icon

Kauza s tortou

12. júl 2025

Ahojte. Príde vám normálne keď návšteva príde zagratulovať k narodeninam, ako darček donesie vlastnoručne upečenú tortu a dcéra oslávenkyne ju celú bez toho, ze by komukoľvek ponúkla, strčí do chladničky s tým, že ved mame kupene zákusky z cukrárne? Nikto ju v ten deň neochutnal. Bola to jednoduchá torta, ale aj tak. Ja by som sa na mieste tej návštevy urazila.

abbey1
12. júl 2025
@majkamasar
Odpoveď bola zmazaná

@majkamasar Ty si priniesla dar na svadbu a pri odchode domov si si z neho polovicu vypýtala?
Hosť na pohľadanie.

janetinka27
12. júl 2025

@anonym_autor ahoj, ak mali jedlo na oslavu uz nachystane, potom im mozno prislo zbytocne nacinat tortu. Casto sa torta nakraja a ludia len trochu ochutnaju a nechaju nezjedenu na tanieriku, lebo su uz plni.
Mozno chcela mat oslavu neskor aj s kamaratkami s tu tortu si nechala pre ne.

weronika171717
12. júl 2025

Tak bolo potrebné vopred oznámiť dvere oslávenkyne alebo inému rodinnému príslušníkovi, že sa prinesie torta, aby neobjednávali také množstvo zákuskov.

reanda
12. júl 2025

no je to trochu zvlastne, podla mna k narodeninam torta patri, oni vlastnu nemali, iba zakusky, tak je cudne, ze ju vlastne na tej oslave ani nepouzili.. neviem, kolko mal oslavenec rokov, my vzdy aj sviecky sfukujeme a s tortou sa fotime.. tiez by mi bolo luto, ze skoncila v chladnicke patricne nevyuzita.. a isto by sa zjedli aj zakusky, aj torta, pripadne mohli nabalit vysluzky, keby mali pocit, ze toho vela ostalo..
ale tak, bol to darcek a s tym si kazdy moze nalozit ako chce.. urazit by som sa neurazila, ale prisla by mi to dost skoda

bytc20
12. júl 2025

@anonym_autor Doniest na oslavu tortu bez predchadzajucej dohody je viac ako nevhodne. Ja by som ju tiez neponukala, ale rovno odlozila. Ponukala by som to, co som ja pripravila. Clovek ma pripravene kolace/tortu v dostatocnom mnozstve pre vsetkych a aj naviac urcite. Teraz co s tou tortou? Sa nou mozu na druhy den ohadzovat 🙄

eeffka
12. júl 2025
@bytc20

@anonym_autor Doniest na oslavu tortu bez predchadzajucej dohody je viac ako nevhodne. Ja by som ju tiez neponukala, ale rovno odlozila. Ponukala by som to, co som ja pripravila. Clovek ma pripravene kolace/tortu v dostatocnom mnozstve pre vsetkych a aj naviac urcite. Teraz co s tou tortou? Sa nou mozu na druhy den ohadzovat 🙄

@bytc20 a co povies na moj pripad? Torta urobena na poziadanie, odlozena a dik 🤭
Joj som zabidla este sme sa s nou fotili 😱

autor
12. júl 2025
@anketkarka

Pre mňa je základ slušnosti darček otvoriť, takže si myslím, že aj torta sa mala rozkrojiť a ponúkať. Iba ak by bola na želanie oslávenca a ten by si ju chcel zjesť celú sám, tak je to jeho vec čo si urobí s darom. Dospelý človek by podľa slušnosti mal ochutnať darovanú tortu pred tými, ktorý mu ju darovali. To je spoločenská etiketa. Deti ovládať pravidlá spoločenskej etikety ešte nemusia, preto píšem o dospelákovi.
Tiež som zažila situáciu, že darovaná čerstvá domáca torta z poctivých surovín skončila v koši (lebo bola od svokry z lásky k vnúčaťu) a uprednostnila sa cukrárenská chémia, ale toto ja nikdy nepochopím.

