icon

Darčeky pre učiteľky: Aké sú bežné sumy?

Dnes o 09:41

Zistila som, že nemám rada jún. Mám tri deti, všetky školopovinné. Majú dobré panie učiteľky, vážim si ich, radi im dáme kvety, či kávu - niečo ako poďakovanie. Ale každý rok riešim v sebe ten istý konflikt - iniciatívne mamičky ktoré zbierajú peniaze na dary. Nemám s tým problém, keby to boli normálne sumy. Ale keď si zratam, že na jednu učiteľku v triede dám 10e na darčekovy poukaz, príde mi to prehnane. V každej triede je cca 25 deti, to znamená, že pani učiteľky dostanú 250e darčekový poukaz a pre mňa to znamená dať ďalších 40eur na darček (pretože najmladšie dieťa ešte chodí aj do družiny, to znamená že dávame na darčeky pre 4ri učiteľky) okrem toho má každe dieťa koncoročny výlet, čo každý stojí 40e na dieťa. Ale tak isto su tu aj ďalšie výlety, napríklad do galérií a podobne, čo su vždy po 20eur. Proste sú to v júni vždy výdavky podobne vysoké ako v septembri a ja sa zamýšľam, či to je takto bežné aj inde? Tiež sa skladate na darčeky pre pani učiteľky po takých vysokých sumách? Alebo to nie sú vysoké sumy? Robím asi niečo zle, že mi to zasahuje do rozpočtu. To sa nedá poďakovať pani učiteľkám aj iným, trocha skromnejsim spôsobom. A áno, viem že sa môžem ozvať a nesúhlasiť. To som v minulosti skúsila, bola som celkom dosť za zlu medzi rodičmi. Ja sa snažím svoje deti vychovávať tak aby pani učiteľky nemali s nimi veľa starosti a myslela som si že tým budú najspokojnensie a nie že im každý rok musím dokazovať svoju vďačnosť drahým darom.
No aby som to zjednodušila - moja otázka znie, tiež dávate také sumy na dary pre pani učiteľky? A ak sú nižšie, znamená to neúctu?

Strana
z2
jankachmelova
Dnes o 09:48

Áno, úplne súhlasím. Nedávame v bežný školský rok. Tento rok starší syn končí 9. ročník, tak sa zbierali po 15 eur a triedna pani učiteľka dostane náhrdelník s príveskom na pamiatku. To mi nevadí, ale žeby za každý školský rok, to určite nie. Myslím, že kvietok alebo káva či čokoláda sú dostatočné.

autor
Dnes o 09:53
@jankachmelova

Áno, úplne súhlasím. Nedávame v bežný školský rok. Tento rok starší syn končí 9. ročník, tak sa zbierali po 15 eur a triedna pani učiteľka dostane náhrdelník s príveskom na pamiatku. To mi nevadí, ale žeby za každý školský rok, to určite nie. Myslím, že kvietok alebo káva či čokoláda sú dostatočné.

@jankachmelova áno presne, keď budú končiť, keď najmladší pôjde na druhý stupeň - tak jasne to mi príde primerane dávať viac. Ale neviem si predstaviť po koľko sa uz budeme skladať keď to príde, keď už teraz je to vysoko. Ja byť na mieste pani učiteľky asi by mi taka poukážka vo vysokej sume aj bola nepríjemná.

mandzula
Dnes o 09:57

Tychto tem je tu koncom roka viac a ja uplne chapem, ze mnohych rodicov toto "darcekovanie" stve. Dokonca sa tu dozvedame, ze beznymi darmi su hodinky, kolobezky, zlate retiazky a naramky, vikendove pobyty a wellnessy. A rok co rok sa to stupnuje. Chore. Normalnym ucitelkam su drahe dary neprijemne, dokonca ich niektore odmietnu, tie nenormalne si este aj nadiktuju, co by rady - za pracu, ktoru maju zaplatenu.

anonym_7439b4
Dnes o 09:59

Tak jedna vec su vylety pre deti , s tym si asi pocitala ked mas deti viac a druha su nezmyselne drahe dary. Nie vobec sa takto nezbierame s rodicmi. Kazdy da to , co uzna za vhodne

katkaseiner
Dnes o 10:03

vylety - u nas sa snazia robit vylety vlakom... sice nas to stoji cas tie deti vyniest na stanicu a spat (kedze mame stanicu daleko) ale teda ostatne je len vreckove, co mi pride ok.
Co sa darcekov tyka, nezbierame tolko.. davaju sa prakticke darceky (mame triedneho cyklistu, tak nieco s tou tematikou a nieco spotrebne - oriesky, pripadne nieco co vedia ze ma rad a je zdrave). Druhu ucitelku prilis zmapovanu nemame, ale tiez zvykneme spotrebne veci jej kupit - med, lokalne drahsie potraviny. Ale teda to nie je ze za triedu 250E, skor len tak 30-40

aliii3
Dnes o 10:03

U nas boli tiez take pokusy, ale nepreslo to. Ja si vazim kazdu jednu pani ucitelku, ktora syna ucila alebo uci. Ale zial, nie je v mojich silach, aby sme sa kazdy rok zbierali pomaly desiatky eur na dary. Jednak v skole, potom kruzky... Vzdy nieco dame na konci roka, ale v ramci nasich moznosti a schopnosti.

