Darček na 30. narodeniny
Sesternica oslavuje okruhle narodeniny, 30 rokov. V tom case bude na Slovensku. Ako darcek by chcela diamantove nausnice a nahrdelnik. Stoji okolo 2 000 euro. Skladali by sme sa po cca 120 eur, neviem este uplne presne.
A teraz moj pohlad. Sesternica studovala modny dizajn v Londyne, teraz zije v Thajsku. Prisla teraz o pracu. Myslim si, ze si zvykla, ze ma vsetko na co si ukaze. V Londyne ked studovala, tak nechcela byvat s viacerymi ludmi, chcela byvanie len s kamaratkou, pretoze ona tak je zvyknuta, na vyssiu uroven. Jej otec podnika, vzdy mala vsetko na co si ukazala. Jej mama, moja teta, jej platila byvanie a dalsie poplatky spojene s tym, aby tam vobec mohla studovat a zit. Mala myslim nejaku brigadu pocas studia, v rychlom obcerstveni. Teraz nema pracu a aby mohla v Thajsku zostat, posiela jej mama peniaze, plati jej najom. Odkial to vsetko viem? Od tety samej.
Pride mi dost od veci jej kupovat drahe sperky. Mne to ale pride divne, kupovat 30 rocnej drahy darcek, ked sa sama nevie o seba postarat. Ja ju nepodporujem financne, takze mne to moze byt jedno, ale aj tak mam z toho taky divny pocit. Ako by ste to urobili vy? Alebo sa na to pozeram zle? Mam kupit nejaky darcek sama za seba?
V živote by som si nedovolila povedať ani svojim deťom, ani mužovi ze chcem darček za 2000.a nie to ešte ostatným. Je to vrchol drzosti. Diamanty nech si kúpi keď si nato zarobí. Fú, až som sa vytocila z tejto témy. Na 50ku som dostala od detí a muža týždenný pobyt v kúpeľoch, aj to som horko ťažko prijala, a vynadala som im ze mi dali tak dráhy darček. A 30ku som vôbec neriešila, nieže taky dráhy darček dostať. Na 30ku??naco?. Je to nehoráznosť proste🤨
Ja by som neriesila. Som pozvana na oslavu,ma take prianie,zlozim sa a hotovo. Aspon nemusis vymyslat darcek. Nesud ju,zije ako vie.
@marca12 a keď by mala prianie mercedes, tak sa zlozis po 20k ci ako? Ono treba mať aj nejaké reálne očakávania co sa tyka darčeka. Rodicia nech jej dajú pre mňa za mňa aj cestu okolo sveta, ale prečo ostatní? A 120€ nie je zrovna malý peniaz, navyše ešte pre osobu, s ktorou sa takmer nestykas.
Ja nechcem aby sa tema zas otocila ako to byva zvykom. Ze sesternica je fuj, fuj a ze ju okydavam. Nie, len som sa chcela poradit, ci to vidim dobre, ci nie som zbytocne prisna.
a to aj Tvoja mama dáva tých 120€? aj Tvoj otec? a od Teba chcú dalších 120? Každopádne za mňa nie, dala by som do obálky koľko som chcela a tak by mal urobiť každý … a ak sesterke “vyjde” na diamanty nech si kúpi … ale nevyjde 😊 max na ten náhrdelník čo si poslala …
a to aj Tvoja mama dáva tých 120€? aj Tvoj otec? a od Teba chcú dalších 120? Každopádne za mňa nie, dala by som do obálky koľko som chcela a tak by mal urobiť každý … a ak sesterke “vyjde” na diamanty nech si kúpi … ale nevyjde 😊 max na ten náhrdelník čo si poslala …
@hellionka Mama dava 120, otec povedal, ze nebude ju podporovat, ze tak drahy darcek sa cudzim nedava. Takze dohromady obaja 120 eur. ja prispejem 50 euro.
aj 30€ by postacilo
Aj ona vám dáva také drahe darceky?
Aj ona vám dáva také drahe darceky?
@123andy123 Ona mi nikdy nedala darcek, vlastne na svadbu mi dala, akoze od nej ale kupovala to jej mama, porcelanovu misu.
Nie misu, taky podnos.
Nesla by som na taku oslavu. Nepaci sa mi to uz len z principu ze bolo ludom rozkazane konkretna suma ( a nie nizka) Keby to bolo v ramci ich rodiny ok mama surodenci nech sa dohodnu ako chcu . V zivote mi ujo teta nedali dar z druhej strany rodiny jedna teta k 18 mi dala $ kolko ona chcela. A sesterky ci bratranci uz vobec nie. Ak by som ju mala rada tak sa snou stretnem mimo tej oslavy dam jej kvietok a aj tych 30e by bolo dost . Tebe sa skladaju k narodkam na drahe dary? Ja si zvyknem k narodkam kupit šperk sama. Od druhych by mi prislo trapne pytat. 30r uz mohla mat nejaku karieru nie takyto trapas ze mama jej plati najom a asi vsetko. Az mi to pride cele vymyslene prepac .
