Darček pre učiteľku: Aká suma je prijateľná?
Ahojte, dnes som ostala trochu zaskočená z diskusie v skupine, čo máme spolučnú s rodičmi v triede.Rieši sa rozlúčka deviatakov a popri programe, občerstvení a pod. sa začal riešiť aj spoločný dar pre triednu. Lenže z pôvodného „niečo malé na pamiatku“ sa pomaly stáva dosť drahá záležitosť a úprimne neviem, či som divná ja, alebo sa to už trochu preháňa.
Nechcem pôsobiť nevďačne, učiteľku máme radi a určite si zaslúži poďakovanie. Ale mám pocit, že sa z toho niekedy robia skoro svadobné zbierky. Ako to fungovalo u vás? Dávala sa skôr symbolická pozornosť alebo väčšie a drahšie darčeky? Viem, že sa to tu rieši každý rok 😎
je nechapem tomu, preco ten, co organizuje zbierku, ziada konkretnu sumu. Ved to je aka drzost. Prispela by som, ale iba v takej vyske, aku by som uznala za vhodne. Ja som skor za tieto spolocne darceky, lebo aj ten kvet, coko, bomboniera, kava atd stoji castokrat 7-10€. Raz som v triede takuto zbierku organizovala, avsak bolo to pisane ako dobrovolna ciastka. Rodicia boli hned odo mna oboznameni, ze nebudem nikde robit ziadny zoznam prispevkov a deti daju darcek pani ucitelke za celu triedu. A ze darcek bude vybrany podla toho, kolko sa vyberie penazi. V triede bolo vtedy 24 ziakov a prispelo 23. Neskutocne ma to prekvapilo. Priemer bol nieco nad 12€. Boli pripevky 3€, 5€, 15 aj jeden krat 50€.
@anonym_dbab28 áno, takto by to malo byt. Ze sa urobí zbierka, kde sa nestanovi po koľko sa budú zbierať, ale každý dá koľko uzná za vhodné a potom sa niečo podľa vyzbieranej sumy kúpi.
@barka1 a nie je sucastou prace ucitela aj doprovod na vyletoch a podobne? A pripadne aj sluzobne cesty? A co si za to ocakavala!? Ty si svoj pobyt platila? Ak si si brala dovolenku na to alebo si to mala nadcas, to je ine....
@anonym_2d6b60 nie, za vylet dostane ucitel len par hodin ako nahradne volno, ako kde a podla toho ako dlho tam je. Takze nie, vylet je len z dobrej vole ucitela, su to tie najnebezpecnejsie situacie.
@oskvarka samozrejme, že som to robila zo vsetkych tych dovodov. A nie, nejde mi o dary. Ide mi o normálnu ludskost.
Ide mi o to, že to beru rodičia ako samozrejmost. Je to tvoja práca, tak rob. Ale nie, organizovat a chodit na tyzdnove výlety nie je práca učitela. Je to nadstandard.
Nie, rodičia sa na mna neskladali ANI EURO. A nie, nie je to pre mna výlet. Učitel si taketo akcie neužíva. Robí to len pre ziakov. Vo svojom volne, ktoré by mohol trávit so SVOJIMI detmi.
No ktora z vás - matiek menších dětí - neuciteliek chodí bezne na tyzdenne sluzobne cesty?
Ja sa nestazujem, milujem svoju prácu. Moj prvý prispevok chcel vniest aj iny pohlad a opačnu stranu (tzn.minimalny dar) do diskusie. To je všetko.
@anonym_2d6b60
@barka1 poradim ti, treba robit len do vysky platu, lekar tiez nevezme pacientov po pracovnej dobe, ani and ramec limitu.
A vobec nejde o darceky, ide o to, ze rodicia si myslia, ze vsetko je samozrejmost, radsej keby mali vychovane a slusne deti. Ani ten vylet nie je samozrejmost. urcite radsej ten ucitel travi cas so svojou rodinou ako strazenim cudzich nevyspytatelnych deti za takmer nic, mozno tri hodiny nahradneho volna.
A vobec nejde o darceky, ide o to, ze rodicia si myslia, ze vsetko je samozrejmost, radsej keby mali vychovane a slusne deti. Ani ten vylet nie je samozrejmost. urcite radsej ten ucitel travi cas so svojou rodinou ako strazenim cudzich nevyspytatelnych deti za takmer nic, mozno tri hodiny nahradneho volna.
