icon

Farár odmieta pokrstiť dieťa

reskator87
26. mar 2019

Ahojte, nie som síce mamička, ale som novopečený otecko. Mám však problém s tým, že by som chcel môjho malého dať pokrstiť, avšak nastal problém u nášho farára. Vzhľadom na moje povolanie (nechcem špecifikovať) proste prichádzam do styku s rôznymi prípadmi zneužívania maloletých detí aj zo strany kňazov a pod. a v minulosti aj v súčasnosti som viackrát verejne cirkev ako inštitúciu kritizoval (aby sme sa ale chápali, som veriaci, ale jednoducho zdravý rozum mi vraví, že kritika nie je predsa zlá). Problém je, že v očiach nášho kňaza som sa kvôli tomuto stal persona non grata a napriek rôznym presviedčaniam mi odmietol vystaviť aj licenciu v zmysle kanonického práva, aby mi malého mohli pokrstiť aj inde.

Moja otázka je zameraná hlavne na ľudí znalých kanonického práva, resp. kňazov a teda, čo mám vlastne robiť, keď môj farár mi dieťa odmieta pokrstiť (popravde už by som ani nechcel, aby ho krstil on po tom všetkom čo som s ním prežil za posledné týždne / dni) a odmieta mi vydať aj licenciu, aby ho pokrstil niekto iný. Za každú konštruktívnu radu vopred ďakujem.

terezka1947
27. mar 2019

Baby....nechcem rypat...cista zenska zvedavost,preco.ste krstili,ked neriesite nabozenstvo?ani ho nijak extra neprezivate?a to je jedno v akom vierovyznani?

terezka1947
27. mar 2019

@ukulela vies....toto je forum,anonymne....mozme my vedier,ci je to.naozaj tak,ze farar je zly a autor nevinny?na krst ma pravo kazde dieta,dokonca ani nezavisi os toho,ci rodicia su zosobaseni,ci je iba napr.slobodna matka.....atd
Staci krstny rodic so sviatostami,lebo logicky,dam dieta pokrstit,chcem ho viest v tej viere a predsa tazko bude prislusnik ineho nabozenstva....a odporuca sa,aby sI rodicia dali dokopy sviatosti....aby to dieta viedli k tomu,v com ho.dali pokrstit. Pretoze opat je logicke,ze ziadam krst,lebo toto s vierou myslim vazne.....
Ale je to jedno....kazdy si robme ako citime.

hankano
27. mar 2019

@reskator87 Je to jednoduché... nekrstiť. Aj tak je to celé len hra, kde sa získavajú nové slepé ovečky. Kto ti dáva právo rozhodovať o tom, čomu má veriť tvoje dieťa? Nech sa pokrstí, keď bude mať vek na to o tom rozhodnúť samo

galioska
27. mar 2019

@terezka1947 koľko veriacich chodí do kostola pravidelne, hlási sa k Bohu nevynechá žiadnu omšu a doma trieska ženu, týra decká a toto je čo za vieru? A pritom sa k nej hlási ,,naplno,, a tuná stačí prečítať komentáre,,, ake vyhrážky a narážky idú z tých čo akože veria, to nieje hriech súdiť iného za to že urobil niečo inak či už vedome alebo nevedome?!A čo vy práci kostolnici? Akým ste príkladom? Čo klebeta tam pridám kde sa kope tam kopnem i ja?! Obhajujete čo? Kde je špinavosti tam je veriaci, panenku 😜

reskator87
autor
27. mar 2019

Dámy a páni, určite nebolo mojim zámerom tu rozpútať nejakú hádku o cirkvi, to je diskusia na iné fórum v inom čase a za iných okolností. Napísal som sem ako otec, ktorý má problém s farárom a aj keď nie som mamička, tak jednoducho som sa k tomu odhodlal. Pár poznámok k veci, ktoré tu boli napísané:

@zuzanka.zuzu - môžem naozaj odprisahať, že na tejto stránke som po prvýkrát a po prvýkrát som sem niečo napísal. Nie je mojím cieľom niekomu škodiť, alebo robiť zlú krv. Netreba hneď všade vidieť prezlečených agentov... -.-
@beky1813 - autor reaguje, len som pracujúci otec, ktorý cez noc spí a cez deň pracuje a popri tom sa starám o malého, keďže mamička má vážne zdravotné problémy. Nemám čas reagovať instantne.
@catherinah - odôvodnil to tým, že by som ho ja, kvôli mojim negatívnym názorom na cirkev neviedol k príkladnému kresťanskému životu... to, či ja verím, alebo neverím, ho vôbec nezaujímalo, naozaj mi to prišlo ako osobné antipatie.
@terezka1947 - ja sviatosť krstu uznávam a ako som písal, verím v Boha a v katolícku vieru. To, že kritizujem cirkev je však niečo iné, ani Kristus nežiadal od nikoho slepú nekritickú poslušnosť nikdy.Fakt mi ide o to nájsť elegantný a pokiaľ možno v rámci kanonického práva zákonný spôsob ako to docieliť.

