icon

Koľko peňazí dať synovcovi na prvé sväté prijímanie?

20. apr 2022

Ahojte žienky. Včera som sa bavila so švagrinou a zarazila ma, keď som sa jej opýtala koľko dávajú do obálky synovcovi. Povedala, že 150€. Sú na tom finančne ako my, no my sme mali v pláne dať len 50€. O týždeň na to ideme na ďalšie sv. prijímanie a ak dám jednému 150€, tak jasné, že druhému nedám menej. 300€ však dosť zasiahne náš rozpočet, nakoľko som na rodičovskej a žijeme z jedného platu, splácame hypotéku, úver a všetko okolo. Neviem čo robiť. Koľko dať, aby sa nikto neurazil a aby to príliš nezasiahlo náš rozpočet? Alebo kúpiť nejaký darček? Takisto neviem čo, lebo deti sú dosť technologicky zdatné a už majú všetko, čo sa týka hier, mobilov, tabletov, laptopov a pod. Hračky ich už nezaujímajú. Ďakujem za každý nápad.

Strana
z5
guiseppinka
21. apr 2022

@zuzliq toto je uplne skvely nazor a plne sa s nim stotoznujem. Dolezitejsie su ine veci a nie mega dary a este plnsie obalky.

andreakotesova
21. apr 2022

@nika0204 veď keď na oslavu financie nemám, tak ju predsa robiť nebudem. A nie, že si náklady na tu hostinu nechám zaplatiť hosťom. Cudne.... Syn ma PSP v máji. Babka, krstní, ujo, teta dajú po 50 eur, čiže spolu 200 eur. To mam akože rodičom a súrodencom povedat, ze nech dajú viac, lebo catering so zakuskami bude 400 eur....?

andreakotesova
21. apr 2022

@lienka.7 vynimocne s tebou súhlasím 😅🤣

lucilaines
21. apr 2022

Ja tu dam asi unpopular opinion a je mi jasne, ze polovica diskutujucich ma nikdy na svoju oslavu nepozve (chvalabohu 😅), ale my sme boli s manzelom este bezdetni v rovnakej situacii. Boli sme na prijmani jeho neterke, ktoru vidime tak trikrat do roka. Nie sme veriaci, ja som svoje prijmanie nemala, nikdy v zivote som na ziadnom nebola,muz naposledy na svojom 30 rokov dozadu. Vobec som si neuvedomila, ze to je takato veda, darovali sme nejaku drobnost a 30€ do obalky. A to sme zarabali obaja nadpriemerne. Ja som isla proste len podla toho, kolko sa mne osobne zda vhodny obnos penazi na dar pre 10 rocne dieta. Samozrejme az na mieste sme zistili, ze sme darovali daleko najmenej. Ale predstavte si, mne to vobec trapne nebolo a ak by sme isli na podobnu akciu znova, darujem tolko isto a brvou nepohnem. Ak s tym ma niekto problem a ocakava, ze si zaplatim za svoj obed, tak nech predava vstupenky. Ja si kludne navarim aj doma, ja naozaj nepotrebujem byt na oslave prijmania maleho dietata. Som tam preto, ze sa chcem stretnut s rodinou a predpokladam, ze aj oni so mnou. Ale za mna to mozme kludne urobit aj na zahrade pri pive. Nepotrebujem si platit obed v restauracii. Moje deti ziadne prijmanie mat nebudu, takze ziadne peniaze necakam a ak by aj mali, ani by som ziadne nechcela. Tak ako na nasej svadbe som vyslovene hostom povedala,ze peniaze ako dar nechcem. Mne je to maximalne trapne “vyberat peniaze” na mojej oslave, ktoru organizujem ja podla seba pretoze ja ju chcem. Neviem co je toto za zvyk. Ze 150€ malemu dietatu no dobry vtip. Rodine kedykolvek pomozem, poziciam peniaze ak by potrebovali bez problemov, vybavim co treba, som tu pre nich. Ale davat taketo ujete sumy malym detom do obalky len aby si ostatni si nepomysleli, ze na to nahodou nemam mi pride totalne trafene. Ja na to aj mam a nedam, pretoze s tym proste nesuhlasim. Aby mala nahodou moja svagrina ako tuto autorka stres z toho, ze sa ma zucastnit na mojej oslave a prepocitavala ci si to moze vobec dovolit. Ocividne sa to tu zda vacsine normalne, co ja teda uprimne nechapem.

thoughtfulweirdo
21. apr 2022

Wow, som totálne odvalena. U nás ani u manžela v rodine sa peniaze na prijímanie nedávajú. Žiadne. By ste sa niektoré aj posrali asi 🤣 ani ku krstu, ani k birmovke. Nosíme akurát drobný darček typu knižka, ruženec, prípadne niečo iné tematické. Kto pozýva na nejakú príležitosť, ten platí utratu. Zorganizuje to len tak, ako si to môže dovoliť zaplatiť. "Vráti" sa mu to tým, že zase jeho pozvú pri nejakej inej príležitosti.

