icon

Finančný dar na svadbu

katuskaa159
20. apr 2021

Dobrý deň všetkým!
Chcela by som sa spýtať, možno pre niekoho hlúpu otázku.
Spolu s partnerom sme boli pozvaní na svadbu. Budúci manželia majú novo zariadený bytík, takže si želajú skôr peniažky ako svadobný dar. A tu nastáva dilema, prosím vás, koľko sa tak dáva do obálky? Rodinný vzťah- budúca nevesta je moja teta. Nevieme sa s partnerom dohodnúť, koľko by sme mali prispieť. Nerobí nám problém žiadna čiastka, len chceme vedieť váš názor, koľko dať, aby sme náhodou neurazili.
Ďakujem za odpovede❤️

Strana
z2
jaskolka
20. apr 2021

Nám dávali cca 50,100 eur, kto ako.Väčšinou rodina dala 100,kamarati 50 a zreby, čo sme si výslovne želali namiesto kvetov,to sme napísali na pozvanku.Plus potom na redovom boli v košíku 10, 20,50 bankovky

babovka2321
20. apr 2021

@katuskaa159 my sme dostali zvycajne 100-200/par, od niektorych viac. Asi by sme tiez davali aspon tych 200 ako par (ale mozme si to dovolit, aj ovela viac), ale z opacnej strany (ked som sa vydavala) som tolko necakala urcite od hosti, cakala som, ze 100 od paru je taky dobry strop 😁

petamich
20. apr 2021

podla mna to je velmi individualne 🙂 u nas vzdy platila povedacka "naklady na osobu x 2" - cize napr. v Bratislave
sa zvykne davat viac (mozno) ako na vychode, zalezi od toho, ci vam platia aj ubytovanie

tohto sa snazim drzat a potom este podla toho komu

kolegom/nie uplne blizkym kamosom zvykneme davat tak 50-75 na osobu, blizkym priatelom/sirsej rodine tak 100 na osobu, blizkej blizkej rodine a najlepsej kamoske sme davali este viac ale to uz potom zalezi od kazdeho :D

ak k tomu nieco este kupujeme (napr. kvety ale tym sa vyhybam radsej dam viac penazi), tak kusok menej

moj manzel s tym napr. nesuhlasi, jemu sa to zda vela penazi, tak ja vzdy "doplacam", aby sme boli obaja spokojni

ivver
20. apr 2021

S manželom dávame 100 eur, väčšinou sme aj my dostávali 100 eur.. prevažne, ale boli v obálke aj 50 eur, aj 200 eur, myslím že tá 100 je úplne v pohode 🙂 plus vždy dám urobiť krásny box kde sú kvety aj žreby 🙂

sandra151
Autor odpoveď zmazal
katuskaa159
autor
20. apr 2021

@petamich ubytovanie nám neplatia 🙂 ani odvoz lebo to všetko máme v našom meste. Bývame tu všetky rodiny. Takže všetci domov do duchien.😁

katuskaa159
autor
20. apr 2021

@ivver áno, chceme ešte nejakú drobnosť ako kvety alebo sme premýšľali nad "kyticou" so žrebmi a kvetmi 🙂 máme známu kvetinárku a tá vytvára všelijaké parády😁 nešli by sme len s obálkou😊

katuskaa159
autor
20. apr 2021

Ďakujem všetkým za odpovede. Aspoň nás to posunulo a už vieme, ako sa odraziť 😊 Ja som nikdy na svadbe ešte nebola, takže som nevedela vôbec a partner chodil len ako dieťa a to vtedy samozrejme nevnímal, že nejaké dary sa dávajú. 😊 Veľmi ste nám pomohli.

petamich
20. apr 2021

@katuskaa159 my tiez zvykneme kupit pekne prasiatko a bankovky vhodime tam alebo davame do obalok, ze na nervy/na panvicu/na vylet...pripadne zreby alebo napr. sme kupili salky pekne nevesta/zenich a do nevestinej dali vacsinu penazi a do zenichovej 5E, aby to nebolo len, ze obalka (ale nic proti obalkam, mali sme teraz svadbu v case korony na urade a kazda jedna obalka potesila 🥰)

a hlavne nech maju nevesta a zenich pekny svadobny den a uzite si to!

pribinak
20. apr 2021

@katuskaa159 radšej normálnu kyticu, minule tu vola podoba téma a veľa bab písalo, že dostali take kytice to žrebov a škoda peňazí za zreby, to im mohli dať radšej do obálky. Že keď podostierali zreby, tak tam bolo dokopy 20 EUR
Ja som kúpila sesternici na svadbu take mini cokoladky, s menom nevesty a ženícha. Uolne take malé. Malo tomboly úspech

https://www.sashe.sk/blancanieve/detail/svadobn...

ivula0807
20. apr 2021

My dávame do obálky tak od 100 do 200 €, záleží od toho komu na svadbu ideme, či ide o blízku rodinu, blízkych priateľov a tiež berieme ohľad na to či cestujeme na svadbu niekde ďalej a teda mladomanželia zabezpečujú pre nás aj ubytovanie.
My sme od hostí dostávali tiež tak 100, 150, 200 €, od niektorých aj 250€. Záleží samozrejme aj od finančných možností.

fadama
20. apr 2021

Cca 2000eur

zuvelyn
20. apr 2021

Tolko, koľko si môžete dovoliť. Ak dáte 100 a potom týždeň nebudete mat co jesť tak dajte menej. Ja som na svadbe vobec nepozerala ze kto nam co a kolko dal a bolo mi to jedno aj keby sme nedostali nic.nerobila som svadbu preto aby som na nej "zarobila" ani som necakala ze by sa mi mali vrátiť náklady 🤦🏼‍♀️
K veci, muzovmu bratovi sme dali 300,inak dávame 100.