Zároveň prosím diskutujúcich, a verím v to, aby sa táto diskusia nestrhla na osobné útoky na moju osobu, osobu môjho potomka, alebo osobu farára. Nechcem tu vyvolávať zlobu, nenávisť a hejt. Dúfam, že to budú diskutujúci rešpektovať.

gastanka32
27. mar 2019

@reskator87 ahoj, no myslim si ze to je len vrtoch farara koly tebe,mali by ste sa obratit na vyssiu instituciu ktora spravuje farnosti v okrese, alebo je este jedna moznost opytat sa niekde inde farara ci by sa nedal krst urobit u nich v kostole v inom meste/dedine, nemyslim si ze to je nemozne,

reskator87
autor
27. mar 2019

@gastanka32 no ako, príde mi to ako pomsta za to, že som jednudocho nahlas a otvorene kritizoval cirkev. Proste toto mi dookola vykrikuje dotyčný pán farár a zrejme ho neukecám k ničomu. Ako som písal, v priebehu dneška skúsim zavolať na biskupský úrad a opýtať sa, že čo by sa s tým dalo robiť.

judar
27. mar 2019

Rozmýšlam ako ja len budem riešiť v buducnu krst...to bude celá rodina na noze kedze ja do kostola ani nevpachnem za to ze som bola bitá fackaná fararom este aj som domov s modrinami chodila dokonca ked si spomeniem ze ma ten idiot nutil jak decko klacat na kolenach pred nim na studenej zemi a odriekavat v placi a v strachu desatoro... je mi zle dat co i len jedno decko pokrstit nieto este aby sa mi ho dotkli tieto falosne kreatury kazajuce o dobre a konajuce hriechy za oponou

terezka1947
27. mar 2019

@galioska ale no...ja sa snazim zit vieru,co najuprimnejsie,ale skor si o sebe myslim,ze mam k.dokonalosti velmi daleko.
A pravidelnost v chodeni do kostola predsa neurcuje silu a pravdivost viery,ci.hej?
Prave pre laxny pristup,pre vydobavanie si toho,co mi vyhovuje,co nie.....prave toto metie ostatnych,pri pohlade na nas
A toto neplati iba pre katolikov....to plati pre.vsetky nabozenstva.
Mne sa pacia ludia,kt.povedia verim v toto.a toto....a beru to vazne. A ludia,kt.povedia rovno neverim. Ale existuje asi aj skupina medzi nimi....lavirujuca,mozno z nezaujmu,mozno hladajuca....
No delit ludi podla nabozenstva,aki su....tak to nie. Ludia su bud dobri alebo zli...

terezka1947
27. mar 2019

@reskator87 ok,beriem

gastanka32
27. mar 2019

@reskator87 ano mas pravdu, nepaci sa mu tvoj nazor a tvoje vyjadrenie sa v ramci tvojho povolania,ale vsetci vieme ako to obcas byva a milion x boli kauzy o zneuzivani a neviem akych este. Podla mna to urcite pojde a nakoniec mozno aj tam u vas, ak nema padny dovod nepokrstit synceka 🙂 Drzim vam palce a daj vediet ako to dopadlo 🙂

galioska
27. mar 2019

@terezka1947 písala som všeobecné a na to že naplno sa tomu odovzdať je u mňa asi to, keď sa človek zriekne radosti bežného života a oddá sa čisto len Bohu a ľuďom, čo sa tiež nedodržiava v cirkvi naplno, čiže to naplno ani neexistuje a sila viery je v každom iná a za to ľudí netreba napádať a poučovať ich aká cesta je tá pravá lebo každý si tou cestou musí prejsť sám či verí či nie a neexistuje čisto len čierne a biele existuje aj stred, ktorý ľuďom neubližuje a nedramatizuje im život,,,

galioska
27. mar 2019

@judar ale cirkev toto robi odjakživa, si jedna z obetí, po takej skúsenosti sa ti ani necudujem

0silvia0
27. mar 2019

@judar a ako toto riešili tvoji rodičia? Nezasiahli?

terezka1947
27. mar 2019

@galioska spytam sa ta takto....vsetci su zli?

galioska
27. mar 2019

@terezka1947 píšem niekde že všetci sú zlí? Odkopiruj mi to 😁Ja som reagovala na to naplno, že buď veríš alebo nie 😊, čo je blbosť😉

terezka1947
27. mar 2019

@galioska ok,beriem tvoj nazor

anitta98
27. mar 2019

To je akože sila, že farár vie narobiť takéto problémy? Veď oni by predsa mali ľudí podporovať v tom, aby boli cirkevne založení a nie ich od toho odrádzať, no nie? Ako niekedy sa mi až rozum pozastavuje nad niektorými vecami!!!