anonym_a88d3d
Dnes o 10:04

My vzdy kupujeme cokoladu a kvietok tým ucitelom ktorym chcem. v 9 rocniku alebo v piatok sa posklada a je to. Nechapem co vymyslaju. Aj moja mama je ucitelka a okrem deviatakov jej nikto velke dary nedava a aj tak ma na konci eoka vzdy auto plne kytic, cokolad, darcekov. Netreba to vobec

summer1122
Dnes o 10:06

Na tvojom mieste sa neskladam. Dám to, čo uznam za vhodné. Napr. kvietok, kávu, niečo sladké. Je mi úprimne jedno, co si myslia ostatni. My sa skladáme len pri lučení, odchod zo škôlky, ukončenie 1. stupňa a podobne. Ako učiteľka Ti poviem, že väčšina učiteľov si na tieto veľké dary vôbec nepotrpí.

kikusenka1
Dnes o 10:14

Ja uz len čakám kedy to tu napadne premotivovane mamičky

autor
Dnes o 10:21
@mandzula

Tychto tem je tu koncom roka viac a ja uplne chapem, ze mnohych rodicov toto "darcekovanie" stve. Dokonca sa tu dozvedame, ze beznymi darmi su hodinky, kolobezky, zlate retiazky a naramky, vikendove pobyty a wellnessy. A rok co rok sa to stupnuje. Chore. Normalnym ucitelkam su drahe dary neprijemne, dokonca ich niektore odmietnu, tie nenormalne si este aj nadiktuju, co by rady - za pracu, ktoru maju zaplatenu.

@mandzula áno, tiež mám pocit že sa to stupňuje - keď bolo prvé dieťa v škole, tak sme dávali po 4-5euro, teraz už je to 10. Ešte jeden otec vravel, že veď je všetko drahšie ako v minulosti, tak sa to preto zvyšilo. Lenže veď práve preto, že všetko je drahšie pre mňa to už začína byť neunosne.

anonym_1b50e7
Dnes o 10:23

Ja pôjdem proti prúdu. Kľudne dám 10 eur do kolektívnej zbierky, lebo sama kvety a darček za 10 eur nekúpim
Takze 10 eur je fajn suma.

autor
Dnes o 10:23
@anonym_7439b4

Tak jedna vec su vylety pre deti , s tym si asi pocitala ked mas deti viac a druha su nezmyselne drahe dary. Nie vobec sa takto nezbierame s rodicmi. Kazdy da to , co uzna za vhodne

@anonym_7439b4 áno jasné, s výletmi rátam, ja som to myslela tak, že keď sa všetky tieto výdavky v júni spocitaju, tak to už je naozaj nad rozpočet.

autor
Dnes o 10:27
@anonym_1b50e7

Ja pôjdem proti prúdu. Kľudne dám 10 eur do kolektívnej zbierky, lebo sama kvety a darček za 10 eur nekúpim
Takze 10 eur je fajn suma.

@anonym_1b50e7 tak kytica kvetov ma vyjde lacnejšie ako kolektívne zbierky. Taktiež keď kupim med od včelára je to menej.

biba_18
Dnes o 10:37

ak by ma kvietok a jedna čoko vyšla menej ako 10€ - dala by som kvietok a čokošku ...

anonym_29db63
Dnes o 10:54

@anonym_autor veď to stopni? Koľko krát si sa ozvala? Som si istá že sa k sebe pridajú

anonym_e1c761
Dnes o 11:01

Ja by som sa neskladala. Veď učitelia si robia svoju prácu. Je to ich práca a sú za to platení ze učia. To potrebujú ešte aj darčeky? Možno by som pristúpila na nejaký menší dezert.. možno.. kvety nie lebo tie skončia v koši a podľa mňa to učiteľka nepotrebuje. Mne na mojej svadbe vadilo že mám plno kvetov a neviem čo s nimi a aj tak to skončilo v koši.

januska12323
Dnes o 11:06

Pani učiteľka taký drahý dar ani nechce a ty sa kľudne ozvi. Jedna čokoláda a malá kytička od konkrétneho žiaka poteší viac.

anonym_533dd2
Dnes o 11:21

@anonym_autor som učiteľka a je mi MAXIMÁLNE TRAPNE prijímať darčekové poukážky!! Je to TRÁPNE!!! A 99% mojich kolegyň to má rovnako. Na nemenovanej škole sa zas naopak medzi sebou predbehovali ktorá dostala viac. Kontrolovali si sumy na karte do nákupného centra.
Hallooo!?!?!?
Šibe vám?
Ak už chcete na rozlúčku tak možno kvet v črepníku, alebo kvalitné pero.
Ja som naposledy kúpila za poukážku dcére botasky, pretože ja mám fakt všetko a nakupujem v úplne iných obchodoch.
Ja na vašom mieste poviem že nesúhlasím, že už mám pre pani učiteľku kúpené niečo iné.