Nesla by som na taku oslavu. Nepaci sa mi to uz len z principu ze bolo ludom rozkazane konkretna suma ( a nie nizka) Keby to bolo v ramci ich rodiny ok mama surodenci nech sa dohodnu ako chcu . V zivote mi ujo teta nedali dar z druhej strany rodiny jedna teta k 18 mi dala $ kolko ona chcela. A sesterky ci bratranci uz vobec nie. Ak by som ju mala rada tak sa snou stretnem mimo tej oslavy dam jej kvietok a aj tych 30e by bolo dost . Tebe sa skladaju k narodkam na drahe dary? Ja si zvyknem k narodkam kupit šperk sama. Od druhych by mi prislo trapne pytat. 30r uz mohla mat nejaku karieru nie takyto trapas ze mama jej plati najom a asi vsetko. Az mi to pride cele vymyslene prepac .
@miadi Tak to nie si jedina, uz na prvej stranke mi to niekto pisal, ale som zvyknuta ze tu to tak chodi 🙂 Mama jej plati vacsinu, aj dovolenky, kurz jogy, ale to su ich peniaze, nech si s nimi robia co chcu. Mne to bolo od mojej mamy takto povedane, preberali sme to. 120 eur je pre otca vela, ale daju ich, lebo 100 e by dali tak ci tak, ja dam tych 50 eur. Aj to nie je malo si myslim.
ja vobec nechapem ze pri takej beznej oslave nestaci dat 120€ za celu rodinu aj to je vela uplne by 50€ stacilo za vsetkych troch
docitala som ze ona ti dala na svadbu podnos
tak menim nazor ty si riadne blba osoba ze vobec uvazujes jej dat peniaze fakt blba si asi to mas po mame 🤨
ja vobec nechapem ze pri takej beznej oslave nestaci dat 120€ za celu rodinu aj to je vela uplne by 50€ stacilo za vsetkych troch
tak menim nazor ty si riadne blba osoba ze vobec uvazujes jej dat peniaze fakt blba si asi to mas po mame 🤨
@mamina7070 Mame je to blbe, pretoze budeme tam jest, pit, torta bude a nie jedna, zakusky. Otec je toho nazoru co ty :D
@mamina7070 Nemusis ma urazat. Ja sa nejdem hrat ze kto mi co dal, nepocitam peniaze, ze kolko som dostala darov. Ja som nerobila svadbu aby som z toho mala vynos.
Ak by som bola pozvana na oslavu a skladali sa vsetci na darcek, hoci je drahsi, ja by som s tym problem nemala. Nech je sesternica aka je, su to jej okruhle narodeniny a ma narok si vybrat co chce. Lepsie nez by mala dostat od kazdeho kyticu co vyhodi, flasu alkoholu co mozno ani nepije alebo nejake zbytocnosti na ktore bude len sadat prach. Ty zas mas narok nesuhlasit a oslavy sa nezucastnit.
Ak by som bola pozvana na oslavu a skladali sa vsetci na darcek, hoci je drahsi, ja by som s tym problem nemala. Nech je sesternica aka je, su to jej okruhle narodeniny a ma narok si vybrat co chce. Lepsie nez by mala dostat od kazdeho kyticu co vyhodi, flasu alkoholu co mozno ani nepije alebo nejake zbytocnosti na ktore bude len sadat prach. Ty zas mas narok nesuhlasit a oslavy sa nezucastnit.
@larinka552 no to teda nemá nárok. To sa proste nerobí. Ved to není svadba, je to praobycajna 30ka.prepadla by som od hanby, takýto dar si vypýtať.
By som povedala ze aj 120€ za celu vasu rodinu je vela. Akoze 30rocnej hepani sa skladat ked si dupne nozkou, celkom silna kavicka. Prispiet ano, ale pytat od kazdeho 120€ je hrot.
By som povedala ze aj 120€ za celu vasu rodinu je vela. Akoze 30rocnej hepani sa skladat ked si dupne nozkou, celkom silna kavicka. Prispiet ano, ale pytat od kazdeho 120€ je hrot.
@kikushaa Troska sa to zvrtlo, ona si nedupla (myslim), ona si vybrala darcek, to asi jej mama navrhla ze sa mozeme poskladat.
@larinka552 no to teda nemá nárok. To sa proste nerobí. Ved to není svadba, je to praobycajna 30ka.prepadla by som od hanby, takýto dar si vypýtať.