nttnnt
20. apr 2021

50-100, tolko by som dala ja...zreby by som nikdy nekupovala robila som snimi :D zbytocne vyhodite peniaze :D :D

hlubik
20. apr 2021

@katuskaa159 ahoj mi sme davali tak neter 200, sesternica 100 mi sme isli 2

hlubik
20. apr 2021

@katuskaa159 este som zabudla ze u nas su este cepenky sa dava zvlast tak 20 eur a kupovali sme este 3 flase kavu a uz ani nepamatam

surama
20. apr 2021

U nas na vychode sa dava 50 za par, pokial sa ide napr. bratrancovi, sesternici, kamosovi, ked blizsej rodine, tak 100-300. Mozno sa to zda malo, lenze potom sa na svadbe zvykne zbierat na kocik, tam date napr. 10, 20 eur a potom redovy, tam napr. 20 eur (ak blizsia rodina tak 50-300) + podla toho komu idete, tak sa prispieva na tortu, kolace + samozrejme flaska (15-20 eur) + zreby alebo kytica.

zuvelyn
20. apr 2021

@surama som z východu a toto počujem prvý krát. redovy ano, ale ten zvyšok je teda dobry bizár 😅

emv
20. apr 2021

My sme od rodiny dostali po 1000€ a po 500€ od súrodencov, od známych po 100

ivver
20. apr 2021

@surama wau tak to je riadny prepál 😀

surama
20. apr 2021

Napr. to prispievanie na kocik (to som zazila asi len na 2 svadbach) + prispievanie na tortu a kolace sa ani mne nepaci...ale inak vy, ked idete na svadbu, tak nedavate peniaze + flasku + kvety alebo zreby?

lopka1313
20. apr 2021

Tiez som z vychodu, davame 50 na osobu (aby sme cca zaplatili, co ich stojime na oslave). Plus potom redovy vecer 10-20 eur/par. Davala som tak kamoskam aj rodine a prislo to vsetkym primerane 🙂 Plus miesto kytice zreby za 10 eur/par. Plus flaska tvrdeho/par. A ked je blizka rodina, tak starsia generacia okrem toho riesila aj tortu/kolace, mne to pri kamoske, ktorej som birmovna, ani nenapadlo :D a sesternici kolace riesila za nasu rodinu mama... inak krabica kolacov a flasa svadobneho vina sa zvykne rovno aj vratit po svadbe do ruk vo forme vysluzky 🙂
A teda, u nas sa neprispieva na tortu/kolace, ale objednava/pecie sa realne torta/kolace. A dohaduje sa to vacsinou s mamou nevesty/zenicha, co si praju. Aby svadobny par s rodicmi mal toho menej na hlave, zvyk z minulosti, ked sa vsetky tetky z rodiny a dediny stretli a chystali tyzden danu svadbu 🙂

katuskaa159
autor
20. apr 2021

Ďakujem veľmi pekne. 🙂 V našich končinách redovy nepoznáme. Musela som použiť uja googla😅 aj partner bol teraz prekvapený a nevedel, čo to je. 🤣 koláče s fľaškami riešia (kupujú) súrodenci mojej tety (môj otec a ostatní súrodenci) spolu s jej rodičmi. Na to sa neskladáme. A nevesta si vraj neželá ani doniesť kvety (čo som sa teraz dozvedela) jej je to ľúto, aby ich potom vyhodila, takže k peniažkom musíme niečo ešte vymyslieť 🙄 ale zaujímavé názory, ďakujem vám veľmi pekne. Ak by ste mali aj nejaký nápad, čo by sme im mohli ešte podarovať, bola by som vďačná.

katuskaa159
autor
20. apr 2021

@pribinak ďakujem 😊 pozriem to

surama
20. apr 2021

No ved ja som tiez pisala, ze podla toho komu idete, tak sa prispieva na tortu a kolace alebo donesu...neviem, co je na tom nepochopitelne. Napr. moji krstni rodicia a surodenci mojich rodicov sa pytali ci maju prispiet na tortu + kolace alebo doniest. Tak, ako pisala lopka1313, ze starsia generacia to riesi. Asi to tak kedysi bolo. Mladi to samozrejme neriesia a neprispievaju na tieto dalsie veci.

ivver
20. apr 2021

@surama prepál som myslela tie príspevky na kočiar a podobne 🙂
redový tanec sme mali aj my ale penize sme zbierať nechceli 🙂- ale to je na každom , neodsudzujem to ani som to nemyslela v zlom 🙂

ukulela
20. apr 2021

@pribinak presne, tie žreby je podľa mňa blbosť. A ja som tiež dávala robiť personalizovanú bonboniéru, alebo prívesky s fotkou a pod. A k tomu €.

hiddenobject
20. apr 2021

Wau baby, niektorým sa vam dobre zije, ked po 200e len tak mozete dat 🙂 nam na svadbe davali aj po 20e a vobec som to neriesila. Pri niektorych som bola prekvapena, ze vobec nieco dali, kedze viem, ze sami maju malo. A svadbu sme nerobili za ucelom zarobku... ale my sme davali tak od 50-100e.

evaachesa
20. apr 2021

Ako pár sme dávali 100€ kamarátom a bratrancom či sesterniciam, súrodencom 300€.

zuzliq
20. apr 2021

@katuskaa159 my sme od kamarátov dostali ako spomienku koláž našich fotiek. Od ďalších nakreslený náš portrét. To bolo pekné.

Strana
z2