Kedy sa začínate pripravovať na Vianoce?
Myslím to v tom zmysle, kedy začínate robiť predvianočné upratovanie, piecť koláče a nakupovať.
Viem, že na Vianoce k nám z hygieny neprídu ale mám to tak zaužívané z domu. Pred Vianocami sme vždy všetko upratovali a triedili. Samozrejme upratujem priebežne počas roka ale niektoré veci sa nahromadia. Tak isto okná neznášam umývať - tie len 3 krát do roka. Kedy začínate?
Koláče piecť nebudem - neznášam to, možno s malou pár medovníkov upečieme. Možno tak týždeň pred.
A na sviatočné nákupy sa chystám tiež tak priebežne, vždy sme s mužom chodili deň pred Vianocami alebo priamo na štedrý deň, ale teraz si to chceme absolvovať skôr 😂
Darceky sa snazim mat vzdy kupene (tento rok su uz aj zabalene 😁) pred zaciatkom adventu. Pocuvam priebezne pocas roka, po com kto tuzi, pripadne ked mi nieco vhodne cinkne do nosa hoc aj v auguste, kupim.
Advent sa uz snazime prezivat skor duchovne a takymi tymi typickymi aktivitami. Napr. si s detmi citame vianocne knihy na pokracovanie, pecieme spolu (lebo nas to bavi - kazdy tyzden 1 suche, akurat medovnicky na 2x, lebo tie prve mame na priebezne papkanie pocas adventu). A tiez si vyzdobime byt postupne.
Co sa upratovania tyka, upraceme, to ano, ale urcite nebudem prave v advente pustat mraznicku, umyvat chladnicku zvnutra, kuchynsku linku vypratavat, ci triedit oblecenie a vypratavat skrine (to robim 2x do roka, ked menim sezonne oblecenie - na jar a na jesen). Co sa umyvania okien tyka, ja tento SK folklor nechapem, preco by som mala stat v okne cez najchladnejsie dni v roku?! Aby som potom prechladnuta ledva vydrzala sediet pri vian.stole? Dakujem - neprosim.
Stromcek zdobi manzel s detmi na Stedry den, to je uz taky ritual u nas.
A vian.piesne si pustame tiez az v advente.
No a varenie - 23. ja kapustnicu a manzel zemiakovy salat, na druhy den uz len rybu. Nakup priebezne, akurat rybu az 23.12. zase my nekupujeme akoby sme mesiac mali zakaz opustit byt. Tiez nebudeme jest 7x za den len preto, ze su vianoce 🤣
Upratujeme priebežne, okná ak počasie vydá týždeň pred Vianocami aj, zdobenie bytu na advent, darčeky už väčšinu mám, ale ešte dolaďujem, nepečiem, len urobím asi niečo bez pečenia (ak sa mi bude chcieť), stromček 1-2 pred Vianocami zdobí celá rodina.
Ja som začala upratovať tento víkend a pokračujem tento týždeň 😃 myslím tým tepovanie kobercov, gaučov… keďže mám doma tepovač je to jednoduchšie .Robím to raz ročne a teda človek by nepovedal,že aj napriek tomu že doma sa pravidelne upratuje, vysáva a umýva čo vždy zíde z textílií😃 no a klasika oprat záclony, umyť okna, dať do poriadku kuchynskú linku, pivnicu tiež teraz v novembri a december už iba udržujem poriadok a robím výzdobu na dom plus vnútri a peciem medovníky. A jasne že ešte posteľne prádlo pred vianocami vymeniť.
darceky - od maja v podstate. lebo decka maju narodeniny v aprili takze ak najdem cosi co viem ze ich potesi a je to za fajn cenu, skreckujem kludne darcek od maja
vyzdoba - som svetielkova, vianocne LED mam natiahnute v podstate odkedy je cca o 20:00 hod tma a davam ich dolu az ked je uz o 21:00 hod svetlo.... Ako vyzdobu Vianoc pouzivam Lego elfi domcek - ale rovnako je v obyvacke na policke cely rok, akurat ho okolo zaciatku adventu presuniem viac na oci
pecenie - toto robim minimalne, ale kazdorocne mam dovolenku minimalne tyzden pred vianocami tak vtedy
a co sa tyka Vianocnej, akoze specialnej vyzdoby --- odkedy deti zacali navstevovat cirkevnu skolu, ta ma akciu vyroba adventnych vencov - takze vyrabam tie a to vzdy sobotu pred 1 adv nedelou -- inu vyzdobu v byte nemame
ale ja som speci asi clovek, na prvom zahranicnom vystupeni mojho syna (zhodou nahod cez advent) som si kupila krasnu vianocnu gulu za 750czk a mam ju odvtedy vystavenu ;)
Ja som z takej staršej generacie a poviem rovno, lezie mi to na nervy. Táto atmosfera od dušičiek. Ked som ako dieťa začal vnimat sviatky zimy a teda, že sa "niečo" deje, začalo to tym, že tety predavačky dali do vykladov par ozdôb a strieborných vianočných guľ. Od prveho decembra, detské srdce poskočilo radosťou a to sme vedeli, že sa máme tešiť na Mikuláša. No a od Mikuláša nám to bolo velmi predlho. Zlaté časy.