anonym_533dd2
Dnes o 11:22
@anonym_e1c761

Ja by som sa neskladala. Veď učitelia si robia svoju prácu. Je to ich práca a sú za to platení ze učia. To potrebujú ešte aj darčeky? Možno by som pristúpila na nejaký menší dezert.. možno.. kvety nie lebo tie skončia v koši a podľa mňa to učiteľka nepotrebuje. Mne na mojej svadbe vadilo že mám plno kvetov a neviem čo s nimi a aj tak to skončilo v koši.

@anonym_e1c761 ja milujem kvety a milujem odchádzať na konci roka s plným autom kvetom😛

anonym_533dd2
Dnes o 11:24
@anonym_autor

@anonym_1b50e7 tak kytica kvetov ma vyjde lacnejšie ako kolektívne zbierky. Taktiež keď kupim med od včelára je to menej.

@anonym_autor kytica ťa nevyjde lacnejšie. Za 10e ti tak možno obdobia 1 ružu. Ale za 10e urcite kúpiš poriadny dezert alebo čokoládu.

slavomira236
Dnes o 11:27

@anonym_autor ked som ja chodila do skoly budem mat 50 nosili sa len kvietky na konci roka aj to vetsinou 1 karafiat alebo vela spoluziakov len zo zahrady mali ...

anonym_e1c761
Dnes o 11:29
@anonym_533dd2

@anonym_e1c761 ja milujem kvety a milujem odchádzať na konci roka s plným autom kvetom😛

@anonym_533dd2 to je sarkazmus alebo fakt? 😀

anonym_533dd2
Dnes o 11:40
@anonym_e1c761

@anonym_533dd2 to je sarkazmus alebo fakt? 😀

@anonym_e1c761 fakt

anonym_a2bbc5
Dnes o 11:45

Moja dcérka teraz konci prvý stupeň a dcérka vezme kvietok, kávu a bonboniéru a také malé drevené srdiečko "ďakujem" . Našťastie v triede nemáme žiadne takéto iniciatívne mamičky ako máš ty

anonym_cb8b27
Dnes o 12:39

ja im kazdy rok posielam to najcennejsie co mam - a oni mu ju vracaju nazad - asi sa im moj darcek v podobe dcery nepaci 😀 kazdopadne sa neskladam s nikym ... dcera dala darcek asi len 3x aj to sama chcela a bola to len drobnost ... dat kvietok ok -ale inak nic

anonym_af0e4b
Dnes o 13:00

No by ste sa čudovali či je to trápne, kolegyňa raz dostala pohár v tom nejaký papierik a čokoládu v celofáne. Rozbalila to a keď na papieriku našla len napísané ďakujeme, tak z toho pohľadu aj mlieko skyslo. Taký kyslý ksicht ste ešte nevideli, že iba toto, som čakala poukážku... Takže sú tu aj nenažrané mrochty. Ja dávam len nejakú maličkosť, som za aby sa to už vytratilo, tento komunistický zvyk. Presne ako čokolády u doktora a podobne.

hubka51
Dnes o 13:10

Som učiteľka a mňa samú vytáčajú iniciatívne mamičky mojej dcéry.S akoukoľvek kamoškou som sa rozprávala nikdy mi nepovedala že si potrpí na drahom dare 🙈.Vždy ma potešila káva či čokoláda ktorá ma čakala ráno pri príchode deti do MŠ.A aj keď nie nikdy som sa inak k dieťaťu nesprávala.

anonym_7399d7
Dnes o 13:24

@anonym_autor závisí to od premotivovanych matiek

anonym_3f67e8
Dnes o 13:44

@anonym_autor nie, nie je to bezne. Moje deti dary nenosia, na spolocny dar na konci roka sa neskladaju. Ak sa aj skladaju ini rodicia neviem o tom.
Myslim si, ze uprimne dakujem je omnoho viac nez materialne dary. Aj ked to moze byt omnoho narocnejsie nez kupit kvetiny a kavu.
Zvyknem zavolat triednej alebo podakovat osobne. Ucitelom, ktorych pristup chcem ocenit napisem.
Tento rok mam maturanta, skladali sa na darcek po 3 €, spokojni boli vsetci, aj triedna.

anonym_8fdb8a
Dnes o 13:56

Ludia, prestante nam ucitelkam kupovat zlate retiazky, ktore aj tak nikdy nenosime, kabelky a penazenky ktore sa aj tak vymykaju kazdeho osobneho vkusu a dalsie doslova ze zbytocnosti, na ktore sa musite skladat casto aj nedobrovolne

Strana
z2