Ako postupovať, keď dieťa odmieta prvé sväté prijímanie?
Nútili by ste ísť dieťa na prvé sväté prijímanie ak nechce?
Nie nenútila, prvé svaté prijímanie je len náboženský ceremoniál, nemá absolútne základ v Biblii. A ak neriešite kresťanstvo, tak už vobec nerozumiem prečo do toho dieťa nútiť. Okrem iného by malo byť pravé kresťanstvo vedomé a zo slobodnej vole, nie nútené. Tieto všetky detské ,,sviatosti” sú len o ľudských zvykoch a potrebe vyhovieť ľuďom.
Škoda drať klávesnicu na teba, keď si ideš stále svoje. A nie, to čo vy robíte nemá s vierou nič spoločné.
@zoja1234 vies, ja sa usmievam, ked ta citam, mas v sebe taky zapal a zanietenie, v niecom mi pripominas Jana Krstitela, ktory sa nebal ludom splechnut do oci ich hriechy, aby ich priviedol k pokaniu 🙂🙂🙂 Ale musim povedat aj to, ze niekedy staci aj menej "dorazat", upozornit ano, ale neutocit. Nech ta Boh zehna, odmeni tvoju zanietenost a pritiahne ta k sebe tak, ze sv. omsu bez sv. prijimania si nebudes vediet predstavit a prvopiatkove spovede i nedelne sv. omse budu samozrejmostou ❤️ Mas na to velke predpoklady, lebo tvoja viera pre teba vela znamena 🙂❤️
@zoja1234 vieš život s Ježišom a pravá viera je niečo naozaj iné ako splnenie si sviatostí a chodenie v nedeľu do kostola. A už vobec nie, že vnímaš vieru, že sa ti oplatí, keď si v núdzi. Boh vidí tvoje srdce, aj tvoj zámer, nech je akýkoľvek. Ak chceš naozaj spoznať Boha, tak Ho hľadaj celým srdcom, volaj po Ňom, čítaj Bibliu a On sa ti dá spoznať. Máme milovať Boha celým srdcom, celou dušou a mysľou, to je prvé prikázanie. Je toto pre teba reálnou pravdou? Avšak toto o čom ty píšeš, že je viera , to je žiaľ len náboženstvo. Ježiš nás vedie k inému životu ako nám ponúka náboženstvo. To neber prosím ako útok, ale ako dobrú radu, ktorou nič nemožeš stratiť, keď sa rozhodneš Boha nájsť. Ježiš totiž koná dnes tak isto, ako aj za čias apoštolov. Ak Ho takto nepoznáš, tak za Ním nekráčaš.
Ja osobne som veriaca, deti mame pokrstene, do kostola, keď naozaj nechcu, tak nenútim, keď majú chuť ideme, ale snažím sa ich viesť a ukazovať sama na sebe vieru v Pana Boha.... Možno stačí osobný úprimný rozhovor a vysvetliť dieťaťu co to vôbec pre neho znamená ísť na 1. Sväté prijímanie...
@anjelicek26 ja som tiež tak odmietla birmovku v 14. Šla som v 20.
@janage nie, zle si si to precitala, moje dieta, nastastie, chodi na etiku. Mne je az luto, ako niekto tomu vydieraniu veri, ze tazky hriech, preto, ze nejdes do kostola. A potom sa teda kazdy, kto si neprecita dobre prikazania mysli, ze sa oslobidi od vsetkeho zleho navstevou kostola a spovedou, skoro ako v stredoveku alebo do casu, kedy sa kupovali odpustky.
Prosim ta, nechaj si svoje "ucenie". Nechaj sa vydierat instituciou katolickej cirkvi, len to neposuvaj dalej. Ak potrebujes v nieco verit, tak ver. To ma vlastne viera za ulohu, utesit v tazkych casoch, povzbudit, ze sa mas o koho opriet, pre psychicku pohodu. Ale ako clovek vidi svet, to meno bozie je dnes zneuzivane viac ako by sme povedali o civilizovanom svete, ze?
@janage mne je luto, ze ako dieta si bola takto zmanipulovana. Doslova paneboze
Takze clovek, ktory je dobry, ma dobre srdce, je srdecny, laskavy, napomocny. Ale podla pravidiel, ktore si ty myslis, ze su spravne, skonci v pekle🤦
@stanislavicenka A kde podla teba taky dobry clovek skonci?
@stanislavicenka no ja si práve nemyslím, že sú správne resp. nemôžem uveriť skrz také učenie cirkvi.
