icon

Koľko plánujete minúť na Vianoce?

petronela52
7. nov 2025

Ahojte..chcem sa opytat..kolko planujete minut na Vianoce?chcem si len porovnat..(ak som prilis osobna,tak sa dopredu ospravedlnujem)..

anonym_0d5d3a
7. nov 2025

Tento rok som sa nej utrhla s darčekmi ale deti si želali hlavne lego a knižky. Plus niečo synovcom, jedlo o veľa viac nebude, lebo toho nevaríme pre pol valalu. No ale nech počítam ako počítam. 1500€ to bude určite. Deti máme tri. Každý má to lego okolo 100€, dcéra chcela ešte mikroskop, ten tiež nebol lacný. Niečo pre manžela ale s tým si dávame drobnosti. Napr. knižku. Ale áno. Tých 1500€ to bude ale to je na čele sviatky, aj so Silvestrom.

anonym_4b5844
7. nov 2025

Nemáme určený strop, no ak ti to nejako pomôže:
- darceky my s mužom navzájom plus prvý krát aj syn (cca 500 eur - dávame si cca 3 darčeky na hlavu, no sú to aj hodnotnejšie veci),
- darčeky rodičia, súrodenci/svagrovci & nejaká kniha alebo menšia hračka pre neter (s dospelákmi si dávame len take čo sa dá vypiť/zjesť a max ponožky - dokopy predpokladam tak 200e),
- jedlo/sladké/pitie na doma (cca 150e, to by sme ale minuli aj mimo Vianoc; my teda doma nedržíme žiadne extra zásoby, takze u nás sa kupuje všetko, ešte aj uhorky na šalát či orechy do koláča. Ale nevypekam do bludu, väčšinou čo spravíme to naozaj všetko spotrebujeme, u nás sa na strave síce nešetrí, no ani neplytva);
- potrebujeme kúpiť aj stromček (mali sme dlho živý v kvetináči, no teraz vykapal), tak podľa toho aký variant zvolíme, to môže byt celkom pálka (napr ak by sme kvôli dieťaťu isli do umelého, tak určite 3D),
- benzín na cesty po SR za návštevami cca 100-150e, ale to by sme tiež sli aj mimo Vianoc,
- a Silvester/Nový rok snad strávime 3-4 noci niekde na výlete mimo domu, tak to môže byt kľudne s cestou & stravou ďalších 800-1000e, podľa toho kde skončíme…
- ešte by som spomenula návštevy Vianočných trhov s kamošmi a Vianočnú charitu.

Takze zrátané & podčiarknuté, lacné dni to nebudú - ALE ak by nám tie výdavky mali chýbať, tak sa dokážeme bez problémov výrazne uskromnit. Momentalne ale fungujeme skôr v móde “poďme si urobiť radosť a pekný spoločný čas”.

anonym_a9dfc2
7. nov 2025

@petronela52 prečo sa pýtaš? Pýta sa tvoj sused z Ghany koľko míňajú Slováci?

viestta
7. nov 2025
@biba_18

@viestta to aj také že vianočné župany? 😲

@biba_18 predstav si, ze mam kamosku, ktora ma vianocne zaclony, zavesy, koberec do obyvacky... Ma kompletnu vybavu na jar, Velku noc, leto, jesen, Vianoce a zimu. Od porcelanu, cez vankuse, obliecky az po pracholapace, vratane tych vianocnych zupanov. Nova domacnost na kazdu sezonu. A je nervozna, ze je jej muz nervozny, ked to vsetko musi pozvlacat z povaly a vyvlacat na povalu (6x v roku🙄)

biba_18
7. nov 2025

@viestta mňa by piclo ...

minenkaa
7. nov 2025
@malaopicka

Ja nakupujem postupne od septembra, čo ma osloví a čo považujem za využiteľné, potrebné, pekné. Rádovo sú to stovky eur, skôr tisícky každoročne. Kupujem každý rok novú výzdobu, prestieranie, veľa darčekov manželovi a synovi, hostíme zhruba 3 dni rodičov a súrodencov, následne partiu kamarátov asi 14 kusov. Takže to bude veľa. Presnú sumu netuším a nikdy to nepočítam. A ešte som zabudla vianočný stromček každý rok okolo 200€ 🤨

@malaopicka ty si chora?
To aký mate stromček ,keď my sme kúpili minulý rok za 135€ a bol na pól bytu

viestta
7. nov 2025
@biba_18

@viestta mňa by piclo ...

