Detská oslava a alkohol
Ahojte, zaujímalo by ma ako robievate detské oslavy.Podávate na nich dospelým alkohol?Ja mám v pláne robiť dcére oslavu na ktorej absolutne nemienim podávať alkohol či sa niekomu z rodiny bude páčiť alebo nie.Som toho názoru že keď sa pred deťmi od malička pije tak sa vedú k tomu že alkohol je niečo prirodzené a patrí to k životu a to ju učiť nemienim.
kocky, ide aj o to, co vlastne pokladate za zdrave. na dolniakoch sa pije vinovy strik. myslim si, ze pokial je z kvalitneho vina je zdravsi ako rozne nealko napoje....okrem cistych ovocnych stiav.
ja pijem len vodu (vela) a ked uz chcem nieco ine, tak kvalitne vino....
@gledis pokial viezs ze nevedia pit tak jasne to by som ani ja nedovolila aby mi pokazili den ktory som robila pre svoje dieta ved oslava je pre dieta mi sme mali taku ze dosli kamosky s detmi mali sme tortu,malinovky ale kedze nase deti nespali ako mali nakoniec sme skoncili vonku na ihrisku pretoze vsetky deti boli umrncane 😒 3 hned vonku zaspali vratane mojej malej ale pekny den to bol:o)druhy den to oslavovala najblizsia rodina a ty si vypiju brat to aj obcas pporiadne prezenie potom je mudry ako trenky na gatach a ja automaicky vytocena nenavidim to pokazeny cely den preto sme vzdy kupili len tolko aby nebol na šrot ja osobne alkohol nemusim dokonca som ho nepila hadam aj 4r. nikdy mi nechutil.pokial si niekto prilezitosne vypije s mierou a neobtazuje svojim chovanim inych mi to nevadi.
u nas ked prichadzaju stari rodicia blahozelat detom, tak sa urobi male posedenie - napr. torta, zakusky, chlebiky, jednohubky. podava sa nealko, najma vinea, nechcem aby deti pili colu, alebo kofolu. dospeli dostanu kavu, deti ked si chcu tiez nieco take vychutnat, dostanu kakao.
vecer ked deti zalahnu, tak sedime uz len dospeli, vtedy sa otvori flasa cerveneho vina a pokracujeme v prijemnom rozhovore.
ja si nemyslim,ze je vhodne podavat alkohol na detskych oslavach,detske sampanske a hotovo..ako tu uz niekto pisal,oslavuje dieta,nie dospely.
@mandragora22 ja som nepísala že idem robiť oslavu polročnému dieťaťu idem robiť oslavu k jej prvému rôčku ale rodinu už polroka dopredu nato idem pripravovať že to bude bez alkoholu čo chápe akurát tak môj manžel a moja mama.
Ja ju neplánujem celý život izolovať od okolitého sveta,viem že v puberte príde do styku aj s alkoholom aj s cigaretami možno aj s drogami ale plánujem ju vychovať tak ako aj mna vychovali a nič mi také veci nehovorili ani som nemala za potreby ich skúšať tak dúfam že bude po mne.
Mne ide o to aby jej tí ožrani nepokazili oslavu pretože ked sa napijú tak taký ožratý človek väčšinou huláka trepe nezmysli búcha po stole a to by dopadlo asi tak že sa akurát zľakne rozplače a budeme mať po oslave aj ona a aj my triezvy čo tam budeme a zase sa zabavia len tý ožratý lebo tým bude jedno že plače nejake dieťa šak čože nech ju dajú spať a hotovo
@gledis pozri, ty mas pravo si sama urcit pravidla na oslave, hlavne ked s tym manzel suhlasi. dopredu avizuj, ze sa nebude podavat alkohol. asi sa nestretnes u svokrovcov s pochopenim, ale da sa to ustat.
mozno ani nepridu....poznam ludi, ktori by to urobili, urazili by sa, ze ich nechces pocastovat.
