Je dôležité na Vianoce piecť ?
Je nutnosť na Vianoce piecť ? Včera mi povedala kamarátka, že moje deti nebudú kôli tomu ok a budú mat zle spomienky na Vianoce. Je to naozaj tak dôležité ? Ona má iba jedno a času na všetko ja toľko času nemám mám malinké deti okolo ktorých stále treba behať. Hlavne okolo ročného. Nemám žiadnu pomoc od rodiny.
Možno myslela len to, že budú mať pekné spomienky na spoločné pečenie a tú atmosféru.
Keď ti povieme áno, je to nutnosť, tak poletíš do obchodu na múku, maslo, vajcia a všetko čo treba a napečieš 12 druhov zákuskov?
Ty si rob tak ako je tebe dobre, máš malé dieťa a nemáš energiu na pečenie, budete piecť o rok alebo o dva alebo o päť. Tvoje deti o nič nebudú ukrátené. Ja mám veľké deti a poviem ti jedno tajomstvo - pamätajú si len veľmi málo vecí z útleho detstva. Keby nemáme fotky tak by mi ani neuverili že sme niekde boli, alebo niečo slávili.
Boze moj. Tak snad budu mat na Vianoce inu peknu spomienku, nez pecenie.
Boze ludia co vy mate stale s tym pecenim? Kazdy den. Od konca oktobra dost ,ze nie ,peciete uz,mate uz napecene, co peciete, je ok ak nebudem piect, kolko druhov. Kks ved urobte si podla seba. Naozaj netreba nazor kamosky,susedy zeny z kona. Ked poviem budes piect 30 druhov tak ich upecies? Tvoje deti to isto preziju bez kolacov kludne. Moje deti musia mat aspon perniky. Ale ak by sme neupiekli preziju rovnako
@anonym_autor My nebudeme mat ani stromcek 😅 Mame iba vyzdobene ihlicie vo vaze a dovidenia. Nasa rodina sa nieriadi tym, co diktuje spolocnost, ak je to nieco co je nam uplne ukradnute 🤷.
Koláčiková trauma ? 😂
Nemusíš piecť, však sú to vaše Vianoce.
To naozaj treba taketo otazky? Ci sú niektorí nesvojpravni? Musi im to odklepnut MK? Ja pečiem na poslednú chvíľu, lebo mam rada čerstvé a nie mesačné. Žiadne, ze medovníčky ap. Co chcem, to objednám.
Nehnevajte sa mňa, ale stačí to tu pár dní čítať a ja by som asi väčšinu žien tu zbavila svojprávnosti.
Nepeciem a Vianoce mame aj tak vzdy krasne 💜
Niektore mate vycitky ozaj uz za vsetko 😃😃
Boze ludia co vy mate stale s tym pecenim? Kazdy den. Od konca oktobra dost ,ze nie ,peciete uz,mate uz napecene, co peciete, je ok ak nebudem piect, kolko druhov. Kks ved urobte si podla seba. Naozaj netreba nazor kamosky,susedy zeny z kona. Ked poviem budes piect 30 druhov tak ich upecies? Tvoje deti to isto preziju bez kolacov kludne. Moje deti musia mat aspon perniky. Ale ak by sme neupiekli preziju rovnako
@anonym_9d5e0b tiež som už z tách tém o pečení na nervové.
@anonym_autor máš deti, tak hádam by si mohla mať vlastný úsudok. V živote som ako decko s mamou nepiekla, lebo ma to vtedy nezaujímalo a koláče nemusím. Napriek tomu mám na Vianoce v detstve krásne spomienky a pečiem teraz veľmi rada. Kúp pár koláčov, keď nestíhaš a vybavené, peknéVianoce budete mať aj tak
Pozri, ked boli moje deti malicke, upiekla som z kupovaneho lineckeho cesta tri druhy, plnene lekvarom, suche macane v cokolade a plnene nutelou, kupila som marlenku a bolo, ked boli vacsie, tak od 4 rokov, piekli sme spolu medovnicky a niekolko rokov sme robili aj medovnikovu chalupku. Uz su velke, a traumu z toho ze som nepiekla ked boli uplne male nemaju. Pamataju si zdobenie chalupky, a to ze po vianociach chalupku dostali babkine sliepky a my od nich vajicka.