@biba_18 mna tiez. Este bola nasrata, ked som skonstatovala, ze Mirovi sa ani necudujem, ze radsel siel zrylovat svojej svokre zahradu ako by mal vyvlacat krabice z povaly.

lenka.25
7. nov 2025
@minenkaa

@malaopicka ty si chora?

@minenkaa a prečo tak útočne ? Prečo by mala vyť chorá ? Ja teda za stromček by som nedala ani 50€ , ale tak keď niekto chce, nech si kúpi aj za 500€ , každého osobná vec

malaopicka
7. nov 2025
@minenkaa

@malaopicka ty si chora?

@minenkaa prečo by som bola chorá? Mám vysoké stropy, stromčeky nad 3 metre sú proste drahšie. Veď dávam zo svojho, nikoho nepýtam o prispevok na moje výdavky.

minenkaa
7. nov 2025
@malaopicka

@minenkaa prečo by som bola chorá? Mám vysoké stropy, stromčeky nad 3 metre sú proste drahšie. Veď dávam zo svojho, nikoho nepýtam o prispevok na moje výdavky.

@lenka.25
@malaopicka naozaj mi chcete povedať,že je normálne kupovať každý rok všetko nové ?Komplet
Nikde neutocim pytam sa

anonym_b8baa7
7. nov 2025

Ja som objednala pre deti (4ks) darceky v hodnote 112€, este pre mamu nejake mlsky do 20€ a na potraviny miniem v decembri o cca 50€ viac ako inokedy (kolace,plus nieco na chlebicky ,ak sa k nam niekto zatula) .
A hotovo.Pomohlo?

bessie12
7. nov 2025
@minenkaa

@lenka.25
@malaopicka naozaj mi chcete povedať,že je normálne kupovať každý rok všetko nové ?Komplet
Nikde neutocim pytam sa

@minenkaa a co je na tom zle ?? Kazdy rok ina farba ozdob na stromcek. A vzdy sa nieco nove dokupi. A to aj vo farbach, ktore uz mame doma. Novy lapac pachu taktiez sa obcas kupi. A na Vianoce to plati dvojnasobne.

minenkaa
7. nov 2025
@bessie12

@minenkaa a co je na tom zle ?? Kazdy rok ina farba ozdob na stromcek. A vzdy sa nieco nove dokupi. A to aj vo farbach, ktore uz mame doma. Novy lapac pachu taktiez sa obcas kupi. A na Vianoce to plati dvojnasobne.

@bessie12 nič zle občas dokúpiť ,ale komplet všetko nové ,určite nie je ok ,to už zaváňa nejakou poruchou

bessie12
7. nov 2025
@minenkaa

@bessie12 nič zle občas dokúpiť ,ale komplet všetko nové ,určite nie je ok ,to už zaváňa nejakou poruchou

@minenkaa poruchou ? Nemyslim si. U nas to je podobne ako u @malaopicka . Proste mam rada vianocne nakupy. Uz som bola 2x s manzelom. Najblizsie sa chystam s kamoskou a neskor opat s manzelom.

ja_bb
7. nov 2025

@petronela52 čo sa mi páči,to kúpim, ak napr.detom druhy darcek,tak len jeden. Ale nepozeram na to,že jednemu za 20 a druhemu za 35, že nemajú za rovnako. Svokrovci majú napr.25 na jedneho, že my si sami vyberame darcek. Iny zas môže chcieť iPhone,to budú rozne odpovede ;)

viestta
7. nov 2025
@bessie12

@minenkaa poruchou ? Nemyslim si. U nas to je podobne ako u @malaopicka . Proste mam rada vianocne nakupy. Uz som bola 2x s manzelom. Najblizsie sa chystam s kamoskou a neskor opat s manzelom.

