icon

Koľko investovať do darčekov pre rodičov?

jana0215
22. nov 2023

Ahojte. Viem, že je to veľmi individuálne, ale zaujímalo by ma, koľko ste ochotné investovať do vianočných darčekov pre rodičov a svokrovcov.

Aby som priblížila našu situáciu, väčšinou si kupujeme buď jeden väčší, potrebný darček, na ktorý sa skladáme viacerí, alebo nejaké drobnosti, ktoré potešia. Minulý rok som rodičom kúpila víkendový pobyt za cca 250€-300€ s tým, že to mali aj na okrúhle výročie, takže to bola velmi výnimočná situácia + otec nám značne pomáhal cez rok s prácami na byte a nič za to nechcel, tak to bola z malej časti vďaka aj za to a chcela som v rámci toho darčeka zobrať aj sestru k nám, aby si konečne od nej oddýchli a užili výročie (Mama bez nej nejde ani na krok, takže to nie je štandard, že by sme si ju brali a navyše je to aj velmi náročné, rozmaznané dieťa, ale to nie je podstatné). Svokre si nepamätám, čo sme kupovali, predpokladám, že niečo do kuchyne, čo chcela.

No tento rok mi skoro odpálilo dekel, keď som zistila, že sa švagrovci chcú skladať svokre na darček, ktorý stojí okolo 600€. Skladali by sme sa len my a oni, takže 300€ na rodinu. Navyše je to nepotrebná vec, ktorú ak niekto chce, tak si kúpi sám. Nie sme na tom finančne zle, ale príde mi to ako strašne vysoká suma za Vianočný darček. Ani len doma si s manželom dokopy za toľko darčeky nekupujeme. Príde nám to zbytočné a Vianoce by nemali byť o drahých darčekoch, alebo vôbec o darčekoch. V takom nastavení chcem potom pokračovať aj s deťmi, 1 väčší darček plus 2-3 drobnosti, nie holda darčekov a minutých 1000€ na jeden deň v roku. Nepoviem, keby mala aj nejaký sviatok, jubileum, ale sú to len Vianoce.

Aké darčeky si vy takto v rodine dávate? Bežne si kupujete drahé dary? Naozaj sú Vianoce pre veľa rodín len o čo najdrahších darčekoch?

Ps: od svokry vždy dostanem darčekový balík kozmetiky, poväčšine testery, ktoré dostane zdarma od známej. 😅 Takže to nie je, že by sme si také dary kupovali obojstranne.

Strana
z2
cafelatte
22. nov 2023

@jana0215 povedz ze ste už kúpili za vašu rodinu..A odignoruj.

janka1011
22. nov 2023

@jana0215 narovinu by som povedala, že je to prestrelená suma a skladať sa nebudem. Ak chcú, nech kúpia sami.
U nás sa takéto drahé dary nepraktizujú, už len to by mi chýbalo. Kupujeme len symbolicky - kozmetika, papuče, obrus na stôl, obliečky, kalendár s fotkami detí alebo ak viem, že niečo potrebuje - raz som kupovala mixér, sadu panvíc a pod.

namornicka
22. nov 2023

@jana0215 ja by som nechala muža nech sa so svojou časťou rodiny dohodne ako uzná za vhodné a nech zváži či sú na to peniaze, pripadne to zaplatí rovno. Snáď vie odhadnúť koľko môže dať. Nerozčuľovala by som sa týmto, Ale to som ja.

ana82
22. nov 2023

@anjelicek26 juj ďakujem za tip, konečne viem čo otcovi😘

ivangeline
22. nov 2023

Nemame nejak pevne stanovenu sumu. Ak vieme,e da im nieco zide a mame peniaze,tak prispejeme alebo im to kupime ako darcek. Ak nie...tak pomyslime na nieco..a financne je to ozaj rozne..25 az 100...skor nam ide o to,aby to bolo uzitocne,pacilo sa,vyuzivali. ;D Tento rok povedali nic nekupovat..tak maju aspon kalendar s detmi. ;)

petamich
22. nov 2023

svokrovci pre nas velmi vela robia tym, ze nam pridu postrazit maleho kedykolvek, svokra prinesie navarene atd. takze my im kupujeme darceky cca. v sume 400€ vacsinou nejaky pobyt, svokre lepsiu kozmetiku, listky do divadla....minuly rok sme im darovali menej, kedze som bola na rodicovskej, tak tento rok im to chceme "vynahradit" a dostanu asi za 600€

nasim davame v absolutnom cisle tolko isto, kedze mam dvoch tinedzerov surodencov a davam im peniaze + drobnost, nech si kupia co chcu

kazdopadne to, ze to takto mame my nic neznamena a nie Vianoce nie su o drahych darcekoch, rodicia od nas nic nechcu, vzdy povedia, aby sme si usetrili, my ale mozeme a chceme a vieme, ze oni setria na ine veci a uskromnuju sa, takze kedze cez rok peniaze od nas nevezmu a hlavne svokra by nam aj modre z neba zniesla, vraciame im to vo forme nakupov, kupime co spomenu, ze potrebuju alebo aj pocas Vianoc

jana0215
autor
22. nov 2023

@ibrunova muž by najradšej vianočné darčeky v rámci rodiny úplne zrušil a ja tiež. Len sme sa asi tento rok nejak nepochopili zas.. on to bral, že ja som prikývla a ja, že ich zrušil. 🫣 Tak to musíme teraz nejak doriešiť rozumne.

ibrunova
22. nov 2023

@jana0215 veď to, že aby ste vy dvaja mali najprv ujednotený názor.

veroni212
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2