@anketkarka presne. Tie čo tu píšu že na tom nič zle nie je nemajú o etikete sajnu 😅

maciatkolulu
12. júl 2025
@zuzudrnda
Odpoveď bola zmazaná

@zuzudrnda to by si fakt pýtala aj z prinesenej bonboniéry? Ja nechápem,dostal niekto darček a urobil si ako uznal. Hotovo.

bytc20
12. júl 2025
@eeffka

@bytc20 a co povies na moj pripad? Torta urobena na poziadanie, odlozena a dik 🤭
Joj som zabidla este sme sa s nou fotili 😱

@eeffka No ak bola na poziadanie, tak by ju mali normalne ponukat ako hlavny dezert.

jana_eyre_2
12. júl 2025

Divné, ale čo narobis.. niekedy človeku nedôjde že urobí nejaky "prešľap"

anonym_662555
12. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som tu tortu nepriniesla, ale podľa mňa keď si dá niekto námahu s pečením torty tak sa patrí ju na tej oslave aj rozkrojiť a nie ponúkať to “horšie” - kupované umelé zákusky možno aj staré…

@anonym_autor no ja neviem. Podla mna sa nehodi nosit len tak vlastnu tortu. Ked tak, ak by to bola blizka rodina tak sa ozvem. Ale ak nie tak co uz. Zjedia alebo vyhodia. Ale torta sa nema nosit bez toho aby som sa opytala.

deti95060810
12. júl 2025

pre mňa doniesť tortu Ok - aj bez dohody...

ak by ju dali do chladničky nemala by som s tým problém...

ak by mne doniesli tortu - tak im pošlem domov ako výslužku... alebo zjeme tortu spolu s návštevou a zákusky im dám ako výslužku...

ale na takýchto blbostiach sa urážať???

simona92101
12. júl 2025
@majkamasar
Odpoveď bola zmazaná

@majkamasar torta bola specialna pre nevestu ako svadobny dar a ty si si znej polku vypytala na truc,a radsej si ju rozdala susedom?🤔🙈 a nenapadlo ta ze kedze bola specialne pre cloveka s intoleranciami,ze si ju chcel nechat pre seba?ci nebolo co ine jest na svadbe?nerozumiem tej logike..

marca12
12. júl 2025

Mozno oslavenkyna na nu zabudla. Ale ak nezabudla,tak je to od nej blbe. Mohla ju nakrajat a poponukat. Dnes,aby sa clovek bal aj nieco priniest na oslavu,lebo to nezapada do konceptu oslavenca. U nas bezne nosi niekto tortu. Vzdy zabezpecujem tortu na oslavu a vzdy donesie aj mama alebo svokra este jednu. Ani to neriesim. Ponuknem z kazdej a som vdacna,ze doniesli a dali si tu namahu.

evazhoufova
12. júl 2025

Ženské šibe vám? OMG čo riešite. Do čoho dávate energy?

anonym_71f5ef
12. júl 2025
@evazhoufova

Ženské šibe vám? OMG čo riešite. Do čoho dávate energy?

@evazhoufova čoskoro sa na koni dočítame aj o tom ako niekto dostal darom teplákovú súpravu, pár ponožiek či fľaši whisky a darca vypýtal pri odchode polku naspäť

domkakvet
12. júl 2025

@anonym_autor je to jej darcek, moze urobit co chce.

bielasovicka
12. júl 2025
@anonym_autor

@anketkarka presne. Tie čo tu píšu že na tom nič zle nie je nemajú o etikete sajnu 😅

@anonym_autor áno máš pravdu. Tu tortu mali nakrájať a ponúknuť. To je slušnosť. A co oslavenkyna, ta bola ticho, keď ta dcéra tortu odložila? Mala sa ozvať v prvom rade ona.

