icon

Krst nemanželského dieťatka

marthinna7
4. jan 2012

Moj priatel je rozvedeni... ja som slobodna, ale zijeme spolu... chcem sa opytat ci nevie niekto, ci mi babatko pokrstia bez problemov, alebo nastanu nejake komplikacie... mate s tym niekto skusenosti??? Ja chcem velmi aby bolo moje babo pokrstene... a budem sa preto stanizit urobit vsetko preto... dakujem a pridajte sa do diskusie...

Strana
z8
julianka777
4. jan 2012

ahoj,myslim ze to zalezi len na fararovi 🙂 lebo ja s priatelom nie sme zobraty,ja nemam ani krst,proste nic a pokrstili nam malu 🙂 jedina podmienka bola,ze krstny rodiacia musia mat vsetky sviatosti

milacik0106
4. jan 2012

Ahoj no ja som presne tiež na tom tak ako ty ... až na ten rozdiel, že ja som tá rozvedená a polovička je sobodný ... dokonca som sa vydávala v kostole ... a počula som presne o tak ako julianka777, že veľa záleží od farára ... ty máš termín pôrodu skôr, tak dúfam, že sa potom podelíš o skúsenosti .. držím ti palce, aby všetko vyšlo podľa tvojich predstáv

anjelicek26
4. jan 2012

Velmi to zalezi na fararovi, ale nam malu pokrstili, ale my sme evanjelici, tak neviem, ci to u nich nie je trocha ine.

deniskateniska
4. jan 2012

@marthinna7 ahoj no katolicka cirkev nieco taketo nepripusta.. teda ak mate trosku lepsieho knaza tak vam pokrsti dietatko... ako pise julianka krstny musia mat vsetky sviatosti.... poznam ludi ktory skusali v kazdom meste- dedine v okoli aby im dieta pokrstili.. drzim palce 😉

deniskateniska
4. jan 2012

@anjelicek26 evanjelici vobec neapeluju na vsetkom ako katolici je jedno proste pokrstia a hotovo.. aj katolici by mohli ☹

alenah31
Autor odpoveď zmazal
marthinna7
autor
4. jan 2012

dakujem vam pekne, za vase rady... no dufam, ze by to mohlo vyjst...

julianka777
4. jan 2012

@marthinna7 ked ti jeden nepokrsti,tak pobehaj aj inych 🙂 ja som z Dubnice a priatel z Bardejova a malu nam pokrstili v Bardejove,lebo viem,ze tu u nas by ju neokrstili

marthinna7
autor
4. jan 2012

no tak to urcite pobeham... az kym nenatrafim na takeho farara, co mi babo pokrsti...

zuzikkaa
4. jan 2012

@marthinna7 ako pisu baby,zalezi na fararovi no ti su v poslednej dobe nejaki moc doleziti!!! 😒
my sme zobrati na urade a nie v kostole nakolko manzel nieje veriaci,,a mala som ist synovcovi za krstnu.no nas pan dolezity dekan povedal ze to v ziadnom pripade,ze s MM zijeme v hriechu (lebo nemame sobas v kostole) a mam sa za nim prist porozpravat!!! akoze trapni su,,tam sobasia tehotne jak na beziacom pase ale keby chcem pokrstit svoje dieta tak nehrozi...a nemam teda naladu behat po okoli a doprosovat sa fararom nech mi pokrstia dieta!!!
takze synovcovi je krstna dalsia sestra a moje dieta preto nieje pokrstene vobec aj ked by som rada ☹
takze huraaaa system

irriss
4. jan 2012

My jsme nechali malou pokrtit na Sicilii, kdyz jsme jeste nebyli manzele...

Sicilie a jeji tradice viry, predsudku je popsana v mnoha filmech i knizkach..o tom se radeji nebudu rozepisovat..

ale nikdo nam zadny problem nedelal..protoze KAZDE dite ma pravo na cestu bozi ...nezalezi na lozi ani krajine, kde se narodilo...Dite ma cestu Bozi dokoran za kazde situace 🙂 Dite je prijimano pro svou nevinnost a cistotu a nemuze platit za zadne "hrichy" rodicu ci krajiny.. 😉

jabadaba
4. jan 2012

zabudni na pohar vinka aj na chut nan. To k tvojmu "skvelemu" statusu v profile. To by ma asi trapilo viac ako krst dietata, ak ho mat nebude to mu neublizi, ale tvoje chute na alkohol ano. Ani poharik sa nema. 😉

irriss
4. jan 2012

@jabadaba
dovolim si trochu oponovat:

na Sicilii se pohar 1/2 sklenky cerveneho vina k obedu povazuje za ritual uz od "ranneho detstvi" ...
sklenka vina k obedu zhruba od 12ti let se naopak doporucuje a neprestava za zadnych okolnosti... 😉 proto ani tehotenstvi neni vyjimkou..podminkou je ale "dobre vino" 😉