@zuzana76 Otazne vsak je, ci s iniciativou vyletov prisli ti rodicia. Mne sa v poslednom case, naopak, zda, ze vylety rodicom vadia, pretoze su drahe, ale nakoniec sa spucia, lebo nechcu deti vyclenovat z kolektivu. Keby moje dieta chcelo chodit na vsetky vylety a pobyty, ktore v skole mavali a maju, nedoplatime sa.
@zuzana76 Otazne vsak je, ci s iniciativou vyletov prisli ti rodicia. Mne sa v poslednom case, naopak, zda, ze vylety rodicom vadia, pretoze su drahe, ale nakoniec sa spucia, lebo nechcu deti vyclenovat z kolektivu. Keby moje dieta chcelo chodit na vsetky vylety a pobyty, ktore v skole mavali a maju, nedoplatime sa.
@mandzula By ste sa divili. Posielajú nevyžiadané tipy a itineráre na výlety. Samozrejme, bez ponuky spoludozoru🙂.
@mandzula je to zacarovany kruh, rodicia chcu skolu, ktora je aktivna a robi aktivity pre ziakov, skoly, aby boli zviditelnene a lakave pre rodicov, tak tie akcie organizuju, v konecnom dosledku sa ucitelom nikam nechce ist, je pre nich lahsie oducit si hodimy a o druhej vypadnut domov, ako byt so ziakmi tri dni vkuse. Ja by som uz nic neorganizovala, ale rodicom sa to nepacilo. Ak sa islo len blizko, tak to bolo blizko, ak daleko, tak to bolo drahe. Nevyhovies. Preto je moj nazor, robit len do vysky platu. Ucitel si to zakladne, co je v skolskom vzdelavacom programe oduci a vylet si uzije s rodinou.
@mandzula je to zacarovany kruh, rodicia chcu skolu, ktora je aktivna a robi aktivity pre ziakov, skoly, aby boli zviditelnene a lakave pre rodicov, tak tie akcie organizuju, v konecnom dosledku sa ucitelom nikam nechce ist, je pre nich lahsie oducit si hodimy a o druhej vypadnut domov, ako byt so ziakmi tri dni vkuse. Ja by som uz nic neorganizovala, ale rodicom sa to nepacilo. Ak sa islo len blizko, tak to bolo blizko, ak daleko, tak to bolo drahe. Nevyhovies. Preto je moj nazor, robit len do vysky platu. Ucitel si to zakladne, co je v skolskom vzdelavacom programe oduci a vylet si uzije s rodinou.
@zuzana76 Ja som za. Na gympli bol napriklad plavecky v Chorvatsku, to sa mi zda dost prepalene, dcera tam ani nebola.
@zuzana76 Ja som za. Na gympli bol napriklad plavecky v Chorvatsku, to sa mi zda dost prepalene, dcera tam ani nebola.
@mandzula presne tak, aspon sa konecne bude stihat aj ucit. Okrem postovania na FB kde vsade boli. Moj syn bol v Prahe a v Rime, chcel ist, nelutovala som penazi, ale nie je to povinnost. Je to vzdy dobra vola ucitela. Najma ak ide na prespanie s tinedzermi.
my sme sa napriklad skladali pani ucitelke na predplatne kavy. je kavickarka a potrpi si na dobru, kvalitnu kavu, tak sme zvolili Coffeein, nakolko tam tuto moznost maju. neviem, ci by som sa chcela skladat na nejaky wellness, ci zajazd, pride mi to skutocne prehnane.
@mandzula presne tak, aspon sa konecne bude stihat aj ucit. Okrem postovania na FB kde vsade boli. Moj syn bol v Prahe a v Rime, chcel ist, nelutovala som penazi, ale nie je to povinnost. Je to vzdy dobra vola ucitela. Najma ak ide na prespanie s tinedzermi.
@zuzana76 na synovej ZŠ sa chodilo okrem erasmu do NY, Londýna, Ríma, Číny, Kanady, rôzny výber bol, každý rok niečo iné a mohli sa pridať aj rodičia.
Každý rok k tomu lyžiarsky a ŠVP. Učitelia chodili celkom radi myslím. Aj keď teda mať na starosti takú skupinu určite nebola sranda. Na SŠ majú lyžiarsky a v lete plavecký
@zuzana76 na synovej ZŠ sa chodilo okrem erasmu do NY, Londýna, Ríma, Číny, Kanady, rôzny výber bol, každý rok niečo iné a mohli sa pridať aj rodičia.
