icon

Dedo zabúda na narodeniny svojej rodiny

lilitela
10. apr 2013

Nas dedo minuly rok nezablahozelal k narodeninam svojej vnucke, a tento rok zase vobec nepoprial svojmu synovi - mojmu muzovi. Nie je senilny. Ma novu rodinu s mladsou partnerkou, a nam sa zda, ze odvtedy jeho "prva" rodina nie je prenho taka dolezita. Stalo sa vam niektorej, ze vas otec "chytil druhu mladost a uplne z toho zblbol"?

Strana
z2
andrejusa
10. apr 2013

@renab si zlata, deti su pre nas všetko, že? keby sa to týkalo nás, asi by ma to až tolko netrapilo a asi ma to žere o to viac, že su to moji rodičia. Ja rozmýšľam nad takými vecami, že je to možno až hanba, ale to cudzie decko bude mať väčšie právo na rodičovský byt(myslim byť tam na vianoce,narodky a podobne) a na babku a deda ako ich vlastne vnučata??? dajme tomu že aj to bude ich vnúča, jasne, ale prečo sa im nevenuju rovnako? ko to ten malý pochopi ked ich stretne s cudzim deckom a s nim nikam nechodia? ani mu nezazvonia,,, strašne ma to trápi, je možné že teraz to nechápe, ale ked si predstavim, že je taký krásny, šikovný a druhe deti na ihrisku sa hravaju so starými rodičmi a on...? čo si to aj on nezaslúži? trha mi to srdce že sa k nemu takto správaju a nemaju dovod!!! aj ja si opakujem že ma to nebude trápiť, ale niekedy na mna príde chvilka a ja plačem a plačem a plačem. A čo ja? som tehotná a ani ja ich nezaujímam??? s tou sestrou čo si adoptuje to dieťa si vobec nerozumiem, vlastne sa ani nerozprávame a mam podozrenie že ich ona štve, ale su hadam dospelí a vedia že maju viac dcér a viac vnučat...

renab
10. apr 2013

@andrejusa píšeš presne to, čím som sa ja zožierala celé roky. nikam to neviedlo. teraz si poviem, že sú to ich peniaze, ich rozhodnutia a oni sa s tým musia vysporiadať. už ma to tak nezraňuje. ale trvalo mi to dlho, kým som sa s tým vyrovnala. ale ako píšem, deti to vôbec nevnímali ako problém - jednoducho to vzali ako fakt. aj starší, ktorí mi to priamo povedali a aj na mladšom vidím, že nič od nich neočakáva. ale ani s nimi nemá taký vzťah, ako má s mojou mamou. keď sa ho spýtam, či nechce ísť k starkej na prázdniny, tak odpovie bez emócii, jednoducho - nie, čo by som tam robil, budem radšej doma.

andrejusa
10. apr 2013

@renab hm, snád aj mna to za pár mesiacov prejde, keby niesme na tej istej chodbe, možno by to nebolo take ťažke,,, ty maš aspoň tvoju maminu, ale svokrovcov,čiže druhu babku deda malý nema a iba našich a aj tí sa takto chovaju... ja sa poznam a už toho bolo velmi veľa, nebudem všetko spomínať... ale ja niesom na baterky a nedokážem celý život iba odpúšťať a zabudať a pre mňa nikto nič neurobí. Hej, oni sa tým možno budu zožierať, ale ani toto mi kolkokrát nepomože, lebo ja mam pocit, že oni sa takto chovaju nie umyselne, ale neumyselne, čo je asi ešte horšie. Ked im niečo vytknem, urazia sa a vraj táram a nemam pravdu. Takže asi za pár rokov budu skor vyčitať mne prečo k nim maju vnučensce taký kyslý vzťah a budu sa viac upinať k decku s ktorým asi budu mať vzťah lepší lebo su s nim viac. Ježinku, keby aspoň bolo to decko pokrvne, by ma to tak neprovokovalo, ale cudzie a ich vlastna krv im je tušim viac cudzia... pritom nebol žiaden problem ani s manželom, ani s ničim, aby sa takto správali... ked som bola mala, mala som babku deda aj otcovho aj maminho a oslavovali sme v kruhu celej rodiny všetky sviatky a tak som to strašne chcela aj pre svoje deti... to je smutné, lebo si pamatám ake to bolo super. Manžel to nazval správne, že su bezcitný a ja som to tak dlho nechcela vidieť... teraz vidim všetko aj dozadu a dviha sa mi žaludok 😔

klincek
11. apr 2013

@lilitela a ostatne kocky, kaslite na neho a robte to rovnako. Komunikovat treba normalne (ak sa da) a vzajomne sviatky neriesit, a budete mat o starost menej. Doma si oslavite, co a kedy chcete, a ine nech vas netrapi. Kazdy si vyberie, ako chce zit-niekedy je to sice cloveku luto, ale co uz..

