Dávate deťom mená po príbuzných?
Čakáme dievčatko a už sa tak trochu rozhodujeme o mene. Priateľ je za také skôr staršiemená,napr. po mne Hedviga alebo Miluška, Milada. Ja by som vybrala napr. Vivien.Rozmýšľam, či je dobré dávať mená po sebe, či neskôr nenastanú zmätky, alebo po príbuzných. Poznám mamičky, ktoré dávajú aj podľa celebrít. No je to rôzne. Aký je váš názor?
@domak2 😀 😀 tak muzova rodina ma nejaku rodinnu hrobku, v ktorej lezi neviem ktora este prababka...tak som si vsimla, ze vsetky mena su rovnake :D Ive, Ivana, Ivan, Ivica, Ivo..cely zoznam a vsetke rovnake...ble mne sa to tak nepaci...o 100 rokov, ked bude niekto na malu spominat a povie Sofia, tak sa bude vediet, ktora Sofia, a ne Ivan, ten medzi tym Ivan a tym Ivanom..:D
@lucinocka okrem mna samotnej nepoznam nikoho ineho, kto by mal ponatia o predkoch, ktori zili pred 100 rokmi 😉
@januschka10 osobnost cloveka nerobi jeho meno, podla mna
pri dievčatách treba hlavne zladiť krstné meno s priezviskom a brať do úvahy, že raz sa vidá. Vivien je krásne meno, ale nie som s istá, ako to bude znieť s rýdzo slovenským priezviskom. Vivien Kapustová, Slaninková, Sciranková, Zápachová a pod.
My sme dali starším mená "na preskáčku" napríklad muž Pavol dcéra Paulína, mama Andrea, syn Andrej - páčilo sa nám to tak a považujem to stále za milé 🙂
a inak kedysi sa najstaršiemu synovi zvykli dávať mená po dedovi (aj moj oco má také a je fakt krásne) a až druhému synovi po otcovi - aj tá tradícia sa mi páči ... každopadne ešte lepšie podľa mňa je, ked sa dávajú mená podľa významu mena, mnoho klasických mien má svoj naozaj krásny význam v hebrejčine alebo gréčtine 🙂
@hedamaria a ešte - s tou Vivien- ono sa može stať, že sa tak čochvila bude volať každá druhá, jednoducho mená majú svoje modne vlny a nedala by som ruku do ohna za to, že Vivien je teraz skutočne originalne meno, to už naozaj je originalna skor ta Hedviga alebo Miladka 🙂 tu je celkom zaujimavy text o menách 🙂
http://babetko.rodinka.sk/mudrosti/riesime-dile...
určite nie, dávať meno po sebe mi príde nekonečná samoľúbosť.... ani náhodou by som to neurobila. a ani meno po niekom z rodiny nedáme, prečo by sa mal niekto cítiť poctený, že po ňom pomenovávame dieťa, alebo načo vytvárať priestor na nejaké porovnávania a podobne... dieťa nech je výnimočné, také ako má byť, a nie aby malo meno ako x ľudí z rodiny....
Určite nie, volakedy to v mode bolo, na svete je vela peknych mien, tak preco nedopriat vlastne originalne mena detom , no na druhej strane ak je v rodine tradicia, kde sa davaju rovnake mena - dedia sa,a rodiacia s tym suhlasia, tak ano.
raz mi jedna mudra liecitelka povedala,ze mena po rodicoch by sa detom nemali davat,lebo menom sa prenasa aj karma....tak neviem 🙂 ja som nedala 🙂 a ked som este nebola ani tehotna,tak som citala jeden clanok ,uz ani neviem kde a tam pisalo ,ze dietatko si vybera meno samo,este ked je v brusku 🙂 a asi je na tom nieco pravdy,leb mne sa nikdy nepacilo meno Jakub,ale hned ako som otehotnela,tak nepadne som ho v mojom okli zacala registrovat a postupne som si bola cim dalej istesia,ze budem mat jedine Kubka 🙂 🙂 🙂 a to meno ho podla mna uzsne vystihuje a hodi sa mu 🙂
My sme tiez nedavali mena po sebe (tiez najma kvoli oslovovaniu "stary/ velky, mlady/maly) a ani po pribuznych. Znacne sa nam vsak zuzil vyber mena najma pre synceka, pretoze sa mi pacili mena, ktore uz maju niektori jeho bratranci z druheho kolena. Moze sa to zdat ako vzdialena rodina, ale brali sme do uvahy, ze ked sa stretnu u prastarkej (u nas bezne), tak ona by potom mala napr. dve pravnucata s rovnakym menom... a to sa mi zda take cudne. Pri dcerke sme vyberali vyslovene meno, ktore sa nam hned zapacilo, zhodou okolnosti nebolo v rodine. Keby bolo, vybrali by s me ine.
