Je dôležité na Vianoce piecť ?
Je nutnosť na Vianoce piecť ? Včera mi povedala kamarátka, že moje deti nebudú kôli tomu ok a budú mat zle spomienky na Vianoce. Je to naozaj tak dôležité ? Ona má iba jedno a času na všetko ja toľko času nemám mám malinké deti okolo ktorých stále treba behať. Hlavne okolo ročného. Nemám žiadnu pomoc od rodiny.
@anonym_autor nie je to nutnost. Ale vzdy som prave kvoli detom zamiesila na medovnicky a tesili sa, ze budu vykrajovat. A ver, ze som zapojila aj to rocne. Bol z toho neporiadok, ale tesili sa. Dlhu dobu pytali medovnicky aj k Velkej noci alebo jedli v lete na kupalisku.
@muchotrafka298 prosím ťa tiramisu nie, moji chlapi ho chcú na Štedrý deň a keď som to spomenula v inej téme, že či neviem, čo sú to tradície. Tak som mala asi dnes minimálne desať hodín piecť tie drobné suché, ktorých sa u nás nik nedotkne, hlavne, že tradícia.
@anonym_92a0f4 tiez robim tiramisu, lebo ho maju radi. A vlastne celkovo peciem take, co maju radi a co sa poje. Ono malokto si uvedomuje, ze tie klasicke druhy suchych kolacov sa volakedy robili hlavne kvoli tomu, ze vydrzali v spajzi, este moja babka spominala, ze nemali chladnicku. A tiez sa to odvijalo od dostupnosti surovin, pieklo sa orechove, lebo orechy nazbierali a lepilo sa dzemom, lebo mali navareny.
Hlavne treba mať okná umyté!
Ja nepeciem okrem medovníkov nič a aj tie pečiem vtedy,keď muž vezme deti von.Nevidim dôvod, prečo by som mala piecť nutne s deťmi,pre mňa to je akurát otravné,lebo oni by sa s tým chceli skôr hrať a ja nemám trpezlivosť na ich "patlanie"s cestom. Takže si napečiem sama, myslím,že to prežijú 😃😃
@anonym_autor nie nie je nikdy som napiekla proste to neviem , moja mama napečiem a časť mi donesie
Ja nerada peciem s detmi, lebo mi to trva 3x tak dlho a este to upratovanie. Ja som neni spravny vzor vianocnej matky. Radsej si sama napeciem v klude. Tento rok ani neviem ci budem piect, vobec sa mi nechce. Deti to preziju, maju este zasoby z Mikulasa.
@cimage detto,ja nechápem toto vypekanie s malými deťmi,lebo "atmosféra"🙈A všetko trvá 3x dlhšie, kuchyňa po výbuchu a žena akurát vystresovaná.Ja si pamätám,že som začala s mamou v kuchyni piecť či variť tak cca od 10 rokov,keď som už reálne aj dokázala normálne pomôcť,nie len robiť "medvediu službu"a robotu navyše
@cimage detto,ja nechápem toto vypekanie s malými deťmi,lebo "atmosféra"🙈A všetko trvá 3x dlhšie, kuchyňa po výbuchu a žena akurát vystresovaná.Ja si pamätám,že som začala s mamou v kuchyni piecť či variť tak cca od 10 rokov,keď som už reálne aj dokázala normálne pomôcť,nie len robiť "medvediu službu"a robotu navyše
@jaskolka No lebo pohoda, zábava, nemusia sa vypekať mega množstvá. Veľmi sa to preháňa ohľadom vianoc. Jeden deň takto strávený s deťmi nemôže spôsobiť takýto stres.
Nikto nevarí, nepečie, nechystá a v obchodných reťazcoch potrebujú ľudia pomaly bočnice na koše 🤣
@anonym_1230b2 my sme boli teraz na nákupe a nik nemal bočnice na kosoch,my sme dokonca mali len maly košík a doma mame asi trištvrte kg muky
@jaskolka No lebo pohoda, zábava, nemusia sa vypekať mega množstvá. Veľmi sa to preháňa ohľadom vianoc. Jeden deň takto strávený s deťmi nemôže spôsobiť takýto stres.
