icon

Je možné prvé sväté prijímanie v inom kostole?

19. feb 2025

Ahojte chcem sa opýtať ako to je keď je dieta krstene v rímskokatolíckom kostole dcéra chodí na náboženstvo, budu mat prvé sv. prijímanie ale muž jej to nechce umožniť. On je grekokatolik a chce silou mocou aby dcéra mala 1sv prijímanie v greko kostole. Ja rešpektujem rozhodnutie malej chce ísť so svojimi spolužiakmi na prijímanie. Dá sa mať v greko kostole prijímanie ak je pokrstena v rímskokatolíckom kostole a navštevuje rímskokatolícky kostol?
Muž ani jeho rodičia nie sú praktizujúci kresťania.

janinah
20. feb 2025

Nie,ona je rim.kat.ziskala to krstom.uz z nej greckokatolicku 1.sv. prijimanim nespravi,.Potom na prijimania cely zivot moze chodit aj do rim.kat.aj do gr.kat.kostolov.
Aky dovod na toto muž udáva?
Spravne je to greckokatolik.

sweet20
20. feb 2025

Suhlasim s komentarom vyssie... potom preco nebola pokrstena v greckokatolickom kostole? Aj tak hovoris, ze muz nie je praktizujuci...

tina5959
20. feb 2025

Muž ti to len komplikuje. Riad sa podľa seba. Keď sa teraz angažuje,mal s nou chodiť do kostola aj na tie naučenstva,či čo to je, u nich.

jaskolka
20. feb 2025

Je pokrstená v rímskokatolíckom kostole,čiže je rímskokatolícka. Keď bude mať prijímanie v gréckokatolíckej cerkvi,to ju "neprerobi"na gréckokatolícku. Okrem toho,neviem ako to presne funguje s prvým prijímaním,keďže v gréckokatolíckej cirkvi teraz už všetky sviatosti deti dostávajú pri krste a neexistuje tam "prvé sväté prijímanie"ako kedysi,len prvá svätá spoveď.

jaskolka
20. feb 2025

@tina5959 v gréckokatolíckej cirkvi neexistuje už prvé sväté prijímanie u detí (ako v rímskokatolíckom)len prvá svätá spoveď, keďže prijímanie je už pri krste. Teda deti môžu ísť na prijímanie potom už úplne od malička
Čiže ani žiadne "naucenia"tam nie sú

maryetta
20. feb 2025

My sme opacne. Syn je grkat. A na prijimanie bol u rimskokatolikov so spoluziakmi.

thirstymonk
20. feb 2025

Bože, tu sa zase stretli odborničky... :D Vysvetlím vám, ako to je

Za prvé - rkat a grkat sú ako brat a sestra. Spadajú pod jedného pápeža, líšia sa iným kódexom (zákonníkom), preto napr. grekokatolícki kňazi sa môžu ženiť a rimo majú celibát.

Neexistuje "konvertovanie" z rkat do grkat, ani naopak. Konvertovať môžeš len medzi denomináciami, čiže napr. rkat->ecav, grkat->ecav, alebo naopak. Alebo k husitom a iným sektám.

Grekokatolíci nič také ako 1.sv. prijímanie nemajú, oni môžu prijímať od narodenia až po prirodzenú smrť. Robia "slávnostne" prvú svätú spoveď, aj to len kvôli tým deťom, aby sa necitili hlupo, že ich rkat spolužiaci v treťom ročníku oslavujú a oni nič. Ale žiaden právny základ to nemá. Grekokatolíci dokonca aj birmujú dieťa po narodení.

