Koľko darčekov dávate rodičom a súrodencom?
Ahoj dievky, koľko darčekov dávate rodičom a súrodencom?
@makova333 Nemám pocit viny
Ja sa neriadim poctom. Kazdemu kupujem tolko, kolko ma napadne veci, ale len take ake naozaj chcu. Niekedy len jednu vec, niekedy 5. Nekupujem nic nasilu “len aby bolo” a neznasam zbytocnosti.
Ale napriklad taka moja svokra, pre nu su vianocne darceky o kvantite 😃 ona musi dat kazdemu 10 veci po 3e (kus), aj ked je to blbost, len proste musi kazdemu dat milion veci.
Autorka: Tak si skusme vysvetlit "nikdy neviem ci je to dost alebo malo". Co je to dost a malo? Preco mas pocit, ze to co das nie je akurat?
@makova333 Vôbec neviem. Nechcem aby boli sklamaní.
Mamine drahší kozmetický balíček a retiazku, ocinovi rifle a svetrík, priateľovi kozmetiku a nejaké oblečenie, sestrám kabelku a kozmetiku
Pre muza mame so synom mame 2 darceky ale skor pre potesenie takd drobnosti. On si kupil co potrebuje. Synovi 3. Z toho je 1 drahší. Svokre 1 a mame mojej jeden. Dostanú nové tel lebo im dosluhuju. No a ja bratom nic a z muzovym surodencom tiez nic. Kym sme davala vsetkym mala som z toho mesiac migrénu. Takto nam to vyhovuje. A my tiez dary nečakame.
Autorka: Nechcem, aby boli sklamani = Citim sa vinna, ze som nevedela vybrat dobry darcek, dala malo hodnotny darcek, dala som malo darcekov ako cakali... dosad cokolvek. Ak by si im dala hoc aj formicky na vykrajovanie alebo namalovala obrazok, rodic a surodenec, ktori ta lubia sklamani nebudu, ak vedia, ze darcek bol z lasky, prave naopak. Takze ja to tam na tu vinu a traumu z detstva vidim stale. Nemusis mi odpovedat, len si to zodpovedz sama v sebe, co je dovodom, preco by mali byt tebe blizki ludia sklamani z tvojich darcekov.
Vždy sa snažím nájsť to,čo ich poteší..moji rodičia tento rok dostanú ecitacku kníh a baterkovu polku, plus nejakú kozmetiku, manželovi rodičia Merino tričká od ZAJO, čaje, sladkosti,med,oriešky .s mojimi bratmi si nedávame nič a dávame si iba s manželkou sestrou,majú 3 princezné,naše krsniatka .to sa vždy dohodneme,že čo a dospelí..káva zrnková,čaje,mixit, sladkosti..čo má kto rád..my kupujeme dedoles ponožky,cca 3 páry každému,oni nám zase fusakle .
Nejde o množstvo darčekov,ale o to,urobiť radosť..
Ja si neviem predstaviť nedať mojim alebo manzelovym rodičom nič,veď oni kupujú nám,deťom..chcem im urobiť radosť
@makova333 Neviem na to odpovedať. V hlave mám že čím viac tým lepšie. Možno to súvisí s detstvom, ja som mala pocit, že ma nemajú moc radi keď som vždy mala menej darčekov než ostať, lebo všetko som mala v jednom mesiaci, tým pádom menej.
Tak si povedz v duchu tento darček dávam z lásky.. omg ved sú to len veci!!!
Nie, ved to si im velmi pekne nadelila
Rodičom jeden spoločný darček - tento rok tyčový vysávač,ja mám 3brwtov dospelí s rodinami,nekupujeme si nič, len ich detom a to drobnosť , finančné sme všetci natom dobre,skôr je to o tom že sme spolu,my dospelí nepotrebujeme nič
A ešte doplním ,svokrovcom kupujeme tiež vždy 1spolocny dar, muž má 4surodencov ,im nekupujeme nič, snažíme sa vybrať niečo do domacnosti kedze väčšina býva doma,tak niečo spoločné alebo čo povie svokra , tento rok kavovar dolce,súrodenci sú už dospeli bez deti
Cca tych 10-15 eur na osobu, drobnosti pre potešenie
Autorka: Treba si to upratat sama v sebe.
Autorka, my si so súrodencami nedávame. Zo začiatku sme si dávali s mužovou sestrou a jej rodinou, ale potom sme sa dohodli, že to zrušíme a budeme dávať len ich synovi a oni nášmu. Osobne by ma naštvalo, keď by som po takejto dohode, ktorú ja dodržím a darček nekúpim, niečo od druhej strany dostala. Cítila by som sa nepríjemne.
