Hovoriť deťom, že darčeky sú od rodičov?
Baby len zvedavosť, dôvody ma nezaujímajú, ste tu také rodiny ktoré sa rozhodli ze od malička budú hovoriť deťom ze darčeky sú od rodičov? 🙂
Ja rovnako v tomto deti neklamem, syn je celý ja a viem ako ťažko som prežívala keď som sa dozvedela že rodičia mi celý čas klamali, mala som problém im potom veriť cítila som veľkú zradu. Čiže už iba preto synovi hovorím pravdu ako to je 😊
áno... náš malý nechápe prečo Ježiško nosí darčeky keď je malé bábo, ktoré vidí každý rok v betleheme, takže neriešime... Na darčeky sa teší aj bez Ježiška 🙂 a presne o tú radosť ide ✌
my to mame tak nejak napoly… ze jezisko sa s nami poradi co by chcela, da nam peniaze a my to kupime 😆 raz sa prekecnem ze sme darceky kupili my, potom zas ze su od Jeziska 🤷🏼♀️ ma 4 a zatial sa nepytala na nezrovnalosti :D
@smajliica
@anjelicek26
@canis_lupus
@mariankahr
Žienky, mňa zaujíma, či aj vaše okolie hovorí deťom, že darčeky kupujeme my ľudia a nie Ježiško? Lebo keby napr. mojim deťom poviem, od koho sú darčeky, ako sa budeme tváriť pri ich bratrancoch, ktorí k nám prídu a ktorým darčeky nosí Ježiško? Ako sa potom neprekecnúť pred ostatnými deťmi v rodine? Vaše malé deti sa neprekecnú pred inými? 🙂
@minka201 tak naše deti nemajú žiadnych bratrancov sesternice iba starkých deda a babku 😀 čiže jedine v škôlke môžu vykecat ako to ale to si myslím že sa budú naťahovať medzi sebou kto to ako pozná
U nás dávajú darčeky rodicia, od začiatku, ja som dodnes nepochopila, co je akože čarovné na vymýšľani si imaginárnej postavičky namiesto lásky v rodine, ale dobre. Moje deti na Ježiška nikdy neverili a napriek tomu su vianočni fanatici rovnako ako ich rodicia.
@minka201 môj skoro 5-ročný má 6 bratrancov a sesterníc 2-9 rokov a zatiaľ ok. Pred nimi hovoríme, že Ježiško nosí darčeky. Povedali sme mu, že niektoré deti si myslia, že darčeky nosí Ježiško, tak keď to budú spomínať, nech im nehovorí, že ich kupujú rodičia 😁 Minulý rok mali aj Mikuláša v škôlke a všetko ok, našťastie nezačal všetkým hovoriť, že je to len prezlečený ujo 😂
Je uplne jedno co povies dietatu, od koho su darceky... skor ma zarazilo, ze maly ma 3 roky a doteraz ste nerobili ani stromcek.. prosim ta,premoz sa kvoli tomu dietatu, ozdobte si stromcek, upecte medovniky, uvarte punc, pustite pesnicky... ty hovoris, ze sa ti nechve dokopat do toho, ale tvoje dieta si snad zasluzi raz v roku vianocnu atmosferu
Ďakujem vám všetkým za reakcie idem sa pustiť do čítania 🙂
nasa ma 9, na Jeziska asi veri (neviem isto),ale kvoli dalsim malym detom v rodine, co veria, nechceme kazit radost. Ale dcerke som povedala, ze Jezisko ma toho velmi vela, ze hlavne nosi darceky opustenym detickam v domovoch co nemaju rodicov, alebo maju len jedneho, alebo chorym atd. a ze my mu pomahame s darcekmi pre nu a rodinu. Tiez robi vlastnorucne darceky, ktore dava starym rodicom, spolu vyrabame a aj v obchode ked kupujeme, tak poviem, ze pomahame Jeziskovi, aby toho nemal tak vela 😉 Berie to tak realisticky, ze niekedy si aj myslim, ze uz neveri, ale akokeby nechcela kazit radost nam, ked si myslime, ze ona veri 🙂

Jedine,co treba detom vysvetlit od mala aj tak je,ze ich viera (v cokolvek) nie je nic,co treba vnucovat a cim treba *osvietit* ostatne deti. Kazdy veri comu chce a v kazdej viere je kus pravdy,historie a rodinnych tradicii.. kedze maju v triede deti roznych nabozenstiev a kultur, chapu to z viacerych uhlov pohladu velmi dobre.. casto lepsie ako dospeli..