Koľko peňazí miniete na vianočné darčeky pre dve deti do 8 rokov?

mmoonna
7. nov 2020

Ahojte, zaujímalo by ma, koľko peňazí miniete na vianočné darčeky pre dve deti vo veku tak do cca 8 rokov?

zitaje
7. nov 2020

Môžem sa opýtať, prečo to chceš vedieť? To je ako sa opýtať, koľko zarábajú rodičia 8-ročných detí... čo ti to povie, táto info?

mmoonna
autor
7. nov 2020

@zitaje pýtam sa na to kvôli tomu,že ma to zaujíma. Nepytam sa tu na zárobky,ale na sumu za darčeky. Táto informácia mi pomôže napríklad v tom, či neminam príliš veľa. Je mi jasné,že každý míňa podľa svojho uváženia a možností, ale nevidím problém v tom,aby niekto odpovedal.

mariska1989
7. nov 2020

@mmoonna ťažko povedať vždy to je iná suma ale napr teraz už mám za cca 50€ a to ešte chcem niečo kúpiť .veľa záleží čo chces kúpiť a čo to stojí .ja napr radšej kúpim v pepku sú tam pekne a lacné hračky ,oblečenie dráčik už tak jedine lego, Barbiny .ináč kupovať niečo čo ma hodnotu napr 50€ je umna na vodu mrazu sú to vyhodené zbytočne prachy

zitaje
7. nov 2020

@mmoonna jasne, chápem.
Ja už niekoľko rokov plánujem výrazne okresať počet darčekov, a asi tento rok prišiel ten pravý moment 🙂 takže plánujem tak 3 darčeky / dieťa (mám 4 deti), asi kniha, oblečko a niečo čo si prajú. Hotovo.

petamich
7. nov 2020

@mmoonna a v akom vztahu ku vam/mne su tie deti? asi je kusok rozdiel ci su to moje deti, sestrine deti, surodenci, kamoskine deti alebo cudzie deti ;)

elanor
7. nov 2020

@mmoonna ani tak ti to nic nepovie. Kazdy mina podla svojich moznosti ci potrieb, a na zaklade vlastneho uvazenia.
Su ludia co kazde euro pretocia 3x, nez sa rozhodnu ako ho vyuziju a minu. Tak ti taky napise, ze minie napr. 30e.
A su ludia, co si to mozu dovolit. Pripadne dalsia kategoria, ktora sa len chce ukazat, ze nato akoze ma (pred znamymi, ci na soc. sietach, pritom nema co do huby a na dareky si zoberu pozicku, len aby sa ukazali) a minu, co ja viem 500e, ci viac.
Kazdy ti napise len sumu, bez pozadia, nic o tych ludoh nevies. Ako ti to konkretne pomoze v tom, ci ty minas vela ci malo???

janeninka
7. nov 2020

@elanor presne tak. Autorka ty musis vedoet ci je to adekvatne tvojim moznostiam a planom. Minut 100 eur ked mas dostatocbe nasetrene, stabilny prijem a neplanujes riesit napr stavbu domu je ok, no pokial nemas napr. rezervu na 6 mes.vydavkov nie je to podla mna rozumne. Plus kazde dieta to ma inak - napr dostava vela inych darcekov od rodiny, tam by som sa vedome krotila..a zamerala by som sa aj na mnozstvo darcekov, nie len ich sumu. Nech nemate zapratany dom a prestimulovane dieta.

kristiii
8. nov 2020

@mmoonna mám len jedno dieťa, v tom veku to bolo asi cca 100 eur (v tom veku fičal na legu), keď bol menší menej a teraz keď je väčší tak viac 🤦 Už fičí totižto na plejku a pod. Ale on si zas na také drahšie veci ako bicykel, mobil musí počkať vždy na Vianoce či na narodeniny, len tak ich nedostáva.

ruzasipova
8. nov 2020

@mmoonna Ja kupujem hlavne malo (2 darceky na dieta), lebo kazda babka/dedko/teta/ujo maju pozrebu kupit darceky tiez. A tiez zalezi, ake je velke to dieta. 1-rocny sa mi zmestil do 30€ za darceky. 5-rocna uz dostava ovela hodnotnejsie, 100€ a viac.

ajka0207
8. nov 2020

@mmoonna do sto eur sa určite vojdem.