Priznavam se, ze NIKDY nepiju, i na Vanoce se musim premlouvat ...ale na Sicilii k obedu dodrzuji tradici..
cim to? zrejme vzduchem 😀

jabadaba
4. jan 2012

@irriss oj, eee, ja nie som ani za taketo ritualy. Asi by ma na Sicilii nemali v laske. 😀

irriss
4. jan 2012

@jabadaba

no prave... 😀 😀 😀 😀
ALE kdyz bys (po letech 😉 )zjistila, ze staci tak "malo" aby Te mely v "Lasce", svolis 1/2 sklenicky pred vseobecnym "tyranim"...

mozna prave ta sklenicka zapusobi tak, ze nic jineho uz nevnimas 😀 😀 😀

janadl
4. jan 2012

ahoj, náš farár pokrstil kamoške , ale musela zaistit krstných rodičov, ktorí žili usporiadaným životom.....

lenka311
4. jan 2012

@marthinna7 Záleží na farárovi, mne problémy ako slobodnej matke nerobil, no toto je iný prípad - vy spolu žijete a to je u farárov problém...
U mňa sa museli zaručiť hlavne jej krsný rodičia. Vyber si sestru, brata... neviem koho máš, prípadne manželových - aby to bol v kostole zosobášený pár, obaja mali birmovku a obaja sa zaručili, že sa budú starať aby vyrastalo v riadnej kresťanskej výchove...
Ale veeeľa závisí od farára.. - informuj sa na to teraz kým si tehotná, tak budeš vedieť aké máš možnosti na Vašej fare.. - ja som s tým ako slobodná matka problém nemala, povedal mi, že dieťa za to nemôže a je chválihodné že som si ho nechala a za krsných rodičov mi išla sestra so švagrom. Obaja zosobášený v kostole s birmovkou - mali sme jednu náuku pred krstom...

irriss
4. jan 2012

@janadl
Povrchni jednani....

co to znamena usporadanym zivotem? kde mel jistotu? kdo byl kontrolorem? 😉

viditelny usporadany zivot je totiz casto ten "nejbourlivejsi"..
tady se rika, ze : spinave pradlo se pere doma... 😉

lenka311
4. jan 2012

@alenah31 môže, lebo žijú v hriechu stále.. iný prípad je slobodná matka ako som ja... ja v hrichu už nežijem, len som ho spáchala... Keby nemala partnera - to jej neželám, nie je problém. Problém je že sú dieťaťu ako nezosobášený pár zlý príklad na celý život...

janadl
4. jan 2012

@irriss no zas nechytaj za slovíčka, myslela som aby mali všetky sviatosti,

irriss
4. jan 2012

@janadl
tim myslis, aby oni samy byli pokrteni? nebo nerozvedeni? jak to myslis, jake sviatosti..
Pokud si myslis, ze jsem Te chytla za slovicka, tak se mylis... 😒
..ja jsem podrazdena zdejsim "kostelnim pokrytectvim"..ktere mi prijde, ze je bez hranic... 😠

janadl
4. jan 2012

@irriss , no aby krstní mali krst, svaté prijímanie, birmovku a samozrejme nesmu byt rozvedení... to je hádam jasné

irriss
4. jan 2012

@lenka311
alespon tady se tvrdi, ze dite je ciste a nevinne - nesouvisi s hrichy rodicu a jako nevinne a ciste je i nebesy prijimano... 😉
Takze nevidim duvod "spatneho vzoru" ..protoze zrovna tak, jako Ty jsi byla ci jsi slobodna maminka, oni jsou nezosobaseny ale tato situace se muze take zmenit...jako ta Tva...neni to vecny stav...nejsou zaprisahly jine vire

chelonka
4. jan 2012

@lenka311 bože tí knazi su niektorí fakt magori. Nechápem prečo s tým majú problém. A ako sa to berie napríklad, ked rodičia dieta nedaju pokrstit z dôvodu napr. že každý je inej viery a chcú nechcať rozhodnutie na dieta, že nech si vyberie ako on bude chcieť! a rozhodne sa napr. ako 12 ročný, že sa chce pridať k tej viere z nejakého presvedčenia??? alebo ked sa rozhodne dospelý človek vstupit do viery? - má nárok na krst a ostatné veci????