To znamená, že teoreticky áno - tvoje dieťa môže ísť na 1. sv. spoveď ku grkat. kňazovi, nie je najmenší problém. A naopak.

lukbe
20. feb 2025

@thirstymonk Súhlasím až na to "konvertovanie". V rodine sme to mali. Rimskokatolici chceli sobáš u greko. V kancelárii kňaz povedal, že aspoň jeden musí prestúpiť na greko, dat žiadosť, problém so schválením nebude. Takze da sa "konvertovat" z rimo na greko.Napokon vybavili inde aj bez prestúpenia.

autor
20. feb 2025

Muž aj celá jeho rodina už mi robili pri krste problémy. Vysvetlím prečo.
Mužov dedo bol greko kňaz, lenže ani muz ani svokra ci svokor do kostola nechodia vôbec, moji rodičia chodia do kostola ja až tak často nechodím ale dcéru vedieť k Bohu modlím sa s ňou ja, ked chce do kostola idem s nou ja lebo on nikdy v nedeľu nemá čas. Toto cele mi príde že zase na neho rodičia tlačia ako pri krste. Toto mi príde ako pri malej keď malu nahovoril na krúžok ako budú tam spolu chodiť a nakoniec jej vozenie na krúžok zostalo na mne.
Dneska ráno mu dcéra povedala ze nech rešpektuje jej želanie, on jej povedal ze nebude dcéra je z toho úplne nešťastná lebo on si ide len to svoje ze ona je greko a ona zdedila po ňom vieru. 🤦‍♀️
Ja som už maléj povedala nech túto tému už pred ním nespomína ze nech sa nebojí pôjde na 1sv.
Ja ani neviem kedy boli v greko kostole naposledy, lebo keby chodili vedeli by ze tade uz 1sv prijímanie nemajú.

lukbe
20. feb 2025

Je to nátlak, ak je teda nepaktizujuci. Tieto veci mali byť dohodnuté už pred sobášom a krstom. Z praktického hľadiska je to jedno, ale ak ju neviedol k viere, mala by ísť na rimo so spolužiakmi. Tu nič nevyriesis, musíš to riešiť s ním.

jaskolka
20. feb 2025

@thirstymonk ja som pochopila autorku tak,že muž chce "slávnostné"prvé sväté prijímanie,nie len to,že dievča pôjde na "obyčajnú"spoveď ku kňazovi v cerkvi a potom na prijímanie. A toto u gréckokatolíkov nie je,len hromadne sa deti pripravujú na prvu spoveď,čo je slávnostné. Ale individuálne to nie je tak,že tam príde jedno dieťa a urobia mu "prvé sväté prijímanie"ako nejakú výnimočnu udalosť.

nevenka
20. feb 2025

Toto je hruuuza, taki "krestania" 🙄, myslim muza a jeho rodinu...😔

maryetta
20. feb 2025

Ano. Vieru moze mat po otcovi. Tak nech jej tu vieru aj odovzdava... kazdopdne moze ist kludne aj ku rk. Ak chces napis mi ip nebudem pisat viac.
Kazdopadne. Rk a grkat su ozaj ako dve ruky. Ktore ked spojis tak sa modlis to iste 😉 akurat je to vychodny a zapadny obrad-z pohladu tradicie cirkvi.

kivivi
20. feb 2025

Ja viem tak, ako je v tomto clanku:
Kánonické právo stanovuje, že ak ide o človeka, ktorý bol pokrstený pred dovŕšením štrnásteho roka svojho života, patrí k tomu obradu, ku ktorému patrí jeho katolícky otec. Ak je teda môj otec rímskokatolík, aj ja som rímskokatolík; ak je môj otec gréckokatolík, aj ja som gréckokatolík. Treba poznamenať, že ani dlhodobé prijímanie sviatostí v nejakej inej obradovej cirkvi neprináša so sebou zaradenie do nej. Z tohto hľadiska teda nezáleží na tom, či som bol pokrstený a pobirmovaný v rímskokatolíckom alebo gréckokatolíckom kostole - rozhodujúca je výlučne obradová príslušnosť môjho katolíckeho otca.
Zdroj: https://www.grkat.net/texty/prislusnost.html
Cize tvoja dcera naozaj JE greckokatolicka.

kivivi
20. feb 2025

Ale samozrejme, dieta moze sviatosti nadalej prijimat bez problemov u rimskokatolikov.