@bessie12 mna hroza obchadza z vianocnych nakupov. Co sa da objednam cez internet, vratane velkeho nakupu potravin. Som vdacna, za tuto moznost. Mna vo vseobecnosti nakupovanie nebavi, prepchate obchody pred Viavocami ma obzvlast nebavia

anonym_4b5844
7. nov 2025
@minenkaa

@malaopicka ty si chora?

@minenkaa tak schválne, keď už na nu tak útočíš kvôli obyčajnej blbosti, daj foto toho stromu cez pol bytu …

minenkaa
7. nov 2025
@bessie12

@bessie12 a ako chorobne nakupovanie ,ako tomto tu opisuješ akú ti robi radosť nie je porucha?

minenkaa
7. nov 2025
@anonym_4b5844

@minenkaa tak schválne, keď už na nu tak útočíš kvôli obyčajnej blbosti, daj foto toho stromu cez pol bytu …

@anonym_4b5844 prečo by som mala dať a kde utocim presne

sulavikova
7. nov 2025

@petronela52 každému iba 1 darček/1000.

bessie12
7. nov 2025

@viestta eshopy su najlepsie. To sa snazim vyuzivat na kupovanie darcekov ci oblecenia. Ale ozdoby a dekoracie najradsej nakupujem osobne.
@minenkaa ake chorobne nakupovanie ?? Vela krat sa stane, ze vobec nic nekupim. Nenakupujem denne. Az taka bohata zase nie som. Teraz som viac ako mesiac nic neobjednala az do vcerajska. A aj to bola az jedna vec a este k tomu v zlave. A ked sa ide napr. po praci na nakup alebo po nejaku vec, ktoru nemali, tak som kupila nieco ine. Nieco co sa vyuzije, zje ci vypije. Keby som mala kupit vsetko co by som chcela, tak rocna vyplata by mi na to nestacila ...

muchotrafka298
7. nov 2025
@viestta

@biba_18 mna tiez. Este bola nasrata, ked som skonstatovala, ze Mirovi sa ani necudujem, ze radsel siel zrylovat svojej svokre zahradu ako by mal vyvlacat krabice z povaly.

@viestta off topic otazka, oni maju stoizbovu haciendu nejaku a nafukovaciu povalu/pivnicu? Lebo ja si neviem predstavit, kde to ta zena skladuje. To, ze ma tematicky vyzdoby je podla mna fajn, ked su doma nauceni a spokojni vsetci clenovia domacnosti 😂

minenkaa
7. nov 2025
@bessie12

@viestta eshopy su najlepsie. To sa snazim vyuzivat na kupovanie darcekov ci oblecenia. Ale ozdoby a dekoracie najradsej nakupujem osobne.
@minenkaa ake chorobne nakupovanie ?? Vela krat sa stane, ze vobec nic nekupim. Nenakupujem denne. Az taka bohata zase nie som. Teraz som viac ako mesiac nic neobjednala az do vcerajska. A aj to bola az jedna vec a este k tomu v zlave. A ked sa ide napr. po praci na nakup alebo po nejaku vec, ktoru nemali, tak som kupila nieco ine. Nieco co sa vyuzije, zje ci vypije. Keby som mala kupit vsetko co by som chcela, tak rocna vyplata by mi na to nestacila ...