Mame darčeky dávam, lebo s nami trávi Vianoce, od kedy otec zomrel. Moja mama nič nechce a vždy ma prosí, aby som jej nič nekupovala, že nič nechce a má všetko. Kým sme nemali syna, dlhé roky sme si ako dospelé deti s rodičmi nekupovali nič a bolo to super! Ale aby nebolo blbé, že si starká pod stromčekom nič nerozbalí, tak darčeky bude musieť pretrpieť. 😁 Dostane darčekový kôš s potravinami, nápojmi a výživovými doplnkami, parfém a zarámované fotky vnúčat. Dúfam, že sa poteší.
Dospely si darceky nedavame...radsej nic ako hlupost...mame robim roky fotokalendar na dalsi rok s fotkami vnucat a svokre ked nejake vitaminy, byvame s nou, tak jej fotokalendar netreba, deti ma stale na ociach 😁
Mame jeden a súrodencov nemám 😀. le mamzel má a davame darčeky iba deťom 🙂.
ono celkom asi autorke rozumiem. Aj ja som casto mala pocit,ze chcem dat dostatocne a adekvatne kazdemu tak,aby ten druhy nebol sklamany v zmysle,ze: To som si len tolko a take zasluzil?! Napr. mojej mame som v novembri ako prekvapko kupila vec,co zhanala,chcela a potrebovala. Kupila som jej to 2x..aby mala dobuducna. Bola prekvapena,potesena a vec vyuziva. Nasledne mi vravi,ze na Vianoce jej uz nic nemam kupovat,ze uz ma,co chcela. Kedze neskor som sa do kamennych obchodov kvoli OP rezimu nedostala a predsa som jej pod ten stromcek chcela dat este nieco male mile zenske,objednala som z netu. Vecicky,co mali prist na druhy den,mi napokon prinesie kurier zajtra.Po sviatkoch. Chytala ma mierna panika,lebo mi bolo blbo pri predstave,ze mama fakt nebude mat pod stromcekom nic. Moj muz sa poistil a tesne pred Stedrym dnom kupil mojej mame znackove akumulatorove noznice na zive ploty,lebo jej stare sa pokazili a nove potrebovala. Takze moja mama mala pod stromcekom najvacsiu krabicu a bola veelmi prekvapena. Po rozbaleni bola v soku...dostala totiz pracovne naradie....hoci o nom basnila rok. A nasledne dodala: A ja som myslela,ze tam bude nieco na paraaaadu. (rozumej mile,male,zenske) 🤦 Chcem tym povedat,ze urcite mnohi z nas maju aspon minimalne ocakavanie niecoho pod stromcekom. Preto autorke rozumiem. Chce dat adekvatne a tak,aby bola spokojna.
@avanka Ak narážaš na to, čo som písala, že sme mali dohodu s rodičmi, že si navzájom nič nekupujeme (kým sme nemali deti), tak áno, bolo to super. Bol to nápad mojej mamy, ktorá nerada dostáva darčeky a nikdy nič nechce (nie, nehovorí to len tak, aby bola za skromnú, myslí to vážne). A nikdy som k rodičom na Vianoce neprišla s prázdnymi rukami. Priniesla som vždy aspoň koláče, ale často toho bolo oveľa viac, jedny Vianoce som dokonca zabezpečila takmer úplne všetko, od stromčeka, cez celého veľkého lososa, zemiakový šalát, koláče... A doteraz si pamätám, ako mi za to mama vynadala, že ona si neželá, aby som ja u nej doma organizovala Vianoce, že ešte nie je taká stará, aby to nezvládla.
Momentálne je situácia taká, že mama chodí k nám, otec zomrel pred 4 rokmi. Ani ona nechodí k nám s prázdnymi rukami a vždy má u nás pod stromčekom darček. A tak isto vždy vzdychá, že prečo sme jej to kúpili a načo jej to bude a čo ona s tým...
Tak nepíš o mne, ako keby som bola sebecká nevďačná sviňa, keď o mne nič nevieš.
Ďakujem za pozornosť.

@janewithane Hmm no ja neviem, mám to takto odjakživa. Ja mám meniny, narodeniny v decembri, do toho ešte Vianoce a od rodiny som dostala všetko v jednom, teda menej než ostatní. Ako dieťa som to vnímala veľmi citlivo, takú nespravodlivosť, ale teraz už nie, viem, že to nie je o daroch. Ale ako dieťa som to vnímala tak, že ostatný majú veľa a ja mám aj meniny a narodeniny a dostanem málo. Ešte raz upresňujem, že som to takto vnímala ako decko, nie ako dospelá.