Emka verzus Emmka
Mám dcéru, ktorá sa volá Emma. Ako sa podľa vás správne odvodí zdrobnenina k tomuto menu, Emka alebo Emmka. Videla som uz obidve verzie ale podľa mňa by to malo byť rovnako ako s menom Anna, tiež sa píše Anička, Anka a nie Annka. Aké sú vaše názory?
@hviezda89 uz som si vsimla v niektorych diskusiach, ze niektore pisu ako z povinnosti do diskusii, aj ked na to nemaju chut
a navyse na to je forum, aby sa diskutovalo o veciach, ktore nie su kazdemu zname a jasne, preto sa mi tiez nepaci ked niekto utoci v style ved si mama troch deti, to by si mala uz vediet (ako som dnes citala diskusiu o zdravi)
@sisaa nikto nie je tak dokonalý, aby všetko vedel... človek sa učí celý život, ale žiaľ sú medzi nami aj ľudia ktorí si myslia, že dokonalými sú.
Nie je hanba opýtať sa, požiadať o pomoc, hanbou je chovanie niektorých žien tu na MK. Z ľudí vyprchala empatia, súcit, porozumenie, namiesto toho je tu urážanie, osočovanie, poučovanie atď...
Tak slovenske meno je Ema, takze ma aj zdrobneliny ako Emka,... Meno Emma je presne to iste no pisane anglickym pravopisom, kde neexistuju zdrobneliny. Takze ako chcete davat vasim detom zahranicne mena,nevymyslajte im slovenske zdrobneliny!!!! Ako Emmmmmka,Quidusko,Lucasik atd... Je to ulne trapne a detinske.take slovenske! Vymyslene . Je to presne to iste ako keby sme namiesto Peter dali mena vo vsetkych jazykoch- Pier,Pietro,Pedro,pjotr...
@terezocka nevymyslam neviem ake zahranicne meno, pri vyslovnosti nikto nezisti, ci je to Ema alebo Emma. A tym, ze som jej dala cudzojazycny tvar tohto mena, mam jej preto hovorit len Emma??????
A koniec koncov je uplne jedno ake kto da svojmu dietatu meno, aj ako ho vola. Vy si tiez mozete vybrat meno ake sa paci vam a pritom sa nemusi pacit niekomu inemu. Boli casi ked sa aj nase niektore mena zdali starym rodicom zvlastne a teraz to tak nikomu nepride. Je tiez o zvyku. Tak kludne Quidusko, ak to tak rodicia chcu.
Ked to nikto nezisti,tak preco nie normalne po slovensky Ema? Pekny vecer
@sisaa jednoducha otazka a hla aka zlozita tema nakoniec 🙂... Ja mam syna Lenyho, to sa len zdrobnuje 😀 a ked mu mam nieco privlastnit tak tiez sa mi jazyk mota.... ale zvykli sme si uz, aj ked ja priznam sa trosku lutujem vyber, vyberal manzel a jeho "podarena" sestra! No ale lubime ho ci by bol Vlastimil alebo Leny 🙂
Pardoooon Lenny!
@sisaa tak to mas vyriesene... V podstateked v slovencine vytvaras zdrobneninu, tak sa nezvyknu vynechavat ani pridavat ziadne pismenka okrem pripony, no ale napriklad moja neterka zije v cudzine, ma meno, ktore sa uplne inac pise, ako cita a pokial si ho akokolvek poslovensky zdrobnujeme, piseme ho jednoducho pis ako pocujes, inac by to vyzeralo naozaj smiesne 🙂
@terezocka prepacte ale stale mi ta vasa odpoved rezonuje. Ja len dufam, ze ste si neprecitali len moj uvodny prispevok ale precitala vsetky prispevky, predtym nez ste pridala ten svoj. Ak ano, tak jazykovedci maju pre nas dedinskych rodicov spravnu odpoved, a teda Emmka.
Inak podla mna kazde meno aj to slovenske ma kdesi povod. Ema je uz odvodenina od povodne nemeckeho mena Emma. Cize sa da do urcitej miery povedat, ze si to akymsi spôsobom prisposobujeme pre nase pomery.
A casom sa vsetky mena, ako aj Quido a Lucas, zdomacneju a nikomu ani nepride na um pozastavovat sa nad tym meno alebo riesit ci je alebo nie je slovenske. Iste by som teraz nekricala, ze je to nieviem ake meno, este neviete s akym menom budu po dome behat vase vnucata.....
Moja dcera je Ella a aj v sms pouzivam zdrobneninu Ellka,Ellinka🙂mame preto dve l,kedze v priezvisku ich mame tiez🙂
@sisaa zaujimava diskusia 🙂 ale nech rozmyslam ako rozmyslam, podla mna je to uplne jedno, ci 1, 2 alebo 3 "m" 😉 to je akoby som sa pytala slovenskych jazykovedcov, ci zdrobneline z nemeckeho Tochter je "Tochterka" alebo "tochterka"... ani jedno neexistuje a preto je to fuk 😕 alebo keby som mala syna Harryho, tak bude to Harrynko alebo Harynko? alebo mozno Harrinko? ty ked si sa rozhodla vytvorit slovensku zdrobnelinu z cudzieho slova, tak vytvaras vlastne neexistujuce slovo a ako jeho autor mas aj pravo vymysliet, ako sa to bude pisat 🙂
naozaj sa ta tema zaujimavo ubrala
@paskolinka tochterka 🙂
@sisaa tochterka Emmka 😉 ale ked sa zamyslis nad tym Harrym, napadlo by ta riesit, ci jedno alebo dve "r". mna nie. a tak by to malo byt aj pri Emme, ak je raz s dvoma "m", tak tam su a hotovo 🙂 to ze mame v slovencine ekvivalent Ema (foneticky zhodny), to je nahoda a preto ta asi napadlo vobec sa nad tym zamyslat...
@paskolinka tak to je asi pravda
a preto som dala mojej Emke len jedno m,aby som nemala takéto starosti 😀
no keď sa volá Emma tak Emmka, moja je Ema
my máme doma dcérku Emma Anna 😀

@sisaa nemáš sa prečo obhajovať 🙂 dostala si pár odpovedí, zober si z toho čo uznáš za vhodné a hotovo 🙂 ja som sa naučila, že zo zásady tu žiadnu diskusiu už asi nikdy nezaložím, pretože viem, že sa mi zdvihne cukor aj tlak...
Vždy sa nájde niekto, kto si chce rypnúť