judar
27. mar 2019

@0silvia0 uz je to dost rokov dozadu...bolo to vtedy dost zle lebo bolo minimalne 15 dalsich co tiez napodobne dopadli aeste vacsia kopa tych co si stali za svojim ze " dieta klame a robi si modriny samo" aj naprik tomu ze iny tiez dostali facky len to je to ked sa silny krestania zomknu a su na strane farara ze nic nespravil ...a jeho urodzenost agresivna si dalej robila povinnost ci v skole ci v kostole

mijo53
27. mar 2019

@janci05 náš by vám tiež nepokrstil preto, že žiadate sviatosť pre dieťa a vy rodičia nemáte sviatostné manželstvo, tak ako chcete učiť dieťa náboženstvo , hlavne 7 sviatosti 1. krst 2 birmovanie, 3 sviatosť oltárna, 4 pokanie 5 pomazanie nemocných, 6 posväteniekňazstva, 7 manželstvo

mijo53
27. mar 2019

@reskator87 ty si nemal kritizivať cirkev ale keď už tak konkrétnych členov cirkvi, cirkev bola, je a bude a všade sújedinci, ktorí vytrčajú z davu

lujza123
27. mar 2019

@reskator87 rieš to vyššie a ideálne pisomne. Alebo počkaj až sa dá dieťa pokrstiť samo

reskator87
autor
27. mar 2019

@mijo53 nikdy som neoľutoval to, že som kritizoval cirkev a pedofilných kňazov, resp. kňazov, ktorí zneužívajú malé deti. A aj keby som to mohol zmeniť, nezmenil by som to. Ale mstiť sa na nevinnom dieťati za "hriechy" (pričom je disktuabilné, či ide o hriech) svojich rodičov, to by sa farár nemal. Žiadam pre moje dieťa krst, aby nežilo v hriechu - a to mi nemá právo nikto odoprieť. To je môj názor. Ešte pripomeniem - aj keď rodičia nemajú uzatvorenú sviatosť manželstva, to neznamená, že nemajú tento úmysel uzavrieť túto sviatosť, prípadne, že sú neschopní viesť dieťa ku kresťanskému životu - a toto je výklad priamo z Vatikánu z Konkgregácie pre náuku viery.

V každom prípade volal som dopoludnia na biskupský úrad, kde mi bolo oboznámené, že by som mal absolvovať u farára predkrstnú náuku aj s manželkou, tak som bol teda opäť za farárom, kde mi stále vytýkal, že jednoducho klamem a hovorím nepravdy o pedofilných kňazoch, že to nie je pravda, že mi nedovolí absolvovanie predkrstnej náuky a že keď chcem, nech si dám dieťa pokrstiť u evanjelikov, alebo u protestantov. Tak som opäť volal na diecézu, prisľúbili, že to s ním budú konzultovať a že prinajhoršom sa teda budem musieť obrátiť na cirkevný súd, nakoľko krst je plne v kompetencii farára v ktorého farnosti máme podľa kanonického práva trvalý pobyt (hovoríme o cirkevnom trvalom pobyte, nie o občianskom trvalom pobyte).... toľko aktuálne info z dnešného dňa.

terezka1947
27. mar 2019

@reskator87 a to nemas nejakejo znameho kamarata farara?

reskator87
autor
27. mar 2019

@terezka1947 no mám, len ten mi tiež povedal, že potrebuje povolenie od farára v mojej farnosti :/

saslavka73
27. mar 2019

@terezka1947 Terezka asi sa s fararmi nekamosi keď ich kritizuje. 😁

michellemary
27. mar 2019

@reskator87 choďte za iným kňazom, a poproste ho, aby zavolal vášmu farárovi, že ide krstiť vaše dieťa. Som dobrovoľníčka vo farnosti, a náš pán farár takto volal inému kňazovi, porozprával sa s ním, a on tú licenciu dostal.

marianita3008
27. mar 2019

Ja by som sa pana farara opytatala, ci sa neboji pekla, lebo aj zakladna znalost Biblie mi staci, aby som vytiahla vyrok Jezisa, ktory hovori o tom, aby sme nechali deti/najmensich ist k nemu a kto je on, ze si dovoli odopriet nevinnemu dietatu sviatost krstu. Vy budete dieta viest k viere v Boha a Jezisa, nie k slepej viere vo fararov, ktori su tiez ludia..no a tento je ocividine tiez dost omylny, ked nadsadzuje knazske povolanie nad jeho poslanie.

orta
27. mar 2019

@reskator87 Otras co sa tu deje, nechapem ako si to jeden tak veriaci a vyznavac cirkvy moze robit taketo nazory a predsudky co by mal ist prikladom. Hrozne, skuste sa opytat na inej fare 🙂

ollynka
27. mar 2019

@janci05 my sme potrebovali, náš farár nám musel dať povolenie, že ho chceme pokrstiť inde-bolo to pred 6,5 rokom.