Na druhej strane si ale myslím, že ak chce niekto do tej ktorej cirkvi patriť mal by jej pravidlá dodržiavať. A nevyberá si aaa toto mi pasuje to áno, toto mi nepasuje tu idem po svojom.
Na svete je mnoho cirkvi a náboženstiev a každé je presvedčené o svojej pravosti a jedinečnosti.
Mnoho zla sa v mene náboženstiev udialo.
Úprimne veriacich, respektujucich iné vyznania a názory si vážim a rešpektujem.
Ja som moje deti nikdy nenutila,ale viedla. A ani pri jednom som necítila , žeby robili niečo z donútenia. Tak keď si neviedla tak nechce. No to je na každom rodičovi aké zásady dieťaťu dá...a to teraz nehovorím len o cirkevných ceremoniách.
@stanislavicenka spomínaš katolícku Cirkev a v ďalšom komentári že podľa učenia skončí dobrý srdečný atď človek v pekle (v skratke) - ja len, že toto katolícka Cirkev nehlása ani omylom 🙂
@janage prepac, ale ludia sa rozhoduju podla toho, co im pasuje. Co vsetkom.
Kazde nabozenstvo, viera hovori o dobre, nemusia sa pretekat, kazde jedno
@maja22 to sa ma skutocne pytas? Ja reagujem na to, ze kto necti nedelu a prikazany sviatok, ze je to tazky hriech. Vravim, ze sme pomaly ako v stredoveku, kedy si ludia kupovali odpustky, nech aj niekoho zavrazdili.
Nie
@stanislavicenka ano, ja sa ta vazne pytam na tvoju vlastnu predstavu 🙂
@any_soj a co teda katolícka cirkev súdi o inak dobrom a lásky plnom človeku, ktorý sa oboznámil s jej učením, nie je tam teda nevedomosť, ale má svoj názor na bohoslužby a nezucastnuje sa ich v nedele ani prikazany sviatok. Ak ho zajtra náhle zrazí auto, dostane infarkt, kam jeho duša pôjde? Ten člen bol pokrstený rodičmi, mal psp, sobáši sa v kostole. Ale nemodli sa a celkovo vieru vôbec nepraktizuje. Snaží sa ale žiť dobre, cestné, neublížovať.
Kam teda podľa náuky katolíckej cirkvi poputuje jeho duša?
Tak ako sa starame o telo a vyzadujeme od deti taky zaklad ako umyvat si zuby...aj ked sa im nechce, ...ako sa starame o psychiku...tak sa mame starat aj o dušu...ako svoju, tak aj deti, za ktore sme zodpovedni.
Ani neviem, preco si sa tu otazku pytala, ked uz davno podla tvojich nazorov vidno odpoved, ze to nechas na nom...a ani nech radsej nejde, lebo ho budu ucit 2000r stare pravdy, ktore treba zmodernizovat podla doby 🤦♀️
@stanislavicenka Presne toto aj ja hovorím, to "nútenie" lebo nepôjdeš do kostola máš ťažký hriech atď.,
@maja22 vieš možno práve taký dobrý človek ako písala @stanislavacenka skončí v nebi (čo sa my nedozvieme keďže keď na to príde už to nikomu nepovieme) pretože žil slušný život. A možno práve vtedy zistí že naozaj Boh je ozajstný. Rozmýšľaš niekedy čo sa týka náboženstva aj bez Bibilie že čo sa v nej píše atď?
@euka210 práve to, že rodičia sú zodpovední a budú sa zodpovedať Bohu za to, ako viedli deti k Bohu a áno možno dieťa nebude mať PSP, ale bude rešpektovať človeka ktorý je iného vierovyznania, alebo bude rešpektovať to, že je niekto iný a zastane sa ho. Myslíš, že to čo platilo pred viac ako 2.000 rokmi môže platiť aj dnes? Veď čarodejnice sa dávno neupaľujú napr. každý naozaj každý má právo sa slobodne rozhodnúť. Boh nám dal slobodnú vôľu,
@any_soj presne o tom hovorím, že ak nepôjde trz nikde nepíšem že nemôže ísť neskôr. Neviem kde som písala že nepôjde vôbec.
@janka1011 nemá mentálnu kapacitu na to, aby sa rozhodlo ale je dostatočne "staré" na to aby šlo na PSP.
píšem to už asi 3x a POSLEDNÝ
NIKDE NEPÍŠEM ŽE DIEŤA NA PSP NEPOJDE VOBEC, neviem kde sta to vzali ...