evkamotka
21. apr 2022

My sme krstni, o mesiac ideme synovcom na prijimanie a dame 50e plus knizku z krest. tematikou. 150 je velmi prehnane, nedavajte.

evkamotka
21. apr 2022

@katarinka89 no, my sme krstni, dame o mesiac 50 aj ked mame na to dat viac. V pripade psp myslim, ze nejde o to, co si mozeme dovolit, ale ze nas moralka fackuje davat 8r dietatu na duchovny sviatok viac. Proste mat hranice, co povazujeme za vhodne/vychovne

katarinka89
22. apr 2022

@evkamotka myslela som to tak ze ak si môže dovoliť tých 50 tak je to v poriadku-

mijo53
22. apr 2022

@nika0204 prepáč, ale to máš zvláštne zmýšľanie. Nepamätám sa, aby tak bolo, že hosť si zaplatil jedlo a to si už dosť pamätám a po ďalšie, neznamená, že za peniaze z každej obálky si má kúpiť 1 hračku. Vysype všetky obálky na jednu kôpku a tak si za všetky peniaze niečo kúpi. Mám vnúčika 6 ročného, vždy niečo dostane na narodeniny, meniny, myslím peniažky, tak sa ho pýtam, čo si za to kúpil a on hovorí, že nič, šetrí si a potom si kúpi niečo väčšie

mariska1989
25. apr 2022

Vôbec nerieš že ti tu rádia 100 alebo 150 . sväté prijímanie je úplne o niečom inom. Dala by som tých 50€ a poprípade nejakú knihu na tento vek nejako svätú .moja malá prijímanie a dostala od krstnej 50e moji rodičia jej dali myslím 20€ , teta tiež a plus kávu drobnosť . Koľko môžeš toľko daj a je

stro
7. máj 2022

Tak my sme dcérke kúpili dar.Zvysok rodiny koľko dá alebo čo prinesú,je nám to jedno.Hlavne sa budeme tešiť ,že sa stretneme celá rodina 🙂❤️

elizita
7. máj 2022

V akom roku ste mali svadbu??

zara1357
Autor odpoveď zmazal
minka201
6. máj 2023

Mňa celkovo zaujíma, ako sa oslavuje p. s. prijímanie. Organizujete oslavu v reštaurácii alebo doma? Koho pozývate na oslavu? Len najbližšiu rodinu (rodičia, krstní rodičia a starí rodičia dieťaťa), alebo aj tety, ujov, sesternice? Keď som bola malá, u nás sa takéto oslavy vôbec neriešili. Len od našich som dostala malý darček. A doma sa spravil lepší obed. Ale žiadni hostia, iba starí rodičia, ktorí bývali pri nás.
Prosím, napíšte sem, ako to mátevy/ ostatní u vás v rodine. 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
roka84
6. máj 2023

Moja dcéra má o týždeň prijímanie a vôbec neočakávam takéto dary od nikoho. Možno v max.hodnote 30-50€. (Celá rodina si môže dovoliť aj viac). Dcéru som nedala na prijímanie, aby dostala mega dary, my sme tak nikdy neboli vedení a potom si deti nic nevazia a stále len čakajú čo dostanu. Tým nechcem povedať, že jej niečo chýba, má nový mobil, bicykel, tablet, oblecko si tiež vyberá nie hoc aké,....ale tak na to sme my rodicia. Ja od nikoho nečakám veľké dary, život má naučil , ze.co si nenadobudneme sami, hotové nám.nespadne a k tomu vedieme aj deti.
Zajednali sme obed v reštike, potom bude u nás ešte neskorší chod ( dala som urobiť obložené misy) a objednala som zákusky. Tortu jej zajednala bratova rodina. Babky a ani dedkov už žiaľ nemáme, takže budeme všetci šťastní, že sa stretneme a budeme mať pekne strávený čas(by sme 150km od seba).

kingstonka
6. máj 2023

@minka201 mali sme oslavu v reštaurácii,-len pre najbližšiu rodinu- tuším 16 ľudí nás bolo.

saxana000
6. máj 2023

My ako krstni sme pred 3.rokmi dali chlapcovi smart hodinky hodnota cca 80e a slanu tortu cca 30e ziadne peniaze..
O rok nas caka prijimanie jeho sestry a budu to nausnice a torta plus kyticka pre slecnu.
Od tety a stryka je tych 50 akurat..stale su to len 9 rocne deti.nemusia na tom vyzbierat 1000e.

tamitamitami
6. máj 2023

Nás sa tieto slávnosti netýkajú, ale boli sme na takejto udalosti pár krát......mne príde vhodné dať peniaze ako dar (myslím že každé dieťa to najviac poteší a kúpi si za ne spomienku aká sa páči jemu).
Ale zase nepreháňala by som to, neni to predsa o peniazoch. Koľko môžte toľko dajte, za mňa je 50€ vpohode ....100€ tak akurát a 150€ mi príde zase už veľa.

Strana
z5