@gribka1 tak keď už pečiem, hoci málo,tak už to aj chcem mať normálne urobené...nie 10 x napomínať deti,nech sa s tým neohadzuju,nevykrajuju 5x cez ten istý tvar, nehádžu na plech halabala...no ale to som ja, proste nevidím v tom význam. Iné je, keď su už deti väčšie,že naozaj aj reálne pomôžu .ale s malými deťmi fakt význam pečenia nevidím nijaký. Možno to závisí aj od povahy človeka,ja nemám skrátka na toto trpezlivosť
Hlavne treba mať okná umyté!
@letfenixa mám!!!! Či umyté v novembri neplatí?
@gribka1 tak keď už pečiem, hoci málo,tak už to aj chcem mať normálne urobené...nie 10 x napomínať deti,nech sa s tým neohadzuju,nevykrajuju 5x cez ten istý tvar, nehádžu na plech halabala...no ale to som ja, proste nevidím v tom význam. Iné je, keď su už deti väčšie,že naozaj aj reálne pomôžu .ale s malými deťmi fakt význam pečenia nevidím nijaký. Možno to závisí aj od povahy človeka,ja nemám skrátka na toto trpezlivosť
@jaskolka Veď pohoda, jedno cestíčko s vykrajovaním by mi úplne stačilo. Nie, že všetko s deťmi riešiť. Tak som to nemyslela.
@anonym_1230b2 my sme boli teraz na nákupe a nik nemal bočnice na kosoch,my sme dokonca mali len maly košík a doma mame asi trištvrte kg muky
@minenkaa no veru aj my sme sa teraz vratili z obchodu ale teda tiez som bola prekvapena,ze ako malo ludi bolo.Chystame sa este asi v pondelok na ovocie a uz ma v meste nik neuvidi.Az medzi sviatkami zase na silvestra a novy rok.
@minenkaa mne písať nemusíš 😄som tam celé dni
@anonym_92a0f4 to už vôbec neplatí ,v decembri do Vianoc ,by si mala umývať každú sobotu
@minenkaa by ma drblo umyvat 13 okien a 1 obrovsku balkonovu zostavu umyvat kazdu sobotu,ci kazdy mesiac.Staci 2krat do roka,na vianoce a velku noc,alebo ked uz su moc zaprasene aj to hlavne parapetne dosky umyjem castejsie,ale okna nie.
@minenkaa by ma drblo umyvat 13 okien a 1 obrovsku balkonovu zostavu umyvat kazdu sobotu,ci kazdy mesiac.Staci 2krat do roka,na vianoce a velku noc,alebo ked uz su moc zaprasene aj to hlavne parapetne dosky umyjem castejsie,ale okna nie.
@anonym_28ad4d tak to potom voobec niesi dobrá gazdiná ,takáto hanba ,takáto hanba ,kde tento svet speje
@anonym_28ad4d tak to potom voobec niesi dobrá gazdiná ,takáto hanba ,takáto hanba ,kde tento svet speje
@minenkaa to je hrozne,ze??A este zneuzivat k tomu deti,detska praca no je u nas zakazana a mzda kebab na veceru.To je zneuzivanie hrozneee.
Áno, krásne spomienky na Vianoce mám, síce napečených 21 druhov, ale na druhej strane nervozita, nadávanie, že je všetko na hovno a nikto nič nepomáha.
Ja nepeciem tento rok nic, nechce sa mi. Po navstevach toho zjeme zo slusnosti viac nez dost. Ked tu vidim niektore fotky...Akoze ludia, to aj vsetko zjete, alebo to vyhadzujete po novom roku? Este ked to prelozite tymi smazenicami a udeninamy, stresom pocas vypekania/vyvarania, mate aj cas na normalne jedlo a pravidelny pohyb od vianoc do konca roka? Ja ako osoba, ktora si da 1-2 kolaciky a mam dost tomu moc nerozumiem 😑. Alebo mozno aj rozumiem ked si pozeram tie % nadvahy a obezity na slovensku.
Nepeciem a dokonca doma cez sviatky kolace ani nedrzime. Naozaj minimum. Deti vyrastli zdrave a bez traumy.