@gledis ja sice neviem, akych ozranov mate v rodine, ked ich potrebujes polroka pripravovat na to, ze sa pit nebude, ale podla mna ked pridu babka dedko z jednej ci druhej strany a plus vy, rodicia dietata, tak predsa 6 dospelych ludi snad vie pochopit, ze naco podavat alkohol? ved pojde mozno len o kratke 2-3 hodinove posedenie si a vybavene, ci? ja mam napriklad dost vela surodencov, ale nepokladala som za dolezite a ani nutne ci vobec vhodne, aby som s NIMI oslavovala prvy rok MOJHO dietata. ved aj oni maju alebo budu mat deti a tiez s nimi netravim ich narodeniny. ani prve, ani dvadsiate. takze ak slusne vysvetlite rodicom hoci aj priam na "oslave", ze sa proste pit nebude, tak to musia akceptovat. ved ide o dieta, nie o nich.. 🙂 ja som sa ani nikoho nic nepytala, ani som nenukala, skratka ani oni sa nepytali, preco nic nenukam, nenalievam? ved prisli pozriet vnucku a nie chlastat 😉
U nás sa na oslavách podáva alkohol, no pijú ho primerane, jeden pohárik. Ja alkohol nepijem vôbec, konzumujem ho iba ak je obsiahnutí v nejakom jedle. nedávn osa u nás oslavovala 60. Z Vína sa vypila ani nie je polovica, zato za čokoládovými špicami sa len tak zaprášilo.
Ja keď budem mať deti, na ich oslave, ani na mojej sa alkohol podávať nebude. Urobím čokoládove šppice, to bude musieť dospelým hosťom stačiť. Aj tie urobím tak, že zopár bude BEZ rumu pre deti.
@gledis ano je to pravda s tym detsky sampanskym. nie je v tom sice alkohol ale je to stale len sampanske a ucime ich tym vytvarat si aky taky& vztah k alkoholu. My sme ani nikdy nikoho neupozornovali ze sa u nas pit nebude. jednoducho sa ponuklo nealko caj a kava a tym to haslo.
my robime rodinne oslavy aj syncekovi zatial, chodia gratulovat stari rodicia, nasi surodenci, a par priatelov, takze alkohol v normalnej miere podavame. Teda otvori sa vinko co je na pripitok, pripadne ponukneme pivo. Kto chce si este vinka prida. Moj otec aj svokor si radi hrknu ale teda na takychto oslavach sa nam zatial nestalo, ze by sa nejak opili. Kedze vacsina ludi aj tak prisla autom tak sa vzdy vypila max 1flasa /pri pocte tak 10dospelych 😅 .Takze pri rozumnej miere nevidim problem. Samozrejme ak je to detska oslava - ze su tam iba deti, pripadne rodicia iba ako dozor tak tam alkohol nepatri.
Myslim, ze to dost zalezi od konkretnych ludi, ktori su pozvani, ak by sa nam stavalo, ze by niekto byval na oslavach opity, urcite alkohol zrusim.
Na narodeninovych oslavach, ktore som robila pre moje deti som alkohol nikdy nemala. Pravdu povediac ma to nikdy v zivote nenapadlo.
V hlave som mala otazky typu: ake jedlo pre deti? Ake napoje pre deti ?Aky program a hry pre deti? Aky darcek a tortu pre oslavenca?
Je to oslava pre deti, o detoch s detskou tematikou a ak niekto potrebuje mat k dispozicii alkohol pri oslave narodenin dietata, tak nech na tu oslavu ani nechodi.....
Ak robim "party" pre rodinu a priatelov, tak bez alkoholu by som ziadnu party nerobila.....tam ten alkohol uz patri.
@katy1979 muzu se zeptat, proc porad prirazujete "detske sampanske" k sampanskemu a alkoholu vubec?A odkud berete domneni o moznem navyku na alkohol?
Jde o napis, lahev, baleni, ale obsah je preci zcela jiny..je to LIMONADA...
Podle napisu preci nebudeme delat takove "tragicke" zavery... 😉
Treba se mylim, ale neprestavam nechapat..porad mi nedovoli me mysleni pochopit tuto myslenku spojenou s alkoholem a navykem...
p.s.Uz jsem uvedla vys muj nazor a prirovnani..
pridam jeste jeden-moje mama vzdycky s laskou vzpominala tusim na cokoladu - rikalo se ji "mydlicko"...a nikdy jsem ji nevidela kousat do mydla...
@gledis Je jasne, ze vo vasej rodine ide o problem s alkoholom.... 😒
Tu sa asi jedna o iny druh otazky... Ako pripravit okolitych priatelov a rodinu na to, ze na oslave mojho dietata sa nebude podavat alkohol?
Ja by som nikoho na nic nepripravovala....je to tvoja oslava. Ak sa ozaj chces vyhnut tomu alkoholu, ktory kazdy ocakava...tak je par poznamok:
1. nerob dlhu oslavu 😨
2. nerob oslavu v case hlavneho jedla ( obed, vecera) ale v medzicase, aby prisli ludia uz najedeni 😝
3. nepodavaj vela jedla, skor sa zameraj na detske jedla a sladkosti 😎
4. pozvi ludi s detmi, co najviac 😉
5. priprav pre deti nejake hry- napr. tancovanie okolo stoliciek, komu sa neujde stolicka vypadava 🙂
6. urob pozvanky s presnym datumom prichodu a odchodu ( aby vedeli, kedy sa maju pobrat prec..)