@anonym_autor teraz žiadna matka malého dieťaťa nebude piecť, nebude variť, pretože nemá pomoc od rodiny? 🫣
mňa absolutne pečenie nezaujíma a nezaujímalo ma ani ako dieťa - ak by ma mama nútila k tomu s ňou piecť skôr by som k tomu mala odpor a nie že pekné spomienky 🤦♀️ tak sa spýtaj svojich detí či chcú s tebou piecť - ak áno, kúp cesto v lidli a napečte - ak nie, o starosť menej 👍 pekné sviatky ☺️🎄
Nepeciem a Vianoce mame aj tak vzdy krasne 💜
Niektore mate vycitky ozaj uz za vsetko 😃😃
@ivik4 nemá čas napiecť, ale zrejme sleduje nejakú trúbu na IG, ktorá napiekla už dvadsať druhov, tak má z toho mindráky. Ja sa divím, že to stále dookola niekto rieši, ja pracujem v prevažne ženskom kolektíve, ale netuším, či niektorá piekla a čo. A to pečiem rada, ako som písala, ale upečiem jeden zákusok a štedrák. Nemáme návštevy, ani tri žalúdky každý, navyše na druhý sviatok už nie sme doma.
Moja zlatá, vybodni sa na sprosté reči.
Koľko behá po tomto svete hrdiniek, ktoré všetko zvládnu... Ich vec.
Ja som už napiekla, pekné medovníky z cukrárne z petržalského Kauflandu a tácku mix pečiva z Naglreiter na Obchodnej.
Považujem teraz kauzu pečenie doma za uzavretú. Aj tak si to jem sama.
Minulý rok som kúpila krabicu napečeného v Pantarhei.
Ja mám zlé spomienky na Vianoce - lebo moja mama si nevedela chvíľku sadnúť , myslela si, že musí variť, piecť a upratovať o dušu spasenú.
Ja takú otročinu odmietam.
Nenavidim pecenie z duse.. nic sa mi nikdy nepodari 😀😀 tento rok som kupila hotove medovnikove cesto a dovidenia..
nepečiem. nemám pocit, že kvôli tomu budú horšie Vianoce. nikdy som nepiekla, nikdy neboli horšie. ani dieťa to takto nevnímalo. ak bola ohromná chuť na sladké, kúpila som 1 krabicu suchých kvalitných koláčikov a vybavené. ušetrený čas, nervy, energie....
a ešte jedna vec. správna kamoška by ťa povzbudila, povedala by ti, že to vôbec nevadí. a keď tak super všetko stíha, ešte by ti ponúkla za tácku koláčov pre tvoje deti. toto nie je správna kamoška 😀
Moja zlatá, vybodni sa na sprosté reči.
Koľko behá po tomto svete hrdiniek, ktoré všetko zvládnu... Ich vec.
Ja som už napiekla, pekné medovníky z cukrárne z petržalského Kauflandu a tácku mix pečiva z Naglreiter na Obchodnej.
Považujem teraz kauzu pečenie doma za uzavretú. Aj tak si to jem sama.
Minulý rok som kúpila krabicu napečeného v Pantarhei.
Ja mám zlé spomienky na Vianoce - lebo moja mama si nevedela chvíľku sadnúť , myslela si, že musí variť, piecť a upratovať o dušu spasenú.
Ja takú otročinu odmietam.
@elz1920 toto mame podobne, tiez som z rodiny, kde muselo byt napecene 15 druhov minimalne, co sme jedli do marca, strhana upachtena mama, co tiez nevedela 5 minut sediet a isla jak motorova mys. Vyvlakali sme veci zo skrin, umyvali vsetko ako blazni. Okna aj ked bolo -15 museli byt umyte. Nikdy ma nepustila k nicomu v kuchyni, ani k peceniu ako male dieta. Ziadna traumu nemam a bavim sa vzdy na tom, ako sa ine zeny tromfuju, ze ktora ma viac vianocneho peciva. Kamaratova zena pecie 40 druhov, z toho 30 je rozna forma lineckeho 🙈 Napaciem zopar kusov z pol davok, tak tri druhy, uplatlem nejake gulicky a potom spravim este medzi sviatkami tiramisu a nejake slane pecivko.
Ja peciem, vzdy som piekla aj pri detoch, moja mama nas k tomu viedla a inspirovala.
Ale v dnesnej dobe, ked si vies objednat, kupit co len chces, kedy chces ake chces, riesit taketo chujoviny o zanedbanych detoch nepecenim vianocnych kolacov...
Akoze sorry zeny, ake vianoce si spravite, take budete mat, nikto vam domov nepride kontrolovat vianocne menu a ked si kupis par kolacov tak budes mat upecenych par kolacov. Ked nebudes, tak nebudes, Vianoce nie su o sutazeni s ostatnymi.