Každý rok k tomu lyžiarsky a ŠVP. Učitelia chodili celkom radi myslím. Aj keď teda mať na starosti takú skupinu určite nebola sranda. Na SŠ majú lyžiarsky a v lete plavecký
@tilly aj skola Zs spolu s gymnaziom mojich deti a moje predchadzajuce pracovisko bolo take aktivne a stale je, aj ja som chodila vela, ale uz ma to prestalo bavit a uz aj deti su ine. Bolo to neustale doprosovanie sa, chceli ist, potom nechceli, atd... potom hladat nahradu, no skratka nezaplatene, kopec problemov okolo toho, tak uz skolstvo nie za mna, ako zamestnanec.
@tilly mna napriklad sklamalo aj to, ze si tri dni, alebo tyzden s detmi niekde, potom cakas, ked sa vratite na posledne dieta, aby si ho vyzdvihol rodic a ani dakujem. jednoducho ludia to beru ako samozrejmost, a pritom to nie je. Kludne moze ucitel fungovat bez toho, mat menej starosti a plat ten isty.
@tilly mna napriklad sklamalo aj to, ze si tri dni, alebo tyzden s detmi niekde, potom cakas, ked sa vratite na posledne dieta, aby si ho vyzdvihol rodic a ani dakujem. jednoducho ludia to beru ako samozrejmost, a pritom to nie je. Kludne moze ucitel fungovat bez toho, mat menej starosti a plat ten isty.
@zuzana76 áno,pre učiteľa sú to zbytočné starosti. Preto obdivujem ľadového, čo sa na to dá
@zuzana76 pubertaci sú peklo aj vlastní, nie ešte 20 cudzích
@tilly a ja som uplne antidarcekova, dokonca aj kvety som detom hovorila nech mi nekupuju, a ked tak jednu vacsiu kyticu, inak som vsetko aj cokolady porozdavala upratovackam, obcas som nejaku vzala domov, kytice upratovackam, pripadne na hrob, jednu peknu domov. Ja sa len bavim, ako tu vypisuju, ze ucitelky maju z uictelskeho platu BMW, range rover, hej z 1200 eur, maximalne po XY rokoch praxe a dvoch atestaciach 1700, cize ked si uz zhruba pred dochodkom. Moja kolegyna mala ledva na jednoizbak a hypoteku nan v krajskom meste, nie BA. Nema auto. Tie co maju lepsie auta, bud neriesili vastne byvanie, alebo maju sponzora, o ktorom nemusi nik vediet.
@anonym_autor v inej diskusii som poukázala na nevhodnosť pri darčeku - mobil či wellnes a dosť ma tam vysmiali, vraj lepšie ako čokoláda a kytica, .... ja dávam personalizované perá, tašky a učiteľky to reálne aj používajú, čo ma teší....
@tilly a ja som uplne antidarcekova, dokonca aj kvety som detom hovorila nech mi nekupuju, a ked tak jednu vacsiu kyticu, inak som vsetko aj cokolady porozdavala upratovackam, obcas som nejaku vzala domov, kytice upratovackam, pripadne na hrob, jednu peknu domov. Ja sa len bavim, ako tu vypisuju, ze ucitelky maju z uictelskeho platu BMW, range rover, hej z 1200 eur, maximalne po XY rokoch praxe a dvoch atestaciach 1700, cize ked si uz zhruba pred dochodkom. Moja kolegyna mala ledva na jednoizbak a hypoteku nan v krajskom meste, nie BA. Nema auto. Tie co maju lepsie auta, bud neriesili vastne byvanie, alebo maju sponzora, o ktorom nemusi nik vediet.
@zuzana76 v školách mojich synov mali učiteľky drahé autá a značkové oblečenie, ale tieto všetky boli dobre vydaté a v podstate učenie brali len ako svoje poslanie a nie prácu.
Inak, my sme mali v triedach o och chalanov vždy iniciatívne mamina, ktoré vybrali po pár eur od každého a na konci roka odniesli učiteľovi/ke nejakú poukážku alebo malý darček. Mňa to vždy potešilo, lebo na nejakú kávu by som dala určite viac peňazí, plus by som sa musela starať, takto som poslala 5 eur niekomu a mala som pokoj. Samozrejme, keď sme sa lúčili, bolo to viac, ale nikdy to neboli zbytočnosti, čo sa kúpili.