kikaba44
11. apr 2013

@lilitela Podľa mňa nie je povinnosťou, aby si dedo pamätal meniny a narodenie tvojich detí. Okrem toho, ak má svoju rodinu, tá je pre neho dôležitejšia ako rodina, ktorá by od neho ťahala peniaze. Nakoniec rodina má k nemu rovnako ďaleko a keď veľmi chcela, mohla sa pripomenúť a obťažkaná taškami aj doniesť...

lilitela
autor
11. apr 2013

@kikaba44 takto to mas v rodine ty? to je smutne. Tak ten moj pripad je oproti tvojej situacii fakt malicherny.

andrejusa
11. apr 2013

@kikaba44 toto akože vážne???čakaš babo a nebude ti vadiť ked si tvoji rodičia nevzpomenu na jaho/jej narodky...?možno nepoznam tvoj pripad,možno to aj ty maš ťažke, ozj neviem , ale toto napisať ked absolutne nevieš ake to je... trochu neferove a až ironicke by som povedala...

lilitela
autor
12. apr 2013

@andrejusa ja myslim ze z toho prispevku je viacmenej jasna ta situacia kikaba si asi nevychadza dobre s prvou rodinou. Mala by vediet ze pre kazdeho otca ci matku by mali byt vsetky deti rovnako dolezite ze neexistuje dolezitejsia rodina akurat mensie deti zvycajne potrebuju rodicov viac ako tie dospele. A vobec sa tu nebavime o hmotnych statkoch ktore su ale pre kikaba evidentne velmi dolezite kedze ich spomina viackrat.
@kikaba44

zuzanat
12. apr 2013

moja svokra "zabuda" na narodeniny a meniny svojich vnukov - mojich synoch od narodenia. odignorovala ich uz vela krat, lebo nema peniaze. Ale na cigarety a alkohol ma vzdy. Pritom by im stacila len cokolada a to, ze vobec pride. Stve ma to,ale kaslem na nu... Na buduci tyzden ma syn narodeniny, tak som zvedava...ten mladsi mal po sebe meniny aj narodeniny a nic....

kikaba44
12. apr 2013

@lilitela "lilitela @kikaba44 takto to mas v rodine ty? "
Nejde o to ako to mám ja, skrátka vnímam to tak, že môj otec, svokor rovná sa dedo, nie sú povinní pamätať si sviatočné dni, kedy oslavujú moje deti. Nezaoberám sa sprostosťami a možno práve preto som oveľa šťastnejšia, vyrovnanejšia a spokojnejšia so životom, ako také, čo sa takýmito malichernosťami zaoberajú a ničia nimi partnerov 🙂

lilitela
autor
12. apr 2013

@kikaba44 to nie je povinnost ale pekne gesto alebo slusnost. Nieco ako ked sa postavis v autobuse a pustis sadnut stareho cloveka. To tiez nie je tvoja povinnost. No ale asi mas taku vychovu.

kikaba44
12. apr 2013

@lilitela 😀 😀 😀 áno, pekné gesto alebo slušnosť by to bolo, keby sa tým niektoré nezaoberali z dôvodu, že za tým vidia peniaze a problém, že im a ich deťom nepríde, či nezagratuľuje dedko s plnou peňaženkou nevideli ako pomoc v ich ťaživej finančnej situácii. Zaujímavé, že som tu nikde nepočula ani zmienku o tom, že by ich to trápilo z dôvodu odcudzenia a trápil by ich nedostatok prejavenej lásky zo strany dedka. Skrátka dedko má podľa mňa svoj život a ak nemá on sám pocit, potrebu gratuľovať a navštevovať svoje dospelé deti a vnúčence, je to jeho problém. To ale neznamená, že dcérenkám a synáčikom niečo bráni, aby dedkov, babky pozývali, alebo ich sami od seba, len tak pre upevnenie rodinných pút navštívili a nevideli za tým svoj prospech 🤐

