Hľadám ženu, ktorá mala sobáš v mešite
Ahojte, najde sa tu taká, ktorá mala sobáš v mešite ?
Ďakujem za odpovede 🙂
a co by si chcela vediet?
A prečo sa musí byť sobáš v mešite? Ved mu navrhni nech si ta vezme v kostole.
@dee01 ak sa stretnu dvaja inteligentni ludia, respektuju vzajomne svoje vyznanie aj kulturu. Ja mam manzela slovaka, len skratka nepochopim tieto komentare. Uplna strata casu, ona sa pytala ci ma niekto skusenost, nie na obligatne nenavistne prejavy voci moslimom. Mozno je aj ona moslimka, odsadli by ste si od nej a jej buduceho manzela o stolicku dalej v cakarni?
ja len zo zvedavosti, oni mavaju sobase v mesite? o tom som nepocula, ale co viem, tak mavaju sobasne salony, v turecku sa volaju nikah salonu, alebo mozu mat sobas aj kdekolvek inde, aj doma za ucasti imama
Osobnú skúsenosť nemám. Viem len, že napríklad tu vo Švajčiarsku, kde žijem je sobáš v mešite nie oficiálne - úradne platný. Čiže mnohí sa sobášia aj v mešite, aj na úrade.
Poznám osobne ženy, ktoré žili v krajine kde je tvrdý islam, ale vzhľadom k ich bezpečnosti nebudem písať viac. Iba toľko, kto má zdravý rozum, bude si radšej hľadať niekoho z našej kultúry, ak to mám povedať diplomaticky.
@osky a kolko pribehov by vedeli pisat slovenky kt sa vydali za slovakov, KRESTANOV? Ja mam len z muzovej rodiny 2 priklady, z mojej tiez 2,z prace 3 a tu na mk ani neratam kolko tu toho bolo
Ahoj moja svagrina sa vydavala v mesite. Ja mam za sebou tiez islamsky obrad ale nie v mesite. Co potrebujes vediet?
Mala som a na SK je to neoficiálny sobáš. Je to len sobáš "pred Bohom". Tu ani nepíš lebo to nemá význam 😒všade sa nájdu mudrlantky co " videli a počuli" a vedia o tom prd.
@lauriema prečo by sa mal ženiť moslim v kostole??
Ak niečo, píš do správy. Tu nemá význam rozčuľovať sa.
@lenqua_12325 Lebo tu sa automaticky predpoklada, ze ona je Slovenka a teda je zarucene krestanka a robi obrovsku obetu, ked suhlasi s moslimskym sobasom. Takze mu to ma vyhodit na oci - ze ved ty si zober mna v kostole a majme krestansky obrad - aby videla, ze s tym suhlasit nebude, lebo ved nie je krestan a tym padom jej dokazu, ze aky je to hrozny chlap, lebo on nemusi nic a on asa musi podriadit. (samozrejme myslene ironicky - niekto si asi nedokaze predstavit ze moze byt tiez moslimka, ze mozu byt zidovka, ze moze byt bez vyznania alebo uplna ateistka...lebo co slovak to automaticky krestan)
Inak suhlasim, ze nas svet a moslimsky svet je dost odlisny - od malicka su vstepovane rozlicne hodnoty, ine vnimanie sveta, rodiny, roli cloveka v spolocnosti, manzelstva, fungovania domacnosti, atd. Neznamena to, ze jeden sposob je dobry a druhy zly. Iba to, ze to chce na oboch stranach jednotu v nazoroch alebo obrovsku davku tolerancie a pochopenia a hladanie si tej svojej rovnovahy co si z ktorej kultury vezmeme ako svoje.
ja som si prečítala "v maštale", reku asi urobila preklep... ale významovo to vychádza na rovnako 🙄
@petulda333 len je sakramentsky rozdiel sa potom rozviesť so ,,slovenskym kresťanom,, alebo s tým moslimským.
@dee01 Kazdy normalny pricetny clovek si snad vopred zisti dosledky svojho konania - teda nielen podmienky ako uzatvorim takyto sobas, ale aj aky to bude mat dopad na mna, na buduce deti, ako sa postupuje v pripade odlucenia, rozvodu, atd. Ake sobasom ziskam prava a ake povinnosti.
A potom je na kazdeho uvazeni, ci s tym suhlasi a ide do toho alebo nie. Kto si to nezisti, alebo si mysli, ze to je len tak a v skustocnosti to bude ine, tak je podla mna hlupy.
@lenqua_12325 ďakujem, napisem Ti. 🙂
@petulda333 ja som nikde nepisala,ze vsetci slovenski ci europski muzi su ideal.
Takze tieto tvoje fantazie na mna nehadz!
Prave preto,ze uz 2 ludia s rovnakymi kulturnymi,nabozenskymi,vychovnymi tradiciami maju dost tazke spolu zit,pochopit sa...
Prave preto 2 ludia z 2 tak odlisnych svetov,nahladov na zivot ..to bude este ovela tazsie.
A obzvlast moslimovia...piste si co chcete.
Su neoblomni,presadia si svoje.
Pozrite sa okolo po svete-kto vyvolava najväcsie problemy?
A ani tie knihy ci filmy nie su pisane len tak.
Ale vsak kto chce kudy kam...
@lenqua_12325 poculi a videli o tom prd?