@beatrixx1525 uz som sa zlakla,ze som jedina "vadna",co sa tyka Vianoc 😅
Okná neumyvam aj tak keď umyjem. O týždeň vyzerajú rovnako kvôli stavenisku vedľa počkám kým urobia fasádu.
Piecť neviem ešte kedy presne a ako sa mi bude chcieť, aj keď teda maslo v akcii som už kúpila
Darčeky majú ešte čas...
Na výzdobu MsÚ potrpí chlap tak kedy spraví vtedy bude
A stromček pôjdeme kúpiť tak v strede dezembra
Ja nechapem toto upratovanie, absolutne neupratujem iba to co robim cely rok utriem prach a povysavam, ale to snad robi kazdy, ziadne okna, salocky, ci sufliky, stromcek musim mat na Mikulasa, keby ho robim den pred Vianocami to ani nemusim, a piect zacnem po 10.12. nebudeme jest dvojmesacne kolace
už
@vroni
Ja mam tiez v praci hruzu, ale napr. uz len to, ze som sa slobodne rozhodla nepodlahnut konzumnemu prezivaniu vianom mi velmi pomaha. Nie som ochotna minat cas a energiu do priprav v takym extremoch, ako sa to napriklad praktizuje na slovensku.
Pre mna dusevny odpocinok je viac nazriet do seba samej, napr. cielene sa vyhybam obchodom (ich castemu navstevovaniu) a v mnohych veciach idem mimo mainstreem tu na slovensku. Cize ziadne vypekanie, 10 druhov jedal, zlcnikove zachvaty, skor ideme s rodinou do prirody, rozpravame sa, relaxujeme a proste cela sa davam tak do utlmu, aj ked v praci musim fičať.
A tiez u mna je podstatna duchovna stranka a vyznam Jezisa pre moj zivot, moje rozhodnutia, moju existenciu.
Nechcem si "prazdno" vyplnat haraburdami a cinnostami, som toho nazoru, ze az ked clovek ostava v tichu a kludu a s vlastnymi myslienkami, zistuje, na com jeho zivot stoji. A proste ten december beriem ako mesiac takej ocisty.
Za mna mam problem povazovat vianoce ako sviatok rodiny, zda sa mi to velmi krute voci osamelym ludom
@zmrzlinka2021, ďakujem, super si to popísala.
Budem za divnú, ale nemam energiu na specialne chystanie. Nevypekam, kto by to jedol, som rada ze po porode ked som uz neschudla,tak aspon nepriberam.... max. decka spravia par pernickov alebo kokosove gulky. Na stol si dam adventny veniec, stromcek spravime tyzden pred vianocami a hotovo. Tesim sa iba na to ako budeme na vianoce rodina spolu, vyzdobu nepotrebujem, ani plne stoly a dost mi to vadí ako sa to odvsadial valí ze treba mat nakupene ako pre 30 ludí, plnu spajzu peciva a navarene 4 chody. Mam malu kuchynku, malu chladnicku, ani keby chcem, nemam to kam dat. Takze u nas tak poskromne. A upratujem priebezne, sviatok/nesviatok zn. 3 deti 😁
My budeme u seba doma, za rodinou sa nepojde. Muz dojde okolo polky decembra domov, takze pojde kupit stromcek, aby sa aklimatizoval a mohol ozdobit, kedy to bude netusim. Vianocna vyzdoba spociva u nas v adventnom venci, ikebane na stole, 1 stromcek si riesia decka a 1 maly je na chladnicke... Piect netusim kedy budem, lebo najblizsie 4 vikendy mam naprogramovane uz... Ale kedze milujem piect, tak sa chystam na viac druhov. Upratat spravime normalne bezne, okna neumyvam - je zima a vkuse prsi... Pockaju, neutecu... Darceky mam vsetky, len pre mna este nie🙄 a to prcek ma o chvilu narodky a ani neviem kedy budeme oslavovat... Minuly rok sme kamosi robili punc party u nas, teraz musim zistit, ze ci niekto chce robit...
