icon

Koľko peňazí dať ako svadobný dar?

remog
27. feb 2025

Dievčatá, sme pozvaní na svadbu manželovho kamaráta z mladosti, koľko je tak akurát darovať €?

Strana
z3
xena0
27. feb 2025

70-100€

spongebob1
27. feb 2025

@remog V IT hostia daju taku sumu, aku hostitelia na nich minu. Za mna 200E, flasu a max.3 ruze, cca 250E. To je minimum.

zobaka
27. feb 2025

100-150

ninusa221
27. feb 2025

100€ úplne stačí

prasiatko30
27. feb 2025

Najlepsie podla toho kolko ich moze vyjst to svadobne menu +/- to vynasob x2 a zaokruhli trochu navrch a mas to

stela567
27. feb 2025

Ja by som dala 200.
100 za mňa a 100 za muža. Za obed, pitie a hostenie. Predsa len aj ich to niečo stojí a keď idem na svadbu tak idem s tým, že aspoň darujem to co som zjedla a niečo navrch. Pokiaľ by som nechcela dat toľko tak by som nešla.

Mimochodom mne sa veľmi páčilo na kamaratkinej svadbe ze mala rovno v pozvánke napísané, že obálka s darom ma byt podpisana 😆 sa poistila hihihi

ninusa221
27. feb 2025

@stela567 tak snáď na svadbu pozveš ľudí stym že ich tam chceš a nie že aby si to v podstate zaplatili. U nás sa to vôbec takto nikdy neriešilo, každý dal toľko koľko mal a či to bola blízka rodina alebo kamaráti.
A podpísané obálky je samozrejmosť, bežne si ľudia zapisujú koľko dostali od tej a tej rodiny aby im to mohli vrátiť.

marcellka32
28. feb 2025

@stela567 a vidíš,mne o podpísanie pekné nepríde...to aby porovnali kto im koľko dal?? Dostali sme milión obálok, a neriešili sme od koho koľko preboha....boli sme radi, že prišli na našu svadbu oslavovať s nami...
Ale každý ako chce ..

lenkakravcova
28. feb 2025

@marcellka32 aj keď sa v minulosti dávali hmotné dary, tak svadobčania vedeli koľko im kto dal - lebo sa to otváralo a pozeralo, alebo sa pri tom nechávala pohľadnica s prianím od.

dominikamacakova
28. feb 2025

Aspoň 150€

marcellka32
28. feb 2025

@lenkakravcova vidíš, a mňa nikdy nezaujímalo kto nám koľko dal, lebo sme radi hostili ľudí a nepotrebujem vedieť koľko mám vrátiť

sejbipi
28. feb 2025

Minimálne 150€ ideál 200€, ak ste pozvaný na celú svadobnú hostinu. Práve riešim svadbu a tie ceny za jedlo sú fakt riadne

suzy2508
28. feb 2025

My sa snažíme dávať 100 e / osoba, aby sa aspoň vrátili náklady + niečo navyše. Dávame ešte niečo pri čepčení do klobúka (asi 20). Každopádne som zástanca, že ak na svadbu nemám alebo čakám, že sa mi vráti všetko za ňu, tak ju jednoducho nespravím. My sme nechceli dávať toľké peniaze za to, takže sme mali svadbu na úrade o 9 ľuďoch. Veľké svadby sú prežitok v dnešnej dobe a nám prišiel úlet dávať za 1 večer to, čo sme dávali k hypotéke nášho bytu.

remog
autor
28. feb 2025

Asi je rozdiel aj v tom, kde sa svadba koná (východ, západ, mesto, dedina..), čo sa teda nákladov týka. My ideme na dedinu na východe.. Ale aj tak.. čo tak čítam, nechcela by som sa vydávať v dnešnej dobe. Ďakujem za rady, dievčatá, zvazim nejaký ten zlatý stred. Snáď mladomanželom aj rodičia niečo prispejú, aby nemuseli hostinu platiť z darov..