lindusss2016
8. nov 2020

@mariska1989 zaujimave, ako ludia roznd rozmyslaju 🙂 ja mam presne opacnu filozofiu ako ty. Pre mna 100 hluposti z pepca nema absolutne ziadnu hodnotu a myslim, ze to vzbudzuje v detoch len vztah k materializmu. Dcera planujeme kupit bicykel a 1 hracku, synovi asi tiez bicykel a jednu hracku. Jednak mi je proti srsti podporovat lacnu cinsku vyrobu, za druhe nerada zhromazdujem kopec nepotrebnych veci doma, radsej nieco poriadne. Deti su aj tak zmatene, ked dostanu 10 darcekov a nevedia, s cim sa maju hrat, len bordel narobia...

martina2ve
8. nov 2020

My mame pravidlo ze max 20€ na kazdeho. Tento rok ma syn darcek drahsi, dcera lacnejsi.. A kazdy po jednom dare. Naucila som deti od mala, aby vianoce nebrali ako zdroj darcekov ale o sviatkoch ako takych✌🏻

Vobec sa zato nehanbim, kludne to verejne hovorim a uz viac krat som sa stretla s neporozumenim (v rodine). Ja to berem ako "vyhodu" ze nepovaluju sa nam doma hluposti za stovky eur a vzdy si decka najdu drobnost ktoru chceli a vyuziju.

22abigail22
8. nov 2020

Ja mám všeobecné pravidlo, že každému z mojej rodine kúpiť darček/darčeky za 20-25€ na každého a pre rodinu svojho priateľa 10€ na každého člena.

fantaghiro21
8. nov 2020

Je to tu zaujimave citat.Kazdy rok sa mi pred ocani nasilu tisnu fotky vianocnych stromcekov'teda tie stromceky ani nevidno pred hrbou darcekov🙉🙉🙉a tu skromne ze 1-2 darceky pre deti .prid mi to pokrytecke...

katkaba1
8. nov 2020

Podľa mňa záleži aj na veku dieťaťa( do 8 rokov je široký pojem ) a kvalite hračiek. Ja mám 5 mesačné dvojičky, na Vianoce budú mať takmer 7 mesiacov a darčeky budú v hodnote cca 300€ keďže hračky ešte len "naberajú". Som zástancom kvalitných hračiek, ideálne drevených aj keď sú drahšie. Dostanú suchý bazén s guličkami, zopár LD hračiek, kvalitné oblečenie a hneď sa to vyšplhalo. Pritom množstvom tých darčekov nie je veľa ( bazén spoločný a ostatné hračky po 2ks pre každého a oblečenie detto ).

kubkovamama
8. nov 2020

@mmoonna my mame 3 deti od 3 do 12r.Takze kazde sniva a potrebuje nieco ine.Kedysi dostavali dost od rodiny za podla mna priveľa penazi a ja som potom ani nemala napad ako ich zaujat tak sme to stopli.Posledne 2-3roky kupujem to co potrebuju a pocas roka na to nie je tolko financii,samozrejme podla zasluh.50€ mi pride aj dost ako baby píšu,pre skolkara detto.Starsi napr.chcu kolobezky a veci na treningy,to je pálka,takze ine nedostanu a som rada,ze nechcu zbytočné kraviny,takto ich aspoň udrzime v pohybe.Mladsia fičí na plysakoch a dekach,max 20€.Deti v dnešnej dobe fakt netreba rozmaznavat,vacsinou si hmotne veci nevazia a darceky-fraza, že Vianoce su o inom by mala platit v každej rodine.Aj keby mas k dispozícií neobmedzený balik €,neminula by som cez 50€ na male dieta len na hracku.Ak športuje apod.to je nieco ine.

dzina007
8. nov 2020

Tak nasi velky darcek dostavaju len na narodky alebo vianoce. Inak len vynikocne alebo si na tieto velke lega musia nasetrit.
Obaja synovia maju vybrate lego. Kazde stoji cca 70-100 eur. Ale ja za lego nelutujem dat peniaze. Lebo mojmu starsiemu synovi pomoholo zlepsit sa v motorike orientacii a sustredeni.
K tomu obaja dostanu neaku mensiu hracku nejakeho panaka za 10e ako je sprideman ci ninja korytnacka a uz potom len knihy a spolocenske hry ktore milujeme hravat spolu. Tak ratam dokopy spolu 250 e pojde na darceky.

fantaghiro21
8. nov 2020

@kubkovamama jaj a potom odkial maju tie deti kuchynky ,ktore stoja okolo 50eur,barbi domceky , hracky ,kolobezky,bicykle ,mobil ,eleltronicke somariny?