matozazzo
12. apr 2013

@lilitela My to riesime tak, ze mu do kalendara napiseme vsetky datumy narodenin celej rodiny na cely rok + oznacime meniny a on nezabudne 🙂

lilitela
autor
12. apr 2013

@kikaba44 Ale prosim ta. 🙂 To je smiesne co pises. Kludne sa mozes aj mylit, a prezentovanim tohto nazoru (aj ked mas nanho pravo) ublizujes ludom, ktori si to nezasluzia.
Uplny paradox je, ze tu moralizujes o pohnutkach mamiciek, ale pritom jediny kto tu stale hovori o peniazoch, si ty.

kikaba44
12. apr 2013

Ja som sa nesmiala, je mi ľúto toho dedka a tej lásky, čo sa mu dostáva od detí a dcéry, lebo stáva sa, že dcéra zavolá len keď potrebuje

andrejusa
12. apr 2013

@kikaba44
@lilitela
ja tomuto trošku asi nerozumiem... ked človek očakava že si starí rodičia vzpomenu na narodky svojich vnučat, nieje to kvoli peniazom, ale preto, že je krásne pre to dieťa že mu niekto jeden deň v roku povie niečo iné ako ine dni, že je ten deň pre to dieťa zaujimavejší a teda nehovorim o tom, že ten rodič, alebo teda mama, teda ja som šťastna že si spomenuli na moje dieťa a zablahoželali mu... ak si niekde v deň narodenin negratuluju, je v tej rodine niečo asi v neporiadku. A vobec nikto nehovoril o korunkách, ja nikdy nikdy nečakam dary a vždy poviem dopredu aby si s darčekom nerobili staroti, len nech prídu a pokrajame spolu tortu a ma ten malý iný deň ako obvykle. Musí to byť pre dieťa krásne ked je v kruhu ludi ktorý ho lubia a žiaden darček na tom pocite nič nezmeni podla mna. Len ja som nepisala len o sviatkoch, starí rodičia by si mali nieže vzpomenuť že maju vnučence ale mali by to aj vedieť, mať to stale na pamäti si myslim a ked už niektorý starí rodičia nedokážu niekolko týždňov ani zavolať, zazvoniť,ani nič... je to brutálne...
Neželám ozaj nikomu zdielať ten pocit, že nemaju zaujem o vaše dieťa... je to asi najhorší pocit. Ked sme my boli malý, starý rodičia boli nevyhnutnosť, lebo v práci sa niekedy nedavalo tolko očr-iek a dovoleniek a podobne a museli sme byť jednine u babky a deda, no týto starí rodičia dnešnej doby to maju totálne na saláme... pozabudali na to ake to bolo ked oni boli mladí, A najhoršie je, že som od nich ja nikdy nepotrebovala aby mi maleho postrážili, alebo s nim šli von a ja niekam s mužom do mesta...
kikaba snad to nezažiješ od vlastnej mamy, ale ak raz náááhodou áno, tak si vzpomeň

aliza
12. apr 2013

@andrejusa no a mozno je problem prave v tom, ze si od nich nikdy nic nepotrebovala ....Mozno maju pocit, ze si ich od vnuka odstavila a preto sa uz ani neponukaju. A zrejme tvoja sestra tento problem nema, preto sa tam angazuju. Porozmyslaj, ze kde sa stala chyba, urcite sa stalo nieco, co sposobilo tuto situaciu. uz len to, ze sa so sestrou nerozpravate moze byt indicia.....A nie si tehotna pre to, aby sa druhi zaujimali, si tehotna pre seba a pre svoju rodinu a ak aj po rozhovore sa rodicia takto spravaju, tak to treba nechat tak, nesilit. Syna hlavne nelutuj, je to tak, ako to je, aj to je zivot....nic mu nevysvetluj, uc ho zamerat sa na to, co ma a nie na to, co nema....ma vas a to je dolezite. A hlavne netreba od ludi tolko ocakavat. To, co sa ma a co nema, je velmi relativne. Viem, ze ta to trapi, ale niekedy musime veci pustit, nezmenime ich, musime ich iba prijat, najma ak ide o druhych.....menit mozme iba seba 😉 a nezabudaj, ze to adoptovane dieta za to nemoze.