@bessie12 tak to potom nemáš ako ta čo kupuje komplet všetko nové ,ty len kúpiš zopár veci a to je iné

anonym_4b5844
7. nov 2025
@minenkaa

@anonym_4b5844 prečo by som mala dať a kde utocim presne

@minenkaa vážne ti to tu mám printscreenovat? 😉 No nechce sa mi veriť, že si mala pekne stromisko cez pol bytu, len aby sa z toho nevykľula nejaká metla z Actionu ... Ale ved nech si každý robí ako chce, no nechápem, načo v takejto oddychovej teme píšeš inej žene, že či je CHORA. Aj keby si živé veveričky povedala na strom, nemusis sa s ňou stotožniť (ja absolútne nepodporujem každoročne nákupy plastového odpadu), ale slova by si vážiť mohla… toľko k tomu…

minenkaa
7. nov 2025
@anonym_4b5844

@minenkaa vážne ti to tu mám printscreenovat? 😉 No nechce sa mi veriť, že si mala pekne stromisko cez pol bytu, len aby sa z toho nevykľula nejaká metla z Actionu ... Ale ved nech si každý robí ako chce, no nechápem, načo v takejto oddychovej teme píšeš inej žene, že či je CHORA. Aj keby si živé veveričky povedala na strom, nemusis sa s ňou stotožniť (ja absolútne nepodporujem každoročne nákupy plastového odpadu), ale slova by si vážiť mohla… toľko k tomu…

@anonym_4b5844 action netuším čo je a ano určite to nie je v poriadku nakupovať každý rok komplet všetko nové
Čo je na tejto téme ODDYCHOVÉ už len otázka je uplne mimo

bessie12
7. nov 2025
@minenkaa

@bessie12 tak to potom nemáš ako ta čo kupuje komplet všetko nové ,ty len kúpiš zopár veci a to je iné

@minenkaa minuly rok sme toho vela nakupili, ale mame vysoky stromcek. Tento rok este zatial nic. Nic ma neoslovilo natolko, aby som to kupila. Ak sa nic zaujimave nenajde, tak pouzijem ozdoby, ktore mame doma a bude farebny.

minenkaa
7. nov 2025
@bessie12

@minenkaa minuly rok sme toho vela nakupili, ale mame vysoky stromcek. Tento rok este zatial nic. Nic ma neoslovilo natolko, aby som to kupila. Ak sa nic zaujimave nenajde, tak pouzijem ozdoby, ktore mame doma a bude farebny.

@bessie12 takže píšeš o niečom inom ako dotyčná

malaopicka
7. nov 2025
@minenkaa

@lenka.25
Nikde neutocim pytam sa

@minenkaa ja nechcem povedať nikomu nič. Padla otázka, padla moja odpoveď. Každý nech míňa ako uzná za vhodné. Kto nechce alebo nemôže, tak nekúpi. Nepovažujem ani míňať ani nemíňať na materiálne veci za nenormálne. Táto debata sa absolútne zvrhla na posudzovanie toho, čo je “normálne” aj keď na to nikto z nás nemá žiadne adekvátne merítko. Hádam tu nebudem ospravedlňovať a vysvetľovať svoje výdavky a spôsob života pred cudzími ľuďmi. Ale teda aby bolo jasné, kupujem živý stromček, nie nejakú plastovú haraburdu, ozdoby kupujem ručne maľované zo slovenskej firmy Okrasa s dlhoročnou tradíciou. Niektoré máme dokonca ešte po mojej babke a majú 70 rokov. Takže žiaden odpad ani zbytočné haraburdy to pre mňa nie sú. Ďakujem za záujem o moje vianočné nákupy 🫠

viestta
7. nov 2025
@muchotrafka298

@viestta off topic otazka, oni maju stoizbovu haciendu nejaku a nafukovaciu povalu/pivnicu? Lebo ja si neviem predstavit, kde to ta zena skladuje. To, ze ma tematicky vyzdoby je podla mna fajn, ked su doma nauceni a spokojni vsetci clenovia domacnosti 😂

@muchotrafka298 dom velky nemaju, ale povala je asi zapratana. A neviem ako su spokojni ostatni. Mozno sa neopovazia byt nespokoni 😅

sense
7. nov 2025

Koľko bude treba, nikdy som nemala budget