Koľko plánujete minúť na Vianoce?
Ahojte..chcem sa opytat..kolko planujete minut na Vianoce?chcem si len porovnat..(ak som prilis osobna,tak sa dopredu ospravedlnujem)..
Pre manžela drobnosť a ostatnym nič. Vianoce majú byť o pokoji, pekných chvíľach a nie o naháňani sa za darčekmi.
@biba_18 tfuj tfuj materialisti.
Mužovi som kúpila len tak btw ďalšiu bundu na bicykel.
Áno, som tfuj materialista.
Skôr ma trápi čo kúpiť aby to nebola zbytočnosť než za koľko. A nechcem tým povedať že mám neobmedzený rozpočet. Skôr naopak . Často fungujem od výplaty k výplate tak dať na darčeky 1000 eur to sotva . Možno tak 300 eur .
@petronela52 ´darcek pre suseda z Ghany uz mas vymysleny?
@petronela52 dokopy nic, resp.jedlo budeme mat ako vzdy (myslim mnozstvo a kvalitu) akurat mozno napecene bude viac. Ozdoby mame roky rokuce rovnake, aj moje z detstva, nostalgia. Stromcek umely. Darceky...my si pocas roka kupujeme co potrebujeme a chceme, takze len nejake miniprekvapko,nejake blbosticky. Ja chcem listky do divadla, muz clenske v klube. To by sme si kupili aj tak. Deti uz dospele, nejake knizky chcu, hry. V rodine si darceky nekupujeme. Max 3r synovcovi nieco kupim ale uz teraz sestra hovori ze len nieco malicke lebo toho ma kopec.
No a inak nic speci, mozno nejaky vylet.
Musim povedat ze odkedy su deti v teenageri mame uplne pohodove vianoce bez zhonu a nakupovania.
@petronela52 ´darcek pre suseda z Ghany uz mas vymysleny?
Ja nakupujem postupne od septembra, čo ma osloví a čo považujem za využiteľné, potrebné, pekné. Rádovo sú to stovky eur, skôr tisícky každoročne. Kupujem každý rok novú výzdobu, prestieranie, veľa darčekov manželovi a synovi, hostíme zhruba 3 dni rodičov a súrodencov, následne partiu kamarátov asi 14 kusov. Takže to bude veľa. Presnú sumu netuším a nikdy to nepočítam. A ešte som zabudla vianočný stromček každý rok okolo 200€ 🤨
@malaopicka čo robíš s tou výzdobou a prestieraniami po sviatkoch, vyhadzuješ? 😲
Chcela by som dat zalohu na dovolenku,aspon polku 4000eur,a druhu na casti.Ale na darceky cisto tak mozno do 500eur,deti mozno to prestrelim.U mna nik nevie,ani ja sama.
Na darčeky som ochotná minút maximálne desať eur na osobu. Aj to je podľa mňa veľa, nakoľko predpokladám, že sprcháč a ponožky majú všetci doma. Z mojej strany to rodina chvalabohu nerieši a darčekom je, že sme spolu cez sviatky. Z druhej strany stále idú "len naozaj nejaká drobnosť", čo sú väčšinou kraviny a zbytočnosti, resp. vyššie spomenuté veci, ktoré si každý kúpi pre seba. Už neviem, čo vymyslieť každý rok, plus narodky plus meniny, čiže ani, sú tu už len blbosti. Nechcem bio medový sadu a sviečky, ani špeciálne mydla, ani predrazene oriešky namacane v niečom, a spol. Všetko máme, a čo nie, to si kúpime. Osobne si myslím, že každý z nás v rodine ma kam dať peniaze, ja osobne nerozumiem tejto zbytočnosti medzi dospelými, ale tak čo už..
nula
@malaopicka čo robíš s tou výzdobou a prestieraniami po sviatkoch, vyhadzuješ? 😲
@biba_18 my taktiež kupujeme výzdobu, obrusy a prestierania každý rok. Ale nevyhadzujeme to. Tento rok okrem obrusov a čajov sme poriadne nic nekúpili. Zatial nas nic neoslovilo.
@biba_18 nie, odkladám. Prečo by som to mala vyhodiť? Ty vyhadzuješ veci, ktoré jedenkrát použiješ?
typujem 800 - 1000 e / myslím celé sviatky. Silvester + Vianoce.
darčeky, jedlo, ozdoby, občerstvenie, ovocie, nepredvídané udalosti.
ťažko teraz hádať pred sviatkami.
@malaopicka no, keďže kupuješ každý rok, po 20 rokoch máš 20 vianočných prestieraní a 20 sád vianočnej výzdoby? a samozrejme nevyhadzujem, len ja ich nekupujem nové každý rok a nepoužijem ich raz ale opakovane 🧐
@biba_18 my taktiež kupujeme výzdobu, obrusy a prestierania každý rok. Ale nevyhadzujeme to. Tento rok okrem obrusov a čajov sme poriadne nic nekúpili. Zatial nas nic neoslovilo.