@hedamaria u nas v ziadnom pripade nie po rodicoch a pribuznych... Tiez som mala vybrane meno Vivien, bola som si totiz ista, ze to bude dievcatko 😀 co samozrejme nebolo 😀 😀 😀 a ako pise katerina, v zivote som sa nepozastavila nad menom Jakub a ked mi na sone povedali, ze to bude chlapcek, hneď sme vedeli, ze budeme mat Kubka 🙂 🙂 🙂 ale suhlasim s blee, ze krstne meno treba doladit s priezviskom, bez ohladu ci u dievcatka alebo chlapca.
ja som pomenovala prveho syna po dedkovi z dvoch dovodov,pred 23 oma rokmi bolo to meno velmi nezvykle na slovensku ,za druhe dedka som milovala a chcela som aby sa moj syn volal ako on 🙂 dcere som chcela dat tiez meno po babke (julianne) ,ale dievcenske vyberali u nas chlapi.
@fra Použila som reálne priezviská, Zápachovci, Scirankovci aj Kapustovci sú v našej rodine, ani jednej neveste nenapadlo nedať si meno po mužovi. Žiadna sa ale nevolala nijako netradične, obe majú slovenské mená. Za "vrchol" originality považujem mená Skarlet Bombaľová, Kevin Kukurica a Elvis Gunár. Robím s deťmi, tieto mená nie sú vymyslené. Dokonca Elvis Gunár dostal svoje meno po otcovi, takisto Elvisovi 😉
Ja som dala, ale nie preto, ze by sa mi pacilo, ked je od pra-pra-pradedka kazdy Misko a od pra-pra-prababky kazda Anicka. Bola to zhoda nahod - moje druhe dieta sa malo volat Janka, ale narodil sa mi syn. Moj druhy manzel je Janko a pri nasej spolocnej dcere som si splnila svoje zelanie - je Janka! A je to asi najlepsia Janka na svete, prave tak, ako moj manzel.
dievcata ja som videla meno ... ide o jedno dievca Graciela Manuela Izabela Ta .....liova volali ju Gracka niektori aj Grcka....
asi sa nevedeli rozhodnut podla ktorej telenovely ju pomenovat tak dali vsetky...
@hedamaria Jéj, ahoj, Heduš! Aj ja som Hedviga a nikdy, NIKDY by som svojej dcére toto meno nedala, neviem, ako Ty, ale ja som si to odtrpela. ☹
Ináč, môj syn má meno po nebohom otcovi môjho muža, aj keď som zásadne proti dávaniu mien po predkoch a už vôbec nie po tých mŕtvych, urobila som výnimku kvôli mužovi, ale hlavne preto, že sa mi to meno (Viliam) strašne zapáčilo. 🙂
ja som bola odzaciatku proti menam po pribuznych... je to novy clovek tak ma zacat s novym menom 🙂 ..moj manzel je zdenko aj moj svokor je zdenko tak samozrejme ze ked sme oznamili ze to bude chlapec tak kazdy automaticky " jejo dalsi zdenko 🙂 " ale ja som to hned zatrhla a ziadny zdenko sa nekonal.. ja si mylsim ze ked dieta vynosim a porodim tak mam nejake to pravo si co to povedat ohladom mena... ja som manzelovi narovinu povedala ze zdenko nebude... a tak aj bolo ..dohodli sme sa spolocne na inom mene 🙂
Poznám jednu Hedvigu a ako nič proti tomu menu ale ona sama nenávidí svoje meno a keď sa s nieķým zoznamuje tak pod prezývkou. Každému sa však páčia iné mená. No Vivien je veľmi pekné. Treba riešiť aby sa hodilo k rodnému priezvisku to bude nosiť určite. 🙂 Prajeme veľa štastia ešteže mi vtom máme úplne jasno.🙂 🙂 🙂

No ja som nazoru,ze kazdy sme osobnost a mali by sme mat svoje meno. A nie po tatovi a po mamine. Mam ale taku sesternicu,kde sa vsetci este od pradedka volaju rovnako. Mne sa to velmi nepaci.