Pohoda - klídek - tabáček...budú to opäť "len" Vianoce...nie koniec sveta😉
Upratujem priebezne na jesen,v novembri,vyumyvam kuchynske skrinky,sufliky,obyvackove skrinky. Velky nakup robim priblizne raz mesacne a vychadza mi to teraz na koniec novembra a potom pre vianocami dokupim uz len take,co ma kratsiu spotrebu. Peciem tyzden pre vianocami. A zdobim priebezne od prvwj adventnej nedele postupne pridavam vyzdobu ako stiham a mam chut. Svetielka som uz rozvesala po dome,to mam rada,ked uz na jesen svieti.
Od 1.12 zacinam robit take ze skrine ulozim.linku umyjem zvnutra.hrscky pretriedim povyhadzujen co ne polamane a podobne. atd..5.12 umyjem a vyzdobim okna..stromcek az 22.12 a 2.1 ide dole...nepeciem (kupim nejaku rolqdu.urobime s8 palacinky abo puding ked budeme mat chut na sladke)...23tieho uvarim kapustnicu a spravim salat vecer...24 zbehnem na cintorin zapaltit sviecku babke..obalim rybu povysavam pretrem a hotovo ulejem si 🤣
Napečene už niečo mám ale to len kvôli deťom, upratujem stále priebežne a darčeky z časti tiez mam
Upracem 4.12...lebo mi 5 už robíme stromček...a pečiem iba vanilkové rožky pár dní pred vianocami...varím.jeden deň pred vecerou...my stromček preto tak skoro lebo milujeme predvianočnu atmosféru...a máme večeru stále pred 24. Spolu muž ja syn
..pretože na sviatky nie sme doma...takže u nás absolútne bez stresu.
Och.hrubka....oprava...my
Ahoj, upratovanie zaciname v polovici oktobra - po troske. Zdobit zaciname 24. Novembra, to trva aj dva tyzdne kym nazdobime. Piect zaciname na Barborku - 4. decembra, nech si uzijeme kolaciky aj v predvianocnom obdobi. Darceky kupujeme asi od augusta. Vela pracujeme a inak by sme si Vianoce "nestihli uzit". Na samotne Vianoce to uz su same navstevy a stres. Predvianocne obdobie su pre nas tie prave Vianoce.
Mám objednané koláče, postupne si nakúpim aj iné veci, od pondelka sú v akcii vody v Lidl ako Fanta a pod. tak podľa toho nakupujem, neznášam ten zhon, tesne pred Vianocami sa tlačiť v obchode. Ozdobovať začnem koncom novembra, stromček 6. decembra.
Upratujem priebezne, pred Vianocami akurát vyriešim hracky a synove oblecko aby bolo miesto ma nove 🙂. Stromček robím okolo mikulasa, lebo 25.ideme vzdy na dva týždne mimo domu a keď sa vrátime uz len upracem naspäť do pivnice. Adventny veniec vyložíme prvú nedeľu, iné zdobenie nerobím peciem posledný víkend pred Vianocami suche a 23.zakusky, 23.ak stíham urobim aj kapustnicu, 24.zvysok, veceriame sami 3, takze malé množstvá. Darceky uz mam minimálne objednane, tie pre rodicov posielam kuriérom vzdy okolo 15.dec.dovtedy musim pobaliť. Nekupujem veľa jedla keďže nie sme doma, akurát 25.dojeme zvyšok večere a zbalime kolace a ideme preč.navsteva k nám nechodi keďže ideme my takze okná mi nikto nesleduje 🙂.

Tak my si to so synom uzivame a vlastne uz zaciatkom decembra sa naladime na vianocnu atmosferu. Pocuvamw vianocne pesnicky, vyrabame si ozdoby, porozkladam po dome, vyupratujem pred Vianocami, stromcek chodime kupovat cca 2 tyzdne pred Vianocami. Pecieme s malym tak tiez cca 2 tyzdne pred Vianocami. Ale len medovniky, linecke, orechove rozky a jeden nejaky zakusok. Neprehanam to, ale uzivane si ten predvianocny cas 🙂