@anonym_autor ja nepeciem, moja mama áno. Keď si predstavím ten stres vždy pred Vianocami, keď som jej ako decko musela asistovať pri pečeni, tak mám husiu kozu… toľko k pečeniu mamky s deťmi 🙄🙄🙄
To fakt jej nevies povedat, ze vianoce nie su o peceni..
A kto ma deti pod 3 r a idealne viac kusov deti, tak ani nemoze povedat, ze je to pekna spomienka 🙈😂😂😂 zachranujes co sa da, muka az v plienke, polka cesta sa zazracne vytrati, druha polka prihori..
Ale ano, s poharom vina sa to da zvladnut a aj jedna pamatna foto 🤪
@anonym_autor aké zlé spomienky keď sú ešte malé? Budú si pamätať svetielka a ako sa tešili pod stromom nie na nervóznu mamu pri sporáku.
Nikto nevarí, nepečie, nechystá a v obchodných reťazcoch potrebujú ľudia pomaly bočnice na koše 🤣
Nikto nevarí, nepečie, nechystá a v obchodných reťazcoch potrebujú ľudia pomaly bočnice na koše 🤣
@anonym_1230b2 a ty chodis na vianocne nakupy s jednou igelitkou?
@anonym_1230b2 prídem domov a odfotím ti čo mám napečené? proste nepečiem 🤷♀️
Ja nerada peciem s detmi, lebo mi to trva 3x tak dlho a este to upratovanie. Ja som neni spravny vzor vianocnej matky. Radsej si sama napeciem v klude. Tento rok ani neviem ci budem piect, vobec sa mi nechce. Deti to preziju, maju este zasoby z Mikulasa.
@anonym_autor mam 2 malé deti a pracujem. Nemám na pečenie čas, ani ma to nikdy nebavilo. Hodili sme na plech pár medovnikov, ešte aj cesto hotové mi dala mama, deti sa zabavili s cestom, bolo nám super. Vianočná pohoda ako vyšitá, mne to zabralo minimum času a úsilia a zároveň som sa bez stresu bavila s deťmi. Napiekla mi mama, ak by to neurobila, objednám u cukrárky hotové koláče a ešte aj to cesto na medovníky. Všetci spokojní. Taký malý tip ako aj deťom vytvoriť vianočnú náladu a zároveň nezblaznit sa. Pečenie nie je dôležité, dôležitý je spoločný čas, pohoda všetkých členov v rodine ( aj mamy!) a vytváranie pekných spomienok. Ja nepotrebujem, aby si moje deti pamätali unahananu mamu, ktorá s nechuťou pečie, len aby bolo. Potrebujem, aby si pamätali mamu, ktorá s nimi Vianoce trávila s láskou.
Kazdy nech si urobi Vianoce podla seba,ja som az dnes umyla dolu 7okien,deti si umyli hore okna vo svojich izbach,muz ich dirigoval aby kazdy robil,este aj ten 3r robil.Muz zase vycistil kurnik,z ryloval foliovnik,povysaval obycacku.
Kazdy pridal ruku k dielu.
Ja som vcera s dcerou piekla zatial len vanilkove rozky,ale este budeme piect.Zajtra cela rodina zase dvor upratat a stromcek zdobit.
No deti su uz velke takze len ten dozor musi byt stale nad nimi,lebo oni nevidia.
@elz1920 toto mame podobne, tiez som z rodiny, kde muselo byt napecene 15 druhov minimalne, co sme jedli do marca, strhana upachtena mama, co tiez nevedela 5 minut sediet a isla jak motorova mys. Vyvlakali sme veci zo skrin, umyvali vsetko ako blazni. Okna aj ked bolo -15 museli byt umyte. Nikdy ma nepustila k nicomu v kuchyni, ani k peceniu ako male dieta. Ziadna traumu nemam a bavim sa vzdy na tom, ako sa ine zeny tromfuju, ze ktora ma viac vianocneho peciva. Kamaratova zena pecie 40 druhov, z toho 30 je rozna forma lineckeho 🙈 Napaciem zopar kusov z pol davok, tak tri druhy, uplatlem nejake gulicky a potom spravim este medzi sviatkami tiramisu a nejake slane pecivko.
@muchotrafka298 prosím ťa tiramisu nie, moji chlapi ho chcú na Štedrý deň a keď som to spomenula v inej téme, že či neviem, čo sú to tradície. Tak som mala asi dnes minimálne desať hodín piecť tie drobné suché, ktorých sa u nás nik nedotkne, hlavne, že tradícia.

Nie, nie je. Vianoce snad nie su o peceni a tvoje deti budu ok..