icon

Koľko peňazí dať ako svadobný dar?

remog
27. feb 2025

Dievčatá, sme pozvaní na svadbu manželovho kamaráta z mladosti, koľko je tak akurát darovať €?

spongebob1
1. mar 2025

@margitaf To je fajn 👍, stale lepsie ako pozvat 80 rocnu babku v kostyme na zahradnu party so spekackami, len aby sa usetrilo. Obed je dobra volba, torta, pohar, dva vina.

eeffka
1. mar 2025

@marcellka32 vazne 😁 svokra taky mala, nasa rodina je od TN my sme kukali ako pero z gauca 🫢
Ano pozries do zosita, prepocitqs na osoby a zohladnis inflaciu

dusanka92
1. mar 2025

U nás keď ide pár nejakým kamarátom, tak 50€, fľaša, torta, kytica, keď je pozvaná celá rodina, tak 100€, fľaša, torta, kytica...ale všade je to očividne iné. Iný kraj, Iný mrav

michelle567
1. mar 2025

Ja zas nerozumiem keď tak torty nosia. Načo 😁

bielasovicka
1. mar 2025

Ja skapem 🤦🏼‍♀️z toho zapisovania do zosita. Čože??

bielasovicka
1. mar 2025

Ináč dávam 100 € a kyticu.

silviaa
1. mar 2025

@dusanka92 torta? Na svadbu nosíš neveste tortu?

dusanka92
1. mar 2025

@silviaa nie na svadbu. U nás, aj všeobecne v našom regióne sa chodí deň pred svadbou s darom, a tam sa to všetko dáva. V deň svadby sa už nenosí nič, donesú iba takí, čo sú z ďaleka, a tí miesto torty dajú do obálky o to viac peňazí

nelka93
1. mar 2025

My sme boli teraz kamoške na svadbe a dali sme 150.

nominka86
1. mar 2025

@suzy2508 ja som mala v kabelke 50e na čepcenie a 10e na taxik... pripita som nechtiac dala 10e na cepcenie🫣

suzy2508
1. mar 2025

@nominka86 😁😁😁 tak pokiaľ to nebolo posledných 10 e, ktoré ťa mali zaviesť domov, tak všetko okej 😁😁

katka_1102
1. mar 2025

My sme mali svadbu pred 2 rokmi v TT a bežné sme mali 100eur v obálke za pár....myslím,že 100 je úplne v pohode dar plus kvety....svadbu sme si platili s manželom a nebrali sme to ako ,,biznis" .... aby sme si ju z darov zaplatili...

tatianamaria
1. mar 2025

Nás je sedem a dávame blízkej rodine 100 a priateľom 50 My si nemôžeme dovoliť 100 na osobu. Však by som dala 700. Je to dar a to vôbec nemusíš platiť náklady na seba. Nemôžu to ani mladomanželia čakať. Mne tiež skoro nikto nedal 100. Najčastejšie to bola 50.

ninanikalova
1. mar 2025

@remog Moja mama ma vždy učila dať toľko koľko za mňa minuli + toľko čo im chcem dať za dar. No bežná cena v krajšom priestore sa hýbe okolo 70e≈100e osoba no a navyše čo im chceš podarovať. Podľa mňa je hanba dať proste 50€ do obálky za dvoch a hola hej (keď rátame že ste pozvaný na celú hostinu + alkohol+ koláče etc ) . Volá sa to svadobný DAR, nie príspevok do zvončeka. Samozrejme keď je to blízka osoba.

fantaghiro21
1. mar 2025

100€ nič nepokazís podľa mňa
Nie je to málo ani veľa ...
Ja keď som pozyvala, absolútne som neráta a ani ma nepadlo,že by mi mali hostia niečo vráti za náklady .
Ja som si vážila ich prítomnosť a čas...

marcellka32
2. mar 2025

@eeffka nie nechápem a nikdy to nepochopim..je to pod moju úroveň písať si Majka mi dala 100, Fero 50....nepríde ti to až smiešne??? Veď keď pozývam, tak neočakávam v podstate ani finančné dary, aj ked len pridu a su s nami je už ten DAR....ale ako vidím, slováci sú strašne na peniaze

sense
2. mar 2025

Dala by som 100 alebo toľko aby som nemusela ísť do uspor prípadne nemusela jesť zvyšok mesiaca chleba s maslom

sense
2. mar 2025

@marcellka32 plne zdieľam tvoj názor, rovnako ako dať aspoň to čo bola útrata. Veď to bolo ich rozhodnutie či budú mať hostinu v kultúra ku alebo niekde na hrade či v nóbl podniku

eeffka
2. mar 2025

@marcellka32 mne to prislo trapne, ale ocividne je to miestny zvyk. A ako citam nie len vychod. V nasej rodine sme vzdy volali toho koho sme chceli a dary sme davali podla individualnych moznosti.

marcellka32
2. mar 2025

@sense lenže tu nejde o to, že majú splatiť akože moje výdaje na svadbu....pre mňa sú hostia, a neočakávam finančné a ani iné dary ..ale to som ja

irusa
2. mar 2025

Východ...tých 150€ určite

alica110
2. mar 2025

Záleží koľko môžeš dať, my sme dostali od mojej krstnej 500€, ale od sesternice s mužom a synom 50€.

peterprvy
2. mar 2025

Dúfam, že tí čo si zapisujú koľko dostali, zohladnia aj infláciu keď to budú vracať 😁

sense
2. mar 2025

@marcellka32 presne ani ja som dary nečakali my sme to mali aj na pozvánke až tu na MK som sa dočítala ako sa patrí to ako ono a ak nemáš dať toľko čo pokryje aspoň výdavky na tvoju osobu radšej nemáš ani ísť. Alebo že keď odmietnes tak urazis mladomanželov lebo veď to je česť a pod kecy

sense
2. mar 2025

@eeffka to nebude len na východe, ja mám takú tetku (stred Slovenska)našťastie nie sme v kontakte ťa si tiež pri oboch synoch zbavila kto dal koľko a aj koľki boli. Ale ona to robila aj pri oslavách nejakého výročia alebo okrúhlych narodenín.... A nedajbože keď niekto mal v rodine tri deti a bolo na oslave piati tak už robila intrigy ako prídi oni k tomu keď dajú na dar rovnakú sumu a sú len 4 (napr zlatá svadba starých rodičov a skladali sa na dar pre nich). Hlavne že prvá zenila synov a mala vnúčatá dokonca najviac z rodiny čiže na rodinné oslavach ich bolo vždy najviac

mtnns
2. mar 2025

@remog minimum 100 na osobu..

jago3690
2. mar 2025

@peterprvy presne to som povedala mojej starkej keď s týmto prišla že si mám zapisovať, či ma aj vzorec na infláciu a z môjho pohladu je iných 100€ od starkej čo ma 450€ dôchodok a iných 100€ od niekoho čo mi na svadbu prišiel na Jaguari lebo nevie čo s peniazmi. Toto som nikdy nechapala, však mi niekto dáva dar a nie pôžičku a opačne to beriem tak isto.

ema22270
2. mar 2025

Tak 100e - podla moznosti.. aj viac ak chcete, pod 100e asi nie.

memma
2. mar 2025

@remog my dávame 100 za osobu + 100 redovy kamarátom. Rodine viac

ingridpilekova
4. mar 2025

Dobrý deň, koľko dovolí rozpočet 😊