@bielasovicka ludia su rozni. Sice ja som si takyto drahy dar nikdy nepriala ale nepride mi to pohorsujuce. Dievca je asi z bohatej rodiny a neboji sa/ je zvyknuta vypytat si co chce. Ale ak sa na to zlozia viaceri, preco nie? Ludia bezne dostavaju na okruhle narodeniny drahsie veci, pobyty, dovolenky, bicykel, motorku. Ja neviem aky maju ony vztah, ci si davaju len cokoladu a dovi. Nakoniec sa musi rozhodnut sama.
Aha mozete, tak teda ani tych 120€ asi nemusis davat, tak pripsej kolko uznas za vhodne.
@bielasovicka ludia su rozni. Sice ja som si takyto drahy dar nikdy nepriala ale nepride mi to pohorsujuce. Dievca je asi z bohatej rodiny a neboji sa/ je zvyknuta vypytat si co chce. Ale ak sa na to zlozia viaceri, preco nie? Ludia bezne dostavaju na okruhle narodeniny drahsie veci, pobyty, dovolenky, bicykel, motorku. Ja neviem aky maju ony vztah, ci si davaju len cokoladu a dovi. Nakoniec sa musi rozhodnut sama.
@larinka552 neviem, možno máš pravdu. Len pre mňa je to čudné, lebo my sme si v rodine takéto drahé darčeky nikdy nedávali.
ja by som určite nedala 120€… niečo by som prispela, ale nie 120…
ale tu vidno kde urobili rodičia pri výchove chybu - aby 30- ročnej financovali život rodičia??
@larinka552 Mne to nepride bezne. Ty si kolko motoriek dovoleniek pobytov dala širokej rodine ? To je dost rozdiel ked taky darcek vymysli a naplanuje rodina ze sa dohodnu tu bolo len oznamene ze 120e na osobu?!cize rodicia autorky by mali dat 240e ..Asi rodicia oslavenkyne uz nie su na tom financne dobre ked sa cela siroka rodina musi skladat na diamanty pre nezamestnanu 30r co si nevie ani vlastny najom a stravu zabezpecit. Teda nemusia ak nechcu. Trapne pytat urcitu sumu.. bolo by to ine povedat ze namiesto darceka chce $ a nech kazdy da kolko chce moze .
ale tu vidno kde urobili rodičia pri výchove chybu - aby 30- ročnej financovali život rodičia??
@biba_18 Zrejme chcu a mozu. Tiez mi to pride divne, ale je to ich vec, ich peniaze.
píšem o tom, že je to názorná ukážka toho ako sa to nemá robiť.. to že to robia to je už ich vec…
píšem o tom, že je to názorná ukážka toho ako sa to nemá robiť.. to že to robia to je už ich vec…
@biba_18 Ja viem, ja som to pochopila. Len niekto by to mohol brat ako zavist z mojej strany. Zatial taky komentar nepadol, az som prekvapena :D
Nevidim nic zle na tom darceku. Predpokladam, ze mama sa dcery opytala co by chcela, tak dcera vyslovila prianie. Ked v takomto standardne zije odjakziva, tak jej to asi nepripada divne. Tiez si v rodine davame drahsie darceky aj ked si nepotrpime na vysoky standard. Sama pises, ze ked sa nevyzbiera dostatok, tak jej mama jej to doplati. Prispeje kolko mozes a chces. Za mna je tych 50 eur tiez v poriadku. Nemyslim, ze to bude niekto riesit. To ako zije je jej vec.
Nevidim nic zle na tom darceku. Predpokladam, ze mama sa dcery opytala co by chcela, tak dcera vyslovila prianie. Ked v takomto standardne zije odjakziva, tak jej to asi nepripada divne. Tiez si v rodine davame drahsie darceky aj ked si nepotrpime na vysoky standard. Sama pises, ze ked sa nevyzbiera dostatok, tak jej mama jej to doplati. Prispeje kolko mozes a chces. Za mna je tych 50 eur tiez v poriadku. Nemyslim, ze to bude niekto riesit. To ako zije je jej vec.
@bludna Na darceku ako takom nie je nic zle. Mam s tym ale moralny problem, vzhladom k tomu, ze sa nevie postavit sama na nohy, dotovat ju musia rodicia aby prezila. Ak by to bolo nejake zle obdobie, to je ine. Ona ale chce nadstandard, ale na ten si nezarobi. Preto mi je to tak proti srsti.

Ja by som neriesila. Som pozvana na oslavu,ma take prianie,zlozim sa a hotovo. Aspon nemusis vymyslat darcek. Nesud ju,zije ako vie.