mne sa vôbec nepaci rímskokatolícka cirkev ta strašne obmedzuje ludí.nemože byť niekto birmovaný lebo nemá vhodných krstných rodičov, čo je blbosť lebo tí ho aj tak vychovávať nebudú a pod. - u nás v rodine s tým bol problem. Ked dieta alebo človek bude chcieť tak v tej viere bude žiť a jeho krstý rodičia s tým nič nespravia a tak isto ako mnohí boli birmovaní a neviem čo ešte mali vhodných krstných rodičov a nejak to nepomohlo aby bol ten človek spravne vedení vierov - bo krstní rodičia sním preboha nežiju v jednej domácnosti

mne sa skôr pačí cirkev ako grecko katolicka, alebo evanielici

bamartinka
4. jan 2012

@marthinna7 Ahoj, asi zalezi na fararovi. My, teraz uz s manzelom, sme krstili pred 3 rokmi dcerku a neboli sme zobrati, dokonca obaja rozvedeni ☹. A farar nam pokrstil, dokonca je taky uzasny, ze povedal, ze nie kazdemu to vyjde... 🙂 A ked prisiel manzel o rok za nim, hned sa ho s usmevom pytal, ci opat bude krst 🙂 To nas vobec nepoznal, ale asi sme pre neho lahko zapamatovatelni 🙂 Byvame dokonca v blizkosti kostola a obcas sa teraz mimo kostola stretneme. Tak sa pristavi, pokeca, pozrie, ake su baby uz velke a poprajeme si vela stastia 🙂 Tak aj Tebe 🙂

alenah31
4. jan 2012

@lenka311 to je blbosť, my sme krstili na Novej Dubnici a úplne bez problémov, dokonca môj iba na úrade ženatý brat, ktorý žije v Čechách krstil tu na SK v máji a úplne v pohode. Pritom švagriná je totálny ateista - len podpísali papier, že dieťa bude vychovávané v katolíckej viere a moja sestra musela byť ako krstná mama pokrstená a mať prijímanie. A aj to sesternicine sme krstili tu u nás a oni tiež spolu žijú a nie sú manželia - on je už 3 roky v rozvodovom konaní nakoľko jeho bývalú nevie nájsť ani polícia ešte ich nerozviedli.

chelonka
4. jan 2012

a aj tak si myslím, že je najdôležitejšie aby ho do života prijali ludia a spoločnosť ako taká, bo ak toto nebude fungovať tak mu žiaden boh nepomože!

irriss
4. jan 2012

@janadl
aha - takze duvodem je "rozvod" - to jsem netusila, protoze znam manzelske pary, ktere byly rozvedene a nebo jim sel za kmotru nekdo kdysi rozvedeny ..
Vazne pujde o farare...kazdy dodrzuje jine pravidlo a nakonec zjistis, ze zadna pravidla nemaji... 😉

U nas take bylo vyhlaseno, ze mame prinest "ANONYMNI dar" kostelu za pokrteni ditete..prinesly jsme "dar" v obalce..
Obalka byla pred obradem rozlepena, do svate knihy zapsana castka "Daru"...a podle toho se odvijela i delka obradu...
neco jako jizdenka do metra - na pul hodiny 35 Kc...na tyden 300 😖 😖 😖 😖

lenka311
4. jan 2012

@irriss dieťa je čisté a nevinné, ale pre ten krst sa nerozhodlo samo, preto sa matka za neho musí zaručiť, že ho bude ku kresťanstvu viesť - a tým že žijú spolu a nie je možné sa pred bohom zosobášiť - on je rozvedený.... tak mu dávajú svojím životom zlý príklad do života... Proste je to divné, ale takto je založená kresťanská viera...
@chelonka súhlasím s Tebou, je ale iné keď sa o to človek rozhodne sám, ako keď ho dajú pokrstiť ako maličké... sestra je ateista ako hrom a večne hovorí že keby vtedy vedela chodiť tak z toho kostola ujde...
Ale poviem Vám, keby sa nedajbože niečo dieťaťu stalo, tak si to matka vyčíta, ja som rada, že je malá pokrstená, inak by som bola nekľudnejšia... takto som vychovaná - skôr od babky ako od rodičov, ale proste chápem postoj
@marthinna7 , aj ja by som na jej mieste chcela bábo pokrstiť. Snáď nájde na to vhodného farára...

irriss
4. jan 2012

@janadl @lenka311
ja jsem rozvedena, pokrtena...
manzel byl svobodny ale bez birmovani..
=
deti mame pokrtene a dokonce 1. dite jeste bez uzavreneho manzelstvi 😉

p.s. Italie ..snad vice krestanska zeme neni..🙂

Strana
z8