@bessie12 nase najmladsie ozdoby maju asi 10 rokov, vianocny obrus mame zdedeny, akurat svetielka budu nejake mladsie. Kym vsetko sluzi nemienim nic nove kupovat. My nemame ani vianocne obliecky, svetre, papuce, pyzama ani zupany. Mame v dome niekolko parov vianocnych ponoziek, ktore sa nosia vtedy ked je na nich pocasie, nie len cez Vianoce.
@malaopicka no, keďže kupuješ každý rok, po 20 rokoch máš 20 vianočných prestieraní a 20 sád vianočnej výzdoby? a samozrejme nevyhadzujem, len ja ich nekupujem nové každý rok a nepoužijem ich raz ale opakovane 🧐
@biba_18 veď nikto nehovorí, že ich už nepoužijem. Dokupujem, mením, pridávam. Niekedy použijem z minulého roka plus nové veci, niekedy tie spred 5 rokov a k tomu niečo z tohoto roka. Ale čo bude za 20 rokov netuším, keďže vlastné Vianoce robím len piaty rok. Každopádne otázka znela jasne a ja som odpovedala za seba. Kto to má ako doma alebo čo si o mojom spôsobe myslí, je jeho vec.
Darčeky len blizkej rodine maximalne 20-30€/osoba Pre dieťa a nás s mužom zvyčajne viac. Ale my si kupujeme čo potrebujeme a čo by sme si vlastne aj tak kúpili plus niečo malé čo nás poteší. Pre dieťa kúpim čo aktuálne treba. Teraz netreba skoro nič, tak miniem málo. Ak potrebuje počas roka bicykel alebo niečo také veľké tak to dostane aj bez sviatku ak ho vtedy nemá.
Čo sa týka stravy, tak nerobim velke hody, ingrediencie na tých pár koláčov čo spravim sa mi aj stratí v sume za bežný nákup. Takze ja neviem. Maximalne asi 250€ na vianoce. Kupujem uz ale od cca septembra ked je v akcii to, čo planujem dať blízkemu na Vianoce.
@malaopicka tak písala si že kupuješ novú výzdobu, preto som sa pýtala 🤨
@bessie12 nase najmladsie ozdoby maju asi 10 rokov, vianocny obrus mame zdedeny, akurat svetielka budu nejake mladsie. Kym vsetko sluzi nemienim nic nove kupovat. My nemame ani vianocne obliecky, svetre, papuce, pyzama ani zupany. Mame v dome niekolko parov vianocnych ponoziek, ktore sa nosia vtedy ked je na nich pocasie, nie len cez Vianoce.
@viestta tie vianočné ponožky, take tie hrubé, mam aj ja, ale ešte som ich zatial nevyužila. Mamine som ich kupovala kazdy rok. Vianočné obliečky som kúpila tento rok prvy krát. Mňa to baví chodiť na vianočné nakupy, ale nie vzdy sa nieco kúpi. Niekedy mi stačí sa tam ist len prejsť, len nemam rada, keď je vela ľudí. Naposledy, ked sme boli na nákupoch, tam bolo neskutočne vela ľudí. Už do toho obchodu viac nepôjdeme. Aspoň nie v tom meste kde sme boli.
Dosť , mladšej dcere už mám v podstate nakúpené , staršia chce ísť v januári s kamoskou do Japonska , tak letenku + vreckové , niečo dvom krsniatkam , mamine , naj kamoske a mužovi …radšej nepočítam
Darceky pre deti 400-500€ dokopy, strava bude len o malo vyssia ako bezne, kedze ja velmi nevypekam, nejeme to. Vzdy nieco poslu babky 😂
My si davame len nejaku drobnost (kniha, ponozky, trenky, kozmetika)…len symbolicky, aby tam nieco bolo. Rodine tiez drobnosti. my sestry si uz roky nekupujeme, rodicom vzdy to co potrebuju-kozmetika vacsinou, pyzama, papuce. Muzovym bratom len drobnosti a aj svokre, vacsinou kozmetiku - vsetko do 100€.
Ozdoby a stromcek mame uz roky rovnake… cize predpokladam, ze tento rok sa zmestime do cca 700€ uplne zo vsetkym 🤷♀️
Fuuu vidím že na Slovensku nie je zle, vždy keď tu sú témy o peniazoch všetci majú veľké platy tisíce minú na dovolenky tisíce na darčeky vždy mám pocit že tu je nove svajciarsko a v správach si vymýšľajú 🥴 ako slovaci nemajú ani stravu na Vianoce
@petronela52 zaplatila som zalohy za 2 dovolenky takze darcekt vybavene este mozno deti dostanu nieco do prasiatka. Nekupujem ziadne blbosti

@petronela52 To závysí od viacerých vecí, ak sú to vaše prvé Vianoce vo vlastnom dome/byte tak potrebujete viac nakúpiť keďže ešte nemáš ozdoby na strom, dekorácie, vianočný strom…