icon

Ako postupovať, keď dieťa odmieta prvé sväté prijímanie?

27. jan 2024

Nútili by ste ísť dieťa na prvé sväté prijímanie ak nechce?

zoja1234
28. jan 2024

@derdia 👍👍👍

autor
28. jan 2024

@estelle10 ja som sa pýtala či by nútili, väčšina napísala že nenútili pretože z toho dieťa nič nemá, len niektorí sem prišli s citátmi z biblie a tým, že vlastné dieťa ísť musí pretože inak bude zatratené alebo neviem čo.
@laurika173 my sme sa rozhodli že to necháme na dieťati a keď bude chcieť, pôjde keď nebude tak nepôjde (prinajhoršom vždy je možnosť etiky na škole)

aurora33
28. jan 2024

Tak prečo nemalo vaše dieťa možnosť voľby hneď a dali ste ho pokrstiť? Toto mi hlava neberie. Tak buď dám pokrstiť a žijem podla toho čo som pri tom krste sľúbila, alebo nedám pokrstiť a proste neriesim. Pretože to čo ste vy urobili sa mi nejako dokopy bije. Vlastne ako to tu už niekto písal, že vyberiem si len to lukratívne, ale na ostatok kašlem.

maja22
28. jan 2024

@anonym Aky postoj zaujmes, ked tyzden - dva pred PSP budu deti v triede zivo diskutovat o nadchadzajucej slavnosti, tesit sa na to a tvoje dieta si to zrazu rozmysli, ze by to so spoluziakmi chcelo tiez absolvovat? Vysvetlis mu, ze kedze neabsolvovalo pripravu so spoluziakmi, tak si musi min rok pockat a pojde potom s inou triedou, alebo nabehnes na faru ziadat knaza, aby urobil vynimku a vzal aj tvoje dieta, hoci bez pripravy?

zoja1234
28. jan 2024

@autorka z toho co si posledne napísala mi vyplynulo, ze ty ani tvoj muž v cirkvi nemáte čo robiť, proste do nej nepatríte, a prišla si sem z nudy so stupidnou otázkou, ked už dávno mate rozhodnuté... Načo tu potom píšeš? Tie tvoje názory niesu v súlade s vierou ani s cirkvou ani omylom, tak keď viete že dieťa nebude nijako vedené ku viere, dali ste ho jednoducho pokrstiť len pre dary a peniaze, a to je cele. Hasla fajka

zoja1234
28. jan 2024

@autorka a esre je dňa vec, ak si to tvoje dieťa náhodou o 20 rokov uvedomí a rozmysli, síce bude ateista ale bude chcieť mať cirkevný sobáš v bielych satickach a v krásnom kostolíku, to bude ok? Strčís farárovi peniaze do obalky aby za týždeň decku dorobil prijímanie aj birmovku (co sú povinné veci pred cirkevným sobášom), a krásni vyobliekani sa všetci pôjdete otrčit do kostola, len preto ze je to pekne a slávnostné? Fuj...

autor
28. jan 2024

@aurora33 ty odkiaľ vieš, že sme krstili kvôli darom? Dieťa žiadne úžasné dary nedostalo 😉 .
@zoja1234 dary a peniaze? 🤣🫣 Fakt? A kto si ty že máš právo rozhodovať kto patrí či nepatrí do cirkvi? Z nudy nie, len s otázkou či by mal rodič dieťa nútiť, keďže z okolia poznám prípady aj keď ja som chodila na prípravu že dieťa ide lebo musí a nie chce.
@maja22 dieťa má ešte polroka času si to rozmyslieť takže neviem čo tu riešiš čo bude. Ak nepôjde, tak nepôjde s tým že dieťaťu vysvetlíme nech si to poriadne rozmyslí.

autor
28. jan 2024

@zoja1234 dovtedy možno dieťa sa rozhodne že chce PSP aj birmovku a bude ju mať. To mi chceš povedať že ľudia ktorí sú ateisti a rozhodnú sa pre vieru tak strčia kňazovi do ruky obálku? Neblázni 😉 v dnešnej dobe sa všetko dá vyriešiť ;) a nie peniazmi 🙂

zoja1234
28. jan 2024

@autorka par stovák minimalne ste na krstrinach obdržali, co je proste pravda a hotovo, nemusím ani byt v tvojej rodine... Každý vie ze na krstiny dieťa a rodičia dostanú peniaze, často zlato, minimálne zlatú retiazku je zvykom dávať.. Tak nehovor ze nie...