Ako pocitam ,tak pocitam,mne to vychadza v priemere 100-200 eur na clena....

fantaghiro21
8. nov 2020

U mna inak neobstoji vyhovorka "Vianoce su o inom"...
Nevsimla som si ,zeby v inych rodinach sa zacali spravat vludnesie,laskavejsie,milsie,zaujimat sa o rodinu....vypnut wifi a travit spolocny cas...
(Pozorujem to nie len z navstev ale aktivnosti ludi na socialnych sietach)

Ja som toho nazoru,ze ak ludia ,ktori veria tomu ,ze je to sviatok rodiny, nech sa aj tak rodine venuju,a nie len na Vianoce...len skoncia vianoce a ludia by sa najradsej povrazdili...

Ak su ludia,ktori veria nabozenskemu podtonu,nech tento zvyk,sviatok traduju,naucia deti, naucia deti vnimat aj ocami krestana...

Ja vsak mozen za seba povedat,ze detom chcem dopriat aj nabozensky podton,aj rozpravkove caro..
Nemyslim si,ze ak dostanu viac darcekov,ze si ich nebudu vazit.

Ja som bola tiez vychovana v tomto duchu.
Cez rok ma rodicia nezasypavali hrackami,ale na Vianoce nam ich podarovali viac-aj skrz toto aom si to vazila,bola to pre mna vzacnost.Nakolko sme vela penazi nemali.

Ak si deti darceky na vianoce nevazia,je problem mozno niekde inde,v pristupe rodica k dietatu cez rok....

tifi2324
8. nov 2020

@mmoonna my kupujeme väčšinou jeden drahší spoločne pre oboch synov cca do 100€ a potom každému ešte jednu do cca 20€ plus nejaké to oblečenie na čom práve ficia či Spiderman,Minecraft,cars a pod. Ale vždy záleží koľko sa nám podarí našetriť.

natalala
8. nov 2020

@mmoonna mame jedno 9 mesacne dievcatko a myslim ze to bude cca 200e na darceky pre nu. Kupujeme montesori hojdacku drevenu a ine drevene motoricke hracky a knizky. Bude sa s nimi moct hrat ale dlho. Ja som radsej za kvalitu ako kvantitu, mala sa este teraz hra s drevenymi hrackami po mojom bratovi kt ma 18 rokov.
My nie sme veriaci cize vianoce su u nas o rodinnych stretnutiach a celkovom spomaleni v rychlom pracovnom tempe a pre deti aj o darcekoch.
Kazdy nech kupi take darceky na ake ma, urcite by som si nikdy na vianocne darceky nepoziciavala peniaze. To ze niekto iny kupi darcek za 5e a niekto za 500e pre nas nie je absolutne smerodajne 🤷🏼‍♀️ Nakup za tolko kolko uznas za vhodne.
S muzom sme si vacsinou darovali dovolenky alebo nejake zazitky a materialne veci vacsinou nejake veci na sport.

gazpalm
8. nov 2020

@mmoonna min rok na nase 2 deti cca 400 -500 e, 7 a 9 rokov...ale boli v tom zaratane aj casti hokejovej vystroje pre syna,inak klasika ,co si priali

mnauu1
8. nov 2020

Keď to čítam tak na mňa môžete zavolať sociálku. Syn bude mat na Vianoce rok a mesiac a neplánujem mu kúpiť žiadny darček. Jednoducho preto, že tomu nerozumie. Veci čo potrebuje mu kupujem vtedy keď ich treba. Snažím sa kupovať, keď už vidim, že má na to vek napr prvú stavebnicu, vkladacku a pod. Predtým som kupovala dopredu veci a zistila som, že to bola napr úplná blbosť a nechala som sa len oklamať marketingom. Alebo druhá varianta. Dokým na to vyrástol tak sa to zapatrosilo a keď som to náhodou našla tak to bolo už zbytočne. Rodine som povedala, že Tomaskovi treba plienky, vlhcenky a pod. Žiadne somariny, ktoré neviem či vôbec využijeme. Poprípade peniaze. Tiež sa snazime žiť v minimalistickom duchu. Mňa moja rodina obklopovala materializmom a som z toho chorá vždy keď k nim prijdem. Polovička bytu zapratana hlúposťami. Ďakujem, ja takto žiť nechcem. Čiže odpoveď u mňa je 0.

mmmonika
8. nov 2020

@martina2ve Môžem sa opýtať na konkrétne darčeky, čo dostávajú tvoje deti?

kubkovamama
8. nov 2020

@fantaghiro21 no v každej rodine inak.🤷 U nás to platilo aj keď som bola dieťa "že Vianoce sú o inom", nemyslím si,že je to výhovorka.Teraz keď mam aj ja deti to stále plati.Pracovala som aj cez Vianoce,aj Nový rok,pre mňa je spoločný čas naozaj viac.Manzel pracuje tiež skoro nonstop.Rodicia sú starí.My si užívame,keď môžme byť spolu,pretože je nám to vzacne.Niekomu sú vzácne tie kuchynky a barbinky a mobily.100-200€ na člena..bože,veď by som ani nevedela čo kúpiť.

fantaghiro21
8. nov 2020

@kubkovamama pre mna ani tato vyhovorka neobstoji.
Kto chce,najde si cas kedykolvek cez rok..