Pozri, mne to nevadi, ze sa posmievate....
Mne to neublizije. Len popravde, je mi luto, o co vsetko prichadzate, vy ako jednotlivci a my ako spolocnost....
Ale slobodna volba je Bohom respektovana.
Ono ano pred 2000 rokmi sa dialo pesne to iste co teraz....kazdy den je novy Adam a Eva...
A kazdy den sa Eva rozhodne pre hriech...kazdy den, clovek zapiera Krista, a kazdy den ho odmieta...klame, kradne, podvadza, smilni, s rodinou, s rovnakym pohlavim, zo zvieratami, droguje, pije, fajci, zaprie brata, pre majetky sa rozhada...krivo svedci...zabija, znaislnuje... Atd.
Nepoklakne,nepokori sa...je sa citi a chce si byt Bohom!
... moc,mamona,chamtivost,slast,pozitok su veci, ktore chutia cloveku....
Takze je to to iste co bolo a je tu stale...
Akuratze mame internet a mobil v ruke, takze satan pouziva presne tieto dve vynikajuce technologie aby nam a nasim detom! Pokial ich clovek nechrani) pekne dal a naucil to, co budu vyznavat. Ze to co bolo a je hriechom aj teraz, sa ma pokladat za "normalne" najvacsie klamstvo satana, ktoremu veri viac ludi ako dobru....
A viera v Jezisa, je mat s nim vztah... Nerozmyslat nad tym a nechat sa odradzat druhymi.
Ale mat svoj osobny vztah♥️
@evia13 Biblia nie je Božie slovo. Aj podľa cirkvi je to iba Bohom inšpirovaná kniha.. (môžeš pozrieť oficiálne vyjadrenia aj pápeža, nie bežne používané slovné spojenia).
V Biblii nájdeš toľko protirečeni aj faktických chýb (iné čísla pri opise tých istých udalosti), že ak by bola Božím slovom, Boh by bol dosť omylný.
@derdia Ľudia nenavidia dobro? Fuu, tak to by som nepovedala. Aj ateisti s a snažia o dobro a pritom nemajú žiadnu Bibliu.
Píšeš
"Toľko veci sa mení ale čo sa týka náboženstva je to stále rovnaké, čo je podľa mňa trošku smutné pretože tak ako ide napr technológia"
Toto je práve problém. Oddeliť veci, ktoré sa môžu meniť, od zásad viery.
Napr kresťania niektoré protestantske cirkvi sobášia homosexuálne páry. Naopak niektoré cirkviz napr akosi, odmietajú elektrickú energiu.
Problémom sú ale obe.
Jedna totiž zmenila zásadu (definíciu manželstva), druhá odmieta niečo, čo nie je zásadnou náboženstva.
@autorka zistenie po smrti, ze Boh existuje, je len zistenie.... Aj satan vie, ze Boh existuje, ale tato vedomost ho aj tak do neba nepusti... Pises, ze ked je clovek dobry, tak tu moznost dostane. Naozaj staci byt dobry? Keby ludi dostala do neba ich "dobrota", prichod Jezisa Krista a jeho obeta by boli zbytocne, naco, ked je clovek schopny spasit sa sam svojou "dobrotou".... A co to vlastne znamena byt dobry? Znamena to slovo v Bozich ociach to iste, co v nasich ludskych? Ked Boh sam hovori, ze vase myslienky nie su mojimi myslienkami...
Bez urážky, problém je ten ze nechodíte do kostola pravidelne. Keby ze áno, tak to dieťa berie ako samozrejmosť. Je teda na zváženie ze prečo by ste ho mali nútiť keď mu neviete ani vy ako rodicia vysvetliť dôvod. Názor ze keď bude dospely tak sa rozhdne je mylný. Viera je vzťah s Bohom, keď ho nebudujes od mala tak nebude u 90 % ľudí ani potom. Podobne je to ako vzťah k čítaniu, či športu. Necháš deti ze keď budu veľké nech sa rozhodnú ci chcú čítať alebo športovať?
@lenkakravcova toť priklad opatovneho odmietnutia Boha, a jeho slova.
Nic viac nic menej.

@aurora33 lebo sme veriaci aj keď samozrejme podľa vás nie lebo nie sme v kostole stále, doma sa nemodlime atď.
@janka1011 ešte raz porovnávať školu a prijímanie, sú to dve rozdielne veci. Kdežto škola je povinná, je prijímanie povinné? 🤨