko uzna za vhodne. A ked sa vyzbiera 1000 tak si bud 1000 doplati alebo "utrie nos".

michelle567
28. jún 2025

Oni majú zjavne veľa, ona je ich dcéra a asi jej chcú toľko dávať, oni ju tak vychovali. Neviem prečo riešiš koľko jej rodičia dávajú 🤷

autor
28. jún 2025
@tykat

Kto chce od teba 120€? Kto ten darcek kupuje?

Ja by som dala sumu kolko by mi prislo primerane. Ak 30 tak 30. Ten kto to chce kupit by to aj takto mal oznamit a nie ze dajte po 120 lebo ona chce za 2000 sperky a nic ine. Ved mohla povedat ze ma nieco vyhliadnute a tak chce poprosit len o prispevok na to. A kazdy by dal kolko uzna za vhodne. A ked sa vyzbiera 1000 tak si bud 1000 doplati alebo "utrie nos".

@tykat Mama to riesila s tetou, ze by chcela sperky, nahrdelnik a k tomu nejaky prsten alebo nausnice, neviem, ale ze to bude stat tych 2000 euro, a ze sa mozeme zlozit spolocne, ze uz nikto nebude nic kupovat, ze len toto chce. Urcite by to teta doplatila, co by sa nevyzbieralo.

januska12323
28. jún 2025

Na darček prispej koľko uznáš za vhodné. Za 120 nekupujem ani najbližšej rodine ala tak každý podľa seba.

autor
28. jún 2025
@januska12323

Na darček prispej koľko uznáš za vhodné. Za 120 nekupujem ani najbližšej rodine ala tak každý podľa seba.

@januska12323 Dam 50 euro a pekne prianie.