andrejusa
12. apr 2013

@aliza ak mam začať od konca, od začiatku vravim,že to adoptovane dieťa za to nemože, ona ho ešte nema adoptovane, zatiaľ za nim len chodia, ale už je to na konci, čiže za pár týždňov, mesiacov tu už bude... ja som sa dokonca tešila, že malý bude mať sesternicu, ale ešte tu ani niejé a viac ich zaujima ako vlastne vnuča za cele tri roky. A čo sa týka toho potrebovania,,, byvali sme mimo BA a sme susedia posledných 10 mesiacov. Predtým sa k nam tiež nijak netrhali na navštevu, ale teraz ked byvame na jednej chodbe, 3 metre od seba som čakala trošku väčši zaujem. Je toho veľa, nepišem všetko, možno by si ma viiac pochopila keby všetko vieš, ale ved je to jedno. Viac menej maš v niečom pravdu a to v tom že tie deti potrebuju najviac nás a nemam od nich tolko očakavať. teda ale ja som od nich nikdy nič nečakala, len zaujem. Som v 29tt a už 3 týždne sa ani neukázali a to bezdovodne, alebo ked pokladašš za dovod to, že som im povedala, že by si mali obe vnučata asi všimať rovnako.Ale to aj vela krát predtým 2-3 týždne sa ani neukázali. No ale nepotrebovala som od nich nič len preto, lebo sa takto chovaju, stačil by mi len ich zaujem, naozaj nič viac a nič menej. Ked som ich aj o niečo poprosila, radšej som mohla stenu v obyvačke poprosiť,,, nikdy som ich neodstavila od vnuka, práveže som ich volala na navštevu, my sme sa snažili chodiť k nim ked sa dalo, oni proste nemaju zaujem... a nemaju naozaj dovod. To ťažko pochopiš ked nemaš takýto problem a takýcho rodičov. Ja som milovala svojich starých rodičov a chcela som aby aj on ma taku lasku a uctu k tým mojim,,, ale oni nemaju zaujem, ozaj v tom nehladaj nič ine. Ale dik

aliza
12. apr 2013

@andrejusa tak to je potom tazke, jedine to prijat, nic ine ti nezostava 😖. A mas pravdu, tazko sa to chape 😢

katka1981
12. apr 2013

@lilitela, netrap sa tym, mozno ma dalsiu pubertu. Horsie je, ked si niekto pamata, a zasadne nepoda ruku a este aj zariadi, aby aj zvysok rodiny urobil to iste.

lilitela
autor
13. apr 2013

@andrejusa Musim s tebou suhlasit v tom, ze ja mam tiez vyborne spomienky na moju babku a taktiez moj muz na svojich starych rodicov. Zhodli sme sa v tom, ze je nam luto, ze nase deti nezaziju tolko srandy a zabavy so starymi rodicmi, ako sme zazili my.
@katka1981 Dakujem. Niekedy som si nie ista, ci jednoducho len zabudol, alebo ci chcel zabudnut. Ale snazim sa nevidiet za tym nic zle, tak verim, ze spravna je prva varianta.

katka1981
13. apr 2013

@lilitela, ber to tak, kasli na to, u nas je to od svokry presny opak, naschval, ale neriesim, s deb....si nepomozes.

andrejusa
13. apr 2013

od dnešneho dňa je všetko vyriešené... už "nemám" rodičov, sami si vybrali 😔

joannas
13. apr 2013

@andrejusa čo???? to ako???? 😲

andrejusa
13. apr 2013

@joannas juuuuuj na dlllllho je to a teraz om tak na dne, že nevládzem ani dýchať 😢

joannas
14. apr 2013

@andrejusa ale nerozmišlaj nad tim,ved ti zato nemožeš,misli na babetko,napiš do ip čo sa stalo

sasesoe
9. júl 2021

@lilitela ahoj, si chlapi, kt si nepamataju a musi im niekto pripomenut. Alebo tepreticky poznaju datum, ale neuvedomia si, ze to uz "dnes". No a mozno v novej rodine nema kto... ono cim vacsiu mas rodinu a cim vacsi denny program, tak niektore veci proste vypustas a vobec to nusi byt umyselne... mozes sa ozvat zakazdym napr tyzden pred sviatkom a pozvat na navstevu a uvidis...
Kazdopadne, toto by nemal byt jediny ukazovatel vztahu..

Strana
z2