Ja nepeciem tento rok nic, nechce sa mi. Po navstevach toho zjeme zo slusnosti viac nez dost. Ked tu vidim niektore fotky...Akoze ludia, to aj vsetko zjete, alebo to vyhadzujete po novom roku? Este ked to prelozite tymi smazenicami a udeninamy, stresom pocas vypekania/vyvarania, mate aj cas na normalne jedlo a pravidelny pohyb od vianoc do konca roka? Ja ako osoba, ktora si da 1-2 kolaciky a mam dost tomu moc nerozumiem 😑. Alebo mozno aj rozumiem ked si pozeram tie % nadvahy a obezity na slovensku.
@anonym_0a8bd1 nad tymto sa aj ja vudy zamyslim- tie kila kolacov, aj ked to samozrejme nie je na zjedenie na 1-2dni, ale aj tak za 2-3tyzdne dajme tomu plus to co sa zje po navstevach tak by ma urvalo
@anonym_28ad4d ja som si to aj myslela,že to nebude u vás ok ,chúdence deti takuto matku dostali
Takáto hanba,takáto hanba
@minenkaa a chudak muz,ten musel aj vysavat.Do roboty chodi,penaze dava a este aj doma musi robit ,,,,,,zenske prace,,,,,.Hrozna som to ja manzelka.
@minenkaa a chudak muz,ten musel aj vysavat.Do roboty chodi,penaze dava a este aj doma musi robit ,,,,,,zenske prace,,,,,.Hrozna som to ja manzelka.
@anonym_28ad4d ake jedno je dobre ,že si to dokážeš priznať a už tým sa tvoja liečba môže zacat ,ako sa stat dobrou matkou a manželkou
Naozaj ti držím palce aby si to zvládla a tvoje tetu nemali traumu z detstva
@anonym_autor vôbec nemám v pamäti ako mama piekla ked sme boli deti iba z toho ze bola na pokraji nervového zrútenia z vianoc a upratovania . Takže radsej kľudná matka cez sviatky ako 15 druhov koláčov. Kľudne si objednaj alebo kup myslím ze deťom to bude tak za jedno
@anonym_autor moji 3 miluju pecenie na Vianoce...to musi byt u nas. Ale uz su velki, uz to mame ako na pase 😁 Ale pri malych som to neriesila, pre deti to ma zmysel tak od 3r. Pri rocnom mas ine starosti ako pecenie, nic im neujde.
Doma sme ako deti tiez s mamou piekli, pre mna su to pekne spolocne spomienky. Ale ako skolacka si to pamatam.
@anonym_28ad4d ake jedno je dobre ,že si to dokážeš priznať a už tým sa tvoja liečba môže zacat ,ako sa stat dobrou matkou a manželkou
Naozaj ti držím palce aby si to zvládla a tvoje tetu nemali traumu z detstva
@minenkaa pockaj,pockaj prehodim sa na Sluzku,upratovacku,kucharku,casnicku,vzdy budem ticho,nikdy muzovi nebudem oponovat,vzdy bude mat pravdu len on a ja vzdy budem suchat nohami,budem sa bat co kolvek povedat.Rozmyslam,co este.
Detom ritku utierat,predzuvat im vsetko jedlo,hm uz ma viac nenapada.
Ak teba,co si este napadne daj to sem.

Nikto nevarí, nepečie, nechystá a v obchodných reťazcoch potrebujú ľudia pomaly bočnice na koše 🤣
@anonym_1230b2 hádam sú to potraviny ja na jedenie, nie len na pečenie. Ak má rodina tri deti, tak keď dajú do vozíka kapustu vo vedierku, zeleninu, zemiaky, ovocie, rybu a ingrediencie do šalátu, je plný vozík. A to som nespomenula klobásy, slivky, hríby, strúhanku, vajcia. A v mnohých rodinách sa na prvý alebo druhý sviatok pečie kačica, alebo robí sviečková, takže ďalšie suroviny, plus rožky, chlieb, nejaký syr, šunka, orechy....asi sa v takejto téme nebudú predháňať tie ženy, ktoré pečú dvadsať druhov