Tak to trochu popis,nech mame trochu pohlad mozno z inej strany.
Mna by to nahodou dost zaujimalo.
A pisem to vazne,bez ironie..
Pretoze ja fakt zatial nepoznam ziadny normalne fungujuci vztah Europanka-moslim.
A vobec nejde iba o veriace zeny...
Ale o styl zivota,nazory,pravidla....
A ostatné ja neviem čo riešite zbytočne, ja som položila otázku či tu niektorá taká je. A nie prečo, ako, za akých okolnosti a podobne ste začali riešiť, je to každého vec s kým vstupuje do manželstva. Ano sú takí moslimovia, ktorí berú svoju ženu ako majetok, že ju vlastnia, manipulujú s ňou, žena je pre nich nič a podobne, ale sú aj takí, ktorí sú normálny, resp. berú svoju ženu úplne inak a nie ako handru.. a tak to je aj u Slovákov resp kresťanov/židov a neviem u koho ešte.
Keby sa ľudia pozerali na osobu aký ma charakter a nie akého je vyznania svet by bol hneď krajší. 🙂
Ale veľa ľudí bude odsudzovať moslimov len na základe toho čo počúvajú v TV, čo čítajú z kníh. Prečo sa take nič nepíše o kresťanoch? Ako pijú a týrajú svoje ženy ? Ako nevedia zabezpečiť rodinu finančne a ako prvé keď príde chlap z roboty ide do krčmy, potom prinajhoršom bije svoju ženu? Takéto veci sa nepíšu a deje sa to denno denne . Koľko párov sa rozvádza ? Lebo nie sú šťastní ?
Manželstvo by malo byt o tolerancii a o chápavosti toho druhého a o vzájomnom rešpekte, al niečo take nefunguje nefunguje manželstvo a ja od Vás radu nepotrebujem, ja som si svoj vyber spravila.
@fokuska tu vobec nejde oba o nabozenstvo.
Nemusi byt automaticky krestanka...
A to,co pises,ze vopred si zistis ake by si mala prava,co s detmi v pripade odlucenia...
Haha...
To vsetci velmi dobre vedoa,dotycny bude dotycnu presviedcat ze to tak nebude....ale pis si-ak by sa jej aj podarilo od neho odist-co tiez nie je take lahke,deti ostanu jemu.za kazdych okolnosti.
A vela inych veci...
No...ale tak snad nam tu niekto napise i nieco pozitivne-z vlastnych skusenosti...
Vidiet,ze si velmi zalubena a velmi presvedcena o svojej pravde.ale vies,este nie ste zosobaseni.este mu nepatris.ano nepatris,potom uz budes.
Nie,moslimov nikto neodsudzuje len tak a ani nehadze do jedneho vreca.
A ani krestanov nikto tu nevykresluje ako svätcov...
Ale o rovnopravnosti muza a zeny v moslimskom manzelstve mozes ozaj iba snivat.
Zijes s nim v jeho krajine?
Bola si tam uz?
Pretoze az potom to pochopis...
@osky mame 3 v rodine a predstav si, ze ziju omnoho lepsie nez mnoho krestanskych rodin. Mame v rodine aj kurda a rozumeju si velmi dobre. A nie su to fantazie, ty to tak pises, akoby nik iny zly nebol
@osky Tak ked nemusi byt automaticky krestanka, tak preco mu ma navrhnut svadbu v kostole?
A ze to velmi dobre vedia ale veria tomu, ze to tak nebude. To akoby som ja poznala slovenske zakony ohladom manzelstva - napriklad ze budem msueit platit vyzivne po rozvode a manzel by povedal, ze neboj sa, to tak nebude. Mala by som mu verit? Ved viac je zakon ako nejake slovo, ze neboj sa, nebude to tak. Ano, moze ti slubovat aj Slovak, ze nebudem ziadat vyzivne - ale zakonna moznost tu stale je.
Cize to sa pre taky sobas rozhodne, tak nech rata s tym, ze muz moze slubovat alebo stale su jeho pravomoci (a aj zenine) dane v ramci zakona. Cize ano, moze povedat, ze deti pojdu s nou, ale zakon hovori, ze dieta ostava tam - a toto plati, toto musi ona brat do uvahy.
Preto pisem, ze tam treba brat do uvahy uplne cele pozadie - kultura, pohlad na zivot, na to ako funguje rodina, spolocnost atd - lebo to je vryte hlboko v myslia a pre nich su tie veci samozrejme - tak ako su pre nas vryte a samozrejme uplne ine veci. A bud sa jeden podriadi plne tomu druhemu a jeho tradiciam, alebo najdu spolu nejaky kompromis - ale to chce obrovsku snahu a toleranciu z obcoh stran, byt otvoreny inym veciam a niekedy "popriet" to, co ma od malcika vtlkane do hlavy ako normalne.
A ono je to casto tak, ze tie negativne pribehy sa dostanu vsade do sveta, pocujes o nich a tie priklady pekne spoluzitia a fungovania nie, lebo oni nemaju potrebu to roztrubovat. Kto ma zle skusenosti, tka chce varovat inych, ale kto je spokojny, tak nema dovod o tom vsade pisat.

Nemala som,chvalabohu.
Rozmysli si to este!
To nie je sranda.uplne iny svet pre nas Europanov.