Moj Manzel je tiez nonstop v praci,13tky, 3 smeny rezim cize sviatok,vikendy,stale v praci...volny den ma 1,5 dna aj to kyn sa rozoberie tak 1 den...vtedy clovek chce stihnur to,co v praci nemohol...
Doktorov,praca okolo chalupy...ked som nebola na materskej,s manzelom ame ai klucky vymienali,ja som robila podobne-sviatok,vikend....

Drviva vacsina populacie pracuje na smeny a nemaju volne vikendy ,sviatky....
Pre mna vsak spolocny rodinny cas neznamena napchavat sa kolacmi,sediet an gauci,pozerat popolusku a spravat sa k druhym ako hyena...sorry.
Vianoce su pekne ale nepripisovala by som im vyhovorku zr je to "jediny"spolocny cas....
Clovek ak chce,najde si kedykolvek...
Napriklad mne manzel akurat spi po nocnej,takze prkaticky som "zatial"sama s deckami....
Prepokladma ze tiez nemas Manzel doma....

w123
8. nov 2020

neplanujem kupit nic, dcerka bude mat dva roky hraciek ma dost aj oblecenia kniziek stale nieco od niekoho dostava aj pocas roka a ja momentalne nemam moc peniazky

domak2
8. nov 2020

@fantaghiro21 ale ved ty kľudne kúp hrackarstvo aj s predavackou. Nechápem čo ťa tu tak naštartovalo. Ľudia čo kupujú minimum , nie sú väčšinou ti čo vycapuju plnu izbu darčekov na net.

K téme, ja tiež kupujem čo potrebuje priebežne, teda vianoce max do 50€, s tym ze knižka, hračka, prípadne čo spomínala že sa jej páči a možno dáke oblecenie alebo čo mi padlo do oka. Ja vianoce celkovo nejak neprezivam, stromček máme pol metrový a peciem len medovniky aby sme mohli zdobit 😅

kayyaa
8. nov 2020

@fantaghiro21 nechapem, o co ti ide ?
Ved niekto kupi dietatu 1 maly darcek, niekto zas pomaly cele hrackarstvo..
Ved nech si kazdy robi, ako uzna za vhodne.
Niekomu vyhovuje jedno, inemu druhe.
Naco mudrovat, co by ako mali robit ti druhi ? 🤦‍♀️
Ty daj svojim detom co a kolko ty chces, a rovnako nechaj ostatnych, aby robili podla seba.
Btw, my davame kazdemu dietatu 3-4 darceky, podla zelania. Pride mi to tak idealne😉

fantaghiro21
8. nov 2020

@domak2 tak potom sa do 50 eur urcite nezmestis😂 knizky povacsine nie au najlacenjsia zalezitost...najlacnejsie som videla asi casopis zornicku.

Oblecenie...20€ a viac ak ovsem nekupis ponozky,gatky ci slipy...
Hracky ...co to znamena?
Deti maju instinkt na drahe hracky.Prepokladam,ze tvoje dieta netuzi po recyklovatelnom vykrese ....a babiky si decku urcite nekupila,ani auta...(lebo su drahe)ochusobnila si ich o to?
V bazari kupis vzdy predrazenejsie hracky...
Prepac,mne ta matika akosi nevychadza...

Ja si davam.zalezat na vybere hraciek.
(To vsak neznamena ,ze im cez rok nekupim an vzdelavanie,trenovanie motoriky...)a zaroven ich nezasypem kvantom hraciek. ..
Z kvalitu sa plati.Ak to ovsem nie je znacka a marketing......
Len take kocky 4ks ,ak ich chcem kupit kvalitne,s peknymi obrazkamik stoja do 10eur....drevene puzzle detto,...leporela pre deti (8-10eur za kazde)
Nehovoriac o retro z bazara-az som sa za hlavu chytala ...

Potom aspon neklam samu seba.Oblecenie pre deti je skor darcek zalezitost rodica...(do isteho veku)...ale je to istym sposobom financny vydavok ktory sa do celkoveho poctu zarata