saxana000
28. feb 2025

Nie je to blizka rodina nevieme vasu financnu situaciu ci budete na svadbu cestovat ako daleko ci vam budu platit aj ubytovanie..ak idete gratulovat vecer ako kamarati 50 do obalky a kytica.ak idete na cely obrad aspon 100 je slusnost.ak vam platia ubytko tak tych 200 bude fajn.. ale napriklad nam na svadbe dali aj 20e v obalke bol to bratranec so zenou.mlada rodina mamicka na materskej chalan robotnik vo fabrike bolo mi to jedno a vobec som sa nad tym nepozastavila. Nevolaju vas aby na vas zarobili ale preto aby ste to s nimi oslavili.

tenerifka
28. feb 2025

Tu v Spain to mladi riesia tak, ze na svadobnom oznameni je cislo uctu s poznamkou, ze pre nich je najvacsi dar, ak pridu na ich svadbu, ale ak by chceli nieco darovat, tak mozu.
My ideme dat 200 eur/osoba x 4

mima172
28. feb 2025

@remog Zohľadnite aj vaše finančné možnosti. Ak pre vás nie je veľa z rodinného rozpočtu
200€, kľudne dajte tak. Ak nie je peňazí nazvyš, dajte 100€.
Tieto sumy píšem ak idete dvaja samozrejme.

lenkakravcova
28. feb 2025

@marcellka32 ja s tým nemám problém 😄 nikoho sme nepýtali podpisovať sa, ale väčšina keď dala obálku, dali tam prianie a podpis. Takže minimálne zo zaujímavostí sme vedeli čo a ako. 🙂

nikushka8
28. feb 2025

V juni sme davali 150€ + poukaz na welness a zreby (svadba v HE). 100€ sme dostali my od kamaratov pred vyse 8rokmi. Ceny isli odvtedy poriadne hore, takze teraz je tych aspon 200€ takych adekvatnych. A inak never tomu,ze svadba na vychode vyjde lacnejšie ako inde (dokazu tam za vsetko pytat ine palky).

procrastique
28. feb 2025

Minimálne 100-150€ na osobu.

marcellka32
28. feb 2025

@lenkakravcova ale načo potrebuješ vedieť zo zaujimavosti kto ti koľko dal? Načo?

ninusa221
1. mar 2025

@marcellka32 aby si to potom vedela vratit. Bezne sa pisalo na papier kolko čo dal ( moja starka to ma dodnes odlozene kto čo dal mojej mame na svadbe aj tete) tym padom ked ostatny robili svadby tak kukla do zoznamu a dala tolko😂.

procrastique
1. mar 2025

@marcellka32 neviem ako inde ale na Orave sa to bežne zapisuje, koľko kto dal za svadbu a koľko kto dal " na koláče"... a potom keď má svadbu iný člen rodiny, tak dáš rovnakú sumu :D

lenkakravcova
1. mar 2025

@marcellka32 zo zaujímavostí? (To je predsa odpoveď)

eeffka
1. mar 2025

@procrastique aj na vychode su take zosity 😁

margitaf
1. mar 2025

@spongebob1 u nás by to bolo tak 25€🤣🤣🤣

luccija
1. mar 2025

@remog 100 na osobu

spongebob1
1. mar 2025

@margitaf To bolo iba gulas s kofolou? 😆 V pohodke, kazdy ma taku svadbu, na aku ma peniaze.

marcellka32
1. mar 2025

@eeffka zošity a zapisovať? Tak toto je pod moju úroven ...to akože pôjdem niekomu na svadbu a pozrieme si zošit koľko nám oni dali toľko dáme my????? To vážne toto???

margitaf
1. mar 2025

@spongebob1 to by vyšlo ešte menej 😃sme to poňali dosť lowcost,obed v reštaurácii,nič luxusné ,peniaze sa dajú investovať aj rozumnejšie ,hoc keby len na dovolenku ,načo kŕmiť "cudzie" krky 😃

Strana
z3