Myslim, ze iba dobry sedliak by sa pytal na alkohol, ked ho neuvidi na stole.. 😵
@gledis neviem co riesis. ty robis oslavu, ty urcujes pravidla. ja som v mojej domacnosti zahlasila ze u nas sa alkohol pit nebude, ani podavat. tvrdy nikdy, vino velmi jemne. tvrdili mi viaceri ze to sa nerobi, ze ako to bude vyzerat... no ako asi? normalne.
niektori aj skusali priniest flasu, no ale neotvorila som ju. a akceptovali to, komu sa nepaci nech nechodi
@gledis v ziadnom pripade ..u nas ked sa robi oslava aj pre nas rodicov a samozrejme su pritomne vsetky deti netere a synovci ziadny lakohol sa nepodava..mozem dokonca povedat ze ziadny ani doma nedrzime, ked dostaneme k nejakej prilezitosti flasu putuje dalej...proste u nas vobec..manzel ked chce ide s kamaratmy na pivkove posedenie. a som aj proti destkemu šampanskemu..aj ked v tom nic nieje..podla mna to v detoch proste uz v detskom veku ma nadobudat pocit "nejakeho " pripitku...a to vobec nemusia mat 🙂 moj nazor
@tea333 Jenze v tom pripade vubec nechapu celou pointu o alkoholu, o "detskem sampanskem"... ☹
Je snad lepsi videt "lahev s detskym sampanskym" nez dedu, ktery pije..at uz dnes, ci zitra nebo pri dalsich narozeninach..Kdyz uz se resi problem jako takovy, mela by razne prikrocit k rozumne dohode-jednou a provzdy , ze si nepreje NIKDY videt alkohol na stole pred ditetem a pri jejich navstevach....
neni nic horsiho nez "priklad" napiteho rodinneho prislusnika - kam se hrabe reklama...natoz "detske sampanske" 😉 🙂
p.s. je to mysleno v dobrem...nevim, jestli rada, tezko radit, kdyz neznam "zakulisi"... 😉 ale 1.narozeniny by mohly poslouzit jako dobry start k predsevzeti do budoucna...jakysi zavazek spojeny s prosbou a domluvou...v celem rodinnem kruhu
@gledis
Zrejme je v cele situaci pozadi - zakulisi, ktereho se obavas...a je tezke o tom zde s nama mluvit 😉
Preju Ti, at se oslava podari a dojde k pochopeni bez hadek a vycitek...
Zprvu jsem nechapala, proc pri oslave pro rocni dite resit "sampanske pro deti"..proc resit situaci s pulrocnim predstihem...mozna az ted je mi jasne, ze je nejvyssi cas a zadne" brzy" na vysvetlovani... 🙂 😉
Pocitam, ze zrejme v kvetnu nam povis, jak to dopadlo..a ja Ti povim (taky v kvetnu), jak dopadla nase oslava se spoluzaky mych dvojek😉
@gledis
vies ako to je... co vecne budes zakazat tak sa to stane a 100 krat horsie, ja nevravim ze pit je ok....
ale pit s mierou..... a hlavne nezakazovat.....
ja tu to vidim ako je u nas do 19 proste nekupis..... v obchodoch nekupis len tak, len v specialnych co sa volaju LCBO... kde mlades neni pustena......
a potom pride 1 vianocna party kde uz to dieta ma 19 a opije sa do nemoty ze az sanitky treba volat, lebo bolo zakazane.... robila som v banketovej hale a neustale sme volali sanitky :(((((
mne to nebolo nikdy zakazane.... v 15 som si dala pivo prisla som na to ze to neni nic moc a vobec nepijem....
dam si pohar vina pri veceri ked sme niekde vonka raz za rok a tolko........
takze ja vravim ze to radsej mat po kontrolou... a dalej zajdes.....
@monika15 moja tam nejde o to že chcem mojej dcere od malička niečo zakazovať teda alkohol, to budem riešiť inak ked na to bude mať vek a bude tomu chápať a ani mi nevadí že bude vidieť na oslavách niekoho piť to ešte neznamená že aj ona bude alkoholik mne ide o to že viem ako sa tí dotyční z mojej rodiny po alkohole začnu správať a to nechcem aby videla lebo viem že jej to pokazí každé jej narodeniny o to ide

@filipal napriklad sused o dva domy dalej určite pokryje spotrebu alkoholu aspon za 10 detí na den,