evia13
28. jan 2024

Ja Ti nepíšem nejaké citáty z biblie, ale tam je presne to, čo povedal Ježiš, veď je to Božie slovo. Božie slovo, teda Sväté Písmo je návod na život pre každého kresťana. Myslela som, že chceš vedieť ako to má byť správne.

autor
28. jan 2024

@zoja1234 pár stovák? 🫣🫣🫣 Dostalo košieľku, sviečku, tortu a náušnice nič viac. Keďže nie každý potrebuje krstiny za tisícky eur ...

autor
28. jan 2024

@evia13 lenže tam nie je nič o tom že dieťa má prijať Ježiša práve v treťom ročníku na ZŠ. A čo takí súrodenci ktorí sú rok od seba a rodičia ich dajú na prijímanie spolu, to už je ok? 😉

zoja1234
28. jan 2024

@autorka aha torta a náušnice.. Do neveriacej rodiny za farizejstvo a lož. A BTW, vieš ty vôbec co ta KOŠIEĽKA znamená a symbolizuje? Ci to len tak si random dávate v rodine aby bolo, bezvýznamne?

derdia
28. jan 2024

Ok to je ako keby si sa dietata opytala, ci chce soferovat...odpovedalo by nie.
Ked nepozna povie nie.
Ale ano rodic dietatu noze dat co sam nema.
Ja som bola tiez jedna z tych "veriacich"... Dakujem Bohu, ze dnes uz nie som len taka veriaca. Pretoze ked clovek stretne Boha, lutuje tie premarnene roky, bez neho...
To je vsetko. A deticky chudatka, ani nemaju ako l tomu, prist, kedze doma sa to nepaktizuje.. Ale vsetko je v Bozich rukach....ludia ani netusia co odmietaju...to je perfektny satanov plan, znicit dobro... A vyborne sa mu to dari, pretoze aj dnes keby sa ludi pytaju koho zachranit, ci Jezisa, alebo Barabasa, ludia by kricali Barabasa... Ludia nenavidia dobro...

autor
28. jan 2024

Takže ešte raz a DIEŤA má POLROKA si to rozmyslieť, ak si to ROZMYSLÍ tak na prijímanie PÔJDE a keď nie, tak NEPÔJDE.
Pôjde neskôr alebo vôbec ;)

maja22
28. jan 2024

@anonym mas pravdu, ze dieta este ma chvilu na rozmyslenie, len som chcela upozornit, ze deti si casto rozmyslia veci pod vplyvom roznych okolnosti a rodic musi byt na to pripraveny.

autor
28. jan 2024

@zoja1234 ty čo tu trepeš, kto si ty že máš právo písať kto je pravý veriaci a kto nie?
@derdia jasné, za všetko môže len satan, lebo veď kto iný 🫣
@maja22 preto som písala že ešte polroka je dlhá doba, rozmyslí si to tak pôjde 😉

janage
28. jan 2024

@stanislavicenka nepochopila si čo som písala. Práve v tých prvých 3 z desiatich, teda od nich sa odvíja učenie cirkvi do ktorej patríte, že účasť v nedeľu a prikázaný sviatok je povinná. Ak nie máš ťažký hriech. Ty toto zjavne považuješ za hlúposť,
Preto sa pýtam, že až to na tom náboženstve budú preberať, ako to spracujete. Ak berieš náboženstvo ako rozprávky, ktorých sa netreba držať, nie, že nenútiť na PSP, zvazila by som prestup na etiku. Lebo takto bude dieťa len zmätené.
A celkom by ma zaujímal dôvod, prečo vôbec na náboženstvo cirkvi, ktorej pravidlá zjavne považuješ za hlúposť dieťa navštevuje.Aky to má význam?
Aký význam by pre dieťa malo vo vašom prípade PSP?
Slávnosť s peknou hudbou, v peknom obleku, stretnutie s rodinou, slávnostný obed, dary?

