Je možné zmeniť krstných rodičov?
Dobry den. Daju sa smenit ktstny rodicia alebo anulovat krst a nasledne zas urobit s inymi? Dakujem za pomoc
Nie neda sa to
Nie nedá. To nie je holubník, ani akože privítanie do života. Krst je len raz a na cely život.
Nie, podľa kánonického práva sa to nedá. Krst je doživotny a len raz za život, teda nie je možné ho opakovať s inými krstnými rodičmi
Neda, ani nahodou. Krst je sviatost prijimana raz za zivot a to v akejkolvek cirkvi. Mozte spravit uvitanie na mestskom urade a tam do pamatnej knihy zapisu koho chcete a mozte sa tvarit ze su to krstni
@majka2 krst je platny. Na pravoplatny krst ti netreba krstnych rodicov ziadnych. Nech krstna akokolvek nesplnala podmienky, spravne vysluzenym krstom (voda, krstna formula) bol dietatu do duse vtlaceny nezmazatelny znak, zmyty dedicny hriech, bolo zaclenene do cirkvi atd. Krstna nekrstna, to nesuvisi.
@majka2 áno my sme krstili v júni a letný rodicia malej nemajú ani jeden nič tak išla moja mama ako krstná ..(niesla ju v kostole )zapísaná bola tiež ale krstný su iný ...
@katarina9593 nehnevaj sa ale krstná je tvoja mama ...to že si poviete že nie ona ale druhý na tom nič nezmení. Je zapísaná ako krstný rodič a aj odpovedať pravdepodobne musela ona v kostole na farárove otázky. Čiže ty druhý sú v podstate len rodinný priatelia nie krstný.
@katarina9593 sú to potom svedkovia krstu. Krstná je tvoja mama,ked bola tak aj uvedená.
@majka2 nechapem ta ako chces "anulovat krst" ??!! krstom sa zmyje dedicny hriet to akoze chces aby ho dieta znova vzalo na seba ten deticny hriech, sak rozmyslaj co za pakovinu hovoris!! len kvoli tomu ze nejaka zenska co chcela byt krstnou klamala... toto si vybavte vy medzi sebou ze preco to spravila pri krste ste dolezity vy ako rodicia, vy budete dieta viest ku viere v prvom rade, nie krstny rodicia, ty vam maju len pomahat a ak im teraz uz neverite, lebo vas oklamali tak si to s nimi vydiskutujte (s nou) a raz a poriadne popr. zajdi na farsky urad a preber to s knazom co vas krstil co ti k tomu povie z pohladu viery ale vy budete stale v rodine s danym clovekom ak ju uz nechcete za krstnu tak jej to povedzte do oci a nevyhovarajte sa na cirkev/ ak vas az tak sklamala svojim klamstvom ak to bolo klamstvo o ktorom vedela a tajila to. a za krstneho (najblizsieho cloveka pre dieta si mozete zvolit cloveka hocikoho bez toho aby bol zapisany v krstnom liste) moje deti za takeho cloveka povazuju moju kamaratku nakolko krstnu maju mimo republiky a vidia ju len 2-3x do roka. vobec nezalezi na tom kto je krstny ale kto sa venuje dietatu a pomaha mu a stoji pri rodicoch!
@jaskolka k tym svedkov krstu....jj mas pravdu. Ono vsetci prítomní pri krste su svedkami daneho krstu. Farar môže niekoho aj zapisat ze tam bol, aby sa dotycny citil dolezito ze ma funkciu "svedka krstu" ale cirkevne, pravne ani duchovne to nie je nik viac ako vsetci ostatni pritomni co tam vtedy boli
@misha666 zase na obranu, nas farar nam na hromadnej nauke prizvukoval, ze nech mu ziadne peniaze nedavame lebo mu je to neskutocne trapne a krst je zadarmo. O 200km inde svagrina davala po krste knazovi obalku, ten im ju neprijal so slovami, ze maju pri babatku vydavkov dost. My sme krstili syna 3t dozadu sukromne a o peniazoch nebolo reci. Ja sama som mala sukromny krst ked som mala 21 a nic som nikomu nedala a nikto si nic nepytal
Pokial krstna mama nema birmovku, tak nemoze byt krstnou, ale je len svedkom krstu. Krstny otec birmovku ma? Porozpravala by som sa s knazom, ktory krstil. Ci sa da zmenit ten zapis nejako, alebo co s tym. Nase obe deti maju jedneho krstneho rodica a druhy je zapisany len ako svedok krstu. Napriek tomu, ze su to v oboch pripadoch manzelske pary, ale ten druhy nema birmovku a tak nemize byt zapisany ako krstny otec / krstna mama, iba ako svedok krstu. Opakovat krst sa ale neda
@senan Kto ako. Poznám prípad, kedy budúca "krstná" nebola ani krstená ani veriaca. Mala teda pochybnosti, či vôbec..., chcela sa pýtať kňaza, keďže nechcela klamať. Aby si stihli nájsť niekoho iného. Potom sa to dáko rýchlo zomlelo, nestihla za ním zájsť, matka povedala, že sa opýta. Neskôr jej povedala, že vlastne nemusia byť pri krste, a farárovi vraj povedala, že je krstná katolíčka. Nič nedokladovala, farár nič nepýtal (prečo?). Takže klamala matka. Tiež som vtedy uvažovala, či je vôbec krst platný. Hoci mi je to v podstate jedno. Je to prípad zo širšej rodiny.
@evik159 a duchovne veci su len cirkev? cirkev je najvacsia mafia na svete nic viac... alebo akoze co... nemam birmovku a mam precitanu celu bibliu... nechodim do kostola lebo nepodporujem cirkev ....lebo co je cirkev? (organizované spoločenstvo veriacich určitého vyznania) len tahaju z ludi peniaze... taka dan taka dan tu do zvonceka atd... ked chcem verit v boha nepotrebujem k tomu cirkev...
@misha666 zvonček sú peniaze na správu kostola a na rôzne misie. Kostol (elektrina, voda, opravy atď) sa spravuje zo zvončeka a darov. Tak nabudúce keď niečo povieš, prosím ťa použi aj internet a pozisťuj si o tom niečo.
Preco ste sa pohadali? Co sa stalo? Ma zaujima
@777januska777 :D :D :D tak ako urciteeeee....

To by aj mňa zaujímalo..