hellionka
12. júl 2025

Nosiť tortu na oslavu kde ma pozvú je ako nosiť drevo do lesa … načo ?? Hlavne bez akejkoľvek dohody ..

eviq
12. júl 2025

Mne nepríde vhodné doniesť ako darček na narodeniny tortu. Ak to nebolo vopred dohodnuté. Mňa by to nepotešilo. To si hostia doniesli vlastne tortu pre seba? A oslavenec si z nej dá kúsok a vlastne nedostal darček. Akoby hostia chceli ušetriť na darčeku. Myslím, že ich torta ako darček nepotešila a takto to dali najavo.

prasiatko30
12. júl 2025
@eviq

Mne nepríde vhodné doniesť ako darček na narodeniny tortu. Ak to nebolo vopred dohodnuté. Mňa by to nepotešilo. To si hostia doniesli vlastne tortu pre seba? A oslavenec si z nej dá kúsok a vlastne nedostal darček. Akoby hostia chceli ušetriť na darčeku. Myslím, že ich torta ako darček nepotešila a takto to dali najavo.

@eviq presne to je take chrstnutie do tvare hostitelke - to co pripravujes nie je chutne ja si donesiem pre seba😅

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
anonym_7699b1
12. júl 2025

@anonym_autor že kauza 😀 podľa mňa keď to bol dar mohli si s ňou urobiť čo chcú. Aj keď ja vždy rozkrájam aj tortu ktorú prinesie návšteva, konkrétne svokrovci, dedko zvykne upiecť našim deťom tortu je to veľmi milé

vkatush
12. júl 2025
@majkamasar
Odpoveď bola zmazaná

@majkamasar no my sme vyslovene povedali, že si neželáme torty.
Dali sme upiecť jednu veľkú, dokonca bokom pre bezlepkáčov,.keďže sme ich mali viacerých.
Aj tak manželova babka na truc objednala tortu a chcela ju dať medzi zákusky.
Úplne iný štýl ako bola celá svadba, nehodila sa tam. Jednoducho som poďakovala, tortu dala do chladničky a v pondelok ju manžel zobral do práce kolegom. Bol to náš "dať", tak sme s ním urobili, čo sme chceli.

kitycat
13. júl 2025

Toto uz co je za tema? Info z mosta do prosta 🤣🤣
Je 4:37 a ja citam tento epic 😆 nie, mesniva sa mi to

1andrea111
13. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kde v etikete je napísané že keď niekomu donesiem dar, tak ho má rozdať iným. Situácia u bola iná ak by sa na torte vopred dohodli.

domiklik
13. júl 2025
@majkamasar
Odpoveď bola zmazaná

@majkamasar úprimne ani sa jej nečudujem...

domiklik
13. júl 2025
@majkamasar
Odpoveď bola zmazaná

@majkamasar úprimne ani sa jej nečudujem...

zuzuliatko18
13. júl 2025

Odkial vyplyva povinnosti darcek hned ponuknut?
A ak by som Bola hostitel a niekto mi donesie necakane vacsie mnozstvo jedla, moc by ma to nepotesilo. Este by som mozno chapala, ak by si specificky host doniesol jedlo, ak ma viac limitov v jedeni a viem, ze radsej jedava svoje jedlo, ale vseobecny yo je naco dobre? Ak niekto robi oslavu, zvycajne pripravi pohostenie.

0silvia0
13. júl 2025

@anonym_autor ja zas nechapem torty celkovo. Nemam rada torty a nosit tortu ako neocakavany darcek je pre mna divne. Ja by som sa nepotesila, nezjedla by som tortu od hocikoho a mne vacsina tort nechuti a nejem ich. Ale v tomto pripade by som ju urcite rozkrajala, nech sa jej co najskor zbavim, este domov by som zabalila.
A urazanie sa za torty, ze niekto priniesol slavnostne tortu a cakal kvoli tomu nejake velebenie, no ja neviem, pre mna torta nie je viac ako nejaky kolac, len kvoli tomu, ze ma iny tvar.