maja22
28. jan 2024

@zoja1234 prepac, ale beries to tu trochu utokom 🙂 Chapem, ze sa ti trochu spenila krv, no mozes ubrat, nevidis do toho celkom, vychladni trosku, myslim fakt v dobrom 😉

zoja1234
28. jan 2024

@maja22 ja som pohode len niektoré veci ma fakt vedia vytočiť.. Ja tiež necysedavam v kostole každý nedeľu, nechodím na spoveď každý prvý piatok, neprezehnavam sa keď vidím niečo zvrátené a nekropim si byť svatenou vodou. Ale od narodenia a celé detstvo som ku tomu vedená bola, mam všetky cirkevné náležitosti splnené a beriem to ako normálnu súčasť svojho života. Do kostola idem keď sa mi dá, aj sama, aj s dieťaťom, modlíme sa s anjelovi straznemu každý večer. Lebo ja viem ze Boh existuje, viem ze viera je reálna a silná a toto všetko je jedina vec, ktorá nám môže pomôcť, ked sme v núdzi.. Proste bud verím alebo nie. Tu sa neda hrať na niečo, a povedať si verím viac alebo verím menej. Zbytočná diskusia úplne..

janage
28. jan 2024

@stanislavicenka oj prepáč pomýlila som si ta z autorkou.
Ale myslím to naozaj. Ja ako úprimne veriace dieťa som sa strašne trápila, že jeden z rodičov (nepraktizujuci vieru a v podstate neveriaci) skonci v pekle lebo nežije podľa náuky cirkvi kam sme patrili a ako nám na náboženstve vysvetľovali.

janka1011
28. jan 2024

Ako tu už bolo spomenuté, pri krste sa rodič zaväzuje vychovávať dieťa vo viere. Priviesť ho k sviatostian k tomu jednoznačne patrí. Dieťa v tomto veku treba usmerňovať a veru niekedy aj niečo prikázať, keď je treba. Veď akoby to vyzeralo, keby si deti od mala robili len to, čo chcú?
Mám za to, že v tomto veku rozhodne dieťa nie je mentálne spôsobilé rozhodovať o takýchto veciach.
A po ďalšie, pri čítaní komentárov sa už vôbec nečudujem, že tento svet je taký, aký je...

aurora33
28. jan 2024

Ja som o daroch absolútne nič nepísala.

evia13
28. jan 2024

Áno, je to pravda, že to už tam nie je. To už je podľa učenia cirkvi, kde je určený vek, kedy je dieťa už dosť zrelé na to, aby chápalo podstatu Sv. prijímania. Ale je tam, že "nechajte maličkých prísť ku mne." To, ako si to ľudia už prispôsobujú, to je od ľudí, nie od Boha a nie vždy je to správne. Boh dal ľuďom slobodnú vôľu, aby ho milovali a tým pádom aj počúvali z lásky k Nemu. A teda sa aj slobodne môžu rozhodnúť, že Boha nechcú a nebudú počúvať. Ak sa nevieš rozhodnúť, mala by si sa poradiť s farárom, on vie najlepšie, či je lepšie počkať, alebo nie. Všetky iné názory a ešte k tomu aj od takých, ktorí ani do kostola nechodia sú Ti nanič. Samozrejme, za predpokladu, že to chceš naozaj urobiť podľa Boha a nie podľa ľudských názorov.

zoja1234
28. jan 2024

@aurora33 ja tu píšem o daroch, autorke asi preskakuju riadky 😁

autor
28. jan 2024

@janka1011 Ale aký má zmysel dieťa nútiť tam ísť? To myslím že tiež nie je správne
@zoja1234 a prikázanie "pamätaj že máš svätiť sviatočné dni" nie je? Tam patrí aj nedeľa 🤔

janage
28. jan 2024

@janka1011 len ono často ten sobáš v kostole aj krst deti je na nátlak rodiny a pre pokoj v rodine. Keď vlastní rodicia tlačia deti do niečoho, v čo tie deti už neveria A áno nie je to správne, ale nie každý je silná pohava, že pôjde do takéhoto konfliktu s rodinou. Tu za mňa majú väčší hriech starí rodia a rodicia, ktorí mladých nútia do niečoho takého.
A potom samozrejme je tu skupina lebo v kostole je to krajšie, lebo sa patrí, lebo budúci manžel manželka na tom trvá, tak prežijem a potom urobím po svojom skrývajú sa za vetu: nech sa dieťa samo rozhodne.

aurora33
28. jan 2024

Autorka, aky má zmysel dať dieťa pokrstiť a potom kašlať na ten zvyšok?

janka1011
28. jan 2024

@autorka tak keď ti zajtra dieťa povie, že nechce chodiť do školy, tak ho tiež v tom podpor.
Znovu hovorím, v tomto veku dieťa nemá mentálnu kapacitu na to, aby toto vedelo rozhodnúť samé. Nato je tu rodič.

1mata
28. jan 2024

Určite nenútila.