@zuzana76 v školách mojich synov mali učiteľky drahé autá a značkové oblečenie, ale tieto všetky boli dobre vydaté a v podstate učenie brali len ako svoje poslanie a nie prácu.
Inak, my sme mali v triedach o och chalanov vždy iniciatívne mamina, ktoré vybrali po pár eur od každého a na konci roka odniesli učiteľovi/ke nejakú poukážku alebo malý darček. Mňa to vždy potešilo, lebo na nejakú kávu by som dala určite viac peňazí, plus by som sa musela starať, takto som poslala 5 eur niekomu a mala som pokoj. Samozrejme, keď sme sa lúčili, bolo to viac, ale nikdy to neboli zbytočnosti, čo sa kúpili.
@tilly ano, ved ja viem, ale tu v teme pisali, ze slobodne ucitelky jazdia na BMW ( tiez som pisala, ze su to ucitelky, co sa dobre vydali, za to som zase dostala pokarhanie, ze teda tie, co nemaju prachatych manzelov, tak sa asi dobre nevydali, ale ved vsetci vieme ako sa to mysli, urcite sa lahsie zije zenam, co maju manzelov, co dokazu zarobit, ako takym, co su nutene tiez sa same postarat) a teda maju platy a su to nenazranci, lebo stale nemaju dost, ja neviem, ale povazovat plat v cistom okolo 1200 -1500 eur a to je plat po atestiacii, ci u starsej ucitelky nepovazujem za ziadne terno, ale ano, ten kto ma 800 eur, tak pre toho je ucitel asi nenazranec. Ja som tiez vzdy dala a aj dam na co bude treba, lebo viem, ze moje deti sa maju v skole ako v bavlnke a jasne, ze ucit sa musia a ulavy za tie darceky nechceme.
@tilly ano, ved ja viem, ale tu v teme pisali, ze slobodne ucitelky jazdia na BMW ( tiez som pisala, ze su to ucitelky, co sa dobre vydali, za to som zase dostala pokarhanie, ze teda tie, co nemaju prachatych manzelov, tak sa asi dobre nevydali, ale ved vsetci vieme ako sa to mysli, urcite sa lahsie zije zenam, co maju manzelov, co dokazu zarobit, ako takym, co su nutene tiez sa same postarat) a teda maju platy a su to nenazranci, lebo stale nemaju dost, ja neviem, ale povazovat plat v cistom okolo 1200 -1500 eur a to je plat po atestiacii, ci u starsej ucitelky nepovazujem za ziadne terno, ale ano, ten kto ma 800 eur, tak pre toho je ucitel asi nenazranec. Ja som tiez vzdy dala a aj dam na co bude treba, lebo viem, ze moje deti sa maju v skole ako v bavlnke a jasne, ze ucit sa musia a ulavy za tie darceky nechceme.
@zuzana76 veď keď má aj OF, môže mať BMW 😂
Ešte otázka... Ak sa dieťa lúči na konci MŠ.. ZŠ a rodič sa odmietne skladať na takéto šialene neadekvátne drahé dary... Ako je potom to dieťa keď konci škôlku a základnú školu akože vyclenovane? Kým? Rodičmi?
Ešte otázka... Ak sa dieťa lúči na konci MŠ.. ZŠ a rodič sa odmietne skladať na takéto šialene neadekvátne drahé dary... Ako je potom to dieťa keď konci škôlku a základnú školu akože vyclenovane? Kým? Rodičmi?
@anonym_db88af nikym, len rodicia ohovaraju medzi sebou, co ti moze byt jedno
No minule som zahliadla reklamu. Ze dieta jedno daruje kabelku. Nuz sebe nekupim za 300€. Mi to pride cez a zbytocne... nuz ale niekomu je to ok.
Ale zas prehnane darceky.... by mi bolo trapneto prijat.
Sice to bolo na strednej. Ale vo vedlajsej triede im triedna darcek vratila. Ze to od nich nechce. Boli to tusim naramkove hodinky.

@anonym_43df55 🧐 to bola nejaka známa učiteľka, či je trieda dobre situovaná? Lebo aj keby bolo v triede 20 žiakov neviem si predstaviť dať na dar 500€, čo by som musela aby na nás nezazerali...bolo to na SK?
@elisebah91 to bol joke